Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Candida

Trávení Tomáš 21.3.2014

Dobry den pani Lazanska, opet se na Vas obracim s prosbou, vždy jste mi dobře poradila :) Už delší dobu, cca rok a pul mam strevni potize, zejména dost silne nadymani a občas prujem a obcas zluta stolice.Za ten rok a pul jsem absolvoval 3 x UZ bricha, rektoskopii s naslednou biopsii tlustého streva a konecniku, krevni testy ( jaterni testy, cholesterol, celiakii, KO, CRP ap. ) a vse v poradku. Za necele dva roky jsem mel 6 x ATB, vždy teda opravnene. Poslední ATB jsem dobral před týdnem a prijde mi, ze nadymani se ted po tech ATB dost zhoršilo. Mam podezreni na Candidu Albicans. Pocituji i další problémy, caste moceni ( vysetreni moce i UZ močového mechyre a prostaty mam v poradku), unava hned po probuzeni, coz jsem cetl, ze taky souvisi s Candidou, uz jsem z toho dost zoufaly. Myslite, ze to muze byt ta Candida? Nebo neco horsiho? Probiotika uzivam, ted jsem si nasadil i dietu s omezenim cukru a bile mouky. Jinak pocituji, ze mam i intoleranci mleka a cokolada mi taky nedela dobře. Coz jsem cetl, ze potravinove alergie taky muze souviset s candidou. Jinak krev ve stolici nemam, hubnout nehubnu, zvracet nezvracím. Popr. v jakých vysetrenich mam dal pokracovat? Dekuji

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, Tomáši. Děkuji za důvěru. Nejprve trochu obecně ke kvasinkám: Ono to s kvasinkami a chorobami, které kvasinky mohou způsobit, vůbec není jednoduché. Lékaři zpravidla rozlišují lokální (místní) kvasinkové infekce, které jsou vcelku běžné, a i když nejde o vážné choroby, mohou být dosti obtěžující - sem patří vaginální kandidózy u žen, dále kvasinky mohou způsobovat různé kožní problémy, ve vlasech mohou navodit tvorbu lupů či vypadávání vlasů, mohou postihovat sliznici trávicího traktu (afty, příp. záněty dalších oblastí trávicího traktu, ale to už je trochu složitější problematika...) ad. Dalším okruhem jsou tzv. invazivní kvasinkové infekce - ty se rozvinou, pokud kvasinky překonají kožní nebo slizniční bariéru a napadnou vnitřní orgány. Tyto stavy jsou velmi vážné, leckdy život ohrožující, ovšem většinou se netýkají běžné populace, ale imunitně výrazně oslabených osob (např. lidí po orgánových transplantacích nebo po léčbě rakoviny). Dnes se spekuluje o tom, zda by přemnožení kvasinek v organismu mohlo souviset s takovými stavy, jako chronický únavový syndrom ap., ale jednoznačné vědecké důkazy chybí. A podobně je tomu i s nespecifickými trávicími problémy.
I když bez možnosti Vás vyšetřit nemohu žádnou diagnosu s jistotou vyřknout, určitě se nabízí souvislost s opakovanou léčbou ATB. Ta může navodit změny ve složení střevní flóry, resp. vést k přemnožení méně žádoucích kmenů bakterií, popř. kvasinek. Jak infekce, které jste prodělal (usuzuji dle toho, že jste byl léčen ATB), tak jejich léčba mohou navodit intoleranci některých potravin, bývá to ale jen dočasný problém. Určitě bych doporučila laktobacily (již užíváte) a vynechání potravin, u kterých pociťujete, že Vám nyní nedělají dobře (mléko, čokoláda). "Protikvasinkovou dietou" také nic nezkazíte: doporučuje se především omezit/vynechat sladké, bílé pečivo, zvýšit příjem zeleniny a vlákniny (což ovšem může zhoršit nadýmání nebo průjmy). Protikvasinkové působení se také uvádí u některých potravin či bylin (např. česnek, grepfruit, řasa chlorella, houba shiitake, čaj lapacho, z bylin levandule, lichořeřišnice, echinacea ad.). V lékarně lze zakoupit různé kombinované přípravky zaměřené proti kvasinkám, nicméně jde o alternativní postupy, vědecké důkazy pro jejich účinnost jsou vesměs nedostatečné nebo chybí (tedy z pohledu západní medicíny). Pokud Vám tyto postupy nepřinesou úlevu, vyhledejte lékaře, např. gastroenterologa. Řadu vyšetření jste již absolvoval, myslím, že nemá příliš cenu je ihned opakovat. Zkusila bych tomu nechat určitý čas - může trvat několik týdnů i měsíců, než se Vaše střevní flora po tak intezivním antibiotickém zážitku zase obnoví. Pokud by potíže trvaly, uvažovala bych možná ještě o endoskopickém vyšetření celého trávicího traktu: Měl jste pouze rektoskopii, ale bylo by případně vhodné doplnit vyšetření celého tlustého střeva - kolonoskopii, i horní části trávicího traktu - gastroduodenoskopii (tou by se mj. měla histologicky vyloučit případná celiakie, i když si nemyslím, že je u Vás pravděpodobná). Existují nemocní s tzv. syndromem dráždivého tračníku - to je onemocnění, které má podobné příznaky, jako popisujete Vy (průjmy, nadýmání apod.), ale nezjistí se přítomnost žádného organického onemocnění. Hovoříme o tzv. funkčním onemocnění. Ovšem pro vyslovení této diagnosy je skutečně nutné vyloučit všemožné choroby, které mají orgánový podklad. Léčba pak je de facto symptomatická - úprava stravovacích zvyklostí dle tolerance, laktobacily ap., jak jsem již psala. A ještě jedna věc mě napadá - trochu mě zaráží, že jako mladý člověk takto stůněte. 6x ATB (i když nevím, na co jste je bral) za dva roky už není jen tak. Možná to svědčí o nějaké nerovnováze či snížené funkci imunitního systému a nebylo by třeba úplně od věci absolvovat vyšetření na alergologii/imunologii (i když Vás nechci hnát do spárů dalších a dalších lékařů; asi bych to zde neměla psát, ale ono někdy i "moc doktorů" je spíše ke škodě, než k užitku :-). Je jaro, zkuste taky trochu pohybu a vůbec čehokoliv pro dobrou náladu, to někdy pomůže lépe než lék. S pozdravem RL.

Související dotazy

Candida
Dobrý den, na netu jsem narazil na odkaz(viz nize),...
Candida
Dobrý den, přenáší se candida v ústech líbáním? děkuji
Candida
Dobrý deň.Chcela by som sa vás opýtať ako sa prenáša...
Candida
Dobrý den.Už 4 roky mám povlak na jazyku.Na zubním...
Candida
Dobrý deň prajem. Chcela by som sa Vás opýtať na pár...
Candida
Dobrý deň prajem. Chcela by som sa Vás opýtať na pár...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Candida

Dobrý deň prajem. Chcela by som sa Vás opýtať na pár vecí ohľadom Candida glabrata...

Candida

Dobrý deň prajem. Chcela by som sa Vás opýtať na pár vecí ohľadom Candida glabrata...

Candida

Dobrý deň.Chcela by som sa vás opýtať ako sa prenáša candita.Našli mi po výteroch...

Candida

Dobrý den.Už 4 roky mám povlak na jazyku.Na zubním mi poradili Listerin,ktarý...

Candida

Dobrý den, byla mě zjištěna candida a s přítelem jsme brali antibiotika, držíme...

Candida

Dobrý den, přenáší se candida v ústech líbáním? děkuji

Candida

Přesně před měsícem jsem byla na preventivní prohlídce,výsledky mi zapomněli...

Candida

Dobrý den,děkuji za odpověd,ohledně candidy.Ještě jsem se chtěla zeptat,kdo...

Candida

Dobry den pani doktorko, delsi dobu mam podezreni na candidu ve strevech. Za...

Candida

Dobry den, My request is as follows: I have been about a month treating vaginal...

Candida

Dobrý den, již podruhé se mi stalo, že když jsem jedl jídlo, ve kterém bylo...

Candida Albicans

Dobrý den, prosím Vás, jak se dá nejpřesněji zjistit přemnožení Candidy Albicans...

Candida albicans

Dobry den pani doktorko, mam podezreni, ze mam v tele Candidu Albicans. Chci...

Candida albicans

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na candidu albigans. Léčím se již od června...

Candida albicans

Dobrý den, před pár měsíci jsem se po užívání antibiotik trápil s Candidou albicans...

Candida Albicans

Dobrý den, již jsem Vám psala ohledně přemnožení Candidy Albicans, prosím Vás...

Candida albicans

Dobrý den, byl jsem na vyšetření na urologii, kde jsem byl odeslán z revmatologie...

Candida Albicans

Dobrý den, již jsem Vám psala ohledně přemnožení Candidy Albicans, prosím Vás...

Candida albicans

Dobrý den, jsem celiak a mám astma. Asi 2 měsíce mám problém s kašlem, rýmou...

Candida Albicans

Paní doktorko, mám dlouhodobě zácpu a hlavně hrozně trpím plynatostí a hroznou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest zad vlevo dole


Brnění obličeje, jazyka a bolest hlavy.

Dobrý den. Dnes mé mamince hrozně brněla levá strana obličeje a jazyk, viděla...

Bolest na hrudi, caste krkani

dobry den pred 3 dny jsem vdechnul kus toustu a mel jsem to zasekle pod ohryzkem...

Odřený penis

Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat co mohu používat za mast na odřený penis...

''prdění vagíny''

Dobrý den, mám takový problém. Už jsem o tom četla mnoho na internetu atd. a...

Krvácení a svědění po prstění

Dobrý den, mám dotaz. Mám přítele přes 3 měsíce, sexuálně spolu zatím nežijeme....

Užívání Paralenu a Nurofenu


Extrakce osmičky

Dobrý den, před dvěma dny (v úterý ráno) jsem byla na extrakci dolní levé osmičky,...

Pocení po Cipralexu

dobrý den, beru půl roku cipralex a už nějakou dobu u sebe pozoruji noční pocení...

Nadýmání, plynatost, říhání, nauzea

Dobrý den, můj problém mě trápí již delší dobu a to že trpím nadmírou plynatostí,...

Preejakulační tekutina

Zdravím, mám trapný, ale závažný problém.. s přítelkyní jsme měli orální sex,...

Plynatost, nadýmání

V poslední době trpím na silné nadýmání, co je vhodné užívat?

Motání hlavy

Dobrý den, už skoro 3 měsíce trpím na motání hlavy. Vůbec nemohu sedět,do hodiny...

Volná tekutina v břiše

Dobrý den, potřebovala bych konzultaci, radu. Moje situace je dost složitá,...

Poranění znaménka

Chtěl bych se zeptat, co mám dělat, když jsem si při holení nechtěně nařízl...

Antikoncepce a ATB Klacid 500

Dobrý den, je mi devatenáct let a již druhým rokem užívám anikoncepci Diane...

Hmatatelný útvar v levém podbřišku

Dobrý den, asi před 4 měsíci se u mě objevily křeče v podbřišku, občasná průjmovitá...

Sex

Měl jsem anal v privatu bez gumky až do konce vystřik do zadečku co mi tet hrozi?Dik...

Cukání nervů na noze, dcre a14 let

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně mé 14leté dcery. Už asi měsíc jí cukají...

Bolesti zad a hrudníku

Dobrý den, už druhý týden mě trápí bolesti zad a hrudníku. Začalo to v oblasti...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.