Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Cholesterol

Vnitřní lékařství Dusan 18.5.2018

Dobry den,
Je mi 39 let, cca pred 5 lety jsem zacal dle doporuceni lekare brat prasky na zvyseny cholesterol. Cca pred 2 rokama jsem se rozhodl leky vypustit a resit spise prirodni cestou (omega 3) a upravou jidelnicku. V priloze zasilam posledni 2 vysledky krve za posledni rok. Prosim o radu, zda-li doporucujete jit cestou pouze zdravejsiho zivotniho stylu nebo radeji i vc. leku (atorvastatin Milan 10mg)? Doplnění informací: mnohokrát děkuji za obsáhlou odpověď, dovolte mi reagovat v krátkosti.

Vážím 74kg, měřím 173cm, nekuřák, do 60 let nikdo neměl z rodiny srdeční či mozkovou příhodu. Nicméně otec se léčí dlouhodobě již s cukrovkou (aplikuje si sám inzulin) a má občasnou dnu (ta se projevila 1x i u mě - viz. vysoké hodnoty KM). Vysoký tlak nemívám, nicméně při posledním měření tlak nepatrně vyšší byl také. Rád sportuji, kolo, běh, lyže atd - dovolím si tvrdit, že jsem fit :) nicméně sedavé zaměstnaní mi nedovolí více pohybu denně, sportuji cca 2-3x týdně. Maso a uzeniny jsem téměř vypustil, max 2x týdně kuřecí.

Přílohou zasílám detailnější přehled výsledků za posl. 2 roky (4 poslední odběry krve, po tuto dobu 2 let jsem vypustil statiny).

Výrazně stoupla hodnota trigl. oproti posledním měření. Vše jistě proberu s praktickým lékařem, nicméně prosím ještě o jednu reakci k výše uvedenému. Zvažuji ještě půl roku počkat do dalšího odběru krve, protože výsledky u posl. 4 měření vždy kolísaly.

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Obrová


Dobrý den pane Dušane, dle přiložených výsledků odběru krve se hladina cholesterolu zvýšila, i hodný HDL cholesterol je nižší, bylo by vhodné zahájit terapii statinem krom hlídání jídelníčku, 10mg bude pro začátek vhodná dávka, je vhodné ještě odebrat krev před nasazením léku na jaterní parametry. S pozdravem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Dušane, já rozumím tomu, že jste chtěl vyzkoušet přírodní cestu, také chápu, že se Vám bez důkladnějšího zvážení nechce do užívání statinů. Odpově´d na Vaši otázku není pro lékaře naší poradny snadná. Na správné zodpovězení by bylo potřeba vědět, kolik vážíte, zda kouříte, jestli někdo ve Vaší rodině měl před šedesátým rokem života nějakou srdeční či mozkovou příhodu, také jak jste na tom celkově ohledně Vašeho zdraví (vysoký tlak, stav sdrce a tepen, porušená glukózová tolerance, přítomnost metabolického syndromu).
Při rozhodování o léčbě je potřeba vzít do úvahy všechny takzvané rizikové faktory, což může udělat Váš praktický lékař. Kdybych to měla hodnotit jen z přiložených testů, tak bych se spíše přikláněla k tomu statiny nasadit. Hodnoty Vašeho cholesterolu a triglyceridů stouply, HDL je sice vyšší než minule, ale to nehraje bohužel až zas takovou roli, rozdíl je malý. Také máte lehce zvýšenou hladinu cukru, což může být rizikový faktor vzniku cévních komplikací. Někdy se prostě dietou nepodaří hladinu krevních tuků upravit. Svou roli v tom také hraje genetika.
Nenasadit statiny bych se jako Váš lékař rozhodla jen tehdy, kdybyste jinak byl naprosto fit, nekuřák a nikdo z Vašich přímých předků by neměl zmíněnou příhodu v mladém věku. Pak bych pravidelně kontrolovala hodnotu tuků, Vy byste držel přísnější dietu a hodně cvičil. Pokud by se testy nelepšily, doporučila bych léčbu. Proto by konečnému rozhodnutí nyní mělo předcházet důkladnější vyšetření včetně kompletní laboratoře, tlaku, pulsu, OGTT (vyšetření na porušený metabolismus cukrů) a další.
Statiny mají jistě svá rizika podobně jako jiné léky. Mohou negativně ovlivnit játra, mohou velice vzácně způsobit rozpad svalových vláken, také se nesmí podávat s celou řadou léčiv a doplňků stravy. Nicméně se domnívám, že riziko poškození je malé a výhody užívání u většiny lidí trpících vysokou hladinou krevních tuků převažují nad těmito riziky.
Blíže Vám řekne Váš ošetřující lékař.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Dušane, děkuji za doplnění informací. Podle toho, co jste napsal, se domnívám, že riziko srdeční, mozkové či jiné cévní příhody je s přihlédnutím k věku, nekuřáctví, rodinné anamnéze a Vaší zjevné snaze o zdravý životní styl u Vás relativně nízké. Myslím si, že si neublížíte, když ještě s nasazením léků počkáte, ale definitivní slovo v tom bude mít Váš lékař po vyšetření.
K posouzení, zda bude třeba zahájit léčbu, budete ještě potřebovat dovyšetřit ostatní rizikové faktory. Pokud jste si naměřil vyšší tlak, pak je možné a zřejmě i dobré posoudit stav srdce (EKG, monitorace TK, případně ECHO srdce). Dále byste měl vědět, zda nemáte porušenou glukózovou toleranci (lze vyšetřit již zmíněné OGTT). Také kyselinu močovou. Pokud budou přítomny více jak dva rizikové faktory, měla by se léčba zahájit. Jinak jakmile Vám bude více jak 45 let, pak věk a mužské pohlaví samy o sobě jsou rizikovým faktorem. O tom všem se poradíte s praktickým lékařem podle výsledků. Možná se rozhodne Vás nyní důkladněji nevyšetřovat a vyčkat, možná se do toho společně pustíte z gruntu. Záleží na Vaší domluvě.
Je ale pravděpodobné, že když se Vám i přes důslednou dietu a pravidelné cvičení nepodařilo hodnoty snížit a naopak spíše stoupají, pak zřejmě výsledek za půl roku nebude dramaticky odlišný. Chápu, že se Vám do léčby nechce, bude třeba zvážit všechna pro a proti. Myslím si, podle vývoje v laboratorních testech, že časem na statiny zřejmě dojde. Pro teď můžete samozřejmě přidat na četnosti cvičení, pokud to nejde, tak alespoň prodloužit na 60 minut 3x týdně. Je možné se více zaměřit na dietu - maximum zeleniny, minimum živočišných tuků, kvalitní bílkoviny s ryb, drůběže, telcího či králičího masa a luštěnin, maximálně omezit sladkosti, fast food, konzervy a polotovary atd..
Přeji Vám pevné zdraví a ať Vám vydrží odhodlání pokračovat ve zdravém životním stylu.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Léky na cholesterol a glykémie
Beru prášky na cholesterol. Když je na týden vysadím...
Zvýšený cholesterol
Léčím se mimo jiné se srdeční arytmií, kard. mi odebral léky...
Grep a léky na cholesterol
Mohu k lékům na cholesterol jist grupy? Děkuji
Zvýšený cholesterol
Dobrý den, Mam cholesterol porad 7-8. Delali mi genet,testy....
Vysoký cholesterol
Dobrý den, mám vysoký cholesterol (zlý), teď mám držet...
Zvýšený cholesterol
Dobrý den, mám mírně zvýšený LDL a TAG v krvi,avšak...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Cholesterol

Dobrý den, byl mi naměřen cholesterol 6,2 jsem v zahraničí a chtěla jsem se...

Cholesterol

Dobrý den, můj manžel 47 let měl několik let zvýšený cholesterol a začal mu...

Cholesterol

Dobrý den,prosím o radu můj syn 8 let byl jež během 3 let třikrát na odběrech...

Cholesterol

Chci se zeptat jak to vlastně je.Mám vysoký cholesterol, teď již tak kolem 5,5,...

Cholesterol

Dobrý den,je mi 49 let a dávala jsem si zjistit hodnoty cholesterolu:celkový...

Cholesterol

Chci se zeptat jak to vlastně je.Mám vysoký cholesterol, teď již tak kolem 5,5,...

Cholesterol

Prosím o radu. Můj muž (39 let, 66 kg) má tyto výsledky z rozboru krve. HDL...

Cholesterol

Dobrý den, moje maminka (60 let) má cholesterol - 8mmol/l. Lze takto vysoký...

Cholesterol

Dobrý den.Asi 10let se léčím na vyšší cholester.Atorisem 20 mg.Dále se léčím...

Cholesterol

Dobrý den, při preventivní prohlídce mi byl zjištěn zvýšený cholesterol 7,7....

Cholesterol

je mi 53 let mam cholesterol 12,75 bbyl jsem u specializovaně lěkařky bral jsem...

Cholesterol

Dobrý den. Mám 55 roků. Během opakovaného vyšetření krve mně byly nyní zjištěny...

Cholesterol

Pěkný den.Chtěla jsem poradit jaké účinné potravní doplňky,by mi pomohly snížit...

Cholesterol

Dobrý den.byla jsem s dcerou na pětileté prohlídce.Pí.doktor jí odebrala krev...

Cholesterol

Dorbý den, chtěl bych se zeptat na vysoký cholesterol.v papírech od lékaře...

Cholesterol

Dobrý den je mi 20 let a z výsledků krve jsem zjistil že mám cholesterol v hodnotě...

Cholesterol

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak bych měla postupovat při těchto výsledcích-...

Cholesterol

Dobrý den, vysvětlete mi, prosím, výsledky krevních testů a poraďte, jak mám...

Cholesterol

Asi 25 let jsem léčena na zvýš.cholesterol.Díky lékům ho mám kolem 5.Druhým...

Cholesterol

mam v neporadku stitnou zlazu musim prodelat vysetreni,nasli mi tuk v krvi necelych...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dlouhodobý kašel po ránu

Dobrý den, už přes rok po probuzení cca do oběda mívám suchý kašel. Gastro negativní,...

Tloustnutí po antidepresivu Esoprex - co s tím?

Dobrý den, je mi 22 let a od listopadu 2009 se léčím na psychiatrii. Paní doktorka...

Neplodnost a vyšší TSH

Dobrý den, dne 14.12. jsem byla na transferu embrya. 7.12. mi bylo zjištěno...

Krátká uzdička

Dobrý den, je mi 15 let a mám problém s penisem. Přijde mi krátká uzdička -...

Manžela trápí několik let průjem

Dobrý den,mého manžela trápí několik let průjem . poslední dobou se to velmi...

Kapavka

Při gynekologické prohlídce se zjistilo že jsem nakažená kamavkou a chlamídiemi....

Může to být RS?

Dobrý den, již delší dobu mi mravenčí (nebo občas pocit pálení) v pravé ruce...

Píchání v kyčli

Dobrý den, mám problém s pravou kyčlí. Většinou jen když ležím na zádech a chci...

Zvýšené trombocyty

Dobrý den, jsem v 13týdnu těhotenství a na gynekologii mi brali krev a řekli...

DNA a pivo

Dobrý den, v prve řadě se omlouvám, nevím kam přesně zařadit dotaz.. Mému...

Sex

Poslední dobou nemam chuť na sex 2 měsíce asi približně a při sexu mě to i...

Pocit opařeného jazyka

Dobry den, jiz 3 den pocituji jako by opareny jazyk ale jen na jednom miste,...

Bolesti hlavy,slabost,nevolnost,nechutenství,průjmy

Dobrý den. Již delší dobu mě trápí(cca 3-5x měsíčně) kombinace bolesti hlavy...

Fimoza

Dobrý den chci se zeptat při erekci predkosku přes celý penis pretahnu, ale...



Neznama nemoc???

Dobry vecer mam mensi dotaz,je mozno abych mela genitalni bradavice ? Virus...

Infekční mononukleoza a zvýšené jaterní testy

Dobrý den, je mi 22 let, předevčírem mi zjistili infekční mononukleózu, (týden...

M751 Syndrom manžety rotátoru


Antibiotika


Je to tetanie ?

Dobry den , chci se zeptat .. posledni dobou mi je spatne , mam takovy pocit...

Reklama
Zavřít