Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Štítná žláza

Endokrinologie Sára 13.4.2017 redakce uLékaře

Dobrý den,

chtěla bych Vás moc poprosit o radu ohledně dávkování Euthyroxu. Začala bych fakticky rovnou v číslech. Beru Euthyrox 125. V roce 2016 jsem brala v pondělí 1/2 a zbytek týdne 1. V říjnu 2016 po výsledcích FT4: 18,1 a TSH: 1,280 mi bylo dávkování upraveno na 1 denně. V lednu 2017 mi byl mimoděk (s dalšími testy) na gynekologii proveden opět test a výsledky byly FT4: 15,6 a TSH: 5,256..na nic jsem nebyla upozorněna a jako lajk tomu nerozumím, takže jsem se blíže o tyto hodnoty nezajímala. Přednedávnem jsme byli s partnerem předány do péče nejmenovaného centra asistované reprodukce (3 roky se snažíme o miminko), kde jsem předložila výše zmiňované výsledky a byla jsem upozorněna právě na výkyv u toho TSH. Nyní (dnes) jsem obdržela další výsledky z pravidelné kontroly na endokrinologii, FT4: 23,4 a TSH: 0,237, kde mě opět překvapil výkyv TSH oproti lednovým výsledkům (při stejném dávkování léků) a ještě více mě překvapily instrukce k následovnému dávkování, kdy mi bylo upraveno zpět na v pondělí 1/2 a zbytek týdne 1. A teď k samotným dotazům. Nejde mi do hlavy, že v říjnu 2016 u hodnoty TSH: 1,280 mi bylo dávkování léků zvýšeno a teď při hodnotě TSH: 0,273 mi bylo dávkování léků sníženo..vždyť to nedává logiku? Dál bych se chtěla zeptat, jak je možné, že v lednu 2017 jsem měla TSH: 5,256 a při úplně stejném dávkování léků jsem nyní v dubnu 2017 měla TSH: 0,273? (Léky beru stále stejně, tzn. nalačno a min. 0,5 hod. nejím.) A můj poslední dotaz se vztahuje k problému s početím. Jak jsem zmiňovala, snažíme se o miminko již 3 roky, veškeré testy (moje i partnera) v pořádku krom té mé štítnice, nemůže za tím být tedy právě ona? (Testy prováděny v centru asistované reprodukce a zatím podstoupeno jedno IUI a též bezúspěšně.) Na endokrinologii mi na dotaz ohledně příčiny bezúspěšného početí právě ze strany nemocné štítnice nebylo jasně odpovězeno, že prý to může být jeden z faktorů, ale URČITĚ! né jediný a v centru asistované reprodukce nám zas bylo sděleno, že je vše v naprostém pořádku a jediné upozornění směřovalo právě k těm hodnotám TSH.

Děkuji za jakékoli rady či názory, které by mi pomohli pochopit pro mě nelogické dávkování Euthyroxu, příp. cokoli, co by mě mohlo nasměrovat k úspěšnému početí.

Velice děkuji!

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Váš dotaz je předán ještě specialistovi v oboru endokrinologie. Dávkování Euthyroxu se řídí nejen dle TSH, ale především dle fT4, takže vaše dávkování dává logiku. TSH hormon je centrální a ovlivňuje periferní žlázu, která následně vylučuje fT4. Endokrinologie je poměrně složitý obor a též vylučování hormonů a následná léčba, bohužel celý princip se nedá jednoduše na tomto portálu vysvětlit. Ohledně těhotenství je onemocnění štítné žlázy vždy jeden z faktorů, nikoliv jediný a jednoznačný. Ještě vyčkejte odpovědi. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková PhD.

Specializace: Endokrinologie Pracoviště: III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy

Dobrý den, výsledky v říjnu 2016 byly v pořádku (prakticky zcela ideální), pro plánované těhotenství je vhodná hodnota TSH pod 2,5. Výsledky volného fT4 by se měly pohybovat také tak kolem 14-19 (však hodně závisí na dané laboratoři). Hodnotu TSH si přestavte jako míru požadavku ze strany vašeho organismu na činnost štítné žlázy - tzn. stoupá-li TSH, nemá tělo dost hormonů pro aktuální potřeby a dává štítné žláze najevo, aby pracovala více. Každým dnem se mírně mění a stačí malá změna i dokonce jiná laboratoř a výsledek se může významně lišit. Výsledky laboratoře jsou však ovlivněny velikým množstvím faktorů, mimo jiné i mírou zatížení organismu stresem fyzickým či psychickým (čím vyšší zatížení, tím vyšší požadavky těla na práci štítné žlázy a tím pak stoupá i TSH). Případně váhou, pokud přiberete, je opět mírně vyšší požadavek a stoupá TSH (opačně pokud významně zhubnete) . Samozřejmě i pravidelností užívání tablet nalačno. V tuto chvíli,kdy se nově ukázalo, že současná dávka byla příliš vysoká, se zcela adekvátně navrátila původní dávka z října 2016 a řekla bych, že do 2 měsíců budete mít opět normální hodnoty. Ohledně početí, opravdu je tomu tak, pokud nemáte plně funkční štítnou žlázu (například i ženy, které jsou po totálním odstranění žlázy), ale jste zajištěna hormony v dávkování víceméně optimálním, není plodnost ovlivněna. Pokud se u vás jedná o autoimunitní zánět štítné žlázy, studie prokazují, že tyto ženy mohou mít větší potíže s otěhotněním případně častější potraty. Úplnou neplodnost to však nezpůsobuje. Přeji úspěch při dalších cyklech.
S pozdravem Dr. Jandíková

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Štítná žláza
Dobrý den, 9.12.16 mi byla vyoperována štítná žláza...
Štítná žláza
Dobrý den, 12 měsíců jsem podstupovala intenzivní...
Štítná žláza hubnutí
Dobry den. Mám dotaz ohledně štítné žlázy už dva roky...
Zvětšená štítná žláza
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená nález...
Neplodnost, štítná žláza
Štítná žláza. Dobrý den, je mi 26 let a snažíme...
Štítná žláza
Dobrý den, prosím o přeložení nálezu pro laika. viz...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Štípnutí, které přetrvávalo nezvykle dlouho


Štítná žláza a otěhotnení


Štítná zlaza


Štítná zlaza


Štítna zľaza


Štítná zlaza


Štítna zlaza hodnota


Štítná žáza a HA


Štítná žáza a její vyšetření


Štítná žláha a těhotenství


Štítná žláza

Dobry den . Chtela bych se zeptat .. Uz od malicka nemam stitnou zlazu .....

Štítná žláza


Štítná žláza


Štítná žláza


Štítná žláza


Štítná žláza


Štítná žláza


Štítná žláza


Štítná žláza

Dobrý den, asi před dvěmi lety jsem byla na vyšetření štítné žlázy..doktor mi...

Štítná žláza


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Krvácení z nosu


Podkolenní šlacha


Angína a neštovice

Dobrý den od středy mam dceru na antibiotikách Ospen kvůli angíne,ale v pondělí...

Bolesti kloubů

Již několik let trpím bolestí ruky. Nejprve to byly prsty, silné bolesti hlavně...

Pupínek na stydkém pysku


Brnění DK

Necitlivé - brnící prsty u nohou Dobrý den, před týdnem jsem musela celý...

Křupání u levé lopatky

Dobrý den, nějakou dobu mi křupe v levé lopatce jakoby v zadu, výsledek z rentgenu...

Detekce těhotenství

vážení, obracím se na vás s dotazem ohledně možného těhu, již mi sice bylo odepsáno,...

Struma netoxická mnohauzlová

Dobrý den, mám diagnózu E042- Strumu netoxickou mnohouzlovou. Je nutná operace?...

Bolest žaludku


Porucha erekce příčiny


Vymizení příznaků těhotenství - 9tt

Dobrý den, jsem v 9 týdnu těhotenství. K lékaři jsem šla na základě pozitivního...

Trvající bolest hlavy, závratě

Bolest hlavy zavrate Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám delší potíže s...

Svědění genitálu

Dobrý den, trápí mě už několik týdnů vnější svědění pochvy, většinou se jedná...

Cotrimoxazol al forte v kombinaci clotrimazol all 100

Hezký den, Můžu používat tato antibyotika a zároveň clotrimazol vkládací tablety...

Trvající bolest a otok naraženého kolene


Krvácení po užívání vaginálních tablet

Dobrý den, již řadu let mám problémy s mykozami. Předepsané léky od gynekoložky...

Přeočkování proti klíšťové encefalitidě po 6ti letech

Dobrý večer, chtěla bych se nechat přeočkovat proti klíšťové encefalitidě. V...

Motání hlavy, mravenčení nohou

Dobrý den, Trápí me motani hlavy nejvíce při zvednutí ze sedu, lehu, predklonu....

Bolest pod klíční kostí

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co může znamenat bodavá bolest pod klíční...

Inzerce
×