Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Carcinom štítné žlázy

Endokrinologie Věra 7.7.2020

Dobrý den,
před několika týdny jsem podstoupila odstranění levého laloku štítné žlázy s velkým uzlem. Po výsledku analýzy (zjištěn malý karcinom) jsem podstoupila i odstranění zbývající štítné žlázy. A objednali mě na léčbu radioaktivním jódem. Moc tomu nerozumím. Proč ještě tato léčba, když - jak jsem slyšela - to byla jedna z variant: buď odstranění nebo radiojód. Radiojód by si údajně měla po vypití do sebe natáhnout léčená štítná žláza. Ale jak se tedy do krku (prý jako prevence) dostane ten radiojód, když už tam štítka nebude? Nebo se prostě dostane do celého těla? A ještě jeden dotaz - sousedka, která podstoupila tuto léčbu (bez předchozího odstranění štítky) měla prý asi týden po této léčbě doma nesnesitelné bolesti v krku, vezli ji zpět do nemocnice, kde jí píchli nějakou bolestivou injekci do zad. Může něco takového nastat i v mém případě, když už štítku nemám? Nebo jaké mohou být následné problémy?
Děkuji za odpověď.


Doplňující dotaz:
Děkuji za odpověď. Už je to trochu jasnější, ale stále mi není ještě úplně jasné, jak působí radioaktivní jód tehdy, když je celá štítná žláza odstraněná, pokud tam již z ní nic nezbylo.

Nerozumím těmto 2 větám: "Navíc rakovina může již být někde dále, např. uzliny, plíce atd. Tedy podání radiojodu "označkuje" případně takovou tkán a zničí ji. Radioaktivní jod se vychytává pouze a jen v buňkách se schopností tvořit hormon štítné žlázy, nikde jinde, tedy nemá jeho podání žádný negativní vliv. "

Pokud by v krku již nezbyly žádné buňky štítné žlázy, ale rakovina se začala šířit do uzlin, do plic, jak se tedy radioaktivní jód po vypití ampule přesně dostane do plic a do uzlin a jak tam může rakovinu zničit, když se podle vás zachytává jen v buňkách tvořících hormon štítné žlázy? To mi není jasné.

Děkuji Vám za vysvětlení.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Určitě věřte lékařům, dělají pro vás maximum. Odstraněno bylo ložisko a léčba radiojódem je zajišťovací (co kdyby náhodou byla nějaká nádorová buňka i vpravo). Štítná žláza je orgán senzitivní k radiojodu a tato tkáň si ho vychytá. Vaše sousedka mohla mít bolesti i od něčeho jiného, takto se na váš dotaz nedá odpověď, neboť neznám další souvislosti. Za své 30ti leté praxe jsem se ještě nesetkala s žádným pacientem, který léčbu podstoupil a měl takové nesnesitelné bolesti o jakých se zmiňujete. Přeji rychlé uzdravení, s pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková, Ph.D.

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Poliklinika Cordeus, Praha 6

Dobrý den, pokud je ve štítné žláze nalezen zhoubný nádor, je nutné odstranit i druhý lalok (pravděpodobnost, že se nádor může vyskytnout ve druhém laloku je vysoká). Odstranění štítné žlázy však není jednoduchá operace a velmi často se stává, že chirurg nevyjme kompletní tkáň, ale nějaká drobná část zůstane. Navíc rakovina může již být někde dále, např. uzliny, plíce atd. Tedy podání radiojodu "označkuje" případně takovou tkán a zničí ji. Radioaktivní jod se vychytává pouze a jen v buňkách se schopností tvořit hormon štítné žlázy, nikde jinde, tedy nemá jeho podání žádný negativní vliv. Radioaktivita jako taková rychle vyvane a člověku tato léčba nijak neuškodí. Bolest krku Vaší známé bych spíše hodnotila jako bolest od páteře - proto pak nutnost injekce proti tišení bolesti v té oblasti. Nemusíte se léčby radiojodem obávat, žádné následné problémy nebudou.
S pozdravem
Jandíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková, Ph.D.

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Poliklinika Cordeus, Praha 6

Dobrý den,
rakovina štítné žlázy je tvořena buňkami štítné žlázy(se schopností přijímat do buňky jod), pokud zmutují, dokáží (jako všechny další rakovinové buňky) cestovat a zakládat metastázy, či se šířit lymfatickým systémem. I tyto buňky v plicích či lymfatických uzlinách mají stejné vlastnosti jako ty ve štítné žláze. Pokud k tomu došlo, operace tyto buňky nenajde, k tomu slouží podání radiojodu, který je označí a zničí.
Jandíková

Související dotazy

Hormony štítné žlázy
Dobry den, při preventivní prohlídce mi byla zjištěna...
Sono štítné žlázy
Dobrý den, dnes jsem byla na sonu štítné žlázy a ve...
Nemoc štítné žlázy
Dobrý den, je při takových to hodnotách štítné žlázy...
Onemocnění štítné žlázy
Dobry den, chci vědet jakou mam formu štítné žlázy,...
Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den, byli mi naměřeny tyto hodnoty S_TSH 5,860...
Hubnutí a onemocnění štítné žlázy
Dobrý den,ráda bych se zeptala,jestli je normální hubnout...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Canestest

Dobrý den, Před chvílí jsem zasílala dotaz Lze Canestestem pro samodiagnostiku...

Capsaicin

Dobrý den, chci se zeptat, zda-li je pro mě bezpečné požití omáčky s velmi...

CAR- úspěšnost

Dobrý den pane doktore, ještě bych se chtěla zeptat, zda jsou na CARu schopni...

Carbo medicinalis a antikoncepce

Dobry den, od pondeli mam 7 denni pauzu mezi branim HA Lindynette dneska(patek)...

CarboMax a jine leky

Dobry den, proč se musi CarboMax aktivní uhlí užívat dve hodiny od ostatnich...

CARBOSORB A ANTIKONCEPCE

Dobrý den, jak jsem tu asi včera psala, že jsem měla problémy s průjmem a...

Carcinom čípku dělohy

Dobrý den, prosím o rady. 1,5 roku od porodu mám nález na děložním čípku HSIL-CIN3...

Carcinom prostaty

Po biopsii prostaty mě bylo diagnostikováno: Adeno Ca GS 3+3. PSA 1/16 8,8 Nevím...

Carcinom prostaty

Prosím o informaci: > V roce 2001 jsem podstoupil totální odstranění prostaty...

Carcinom slinivky

Mohu znát názor na používání MMS při onemocnění rakoviny slinivky? Děkuji

Cardilan a alkohol

Dobrý den, byl mi předepsán Cardilan na srdeční arytmie na 3 měsíce 1x denně....

Cardio NRJ

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně preparátu Cardio NRJ, který má na internetu...

Carnitin

Dobrý den,chtěla bych se zeptat zda mohu občas užívat karnitin. Před 4mi lety...

Carnitin

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli má nějaký význam užívání carnitinu...

Cáry na kůži

Dobrý den, v podpazi se mi objevila zarudnuta čára vypadato jako jizva,jenze...

Cas jidla

Dobrý den, chci se zeptat, kdyz je telo naucene po redukci jist v presny - opravdu...

Casne a caste buzeni

Dobry den. V detstvi jsem mivala problemy s usnutim. Dopadlo to tak, ze jsem...

Casta angina

Dobry den, behem 7 měsíců mam po 5 anginu a tedy po 5 antibiotika. Po 4 angíně...

Casta bolest zaludku po jidle, prujem

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně žaludku. Asi před rokem a půl mě začal bolet...

Casta dlouha bolest srdce

Boli me srdce nekdy to trva nekolik vterin ale I minut a hodin neni to tzv pichava...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Antibiotika na zub


Ledvinné parametry

Dobrý den, chtěla bych poprosit o konzultaci výsledků - urea 3,3, kreatinin...

Bodavá bolest kotníku


Píchavá bolest v močové trubici

Dobry den, mam uz 14 dni problem s mocovou trubici. Nekolikrat denne me v ni...

Bolest a zatvrdnuti v miste piercingu na jazyku

Dobrý den! :) Ráda bych se zeptala. Mám piercing jazyka 6 let. Někdy se stalo,...

Přeočkování proti heptitidě

Dobrý den,jako zdravotnický pracovník jsem byla na střední škole očkována proti...

Bolest leve strany zad

Dobry den, již 5 rokem trpím bolesti zad na levé straně u lopatky , posledni...

Pálení zad

Dobrý den, třetí den mě pálí záda krční a hrudní páteř, někdy i hrudník, vždy...

Mononukleóza- opakovaná nákaza?

Dobrý den, 9ti-letý syn má mononukleózu, já jsem v 15. týdnu těhotenství. Mononukleózu...

Křeče v podbřišku, pocit na zvracení, průjem

Dobrý den, Před 2 týdny jsem dostala křeče v podbřišku a do levé strany. Po...

Výtok z penisu po pohlavním styku


Zlucnik

Dobry den ještě k dotazu ze dne 2.2.16 strašně se bojím, ze se jedna o nějaký...

Fyzická námaha při ATB proti lymeské borelióze

Dobrý den, lékař mi předepsal Deoxymykoin 100 mg na 15 dní proti lymeské borelióze...

Hlen ve stolici a bolest v kříži 3 týdny po antibiotikách


Bolest za kolenem a v lýtku po sportovní aktivitě

Vážený pane doktore, mám 5 měsíců po plastice LCA levém koleni (metoda BTB),...

Radikulopatie, léčba

Dobrý den, jsem sledována na neurologii pro dg. lumbalgii s radikální iritací,...

Bolesti svalů celého těla


Pálení konečníku

Dobrý deň, mám už dlho problém , ktorý ma trápny. Uz asi mesiac ma bolí keď...

Bolesti svalů, fibromyalgie, léčba

Vážený pane doktore, v roce 1994 viróza, doprovázená silným kašlem, antibiotika...

Zvětšené lymfatické uzliny v podpaží


Reklama