Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Dávkování substituce thyroidálních hormonů

Endokrinologie Monika 15.7.2020

Dobrý den,
mám problém se štítnou žlázou. Beru Euthyrox 50, 1 tabletu ráno.
I přes značné výkyvy v náladách, energii a výkonu, mi doktorka dávkování nechala se slovy, že když jsou výsledky z krve pořád v normě, nebude to měnit.
Já jsem se rozhodla si dávkování snižovat a zjistit, zda se hladiny zvýší nebo sníží.

V lednu jsem ubrala na 1/2 tablety, výsledky krve (v normě):
S_TSH 3,210
S_fT4 16,20
S_anti TPO <9,00

V únoru jsem snížila na 1/4 tablety, výsledky krve (v normě):
S_TSH 3,540
S_fT4 15,50
S_anti TPO <9,00

Dále jsem pokračovala s 1/4 tablety do konce června, abych zjistila dlouhodobý výsledek, výsledek krve (v normě):
S_TSH 2,270
S_fT4 17,60
S_anti TPO <9,00

Vzhledem k mezím, kde se mají hodnoty pohybovat, to vypadá, že se to ustálilo, kde má.
Doktorka trvá na zvýšení na celou tabletu i po těchto výsledcích, ale jakmile to zvednu, tak mi zase bude špatně, budu bez nálady a nebudu mít energii.

Můj dotaz zní, zda mám vůbec problém se štítnou žlázou? Mohu prášek zkusit vynechat úplně nebo se mám vrátit k celé tabletě? Prášky beru 7 let a když mi problém diagnostikovali, bylo to za situace, kdy jsem byla na darování krve a rovnou jsem s práškama odešla.
Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Igor Romanko

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Moniko,

Váš dotaz přepošlu specialistovi z oboru endokrinologie. Je škoda, že neuvádíte důvod, proč Vám léčbu nasadili, nebo lépe řečeno na jaké onemocnění štítné žlázy se přišlo. Také by se hodilo znát výsledky z doby, kdy Vám léčbu nasadili. Podle aktuálních výsledků jste dobrě kompenzovaná, ale to může být vlivem užívaných léků, i když nízké dávky. Cítí se se sníženou dávkou lépe (výkyvy nálady, úbytek energie a pod.)? Vyčkejte na odpověď specialisty.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zuzana Foglarová

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Endokrinologický ústav, Praha

Dobrý den paní Moniko, potřebovala bych k jasnému rozhodnutí více informací. Jestli máte pozitivní rodinnou anamnézu na onemocnění štítné žlázy, jak vypadá vaše sonografie, s čím se dalším léčíte, jaké užíváte léky, jestli užíváte antikoncepci. Pozor, že pro ženu v těhotnícím období máme jiná kritéria! Tam chceme TSH pod 2,5. Takže to vaše ubírání hormonů nemusí být správné. Navíc ty obtíže co popisujete přeci nemusí být jen kvůli štítné žláze, můžou být kvůli životnímu stylu, stresu, pohybové aktivitě, práci atd. Výkyvy nálad jsou spíše na to se zamyslet - jak jste na tom psychicky. Navíc zvednutí dávky hormonů by mělo mít opačný vliv než vy píšete, spíše naopak by to pacientovi mělo "zvýšit energii". Léky rozhodně sama nevysazujte, poraďte se se svoji endokrinoložkou. Může se stát, že po vysazení nebude štítná žláza fungovat správně a dostanete se do zdravotních problémů a navíc v té době - špatné funkce štítné žlázy, kdybyste otěhotněla, může to mít velmi závažné důsledky pro miminko. Pokud na hodnotě 1/4tablety máte TSH 2,2 (ale je potřeba to zkontrolovat opakovaně!) pak bych nechala 1/4 tablety. Ale opět je velmi důležité se o tom poradit s vaší endokrinoložkou, aby o tom věděla a třeba Vám naplánovala dřívější kontrolu. Dále nad vysazením hormonů je důležité znát ty informace, co jsem psala na začátku. Pokud máte na sonografii zánět vyjádřený, pak vysadit hormony může být obtížné. S pozdravem Dr.Foglarová

Související dotazy

Substituce hormonů ŠŽ
Dobrý den sem již přes rok po úplném odstranění štítné...
Hormonální substituce
Dobrý den, je mi 58 let, před čtyřmi lety jsem přestala...
Dávkování antibiotik
Dobry den, prosim od utery davam dcerce atb Ospen na...
Dávkování Paralenu u dětí a kombinace s ATB
Dobrý den mohu dát diteti (9let, 32kg) paralen na...
Substituce hormonů HCG
Dobrý den, chci se zeptat, zda při nízké hladině hormonu...
Furolin a sluníčko
Dobrý den, byly mi předepsány antibiotika Furolin (dávkování...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dávkování Nitrofurantoin-ratiopharm

Dobrý den, byla jsem u lekáře na preventivní prohlídce, přičemž jsem měla přinést...

Dávkování Norethisteronu

Dobry den,,,mam po dobu 4 mesicu uzivat lek Norethisteron,zacinam pristi tyden...

DÁVKOVÁNÍ NORETHISTERONU

dobrý den chtěla jsem se zeptat na dotaz ohledně prášku NORETHISTERON. zítra...

Dávkování nurofenu

Dobrý den, ráda bych se zeptala na dávkování nurofenu pro 22 kg vážící dítě....

Dávkování nurofenu/léků s ibuprofenem

Dobrý den, proč je na všech lésich v tabletách tabletách nurofen/ibalgin/ibuprofen...

Dávkování Orfirilu

Dobrý den mam silnou migrénu a od neuroložky dostala lék orfiril long 150 mg...

Dávkování Ospen 500

Dobrý den. Je pro dítě 7 let 26 kg dostatečné dávkování Ospen 500 1 tableta...

Dávkování Ospenu

Dobrý den, můj 2,5letý syn onemocněl spálou a paní doktorka mu naordinovala...

Dávkování Paralenu u dětí a kombinace s ATB

Dobrý den mohu dát diteti (9let, 32kg) paralen na snizeni teploty, když bere...

Dávkování prášků

Dobrý den, K léčbě příznaků hyperaktivního močového měchýře mi urolog předepsal...

Dávkování utrogestan

Dobry den, dostala jsem utrogestan 1-0-1,HcG v krvi 123, po 4 dennim vyn....

Dávkování vit.D-předávkování

Dobrý den.užívám na osteoporosu denně 3kapky vigantolu a 2 tbl vitacalcinu a...

Davkovani vitaminu C

Dobry den, Pí.doktorko, zajima me, jaka je denni doporucena davka vit. C podavaneho...

Dávkování vitaminu D a K u kojence

Dobry den, mam 15ti denni holcicku, bohuzel nemohu kojit(zdravotni duvody),...

Dávkování warfarinu

Dobrý den, mám starosti s mým mužem,je dvakrát po mrtvici a začal brát warfarin...

Dávkování zinku

Dobrý den, chtěl bych vědět, zda-li mohu denně z tablet přijmout 30mg zinku....

Dávky hormonů u HA

Dobrý den, chtěla bych se zeptat kolik mg hormonů mají v sobě HA Chloe a Yasminelle,...

Dávky léků po tromboze

DOBRÝ DEN, PŘED 14 DNY JSEM BYLA PROPUŠTĚNA Z NEMOCNICE, KDE JSEM SE LÉČILA...

Dávky Letroxu v těhotenství

Dobrý den paní doktorko, zhruba 1,5 roku se léčím pro hypotyreózu a užívám...

Dávky záření scinti skeletu, kolik při RTG T páteře a RTG L páteře + dynamika a kolik při CT páteře.

Dobrý den, prosím Vás, můžete mně napsat kolik mSv dostanu při scinti skeletu,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dcera kaká pouze po zavedení rektální rourky

Dobrý den, dcera (3,5měsíce; plně kojená) se od narození vyprázdní pouze po...

Chronické zahlenění v krku

Dobrý den, je mi 23 let a již více než 3 roky trpím chronickým zahleněním v...

Otok pysků po sexu

tohle se mi stane vždy po sexu, nevim co s tim mam delat, na druhy den mi to...

Dermatitida kojence

Dobry den, Moje 6ti mesicni dcera ma asi mesic male cervene tecky po tele....

Poruchy spánku a přibírání na váze

Dobrý den, již druhý měsíc užívám na chronickou nespavost lék Mirtazapin v...

Antikoncepce cerazette

Dobrý den, již 3 týdny užívám antikoncepci cerazette a stále krvácím. Vím, že...

Bolest v krku


Ledvinová cysta- mamka(40)

Dobry den, Mám strach o svoji mamku(40), dnes se vrátila z nemocnice, kde...

Opakované krvácení ze zažívacího traktu

Dobrý den.V roce 1992 zjištěna erosivni ezofagitida a biliarni reflux.Zaleceno,přesto...

Stolice kojence

Dobrý den, mám 8 týdenní miminko, plně ho kojím. nyní má po každém kojení dost...

Vysoký tlak a bolest hlavy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zhruba před rokem mě diagnostikovala obvodní...

Bolest hrudní páteře - angina pectoris ?

Dobry den, posledne 2 mesiace mavam slabe bolesti v oblasti hrudnej chrbtice...

Oteklé stydké pysky po sexu

Dobrý den, nedávno se u mě objevil problém. Po sexu mě začne pálit vchod do...

Lze mít pohlavní styk bez přetažené předkožky?

Dobrý den, uz jsem tu psal ohledně problému zdali jde mít pohlavní styk bez...

Záda

Dobrý den, mám velké bolesti zad, pořád se mi to stěhuje po páteři, nahoru a...

Vnější hemeroid

Dobrý den chtěl sem se zeptat na pár věcí ohledně vnějšího hemeroidu. Jsem...

Ekzém na prstech DK

Před několika týdny (téměř měsíci) jsem začala pozorovat něco jako vyrážku na...

Angína z klimatizace

Dobrý den. Je mi 25 let a jsem celkově docela zdravá. Jediné s čím mám opravdu...

Vyrážka na hrudi a břiše


Dlouhodobě ucpaný nos

Dobrý den, už asi půl roku mám stále ucpaný nos. Zabírají mi jen nosní kapky...

Reklama