Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Chronické bolesti zad, spinální stenóza, radikulopatie.

Mozek a nervy Jarmila S. 6.3.2017 redakce uLékaře

Dobrý den pane doktore, manžel má již několik let problémy s bederní páteří a tyto vyvrcholily v závěru loňského roku, kdy bez francouzských holí nebyl schopen pohybu. Po infuzích, rehabilitaci , PRT a hlavně každodenním cvičení největší potíže ustoupily, přesto však jeho problémy přetrvávají. Marodí již pátý měsíc podstoupil CT, EMG i MR s nálezem: Primárně hraniční rozměry páteřního kanálu, přestavbové změny charakteru Modic II v tělech Th11-L2,L5,S1, hemangiom v těle TH12 vel.12mm. Ostrůvek kompaktyv těle L3 vel. 7mm. Schmorlovy uzly L2-4. Malý ventrální posun L4 vůči L5 o 3-4mm. Oboustranné foraminostenózy L3-S1 /lehce výraznější vlevo) na podkladě prominence disků a spondylartrotických změn. Snížení výšky a intenzity signálu diskůL3-S1 v T2 zobrazení. Ploténky L3-S1 se cirkulárně vyklenují v rozsahu do 5mm. Pokročilé spondylotické a spondylartrotické změny s hypertrofií žlutých vazů. Sekundární zúžení páteřního kanálu s maximem v úrovni L3/4 a L4/5, kde je šíře kanálu cca 10,5x9mm,o významnosti zúžení svědčí řasení míšních kořenů kaudy. Mícha je bez ložiskových změn. Z. Osteochondróza a cirkulární protruze disků L3-S1 Oboustranné významné foraminostenózy L3-S1 /lehce výraznější vlevo/ Pokročilé spondylotické a spondylartrotické změny s hypertrofií žlutých vazů. Významné sekundární zúžení páteřního kanálu s maximem v úrovni L3/4 a L4/5. Minim. spondylolistéza L4. EMG vyšetření prokazuje axonopatii v myotomu L5 vpravo chron. rázu i se známkami akuity,v.s. při radikulopatii. Manžel nosí bederní pás, přesto při každém kroku mu vystřelí bolest do obou dolních končetin, více však vpravo. Nevydrží ani chodit, ani stát. Bylo mu doporučeno nadále cvičit, což činí 3-5x denně, na bolest dostal diclofenac duo 75mg a má pomalu začít zatěžovat záda. Můžete mi, prosím, vysvětlit, jak závažný je manželův nález. Neuroložka mu pouze sdělila, že na operaci to zatím není a předala ho do péče obvodní lékařky s tím, že pokud se jeho stav zase zhorší, má přijít. Obvodní lékařka zatím o ukončení pracovní neschopnosti nemluví. Mne by však zajímalo, jaké se dá předpokládat zlepšení manželova zdravotního stavu, případně zda má smysl žádat o částečný invalidní důchod, jak mu navrhuje zaměstnavatel s tím, že by mu umožnil pracovat na zkrácený pracovní úvazek. Manžel by pracovat chtěl, ale sám uznává, že na plný úvazek by to nezvládl.

Odpovídá:

MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Dobrý den, paní Jarmilo. Pokud manžel "nevydrží chodit ani stát", je samozřejmě stav závažný a výsledky MRI a EMG to dokreslují - nálezy jsou v souladu s tím, jak manželovy potíže popisujete, postižení páteře je ale povšechnější a není zde nějaký jednotlivý problém, jehož operací by šlo stav vyřešit. K tomuto se vyjádří ještě kolega specialista. Ohledně invalidity - o její posouzení samozřejmě lze žádat, přiznání invalidního důchodu samo o sobě neznamená, že by manžel nemohl vůbec pracovat a jsou-li potíže velmi dlouhodobé a provázené pracovní neschopností, je to správný postup (neschopenka je vždy "dočasná" a v případě, že potíže pacienta jsou stále stejné - byť nezlepšené, měla by se po určité době ukončit a i pokud k tomuto nedojde, má výplata nemocenského své omezené trvání). Zda lze očekávat zlepšení musí říci ošetřující lékař, který manžela viděl na začátku a ví, jaký (zda nějaký) byl efekt dosavadních léčebných postupů. Řekl bych ale bohužel, že výrazné zlepšení spíše nelze očekávat.

Odpovídá:

MUDr. Eliška Klímová

Specializace: Neurologie Pracoviště: Neurologie-EMG s.r.o.

Vážená paní, vzhledem k Vašemu věku předpokládám, že i Váš manžel má již téměř důchodový věk. Nález na zobrazovacích metodách a subjektivní potíže svědčí pro těžké difúzní postižení páteře. Pravděpodobnost zlepšení stavu po operaci je spíše menší, maximálně je možné řešit stenozu bederní ho páteřní ho kanálu. Určitě doporučuji řešit posudkově, postupné zlepšení je pravděpodobné , přeji hlavně trpělivost Kl

Související dotazy

Bolesti zad- nutnost operace
Dobrý den pane doktore na vyšetření EMG byla prokázána...
Nemoc páteře
Dobrý den, chtěla bych prosim přeložit tuto diagnózu...
Primární spinální stenóza
Dobrý den, po absolvování MR mi bylo sdělen nález....
Postup léčby při radikulopatii
Dobrý den, prosím o názor na doporučený postup léčby....
Radikulopatie C5 při protruzi disku C5/C6
dobry den, absolovoval jsem vysetreni u lekare ve...
EMG vyšetření
Dobrý den, Po operaci vyhřezlé ploténky jsem byla na...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Chronické bolesti pánve

Dobrý den,chěla bych se zeptat u asi půl roku mě bolí v oblasti pánve občas...

Chronické bolesti páteře

Dobrý den, mám stejně jako mnoho dalších vyhřezlou ploténku. podle nálezu z...

Chronické bolesti páteře a kloubů

Dobrý den, mé matce bude letos devadesát let. Na svůj věk je poměrně čilá a...

Chronické bolesti páteře v důsledku osteoporozy

Dobrý den, můj dotaz se týká maminky,která trpí chronickými bolestmi zad jejímž...

Chronické bolesti rukou (a zad)

Dobrý den, je mi 30 let a již rok mě trápí bolesti rukou - nejprve pravé ruky...

Chronicke bolesti v koleni

Dobry den. Pred tremi lety jsem utrpela uraz kolene,po urazu nasledovala az...

Chronicke bolesti v P lytku

Dobry den, mam temer stale mirne bolesti v P lytku, ktere me zacinaji obtezovat...

Chronické bolesti v podbřišku

Dobrý denDobrý den, chtěla bych vás požádat o radu z důvodu, že již několik...

Chronické bolesti zad a kyčelních kloubů

Dobrý den, prosila bych o laický popis rentgenu, trpím dlouhodobě bolestmi zad...

Chronické bolesti zad vystřelující do pravé končetiny

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda mám nárok na ČID. Bolesti zad mám snad...

Chronické bolesti zad, tlumení bolesti apo-ibuprofenem a paralenem

Dobrý den, mám nález na páteři C5/6, 6/7 a L3/4. Otéká ruka, bolí mě pravá noha,...

Chronické boleti lýtek

Dobrý den. Mám následující problém. Už skoro dva roky mě bolí lýtka, a to do...

Chronické čepy

Dobrý den, bolí mě v krku, čepy mám chronické a na horním patře mám červené...

Chronické čepy na krčních mandlích

Dobrý den! Ráda bych, prosím znala váš názor. Zhruba od mých 15ti let mě...

Chronické čepy na mandlích

Dobrý den, před dvěma lety jsem poprvé v životě dostala hnisavou angnínu...

Chronické čepy v krku

Dobrý den je mi 14 let a už asi 3 roky trpím na čepy v krku....Někdy je mám...

Chronické defekty DKK

Dobry den, pišu Vám ohledne nehojici rány mého otce. Jemu je 63 let, obézní,...

Chronické lumbágo

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit, jak dál postupovat při léčbě chronického...

Chronické nadýmání

Dobrý den, již několikátým rokem trpím chronickým nadýmáním. Jiné závažné trávicí...

Chronické nadýmání

Dobrý den, Již několikátým rokem trpím chronickým nadýmáním. Jiné závažné trávicí...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Knedlík v krku

Dobrý den, prosím o radu již asi 5 měsíců, střídavě mám zalehlý krk, nejvíce...

Nepovinné očkování

Dobrý den,mohli byste mi prosím poskytnout radu?Můj dotaz se týká dvou a půl...

Vyvolání zvracení

dobrý den,chtěla by jsem se zeptat jak mam vyvolat zvracení zatím děkuji

Snížená činnost štítné žlázy


Zubní váček a postup řešení

Dobrý den, pod zubem s korunkou, kterou mám zhruba šest let se mi udělal...

Trhání zubů - za jak dlouho, co a jak jíst


Papulky na hýždích


Nespavost a diazepan

Dobrý den,prosil bych o Vaš názor.Mám problemy se spankem,snažim se nebrat leky-jen...

Maltofer- únava


Odkrvení prstů v noci

Dobrý den, měla bych dotaz, v noci se mi často stává, že se mi odkrvují prsty...

Suchý kašel a bolest na hrudi

Dobry den, uz druhy tyden mam suchy srazdivy kasel a ted posledni tri dny se...

Ťahavá bolesť klučnej kosti

Zdravim. Začalo to pred niekoľkými mesiacmi tým ,že každé ráno hneď po prebudeni...

Těhotenství??

Dobrý den,mám takový dotaz...Poslední menstruaci jsem měla 16.12.2011 a další...

Otoky horních víček

Dobrý den pane doktore, moc bych Vás prosila o radu. Mám přítele, má 54 let...

Pyridoxin a Thiamin

Dostala jsem Pyridoxin a Thiamin, 2-0-2 - je možné, že mám po nich zažívací...

Brneni v palci leve ruky, castecne znecitliveni


Zažívací obtíže a strach z rakoviny


BOlest levé části krku a čelisti

Mám bolesti v krku jen v leve části, která přechází do levé čelisti.

Bolestivá rezistence u konečníku

Dobrý den. Mám u konečníku malou bouly a furt mě to nepříjemně bolí a svědí....

Motání hlavy

Dobrý den, Již dlouhodobě mě trápí problém, že když dlouho sedím nebo vykonávám...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×