Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Cirhoza jater a prognoza

Trávení Hanka 3.11.2018

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Manželovi před 14 dny lékaři diagnostikovali cirhozu jater. V závěru propouštěcí zprávy z nemocnice má přímo napsáno: Cirhoza hepatis dekomp.-toxonutr.etiologie, ikterus v progresi(bilirubin celkový 422), ascites, hepatomegalie, cholestatická léze jaterní, spontánní INR 1,7. Vůbec tomu nerozumím. Samozřejmě jsem mluvila s lékaři v nemocnici, ale jejich slova se dost lišila. Jeden lékař mi řekl, že manželův stav je velice vážný a že nedokáže říct, zda to manžel přežije, jiná lékařka mi řekla, že si myslí, že by mohlo dojít k obnově jaterní funkce a být všechno v pořádku. Manžel už je týden z nemocnice doma a je hodně apatický, nemluví se mnou, jenom leží a spí. Dělá mu problém i vyjít schody do ložnice. Bere spoustu léků (furon, lagosu, verospiron,atram,nolpaza,urosan,diazepam,kanavit,vigantol). Chtěla bych se zeptat, zda dokážete takhle na dálku odhadnout, kdy se stav mého muže zlepší? A zda vůbec? Na kontrolu má jít až na konci listopadu a pro mě je hrozně těžké se koukat, jak manžel jen leží, spí a klepe se. Jen doplním, že je mu 40 let a cirhozu má z alkoholu. Moc vám děkuji za Váš čas a odpověď.

MUDr. Petr Tomandl
Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den, paní Hanko, samozřejmě je velice těžké hodnotit manželův stav, respektive prognozu pouze takto na dálku z Vámi poskytnutých údajů. Každopádně dekompenzovaná jaterní cirhoza s ascitem je jednoznačně stav velice závažný (cirhoza představuje nevratné poškození jaterní tkáně). Dle mého názoru se může stav do jisté míry stabilizovat, ale s velkou pravděpodobností již nemůže být zcela normální. V jeho věku jako jedinou šanci na dlouhodobější dobrou životní prognozu vidím dlouhodobou abstinenci s případnou následnou možností a realizací transplantace jater. Tuto informaci opravdu berte pouze rámcově, žádný lékař by neměl příliš prognostikovat, navíc takhle na dálku, bez možnosti vyšetření pacienta.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, paní Hano, stav vašeho manžela je opravdu velmi vážný. Cirhóza jater s tekutinou v břiše, takto vysokým bilirubinem a porušenou srážlivostí krve je stav, který nemívá dobrou prognózu. Nikdo Vám s určitostí nebude schopen řící, jak na tom Váš muž bude za čas, je bohužel třeba vydržet, snažit se udělat maximum a radit se průběžně s lékaři. Jenoznačně nyní musí Váš manžel přestat pít jakýkoliv alkohol, musí odpočívat, dobře jíst, užívat léky (bere léky na odvodnění - Furon a Verospiron, dále léky na podporu jater - Lagosa, Kanavit a Vigantol jsou vitamin K proti krvácení z nedostatku tohoto vitamínu, lék Urososan je na lepší vylučování žluči, Atram je lék na snížení tlaku, nejpíše kvůli snížení rizika vzniku jícnových varixů čili žilních městků, Nolapaza má ošetřit žaludek a jícen proti vzniku žaludečních vředů a dráždění jícnu kyselou tráveninou, aby Váš muž měl co nejměnší riziko krvácení). Součástí léčby bude také nutnost uvědomit si, co potíže způsobilo, aby mohl Váš manžel přestat pít alkohol. S tím mu může pomoci lékař adiktolog, psycholog, psychiatr. Doporučení dostanete do praktického lékaře, od hepatologa (odborník na játra) nebo v nemocnici. Dále se bude sledovat, jak se jeho stav bude vyvíjet. Je možné, že bude schopen s nemocnými játry fungovat a začně se cítít lépe. Cirhotická játra se ale bohužel opravit nedokáží, jde o trvalou změnu a poruchu funkce. Nadějí pro nemocné s takto vážnou nemocí jater je transplantace jater, pro kterou je třeba splnit určité podmínky (například abstinence). Blíže by Vám to mohl vysvětlit hepatolog, ke kterému bude Váš muž docházet do ambulance na kontroly. Přeji Vám, aby se stav Vašeho muže začal lepšit. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Cirhoza jater a infekční žloutenka
Dobrý den,chtěla jsme se zeptat jestli člověk který...
Cirhóza jater
Dobrý den. Moc vás prosím o vysvětlení lekářské...
Cirhóza
Dobrý večer, dá se vyléčit cirhóza jater u alkoholika?...
Cirhóza jater
Dobrý večer - můj přítel má dekompenzovanou cirhozu...
Alkoholická cirhóza jater
Dobrý den paní doktorko Horáková. Už jsem jednou psala...
Alkoholická cirhóza
Dobrý den pane doktore.Moje praktická lékařka mi řekla,že...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Cirhóza jater

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné trpět cirhozou či začínající...

Cirhóza jater

Dobrý den, moje maminka má již delší dobu velké zdravotní problémy. Jelikož...

Cirhoza jater

Dobrý den, omlouvám se za obsáhlejší dotaz. Je mi 40 let, poslední 4 roky jsem...

Cirhóza jater

Dobrý den. Moc vás prosím o vysvětlení lekářské zprávy ze včerejšího vyšetření.Jsem...

Cirhóza jater

Mé mámě 61 let zjistili nyní Cirhózu jater s možným podezřením na rakovinu....

Cirhóza jater

Dobry den,mému bratrovi diagnostikovali pokročilou cirhozu jater tyden leží...

Cirhóza jater

Dobrý den, byla mi, bohužel, diagnostikovaná cirhóza jater s portální hypertenzí...

Cirhoza jater - příčiny

Ztucnela játra 63-100% cirhoza F4 nikdy jsem nepils alkohol, od 24 let nemam...

Cirhoza jater a infekční žloutenka

Dobrý den,chtěla jsme se zeptat jestli člověk který má pokročilou cirhozu jater...

Cirhóza jater a jablečný ocet

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda je možné při jaterní cirhóze používat pro...

Cirhoza jater a sono nalez

Dobrý den prosím o vysvětlení těchto dvou zpráv. Mám strach zda tchán nemá...

Cirhóza jater a vysoký cukr

Dobrý den mám problém se svoji babičkou,minulý rok jí diagnostikovali cirhózu...

Cirhóza jater a zápal plic

Dobrý den, mamince je 56 let, trpí cirhozou jater, už je na listine čekatelů,...

Cirhóza jater s komplikacemi

Dobrý den Potřeboval bych radu ....jak bojovat proti jaterní cirhóze a...

Cirhóza jater způsobená alkoholem

Dobrý den paní doktorko, ráda bych dostala nějakou informaci o možnostech a...

Cirhóza s encefalopatií

Dobrý den, je možné , že by při pokročilé cirhóze s kolaterálním okruhem byl...

Cirkumcize

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Před 4 dny jsem prodělal operaci – cirkumcizi....

Cirkumcize

Dobrý den, chtěla bych se Vas zeptat. Mám 7 leteho syna, který od 3 letem neměl...

Cirkumcize

dobrý den, 30.8. letos mi urolog provedl obřízku, nateklo to celkem hodně. ale...

Cirkumcize

Dobrý večer mám 5leteho syna po obrizce 8.7.2020 byla operace dnes nás 9.9.2020...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pocit pálení na tváři

Dobrý den, včera jsem se probudila s pálením na levé tváři kolem oka. Neměla...

Bolest kloubu malicku na noze

Dobry den. Jmenuji se Ivo. Vic jak dva mesice me boli kloub malicku na noze...

Cukání v krku

Dobrý večer. Mám problém cukání v krku blíž ke klíční kosti. Třeba při stresu...

Boule pod kolenem - po úrazu

24.3. jsem měl úraz při hokejovém zápase, kdy mě protihráč narazil z vnější...

Ibalgin na spaní

Dobrý den, můj táta jí každý den před spaním ibalgin a tvrdí, že mu to pomáhá...

Artroskopie, oteklé koleno

Dobry den. Je mi 26let. Mela sem 26.10. Operaci leveho kolene. Operační DG:...

Zánět prsu

Dobry den, mam mesicni dceru, plne kojenou. Z niceho nic se u me vyskytla vysoka...

Pokročilá osteochondróza disků

Dobrý den, před 5ti lety jsem podstoupila MR a v závěru pan Dr. napsal: Pokročilá...

Brnění necitlivost leve pulky obličeje

Dobrý den, Druhým dnem mam problem jakoby lehke necitlivosti mozna i obcasneho...

Bolesti v oblasti krku, krkavice

dobrý den. Muj problém se tíka ohledně "výbojů" v krkavici. Trvá to asi dva...

Komplikace operace Achilovky

Dobrý den. Mám cca 30 dnů po operaci achillovky laparoskopicky. Od 1 týdne mám...

Bolest žaludku po jídle

Dobrý den. Po jídle mě vždycky začne bolet žaludek. Je to tlačivá bolest. Trvá...

Omeprazol

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jaký je rozdíl mezi omeprazolem ,helicidem,lasaprazolem,apo-ome,ptala...

Pocit na zvracení po cigaretě

Dobry den,mam takovy zvlastni problem. Jsem kurak a je to par dni co jsem se...

Knedlík v krku

Dobry den pred 6 tydny jsem byla pro pocit neceho v krku na orl kdy mi dr rekla...

Brnění jazyka

Dobrý den, paní doktorko. Mám na Vás tento dotaz: Již rok se léčím na deprese...

Nervy a zvyseny tep

Dobry den chcem sa opytat z coho mozem mat ze sa mi obcas zvysi tep srdca v...

Nežádoucí účinky léku

Dobrý den lékař mi předepsal lék Pragiola jsem po něm zpomalená a je mi na zvracení......

Útvary na kořeni jazyka

Dobrý den, již delší dobu mam na konci jazyku takové tvrdší pupínky ( viz foto...

Dexona injekce


Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.