Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Chirurgická léčba epilepsie

Mozek a nervy Jakub 18.12.2016 redakce uLékaře

Dobrý deň, mám 23 rokov a trpím epilepsiou. mám nález na spánkovom laloku.
Užívam denne 6 liekov tj.: Levetiracetam 1500 a Timonil 300.
Zvyknem mávať aury väčšinou nestratím vedomie (počas aury si uvedomím že mám auru, viem čo sa deje okolo mňa), je to len také zapozeranie sa do blba.
Tie horšie prípady sú keď niekam idem a na pol ceste sa zastavím a zabudem kam vlastne smerujem alebo niečo robím prestanem a idem si sadnúť prípadne ľahnúť, tieto horšie mávam pomenej.
Mávam tzv. dobré obdobia tj.: Nemám vôbec aury ani záchvaty alebo len zopár áur bez straty vedomia
A tzv zlé obdobia tj.: Mám vysoké množstvo áur prípadne záchvaty ako som už vyššie spomínal.
Nemám pocit žeby to lieky nejakým spôsobom ovplyvňovali, stalo sa mi už že som lieky neužíval a nemal som ani len auru, ale stalo sa mi aj to že som lieky užíval poctivo a prejavilo sa u mňa tzv zlé obdobie.
Snažím sa dodržiavať aj denný režim ale pri zamestnaní aké mám (system. administrátor) je to niekedy ťažké, častokrát mávam zvláštne a živé sny čo nerobí môj spánok veľmi komfortným. A čo stres? Kto ho dnes nemá?
Píšem Vám to z toho dôvodu že sa s Vami chcem poradiť ohľadom liečby môjho problému operáciou.
Otázka znie: Je to možné ? Ak áno, aké sú riziká ?
Dostala sa ku mne info že v Brne je špičková neurochirurgická klinika kde sú veľmi dobrí špecialisti ohľadom tejto problematiky.
Pre Brno som sa rozhodol aj z toho dôvodu, že na Slovensku nemám dobré skúsenosti s neurológmim, tj. neochota diskutovať o problémoch a možných riešeniach, lekárka si stojí za svojou zvolenou liečbou ikeď nemám pocit polepšenia, pacientov s podobným problémom má len zopár max. 5. Bol som aj 10 dní v nemocnici a vôbec mi nepomohli, sľúbili mi tzv. video-izbu ale tá sa nekonala len CT a EEG vyšetrenie a to som tam bol 10 dní.

Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď

Odpovídá:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, chirurgická léčba epilepsie je zvažována u farmakorezistentních epileptiků. Dle definice Mezinárodní ligy proti epilepsii se jedná o pacienty, u nichž dochází k více než jednomu záchvatu za měsíc po dobu dvou let při léčbě kombinací nejméně třech antiepileptik v terapeutických dávkách a záchvaty současně negativně ovlivňují kvalitu života daného pacienta. V současné době by měl mít každý epileptik MRI vyšetření k vyloučení organické příčiny epilepsie, jako je nízkostupňový gliom, arteriovenózní malformace, kavernom či meziotemporální skleróza. Epileptik zvažovaný k chirurgické léčbě musí absolvovat: iktální a interiktální EEG vyšetření; strukturální vyšetření (MRI);
funkční vyšetření (Wada test, PET, SPECT, fMRI); psychiatrické a neuropsychologické vyšetření. Operaci indikuje neurolog-epileptolog, provádí ji zkušený neurochirurg v centru, které se léčbou epilepsie zabývá. Provádí se:
Přední dvoutřetinová temporální lobektomie s amygdalohipokampektomií (AHE) (70 %) – rozsah lobektomie je určen intraoperativní EEG s ohledem na funkční kortex, je to základní výkon při meziotemporální skleróze u pacientů s parciálně komplexními záchvaty.
Extratemporální resekce, nejčastěji topektomie (20 %) – podle záchytu strukturální topické abnormity na MRI, po temporální resekci dochází u 70 % pacientů k úplné regresi epilepsie, po extratemporální resekci u 60 % nemocných.
Kalosektomie, hemisferektomie, stimulace n. vagus a mnohočetné subpiální transsekce (10 %) – indikovány u nefokálních epileptických záchvatů.
Pokud máte zdravotní pojištění v ČR, je vše bez problémů a můžete kontaktovat Vámi zvolené pracoviště k indikaci léčby, pokud ne, budete muset nejdříve jednat se ZP na Slovensku, zda Vám léčbu v zahraničí bude hradit, bude se jednat o vysoké částky. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Epilepsie
Dobrý den , mohla bych se optat zda člověk může cvičit...
Epilepsie
Dobrý Den, chtěla bych poradit ohledně léku Lamictal,...
Epilepsie u dítěte
Dobrý den, mé dceři zjistili z vyšetření EEG že má...
Epilepsie a solárium
Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohľadom epilepsie...
Diagnostika epilepsie
Dobrý den jestli se můžu zeprat jak se vlastně identifikuje...
Epilepsie
Dobrý den , loni v srpnu jsem dostal 3 epi záchvaty...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Chemoterapie nebo biologická léčba u rakoviny prsu

mám infiltrující lobulární karcinom G2, LCIS do 25% bez známek angioinvaze a...

Chi vědět Váš názor na tuto zprávu

Napřímená krční lordoza, kostní struktura přiměřeně sytá, ploténka C5 je hraniční...

Chiariho malformace

Dobry den, chtela bych se zeptat ohledne me dcery 6 let,v kvetnu ji dianostikovaly...

Chiariho malformace

Dobrý den, před časem jste mi poradili ohledně mého zdravotního stavu, tak bych...

Chilaiditiho syndrom

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Jedná se o mého syna, kterému tento...

Chilaiditiho syndrom

Dobrý den, je mi 33 let,mám 107 kg,183 cm. Léčen na hypertenzi. 2 měsíce...

Chilli

Dobrý den, jsem druhým rokem po laparoskopickém odstranění žlučníku.Po operaci...

Chilli na rýmu

Co by se stalo, když by si člověk co má rýmu šňupnul chilli?Děkuji za jakoukoliv...

Chirurgiceké odstranění nádoru

Dobrý den, maminka má 61 let a má 5centimetrový nádor na brzlíku, dá se to operovat?...

Chirurgická extrakce osmičky

Dobrý večer, jsem objednaná na stomatochirurgii jedné nemocnice v Praze na xhirurgickou...

Chirurgické odstranění ječného zrna

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, zda se běžně stává přestřižení víčka...

Chirurgické odstranění krevní sraženiny v mozku

Dobrý den, je mi 18 let, v březnu mi byla zjištěna krevní sraženina v žilním...

Chirurgické odstranění panenské blány

Dobry den, potreuju udelat cherurgicke odstraneni panenske blany, nevite kde...

Chirurgické odstranění panenské blány

Dobrý den, chci se zeptat jestli se dá panenská blána nechat nějak odstranit...

Chirurgické odstranění panenské blány

Dobrý den, již přes rok mám přítele, ale máme problém s bolestivým stykem....

Chirurgické odstranění polypu v tlustém střevě

Dobrý den, mám dotaz ohledně svého tatínka (66let) byl na kolonoskopii, po endoskopickém...

Chirurgické řešení hemoroidů

Dobrý den, mám vleklé potíže s hemoroidy. V televizi jsem jednou viděla reportáž...

Chirurgické vyjmutí zvětšených uzlin

Dobrý den v tříslech se mi objevily zvětšené uzliny, lékař meěposlal na chirurgické...

Chirurgický zákrok

Dobrý den pane doktore,chtěl bych se zeptat byl jsem u svého doktora a ten mě...

Chirurgický zákrok a poté

Dobrý den, 6.6. mám jít na chirurgický zákrok, v místě mezi análem a pochvou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Častá stolice a bolest břicha

Mam dotaz chodim 11krat dene na velkou boli me. Bricho. Je to normalni. Coto...

Bulka na šourku

Dobrý den je mi 17 a asi před měsícem jsem si nahmatal bulku o velikosti asi...

Prostatitis chronica

Dobrý den, na klinice urologie v Praze mi MUDr. Vobořil diagnostikoval prostatitis...

Píchání v oblasti prsu

Dobrý den chtěla bych se že jestli mám jít k doktorovi když mě píchá levé prso...

Autoimunitní nemoc

Dobrý den,byla jsem na imunologických odběrech a bylo mi řečeno,že se může jednat...

Pořád plivu zelený hleny z krku

Dobrý den chtěl bych se zeptat je to tak měsíc co jsem od plivnul krvavý hlen...

Urobilinogen a bilirubin


Prostatitida a Biseptol - divný průběh

Před cca 2 týdny jsem se na výletu posadil na studený kámen a tím jsem si přivodil...

Půl roku sem brala na upravení menstruace antikoncepci

Dobrý den , chtěla bych se zeptat. Je mi 14 let a menstruaci mám od 11 let....

Bolest na levé straně žeber


Dysplazie děložního čípku


Prostatitída - magnetoterapie

Dobrý den, Již rok se na urologii léčím s prostatitídou, která u mě přetrvává...

Vysvětlení RTG krční páteře - spondyloza, osteofyty, napřímení krční lordózy, osteochondroza, spondylartróza

Dobrý den. Můžete prosím vysvětlit RTG nález? Mám tam napsáno. Napřímení krční...

Zlomenina páteře


Bolest na hrudi. Zápal plic?

Dobrý den, paní doktorko, před dvěma týdny jsem dobral antibiotika, protože...

Hluboká žilní trombóza

Začátkem dubna mi byla zjištěna trombóza PDK, zpočátku Xarelto 15 mg 2x denně,...

Otékání úst, krvácení z pupíku, časté objevování hnisavých váčků různě po těle

Dobrý den, potřebovala bych poradit. V dubnu mi z ničeho nic hrozně otekla pusa...

MR mozku

Prosim Vas v pondelok som bola na MR mozgu a chcela by som vediet co znamenaju...

Zplihlé vlasy

Dobrý den, už 3, skoro 4 roky mám vlasy ve stejné délce . Dřív jsem vlasy...

Bolest zubu po tahání nervů

Dobrý den, před pár dny jsem absolvovala tahání nervů ze stoličky 6, vlevo dole....

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×