Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Cirhóza jater

Vnitřní lékařství Václav 2.7.2018

Dobrý den, byla mi, bohužel, diagnostikovaná cirhóza jater s portální hypertenzí a drobným

ascitem. Projevem byly zvýšené teploty, nažloutlá kůže a poměrně velké otoky nohou. Mimo toho již

několik let trpím dnou. Je možno lékařské zprávy oskenovat a poslat Vám je.

Užívám: Detralex (1 - 0 - 1)

Na cirhózu : podpůrné léky ... některé nahr. předešlé, léky a doplňky stravy

HELICID/ORTANOL 20 mg ( 1 - 0 - 0), OMEPRAZOL STADA 20 mg (1 - 0 - 0),

ASCORUTIN 20 + 100 mg (1 - 1 - 1), DRASLÍK 40 mg .. fa. Naturvita ..(1 - 0 - 1),

REISHI .. fa. Naturvita .. (1 - 1 - 1),

MILGAMMA N 40+90-0,25 mg (1 - 0 - 0) .. 20 ks, pak zastaveno; MAGNEZIUM (1 - 1 - 1)

CORYOL 3,125 mg (1 - 0 - 1)

SILYMARIN AL 50 (1 - 1 - 1)

FURON 40 mg (1 - 0 - 0)

VEROSPIRON 25 mg ( 0 - 2 - 0)

na klouby : (už dlouhou dobu) GELATINA PLUS (0 - 0 - 3)

proti otokům nohou : KOMPRES. PUNČOCHY.

Pravdou je, že přibližně 2 měsíce jsem se cítil relativně dobře, asi třetí den se objevily po stání nebo

večer otoky nohou od kolen dolů, ne tak velké, jako byly před ca. 10-ti týdny, když začala léčba ..

hlavně odvodňováním v nemocnici.

Proto Vás velmi moc prosím o vyjádření a doporučení :

- bylo by možno povýšit užívání některých z výše uvedených léků (v případě neúspěchu navštívím

samozřejmě svoji obvodní lékařku)

- jaký máte, prosím, názor na konzumaci : kávy (zde se názory lékařů různí, někteří ji i doporučují)

medu (v rozumném množství)

množství tekutin za den, z toho ochucené vody

Magnesia RED

rybího masa (samozř. malé mořské ryby

nesmím .. dna).

Rád budu za každý Váš názor.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Vamed-Mediterra

Dobrý den,
bohužel jste neuvedl příčinu cirhózy jater, ale samozřejmě odpovím i tak.
Při takovémto onemocnění jater je na prvním místě důsledná abstinence.
Dále léky, které mate předepsané a doplňky stravy.
K Vašemu dotazu- běžná dávka Detralexu jsou dvě tablety denně, navyšování asi nemá smysl.
Helicid nebo Ortanol se užívá 20 mg denně, navyšuje se na doporučení gastrologa při trvajících obtížích.
Ascorutin se běžně užívá 3x denně 1-2 tablety. Při vyšších dávkách může způsobovat zažívací obtíže. Záleží tedy na dalších diagnózách, které máte.
Dávkování draslíku se řídí podle jeho hladiny v krvi.
Coryol, Furon a Verospiron snižují krevní tlak a dávky u diuretik závisí zase i na hladinách iontů v krvi.
Silymarin můžete navýšit na dvojnásobek.
Další důležitá součást léčby je i dieta. Co se týká kávy, tak opět podle Vašeho krevního tlaku, v menším množství by škodit neměla.
Med můžete pokud nemáte cukrovku a ochucené vody se obecně nedoporučují. Zdravější je čistá voda. Pokud Vám v nemocnici doporučili příjem tekutin omezit, tak bude vhodné to dodržovat.
Přeji, aby se Váš zdravotní stav brzy zlepšil.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Václave, paní doktoka přede mnou Vám ohledně léků dobře a srozumitělně odpověděla. Polde mého lze na játra navýšit Sylymarin, nicméně máte hodně tablet a efekt na dovodnění není v tomto případě žádny, takže osobně bych spíše nedoporučila. Helicid, Ortanol a Omeprazol jsou léky se stejnou účinnou látkou, můžete brát 1x denně 20 jeden z nich, podle doporučení lékaře či při obtížích jako pálení žáhy apod. dávku 40 mg. Coryol se řídí podle hodnot tlaku. Furon a Verospiron se používají k odvodnění v hepatologii běžně, ale není dobré si bez kontroly v laboratoři měnit dávkování, protože léky ovlivňují hladinu draslíku v krvi. Pokud máte nové otoky a léky nejsou tak účinné jako předtím, je nutné navštívit lékaře a poradit se. Otoky také souvisívají s hladinou bílkovin v krvi, která by se měla zkontrolovat. S ohledem na Vaši dnu byste měl jíst rozumné množství kvalitních bílkovin z bílého masa (dobré pro Vaše játra), sladkovodní ryby jsou do určité míry vhodné (ne mořské, ne uzené, ne konzervované atd., vše ale určitě znáte), závisí také na tom, jaké máte nyní výsledky kyseliny močové a zda nemáte projevy dny. Jedna káva denně neuškodí. Med můžete v případě, že nemáte kvasinkové onemocnění nebo cukrovku. Megnesii RED spíše nedoporučuji, užíváte hořčík v tabletách. Navíc slazené a sycené nápoje nejou zdravé a ani vhodné na žaludek a střeva.
Takže Vám doporučuji, abyste nadále dodržoval doporučenou dietu a příjem tekutin podle toho, jak Vám doporučili Vaši lékaři. Nepijte žádný alkohol. Dojděte si na kontrolu ke svému gastroenterologovi/hepatologovi kvůli zhoršení otoků. Domluvíte se na úpravě léčby.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Cirhoza jater a infekční žloutenka
Dobrý den,chtěla jsme se zeptat jestli člověk který...
Cirhóza jater
Dobrý den. Moc vás prosím o vysvětlení lekářské...
Cirhóza
Dobrý večer, dá se vyléčit cirhóza jater u alkoholika?...
Cirhóza jater
Dobrý večer - můj přítel má dekompenzovanou cirhozu...
Alkoholická cirhóza jater
Dobrý den paní doktorko Horáková. Už jsem jednou psala...
Alkoholická cirhóza
Dobrý den pane doktore.Moje praktická lékařka mi řekla,že...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Cirhóza jater

Dobrý večer - můj přítel má dekompenzovanou cirhozu jater (podle stupnice child-pugh...

CIRHOZA JATER

Dobrý den, poškodila jsem si alkoholem játra, již nepiji, mé výsledky jsou:...

Cirhoza jater

Dobry den..ma sestra (36) ma cirhozu jater z duvodu alkoholu a drog..loni v...

Cirhóza jater

Dobry den, viem ze na moju otazku bude asi tazke odpovedat, ale chcela by som...

Cirhóza jater

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné trpět cirhozou či začínající...

Cirhóza jater

Dobrý den, moje maminka má již delší dobu velké zdravotní problémy. Jelikož...

Cirhoza jater

Dobrý den, omlouvám se za obsáhlejší dotaz. Je mi 40 let, poslední 4 roky jsem...

Cirhóza jater

Dobrý den. Moc vás prosím o vysvětlení lekářské zprávy ze včerejšího vyšetření.Jsem...

Cirhóza jater

Mé mámě 61 let zjistili nyní Cirhózu jater s možným podezřením na rakovinu....

Cirhóza jater

Dobry den,mému bratrovi diagnostikovali pokročilou cirhozu jater tyden leží...

Cirhoza jater a infekční žloutenka

Dobrý den,chtěla jsme se zeptat jestli člověk který má pokročilou cirhozu jater...

Cirhóza jater a jablečný ocet

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda je možné při jaterní cirhóze používat pro...

Cirhoza jater a prognoza

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Manželovi před 14 dny lékaři diagnostikovali...

Cirhoza jater a sono nalez

Dobrý den prosím o vysvětlení těchto dvou zpráv. Mám strach zda tchán nemá...

Cirhóza jater a vysoký cukr

Dobrý den mám problém se svoji babičkou,minulý rok jí diagnostikovali cirhózu...

Cirhóza jater a zápal plic

Dobrý den, mamince je 56 let, trpí cirhozou jater, už je na listine čekatelů,...

Cirhóza jater způsobená alkoholem

Dobrý den paní doktorko, ráda bych dostala nějakou informaci o možnostech a...

Cirhóza s encefalopatií

Dobrý den, je možné , že by při pokročilé cirhóze s kolaterálním okruhem byl...

Cirkumcize

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Před 4 dny jsem prodělal operaci – cirkumcizi....

Cirkumcize

dobrý den, 30.8. letos mi urolog provedl obřízku, nateklo to celkem hodně. ale...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Brnění kolem pusy

Dobrý den ,pane doktore, jsem po třech operacích ploténky a před dvěma lety...

Bolesti v křížové oblasti

Vážený pane doktore, pul roku mam bolesti v dolni casti krizove oblasti, ty...

Psycholog

Dobry den.Mam dceru ktere je 15let,a ma tezke astma bronchiale.Dusnost ji ponejvic...

Omeprazol


Červený flek na penisu, výrůstky na penisu

Dobrý den, na penise se mi objevil červený flek (je už dlouhodobější "nekolik...

Svědění kolem konečníku a pochvy

Dobrý den, mám pres den svědění konečníku ale i svědění kolem pochvy, mohli...

Skříplý nerv ??

Dobry den,uz 4 mesice mam problemy s pravou nohou.Zacalo to znicehonic.Mam problemy...

Bolest pod nehtem

dobrý den mám bolestivý palec na levé noze ,jednou jsem měla totiž obuté lodičky...

Alkohol po očkování

Dobrý den, včera jsem byla na 4. dávce očkování proti encefalitidě (přeočkování)...

Bolest v křížové oblasti

Dobrý den, mám již delší dobu problém : bolest v kříži při nějaké námaze nebo...

Búšenie srdca, zvýšený pulz, nepríjemný tlak na hrudníku

Dobrý deň, Asi pred rokom som sa začala liečiť na črevnú kandidozu. Asi...

Je vhodne tritico?


Paralen 500 v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jsem ve 12 týdnu těhotenství a byla jsem...

Psycholog

Dobrý den pane doktore. Tak jsem se teda objednal k psychologovi. Ale ještě...

Poruchy fce krční páteře - zamlžené vidění

Dobrý den, již pátý týden pociťuji na pravém oku zamlžené/rozmazané vidění....

Ganglion

Dobrý den, prosím Vás o vysvětlení diagnozy-Ganglion pedi 1 dx. Nález DK s vagosními...

Velikost klitorisu

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je normální, že mám klitoris, který měří...

Neuralgii trigeminu

Dd, posledních pár let mě občas lehce píchne v hlavě , někdy na stejném místě...

Skříplý sedací nerv nebo vyhřezlá ploténka

Dobrý den, asi před 2 měsíci jsem měla silné bolesti v oblasti bederní páteře,...

Ložiska v mozku

Dobrý den, na MR mi bylo zjištěno toto: supratentoriálně v bílé hmotě 4 ložiska...

Reklama
Zavřít