Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Cholesterol

Vnitřní lékařství Jana 14.5.2019

Pěkný den.Chtěla jsem poradit jaké účinné potravní doplňky,by mi pomohly snížit cholesterol.Zatím mi lékař nařídil dietu,zrychlený pohyb (kolo,chůze) alespoň 30 minut denně,vypočetl mi podle tabulky,že léky zatím nemusím.Chtěla bych ho ale snížit,zakoupila jsem si v lékarně ARMO LIPID PLUS a denně jsem začla užívat 2.lžičky psylia vlákniny,nechtěla bych skončit na chemických lécích už tak užívám na sníženou funkci štítné žlázy LETROX 75.Vážím 60kg/158V.Přikládám 2.vyšetření.Endokrinologie-2.11.2018 a cholesterol-7.5.2019.Děkuji předem za odpověď.
Doplnění informací: Děkuji za odpověď. Maxicor užívám asi 3.měsíce.Taky zařadím to máslo floru pro-activ, kterou mi doporučujete.Ještě jsem se chtěla zeptat na ty statiny,léky jaké mají vedlejší účinky a na jakou přijatelnou hodnotu bych cholesterol měla snížit, aby nebyl tak rizikový.

Doplnění informací:
Cením si vašich rad a moc děkuji za odpověď.Jen bych ještě chtěla vědět,jak jste napsala,že mám dobrou hladinu cholesterolu HDL-2,64 a kolegyně mi doporučila potravinový doplněk Maxicor,který užívám více jak 3.měsíce a vy příliš neuznáváte potravinové doplňky,jestli ho mám nadále užívat a nebo je to zbytečné vyhazování peněz a nemohl se mi užíváním tohoto přípravku zvýšit ten dobrý?A ještě jeden dotaz na doplněk stravy ARMO LIPID PLUS,který užívám 7.dní jestli ho mám raději vysadit,aby mi nějak nenaboural ten dobrý cholesterol a nebo doužívat,když už jsem ho zakoupila po poradě s lékárnicí.Jinak ještě moc děkuji a při příštím odběru dám vědět o výsledcích vyšetření.

MUDr. Jana Harnová
Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Harnová


Dobrý den paní Jano, bohužel neznám vaše veškerá anamnestická data, ale i tak se domnívám, že vaše kardiovaskulární riziko je dle tabulek SCORE již vysoké a měla byste mít nasazenou léčbu statiny. Dle mého mínění užíváním potravinových doplňků již k významnému poklesu cholesterolu nenastane. Samozřejmě můžete zkusit režimová opatření ( dieta, dostatečná pohybová aktivita atd.). Doporučila bych vám užívat potravinové doplňky obsahující omega 3 nenasycené mastné kyseliny ( např. Maxicor), dostatečný příjem ryb, omezení živočišných tuku a nahrazení např. florou pro- activ. Doporučila bych kontrolu cholesterolu za 6 měsíců a pokud nedojde k výraznému poklesu hodnot celkového cholesterolu a LDL cholesterolu, doporučila bych již užívání statinů. S pozdravem Jana Harnová

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Jano, potravinové doplňky příliš neuznávám, tedy Vám žádné nedoporučím. Skutečně nejúčinnější je pravidelná fyzická aktivita s aerobním spalováním energie (běh, svižná chůze, kolo, plavání). Dieta je obecně racionální, máte však dobrou hladinu HDL, což se mi jeví tak, že se stravujete asi docela dobře. Každopádně vždy lze jídelníček ještě trochu vylepšit. Navyšte vlákninu ve stravě, vlastně ano, můžete užívat např. Psyllium z lékárny. Zařaďte ryby, nejlépe mořské. Jídla bohatá na vejce (míchaná vejce, chleba ve vajíčku apod.) zařazujte minimálně, neboť vejce jsou bohatá na cholesterol - ale např. bábovku obsahující vejce nebo těstoviny vaječné není důvod potlačovat. Snížená funkce štítné žlázy bývá nejčastěji na podkladě autoimunitní thyreoiditidy, tedy tělo samo vytvořilo a zničilo štítnou žlázu, Letrox obsahuje hormon, který by jinak byl tvořen zdravou štítnou žlázou, není to žádný dryák, ale chemicky tělu vlastní látka, pravda, připravená průmyslově (pozn. hormony štítné žlázy jsou chemicky velmi jednoduché). Bohužel, u pacientů s thyreopatií občas vídáme i poruchu lipidového spektra. Ve věku 63 let má mnoho lidí hypercholesterolemii, stoupá její výskyt i v mladších věkových skupinách, je to dáno stylem života - stravovacími návyky a nedostatkem pohybu, poměrně velkou roli však hraje i genetika a ať cvičíte a držíte dietu, nemusí cholesterol uspokojivě poklesnout. Nakonec horní hranice normy je pro jinak zdravou populaci cca 5,5 mmol/l (dle laboratoře). Se stoupajícím SCORE, které stoupá s rizikovými faktory (diabetes, obezita, v anamnéze ICHS nebo CMP, známou aterosklerozu, ICHDK, hypertenzi, ale bod je i za věk nad 65 let...), tak by byl limit přísnější (až cca 3,5mmol/l). Moderní doporučení čím dál tím víc zpřísňují a tlačí cílové hodnoty cholesterolu domů, neboť se ukazuje, že pacienti s redukovanou cholesterolovou koncentrací mají lepší perspektivu než pacienti s neléčenou hypercholesterolemií, zvláště přísné limity jsou určené pro pacienty s anamnézou ICHS/ICHDK. Statiny jsou dnes běžně předepisované a užívané léky, přisuzují se jim účinky nejen na chlesterol, ale např. i v ochraně před nádory. Naopak diskutované nežádoucí účinky (nevolnost, svalová slabost) se považují za statisticky nadhodnocené a často vyvolané vlastními obavami pacienta z nežádoucích účinků. Statiny musí např. užívat všichni po infarktu, a to bez ohledu na hladinu cholesterolu a tuků, a to obvykle doživotně. Nemívají s tím problém. Jak doporučila kolegyně, zkuste dietu a režimová opatření, pokud bude cholesterol zvýšen výrazně i po nasazení diety a dodržování 1/2 roku, pak užívejte statin. S pozdravem Anna Prchlíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní, Maxicor obsahuje omega-3-mastné kyseliny, 450mg v jedné tobolce. Indikace k substituci omega-3-mastnými kyselinami jsou: na dietu nedostatečně reagující hypertriglyceridémie (Vy máte triglyceridy v normě) a smíšená hyperlipoproteinemie (spolu se statiny, tu Vy také nemáte), a to v dávce cca 2g denně. Tedy v souladu s oficiálními výživovými doporučeními Vám Maxicor nemohu doporučit. Na druhou stranu, nic tím nezkazíte - preparát by neměl negativně ovlivnit hladinu HDL, působí hlavně na triglyceridy a LDL (snižuje hlavně triglyceridy).
Každopádně Vás budeme honit, abyste jedla právě na omega-3-mastné kyseliny bohatou stravu (vlašské ořechy, chia semínka, mořské ryby...), úprava stravy je klíčová, doporučuje se užívání vlákniny (Psyliium ano, bod pro Vás), jednak pravidelný aerobní pohyb. Racionálně vzato, analogickou službu jako kapsle Maxicor by mělo mít popíjení lněného oleje (obsahuje cca 50% omega-3-mastných kyselin), tedy by pouhý gram tohoto oleje měl plně nahradit jednu kapsli, což se vyplatí.
Armo Lipid plus upřímně neznám, jedná se o přírodní preparát, ani o něm jsme se ve škole a později s kolegy nebavili. Opět: M. ho snad ocení, myslím, že ano.
S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Léky na cholesterol a glykémie
Beru prášky na cholesterol. Když je na týden vysadím...
Zvýšený cholesterol
Léčím se mimo jiné se srdeční arytmií, kard. mi odebral léky...
Grep a léky na cholesterol
Mohu k lékům na cholesterol jist grupy? Děkuji
Vysoký cholesterol
Dobrý den, mám vysoký cholesterol (zlý), teď mám držet...
Zvýšený cholesterol
Dobrý den, mám mírně zvýšený LDL a TAG v krvi,avšak...
Zvýšený cholesterol
Dobrý den, Mam cholesterol porad 7-8. Delali mi genet,testy....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Cholesterol

Chci se zeptat jak to vlastně je.Mám vysoký cholesterol, teď již tak kolem 5,5,...

Cholesterol

Dobrý den,je mi 49 let a dávala jsem si zjistit hodnoty cholesterolu:celkový...

Cholesterol

Chci se zeptat jak to vlastně je.Mám vysoký cholesterol, teď již tak kolem 5,5,...

Cholesterol

Prosím o radu. Můj muž (39 let, 66 kg) má tyto výsledky z rozboru krve. HDL...

Cholesterol

Dobrý den, moje maminka (60 let) má cholesterol - 8mmol/l. Lze takto vysoký...

Cholesterol

Dobrý den.Asi 10let se léčím na vyšší cholester.Atorisem 20 mg.Dále se léčím...

Cholesterol

Dobrý den, při preventivní prohlídce mi byl zjištěn zvýšený cholesterol 7,7....

Cholesterol

Dobry den, Je mi 39 let, cca pred 5 lety jsem zacal dle doporuceni lekare...

Cholesterol

je mi 53 let mam cholesterol 12,75 bbyl jsem u specializovaně lěkařky bral jsem...

Cholesterol

Dobrý den. Mám 55 roků. Během opakovaného vyšetření krve mně byly nyní zjištěny...

Cholesterol

Dobrý den.byla jsem s dcerou na pětileté prohlídce.Pí.doktor jí odebrala krev...

Cholesterol

Dorbý den, chtěl bych se zeptat na vysoký cholesterol.v papírech od lékaře...

Cholesterol

Dobrý den je mi 20 let a z výsledků krve jsem zjistil že mám cholesterol v hodnotě...

Cholesterol

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak bych měla postupovat při těchto výsledcích-...

Cholesterol

Dobrý den, vysvětlete mi, prosím, výsledky krevních testů a poraďte, jak mám...

Cholesterol

Asi 25 let jsem léčena na zvýš.cholesterol.Díky lékům ho mám kolem 5.Druhým...

Cholesterol

mam v neporadku stitnou zlazu musim prodelat vysetreni,nasli mi tuk v krvi necelych...

Cholesterol

Dobrý den, prosím o radu ohledně mého 3letého syna. Z krevních testů jistilo...

Cholesterol

Dobrý den, chci se zeptat na vysoký cholesterol. Je mi 31 let a již asi 8 let...

Cholesterol

Dobrý den, prosím co znamená index aterogenity 1,31 Mám stent po 70% ucpané...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Příliš dlouhá menstruace


Motání hlavy, tlak v uších, bolest hlavy

Dobrý den, už asi dva týdny se mi motá hlava, teď mě začala i pobolívat a cítím...

Bolest v třísle a stydké kosti

bolest třísla Dobrý den,chtěla bych s zeptat od 13.12 marodím hnisavá angína...

Praskání kůže na prstech

Dobrý den, náš pětiletý syn má dlouhodobě problém s vysycháním kůže na konečcích...

Loupe se kůže v uších

Dobrý den, už více jak rok se mi loupe kůže v uších a uši přitom svědí. Navštívila...

Krev ve stolici, bolest v boku


Nateklá uzlina pod čelistí

Dobrý den, už 3. rok mám nateklou uzlinu pod čelistí, předtím jsem to neřešila...

Vysoký tep v klidu


Incip. spondyloza Th páteře. 5m rertolistéza obratle L5. Chondroza disku L5/S1.

Dobrý den, bolí mě záda v dolní části, cca půl roku. Dnes jsem byl z ortopedie...

Zánět močových cest a bolest v třísle

Dobrý den, před 4 týdny mi začaly bolesti při močení a zároveň bodavá bolest...

Bolesti břicha

Dobrý den, mám takový dotaz. Je mi devatenáct a již půl roku mám problémy s...

Bodavá bolest v krku

Dobrý den na dotazy o bolesti v krku jsem se tady hodne dočetla, mám totiž stejný...

Žlutá stolice po průjmu

Dobrý den , mám takovou prosbu týden zpátky jsem měla průjem asi tři dny , koupila...

Nemocná srdeční chlopeň

Dobry den.Meho pritele ceka do tri dnu operace chlopne.Jiz je asi tyden v nemocnici...

Marihuana v moči


Draslík

Dobrý den, Chtěl jsem se zeptat, na čem je závislá hladina draslíku v krvi...

Nemožnost otěhotnět

Dobrý den jsem po revizi na které jsem byla před 4mesici . Děťátko se přestalo...

Stres a panika

Dobrý den. Je mi 21 let. Měl jsem před rokem období panických ataků, nicméně...

Zhoršení prokrvení mozku ??

Dobrý večer. Jsem po infarktu, chtěla jsem se zeptat, když mě zmrtvá zničeho...

Bolesti podbřišku a genitálu, otok

Dobrý den, skoro již měsíc cítím,že mne bolí a pnou stydké pysky,které jsou...

Reklama