Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Chronické angíny a faryngitidy - řešení kortikoidy

Lida . 3.12.2015

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat - několikrát do roka mě pravidelně kosí záněty dutin, ať už je to streptokok nebo něco jiného. V podstatě jsem nikdy nezažila obyčejnou virozu, která by mě po pár dnech poctivého ležení přešla a nevzešel z ní zánět. Co jiní prožijí jako mírné nachlazení, z toho mám já třítýdenníí neschopenku na antibiotikách... Momentálně jsem na MD a opět mě skolila bolest v krku se zelenou rýmou. Výtěry teprve budou, nicméně mě paní doktorka poslala i na rentgen dutin a mám prý něco chronického, co se rozjelo těhotenstvím a nejde jinak než to léčit kortikoidy, které budu moci až po skončení laktace(tudíž se zdá, že ačkoliv mi třeba nasadí antibiotika, problém se zcela nevyřeší a musím počkat. Že mi to prostě ucpává dutiny a proto mi ani rýma neteče. Bohužel jsem si ale zprávu z RTG nezapamatovala a paní doktorka má dovolenou, nestihla jsem se jí v tom zmatku zeptat na něco bližšího ohledně tohoto problému. Kde vzniká? Jak se diagnoza jmenuje a co tedy v nose mám a jak se to tam jen tak mohlo vzít? Znamená to, že jsem kvůli tomu náchylnější na záněty dutin? Mohla jsem to mít už před těhotenstvím? Je možné, že pokud kortikoidy zaberou, už mě nebudou záněty trápit tak často a třeba někdy zažiju i virozu, kterou dokážu vyléčit jen klidem a teplým čajem a přestane se mi to neustále vrážet do dutin? Děkuji. A ještě dotaz - protože už jsem jednou měla streptokoka - bylo to letos zjara, byl zaléčen penicilinem... ráda bych se nějak chránila a slyšela jsem, že proti němu prý pomáhá ichořeřišnice. Můžu nějaké kapičky z lichořeřišnice, pokud kojím? Nebo třeba lichořeřišnicový čaj?

Odpovídá:

MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Dobrý den, paní Lido. Velice se omlouvám, ale z Vašeho popisu opravdu nejde "vyvěštit", co Vám paní doktorka řekla nebo co bylo ve zprávě, nejasnosti je třeba řešit s tím lékařem, který Vás viděl, vyšetřil a zná všechny podrobnosti dosavadního postupu. Odpověď bude tedy poněkud obecná a útržkovitá. 1.) Ze samotného RTG snímku dutin nelze usuzovat na akutnost či chroničnost stavu a ani na nutnost léčby antibiotiky či kortikoidy. 2.) Výtěry odkudkoliv jsou v případě léčby zánětu nosních dutin obvykle zbytečné a jejich výsledky mohou být zavádějící (mikrobiologické vyšetření je třeba, když už, provést z cíleného odběru přímo z dutin - v rámci endoskopie nosu). Volbu druhu antibiotika je tedy třeba řídit na základě obvyklých původců bakteriálního zánětu dutin (což je nejčastěji Streptococcus pneumoniae) a dbát na dostatečnou dávku - nepíšete, jaká jste brala a jak... 3.) Opakovaný bakteriální zánět dutin jako komplikace infekce horních dýchacích cest může mít vícero příčin a ošetřující lékař by v postupu měl vycházet z nálezu při ORL vyšetření (vybočení nosní překážky?, nosní polypy?, známky alergické rýmy? aj.) a základního zhodnocení imunitních funkcí - anamnézy (máte tyto potíže od dětství?, pokud ne, kdy a jak začaly atd.) a lab testů. 4.) V těhotenství nastává někdy tzv. rhinitis gravidarum - hormonálně podmíněné zduření sliznice nosu - to se ale upravuje po porodu, tzv. nevím, co měla paní doktorka na mysli sdělením "něco, co se rozjelo těhotenstvím". 5.) Léčba kortikoidy může být v určitých případech při otoku sliznice v horních dýchacích cestách odůvodněná, obv. ale jde o pouze krátkodobou léčbu. Kortikoidy lze takto použít i během kojení (vhodné zvolit určité konkrétní druhy léků, ale obecně se do mléka dostávají ve velmi malém množství), netřeba tedy přestat kojit, je ale samozřejmě potřeba takovou léčbu velmi pečlivě zvážit. Kortikoidy jsou k dispozici i ve formě spreje do nosu, ten je možno použít při kojení bez problému a k léčbě opakovaných a déletrvajících zánětů dutin je taková léčba velmi vhodná. 6.) "Mít streptokoka" není nemoc - jak Streptococcus pneumoniae, tak Streptococcus pyogenes ("spálový") mohou být přítomny ve výtěru z krku i u zcela zdravé osoby, vždy je třeba řešit, jaké má pacient potíže a nálezy z výtěru hodnotit podle toho. 7.) Lichořešišnice neuškodí, ale patrně to také, s ohledem na výše uvedené, Váš stav nijak nezlepší.

Související dotazy

Kortikoidy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co vlastně jsou kortikoidy...
Kortikoidy
Dobrý den. Před 5 lety mi lékařka diagnostikovala atoderm,...
Léčba kortikoidy
Dobry den, beru kortikoidy (60mg na 57kg sve vahy)...
Tetování a kortikoidy
Dobrý den , mám rakovinu nadledvinky.. už mi nadledvinku...
Otok obličeje po terapii kortikoidy
Dobry den, sem otekla po kortikoidech uz jsem je brat...
Vyrážka a kortikoidy
Dobry den, Chcel by som sa spytat, ci je mozne svrab...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Chronicka zacpa a pohlavni styk

Dobry den jiz rok trpim na chronickou zacpu a pravidelne navstevuji gastro poradnu.Zacpy...

Chronická zácpa dítěte

Prosím Vás o radu.Mám 5-letého syna autistu a s vyprazdňováním má problémy od...

Chronická zánět slepého střeva a těhotenství

Dobry den,mam chronicky zanet slepeho streva,opakuji se mo bolesti v podnrisku,chirurg...

Chronicka zilni nedostatecnost

Dobry den, prosim lskave o vyjadreni k uzivani leku Detralex. Je mne 62let,trpim...

Chronická žilní nedostatečnost

Mudr. Nikola Klímová Dobrý den paní doktorko. Ještě tedy trochu podrobností...

Chronická žilní nedostatečnost + bércový vřed

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat, mému otci byla dnes diagnostikována...

Chronická žilní nedostatečnost nebo vedlejší reakce na antikoncepci?

Dobrý den, antikoncepci beru již od 15-ti let a od té doby beru již třetí. Po...

Chronická žloutenka

Dobrý den včera večer jsem se ptala na dotaz o žloutence ,dneska jste odpověděla...

Chronické (pravděpodobně) psychosomatické problémy

Dobrý den, chtěl bych se s Vámi poradit s následujícími různými zdravotními...

Chronicke anginy

Dobrý den, chtěla bych se informovat, jak lékař bez výtěru z krku pozná, zda...

Chronické bolesti

Dobrý den, bolesti mi začaly před 5ti lety úplně z ničeho nic. Hned pár týdnů...

Chronické bolesti

Dobrý den, je mi 21 let a zhruba tak od 14ti trpím na chronické bolesti břícha..časté...

Chronické bolesti břicha

Dobrý den, prosím o radu. Mám již několik let chronický průjem a bolesti v celé...

Chronické bolesti břicha

Dobrý den, po několik let stále se opakující léčbě zánětů, bolesti v podbříšku...

Chronické bolesti břicha, tlak v týlu hlavy, apatie

Dobrý den, Řadu let mě trápí chronické obtíže - celkové, celého těla fyz. i...

Chronické bolesti hlavy

Dobrý večer, chtěla jsem Vás poprosit o radu,..mám časté bolesti hlavy,které...

Chronické bolesti hlavy od trapézového svalu

Dobrý den. Rád bych se zeptal, který specialista se zabývá a léčí svalstvo...

Chronické bolesti hlavy, migrény

Vážení, prosím o radu. Nevím co se se mnou děje. Je mi 55 let, asi 15 let mě...

Chronické bolesti kloubů kolen a ramen

Dobrý den pane doktrore, ráda bych vám napsala můj problém, protože mi ještě...

Chronicke bolesti kolene

Dobry den, pane doktore. Po sportovnim uraze v roce 2012 a nasledne operaci...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Otěhotnění

Dobrý den,mám dotaz v srpnu sem byla na kyretazi(mela jsem zamkly potrat v 6tt),po...

Snížená funkce štítné žlázy a deprese

Hormony štítné žlázy tyroxin a trijodtyronin jsou zodpovědné za celou řadu funkcí....

Vynechání menstruace

Dobrý den! Mam jeden problém. Je mi 21 let a už 9 let nemám menzes. Moje doktorka...

MUDr. Ladislava Holubcová

Praktický lékař pro dospělé

Rovnání nosní přepážky


Potvrzení o způsobilosti řízení vozidla


U 5 leté dcery recidivuje spála


Plicní adenopatie


Kůže při ekzému potřebuje vlhkost. Jak ji nejlépe dodat?


Boříme mýty: léčba tabletami není méně účinná než injekce

Vážná onemocnění je nutné léčit injekcemi, protože pilulky tolik nezabírají....

Najedenou mám strach úplně ze všeho


Modřiny po těle


Krvácení mimo menstruační cyklus


Zvýšené trombocyty u těhotné


Panthenol

V e-shopu jedné lékárny, která mi zaslala novou akční nabídku pro letošní léto,...

Předkožka při erekci


Folikulitída genitálu po holení

Dobrý den, Co by tohle prosím mohlo být, je to jen v oblasti ochlupení....

Antikoncepce a Loseprazol 10 mg

Dobry den, jiz pres rok pouzivam antikoncepci Bonadea. A mam takovy dotaz. Dostala...

Celkové vypadávání ochlupení a vlasů

Dobrý den, přibližně 2 až 3 měsíce porozuji řídnutí vlasů na hlavě , odhadem...

Mám pravidelně vždy ke konci měsíce opakující se chřipku

Dobrý den, je mi 20 let. Od ledna mám pravidelně vždy ke konci měsíce takovou...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×