Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Da sa tento stav pripisat abstinencnym priznakom z nahleho vynechania Frontinu?

Zuzana 4.12.2017

Dobry den, dva tyzdne som po pravidelnych zachvatoch z neurogennej tetanie uzivala frontin 0,25 mg denne a to 3-4 krat za den. Po dvoch tyzdnoch som si dala 1 tabletku frontinu uz len rano a na dalsi den vobec. Citila som sa cely den dobre. V noci o 23:00 ked som zaspavala som najprv zacitila brnenie v nohach, naval tepla, vysoky pulz 110/min, tlak mi stupol na 150/105 a silny pocit uzkosti. Pomohlo mi uzivat 2 tablety frontinu naraz a stvrtka vasocardinu. Da sa tento stav pripisat abstinencnym priznakom z nahleho vynechania frontinu? Alebo skor neurogennej tetanii? Dakujem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, nevím, jak předchozí záchvaty neurogenní tetanie u Vás probíhali, proto těžko posoudím, jestli nyní to byl abstinenční příznak z vysazení benzodiazepinů (Frontin) anebo příznak základní nemoci. Co ale vím s jistotou, že není vhodné Frontin či jemu podobné léky užívat dlouhodobě, jedná se o lék návykový, určený ke krátkodobé léčbě, spíše ke zvládnutí přechodného období do 2 týdnů, než nastoupá účinek vhodné a cílené medikace, kterou posléze budete užívat dlouhodobě. Ukončení léčby Frontinem by mělo taky splňovat určité zásady, dávky je nutno snižovat pozvolna. Doporučuje se snižovat denní dávku alprazolamu nejvýše o 0,5 mg každé 3 dny. U některých pacientů musí být snižování dávky ještě pomalejší. Při rozvoji závislosti by náhlé vysazení léku mohlo vyvolat abstinenční příznaky. Ty mohou zahrnovat
bolest hlavy, svalů, extrémní úzkost, napětí, neklid, zmatenost a podrážděnost. V závažných případech se mohou vyskytnout tyto symptomy derealizace, depersonalizace, hyperakuze, znecitlivění a brnění končetin, přecitlivělost na světlo, hluk a fyzický kontakt, halucinace nebo epileptický záchvat. Rebound úzkosti je přechodný syndrom po ukončení léčby, kdy se příznaky, kvůli kterým byla léčba benzodiazepiny zahájena, mohou objevit v závažnější podobě. Mohou být doprovázeny jinými reakcemi, zahrnujícími změny nálad, úzkost nebo poruchy spánku a neklid. Protože riziko vzniku příznaků z vysazení/rebound fenoménu je vyšší po náhlém ukončení léčby, doporučuje se postupné snižování
dávky. Konzultujte Vašeho praktického lékaře či psychiatra k nastavení vhodnější terapie u Vás a taky o způsobu užívání léku a jejích vysazovaní. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Dana Halbichová

Specializace: Neurologie Pracoviště: Neurologie Chaberský dvůr

Dobrý den,

dá se stav přičíst i tetanii i abstinenčním příznakům Frontinu. Zkuste si brát jen na noc 1 tbl, od cca 15.12. 0-0-1/2 10 dní a pak teprve vysadit.

Zdravím

Dana Halbichová

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Stav po mykoplazmové infekci
Dobrý deň, vážený pán doktor, už od začiatku februára...
Snížený stav výživy
Dobry den, maminka je po chemoterapii a operaci žaludku...
Vysazování Frontinu
Kvoli panickej poruche mi bola predpisana elicea 10...
Znamená to, že se můj stav zlepšuje anebo zhoršuje ?
Dobrý den. Už třetí měsíc trpím bolestí v oblasti bederní...
Stav po angíně
Dobrý den, chci se zeptat. Syn 7 let od prosince měl...
Stav po septoplastice
Dobrý den, mam vybocenou prepazku a nemohl jsem vubec...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

D-dimer test

Dobrý den,prosím o zodpovězení - může ovlivnit (vyšší hodnota 400) tento test...

D-dimery

Vážený pane doktore, chtěla bych Vás srdečně poprosit o radu. Jsem v 15.TT po...

D-dimery

Dobrý den chtěla bych se zeptat, v polovině Března mi byla odebírána krev na...

D-dimery

Dobry den, mam dotaz ohledne D-dimeru. Byla jsem u lekare kvuli bolesti nohy...

D-dimery

Dobrý den, pane doktore. Je mi 30, 2 malé děti. Rok mi bylo slabo jako na chřipku,...

D-dimery a uváděné jednotky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na převody jednotek D-dimerů. V lékařské...

D-dimery v těhotenství

Dobrý den, prosím Vás o zodpovězení otázky ohledně vysoké hladiny D-dimerů v...

D-diméry, jednotky

Prosím o vysvětlení jednotek, v nichž se měří D-dimery. V různých dotazech ve...

D160- nezhobný novotvar lopatka a dlouhe kosti hor.kon.

Dcerka si asi pred tydnem nasla boulicku na cnitrni strane asi 2cm nad loktem,...

D377 metastat.proces jater

Můj přítel měl zjištěn v 11/2011 polyp v tl.střevě, dle histol.pozitivní, ten...

Dá se endometrioza nahmatat?

Dobrý den, skrz konečník a pochvu jsem si nahmatala nejspíše v rektovaginální...

Dá se chytit HIV v bazénu ?

Dobrý den, chodím denně na koupaliště (kde se asi moc chemicky voda neupravuje)...

Dá se koupit dermatoskop?

Dobry den mohla bych se zeptat zda se dá někde koupit ci objednat přístroj,kterým...

Dá se nějak utlumit sexuální apetit?

Dobrý den, nemám až tak zdravotní problém jako problém s četností sexu. Chtěl...

Dá se nějak vynutit chuť k jídlu?

Dobrý den, je mi 22 let. Měřím 171 cm a váha se mi pohybuje od 45 do 48 kilogramů....

Dá se odhalit onemocnění nervů nebo jícnu z vyšetření krve?

Mám trošičku hloupý dotaz, ale zajímalo by mne, co se dá zjistit z krve a zda-li...

Da se otehotnet kdyz chlap ma sperma na penisu

Dobry den chtela by se zeptat visadiLa sem antikocepci prvni mesic sem mela...

Dá se otěhotnět po operaci pupeční kýly?

Dobrý den, měla bych dotaz jsem po operaci pupeční kýly cca 7 měsíců a chtěla...

Dá se otěhotnět při zánětu jícnu?

Dobrý den chci se zeptat dá se otěhotnět při zánětu jícnu nebo nejde.

Dá se předávkovat probiotiky?

Dobrý den, můj syn (5 měsíců) pije mléko Hipp Bio Combiotik, které obsahuje...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Prednison a trombocytopenie

Při léčbě chemoterapií (Karboplatina a Navalbine) (a zároveň jsem užíval a...

Výsledky z krevních testů na štítnou žlázu

Dobrý den, ráda bych se zeptala na výsledky z krevních testů na štítnou žlázu....

Modřiny vznikající bez příčiny


Tvorba modřinek

Dobrý den, již poněkolikáté se mi udělala (na ruce potřetí, jednou nebo dvakrát...

Změna srážlivosti krve v těhotenství

Anémie, trombocytopenie a nízká srážlivost krve Dobrý den, mám prosím dotaz,...

Bolest břicha


Vyrážka na šourku

Dobrý den, na šourku se mi před týdnem objevil takovýto vřídek. Může se jednat...

Závratě

Dobrý den Je mi skoro 18 let a uz asi 3 týdny skoro kazdy den se mi toci hlava...

Nehty

Dobrý den, mám dotaz na hodně růžové nehty u nohou, u všech prstů, po celé...

Zhodnocení KO u syna

Dobrý den, chtěla bych Vás moc poprosit o zhodnocení KO mého 3,5letého syna...

Panické ataky

Dobry den. Nedavno jsem dostala panicky atak bylo to pred dvoumi mesicemi, mela...

Mrtvice?

dobry vecer chtela bych se zeptat tatinek je onkologicky pacient chtela bych...

Očkování proti pneumokokům

Dobrý den, ráda bych se zeptala na váš názor ohledně přeočkování - Prevenarem...

Pálení očí

Dobrý den, již několik měsíců pozoruji nestálé zvětšení pravé zornice, která...

Mák v těhotenství


Mr vyšetření LS páteře

Při MR vyšetření páteře je bederní lordoza přiměřená. Akutní přechod. Ostechondroza...

Těhotenství a mamografie

Dobry vecer,mam dotaz.Jsem v 7tydnu tehotenstvi a nasla jsem soi bulku,jela...

Mammografie

Mohu požadovat místo mamografie vyšetření prsu ultrazvukem, když je mi 47 let...

Nurofen a panadol, syn 17 měsíců

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli mohu dát synovi 17 měsíců nurofen a...

Modré flíčky na kůži

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat. Můj bratr už od malička má na břichu modré...

Zavřít reklamu