Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Chlapec 9 let, dlouhodobé problémy

Dětské nemoci Ina 5.1.2017

Dobrý den,
chlapec 9 let, dlouhodobé problémy- občasné otoky kloubů i měkkých tkání /jícen, varlata, zv. slezina, břicho/, často zvětšené uzliny, lososová vyrážka či fleky po těle/zvláště hýždě, záda, stehna, po zánětu kyčli, občas hospitalizace s edémy, anaf. reakcemi.....dg. nesdělena..Obyčejná chřipka trvá neúměrně dlouho s netypic. příznaky, aj.faktory dokáží vyvolat ataku či anafyl. reakci. Předáván z revmatologie, gastroet., urologie, Veden na imunologii- podáván zkusmo prednison a plasma... odborný lékař volí vyčkávací metodu ( více jak 2 roky ) a má tendence poukazovat na možné psychosom. potíže...ty naštěstí psychiatr vyloučil, jinak bychom zřejmě skončili jako hypochondři za dveřmi ordinací./ i se nám to občas stalo, zvláště při viditelných nebolest. otocích./ Protože místo diagnozy nám bylo neustále imunologem sdělováno, že některé nemoci se prostě léčit nedají, navšívili jsme jiného, který po testech a pročtení obsáhlé zdrav. dokumentace došel k názoru...zjednoduším- systémové autoim.resp. autoinflamatorní onemocnění, blíží se famil.středozem. horečce, vzdálene TRAPS-TNF, syst. forma JIA...... Podežření i na HAE. Dopuručil genet. testy a návrat k našemu imunologovi-specialistovi. Ten nás objednává 1x za půl roku-dítě je ten den většinou bez potíží, nebo snesitelné bol. břicha, či trochu otok. Dítě má pro zdrav. obtíže školní docházku asi 40%,matka, byť VŠ musí být s dítětem doma a vyučovat jej, což zatím díky pochopení školy prochází.Lékař volí vyčkávací taktiku a nevylučuje, že není důvod k dalším návštěvám. Matka byť spotrovec a optimista má často pocit beznaděje, neboť kdo jiný, než lékař by měl trpícímu dítěti pomoci. Záměrně píši ,,trpícímu,, , neboť již více jak rok má dítě bolesti břicha nejvíce v okolí pupku a břicho tvarově vypadá často jako ,,do špičky". Bolest má posl. dobou ale i v okolí žaludku, sleziny, někdy k ledvinám..Nevím zda může souviset.... ale bolesti propukly před více jak rokem a to po podání Imunoglobulinu, respektive 1,2 dávka O.K.,3 dávka-náběh na anafyl.reakci, od 4 dávky doposud bolesti a jakoby oteklé břicho. Po vyšetření gastroenterologem zjištěna pouze mír. zv.slezina a zv. objem břicha, nevyluč. edem a poslán zpět na imunologii. Imunolog jej navrací zpět na provedení gastroskopie...s tím, že potřebuje vyloučit případný,, gastroproblém".

Můj dotaz: je prosím vhodné provádět gastroskopii, pokud by dítě mohlo mít edem sliznic tráv. traktu? Zřejmě by tato možnost mohla být vzata v potaz už jen proto, že dítě prokazatelně edémy i jiných viditelných míst-/klouby,ucho.../, i sliznic-/jícen/, či orgánů-/varlata, zv.slezina/.... mívá. Jaká by při edemu mohla být případná rizika spojená s provedením gastroskop. vyšetření?
Děkuji za odpověď a omluvte prosím obsáhlost textu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, jedná se o problematiku dětského věku, proto Váš dotaz zodpoví pediatr v naší konzultační ambulanci, s pozdravem a přáním brzkého uzdravení, Dr. Horáková

MUDr. Monika Prachárová
Odpovídá lékař:

MUDr. Monika Prachárová

Specializace: Pediatrie / Praktické lékařství pro děti a dorost Pracoviště: Klinika pediatrie a neonatológie, Fakultná nemocnica Trenčín

Dobrý den,

ohledně gastroskopie, edém není kontraindikací pro provedení vyšetření. Před vyšetřením bych ale sdělila tyto Vaše dotazy lékaři. Spíš je otázné, jestli vyšetření přinese nějaké užitečné zjištění, což je těžko dopředu říct. Dle toho co píšete, bolesti břicha můžou být jen jedním z mnoha příznaku u systémového autoimunitního onemocnění, kterým Váš syn asi nebo pravděpodobně trpí. Pravděpodobně je to diagnostický oříšek, onemocnění je možná ojedinělé nebo nesplňuje všechna kritéria pro zařazení pod konkrétní nemoc. Proto si možná Váš imunolog neví rady. Genetické testy jsou v tomhle případě na místě. S vyčkávací taktikou bych se nespokojila, zkusila bych kontaktovat jiné pracoviště, lékaře nebo krajskou nemocnici a pátrala bych dál. Tím spíš, že se jedná o závažné onemocnění s i vážnými systémovými příznaky a ne jen o pouhou bolest hlavy nebo břicha. Přeji Vám hodně sil a štěstí na chápavé a moudré lékaře.

Související dotazy

Vaginální výtok v 9 letech
Dobrý den, dcera má 9 let, již asi měsíc má bílý-čirý...
Dlouhodobě trpím problémy se spánkem
Dobrý den Dlouhodobě trpím problémy se spánkem. Když...
Ochlupení u 9 letého chlapce
Dobrý den, mám 9 letého syna,který má již poměrně...
Dotaz pro Výsledky krve, chlapec 9 let
Mám 14 letého syna kvůli operaci zubů byl náhodou na...
Sezení, chlapec 9 měsíců
Dobrý den, mému synovi bude příští týden 9 měsíců,...
Nevolnost v autě, chlapec 9 let
Dobrý den, můj 9letý syn trpí nevolností. Kynedril...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Chlamydiová infekce, bolesti kloubů

Dobrý den, nechal jsem si udělat krevní test na chlamydie pneumonie a z výsledků...

Chlamydiova infekcia

Dobrý deň, chem sa opýtať či môžem považovať vyšetrenie z krvi na chlamýdie...

Chlamydiová konjunktivitida

Dobrý den, na základě ambulantního vyšetření u očního lékaře mi byly zjištěny...

Chlamydiova pleropneumonie

Dobrý den, milá paní doktorko. Už jsem bezmocná.Moje psychika je na dně. V...

Chlamýdiová pneumonie

Dobrý den, mám již letitý problém s plicní chlamydii,poprvé v roce 2010 přeléčené...

Chlamydiova uretritida

Dobrý den, mám obavu, že je můj muž nakažen chlamydií , má bolesti v oblasti...

Chlamydiové infekce genitálu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je možné, že spíme s partnerkou spolu...

Chlamydiový infekt

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jaký jste postupoval v léčbě chlamydie infekce...

Chlamydiový zánět spojivek

Dobrý den, mám takový dotaz. Včera jsem byla u kosmeticky, po chvíli z ní vypadlo,...

Chlamydioza

Dobrý den, prosím o konzultaci k výsledkům odběrů ELISA z května 2012 zjištěno...

Chlapecká puberta?

Dobrý den, asi před třištvrtě rokem mi můj dvanáctiletý bratr řekl, že když...

Chlaydie

Předem děkuji za informaci k otázce týkající se Chlamydií u mé dcery. Vaše odpověď...

Chlaymdie Trachomatis

Dobrý den Cca před třema lety jsem prodělal chlaymdie trachomatis, byl jsem...

Chlaymdie Trachomatis

Dobrý den Chtěl jsem vás poprosit o radu asi před 3 lety jsem měl chlamydie...

CHLL

pro onkologa nebo hematologa - je opravdu nevhodný ultrazvuk při chronické lymfatické...

Chloe

Dobrý den, chtěla bych se zeptat... Již přes 5 let užívám antikoncepci, momentálně...

Chloe

Dobrý den, používám HA chloe už 3 roky a stále po ní přibíram a mám bolesti...

Chloe

Dobrý den, nedávno jsem četla, že antikoncepce chloe (kterou užívám) je oproti...

Chloe

Dobrý den,mam takovou otazku brala sem asi 4 roky antikoncepci chloe,po rozchodu...

Chloe a antibiotika

Dobrý den. Užívám antikoncepci Chloe. Od soboty 19.3. užívám neaktivní bílé...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Boule na prstu

Dobrý den, nedávno jsem zpozoroval, že se mi na prstu u pravé ruky udělala...

Bolest mezi lopatkami a dušnost

Dobrý den, potřeboval bych poradit. Od út mě trápí slušná bolest zad (mezi lopatkami...

Zlomenina spodiny očnice

Hezký den ,před měsícem a půl jsme prodělala rekonstrukci spodiny očnice ... Stále...

Zlomenina obratle L1

V říjnu jsem měla úraz zad, byla jsem na pohotovosti, rentgen, lékař řekl, že...

Rosucard

Dobrý den, na kontrolním vyšetření u praktické lékařky mi byl zjištěn vysoký...

Bušení srdce po alkoholu


Hiátová hernie

Dobrý den,15.02.2012 mi byla zjištěna malá hiátová hernie bez esofagitidy..kardie...

Monovisc


Polyp žlučníku

Dobrý den, z důvodu tlaku pod mečíkem jsem byla poslána na sono vyšetření....

Trhání zubů - za jak dlouho, co a jak jíst


Brnění ruky a hrudníku

Dobrý večer chtěla sem se zeptat .. někdy mívám brnění levé ruky až bolestivé...

Bolest zubů

Dobrý den! Cca.před čtyřmi týdny mě začalo při žvýkání pobolívat na levém horním...

Trnutí a bolest zubů

Dobrý den, netrpím přecitlivělostí zubů, vždy si je čistím ledovou vodou, asi...

Růst penisu


Hojení po částečné amputaci článku prstu

Dobrý den Pane Doktore. Mám na vás prosbu.. Víte ja žiju sportem Motokros a...

Hiátová hernie

Dobrý den, požádala bych Vás o vysvětlení nálezu rtg trávicího traktu: Při...

Entizol 500

Hezký den. Dostala jsem k užívání zaváděcí tabletky entizol 500 plus polykací...

Hiátová hernie

Dobrý den,15.02.2012 mi byla zjištěna malá hiátová hernie bez esofagitidy..kardie...

Norethisteron a těhotenství

dobry den dne 10.11.-11,11 u me doslo k plodnym dnum poznala jsem to podle...

Mžitky před očima

Dobrý den, mám menší problém mám mžitky před očima jde mi to s levé na pravé...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.