Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Deformita kyčle

Ortopedie Václav 14.7.2020

Dobrý den,
63 let, muž, trpím chronickou chlamydiovou infekcí, v minulosti jsem se léčil na boreliózu a mám stále zvýšenou hladinu anaplasmat. Jsem citlivý na lepek, dlouhodobě mám řídkou stolici a v minulosti jsem prodělal i další onemocnění - EBV, pásový opar, záněty močových cest, prostatitida, chronický kašel a rýma. V očích vidím proti světlu zbytky hlenu, často mi bolí hlava, jsou tam vícečetné ložiskové změny, stabilizované, možná i cévního původu, protože jsem měl dvakrát embolii. Tlak jsem snížil při užívání Lipertance a mám zvýšený cholesterol. Cévy mám čisté - spodní tlak cca 70, na sonu na krkavici se původní plak zcela odstranil (enzymatická léčba). Mám deformovaný levý kyčelní kloub s horší jamkou, je o cca 3 cm kratší, při narození byl údajně v pořádku, cca v 8 letech mi bodla vosa a v místě jsem měl asi dva měsíce cca 5 cm široký bílý střed bodnutí ohraničený červeně. Vyjádření k etiologii jsou neurčitá, jeden doktor řekl, že tam byla nekróza. Natékají mi kotníky, nyní již méně, mám bolestivé holeně, nohy trochu natékají, když nenosím kompresní punčochy. Léčil jsem se dlouhodobě antibiotiky, ale po tom, co se mi vyskytl bazaliom, jsem s léčbou cca před 2 roky přestal. Od té doby všemožně posiluji imunitu. Situace se začala zlepšovat, ale narazil jsem na problém stále se zvyšující bolestivosti levé kyčle, spolu s páteří, která měla skoliózu (nyní vyrovnávám skoliózu zvýšenou podrážkou). U kyčle mi bolí vnější úpony i vazy směrem k páteři. Pokud mi lékař dal injekci s kortikoidy, bolestivost se snížila. Nechtěl bych však zůstat závislý na kortikoidech, rád bych situaci vyřešil bez TEP, kterou ortoped zvažuje. Chci se zeptat, zda mohu nějakým způsobem získat biologickou léčbu, která v kombinaci s rázovými vlnami by snad mohla proces zlepšit a imunitu si dále zvýšit bez problému s kyčlí. Pokud by to nešlo jinak, rád bych si ji i zaplatil. Děkuji za radu.

Doplňující informace: Děkuji za odpovědi. Obě dvě odpovědi na můj dotaz směrovaly na samotný poškozený kloub, ne na příčinu poškození, kterou jsem se domnívám dostatečně vysvětlil, tedy autoimunitní onemocnění. Kortikoidy tuto situaci mohou vyřešit podle mého názoru jen do určité míry a nevedou k uzdravení. Doporučení lékaře byly pro mne známy, v současnosti již na rehabilitaci chodím a na kole jezdím. Kloub je poškozený jako takový, ale již 50 let, kloubní chrupavka je poškozená také, ale není ještě ve zcela špatném stavu. Popisoval jsem, že mi bolí spojení páteře a kyčle a problém bolestivosti je jistě v narovnání páteře po skolióze, ale především v revmatoidní artritidě, kterou jsem chtěl řešit. Pro mne jsou bolestivé především úpony na kostech.

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den pane Václave, jestli jsem to pochopila správně, tak byste měl zájem o biologickou léčbu kvůli kyčelního kloubu? Obávám se, že tento druh léčby se v těchto indikacích neužívá. Pokud je tam deformita, pak ji patrně nebude možné odstranit jinak než operací, a tudíž vše ostatní tlumí pouze příznaky. Ohledně rázové vlny v této indikaci se neumím vyjádřit. Na Váš dotaz však bude odpovídat specialista, kterému tímto dotaz přeposílám.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Navrátil


Není mi známo, že by byla někde aplikována rázová vlna na pokročilou artrozu kýčle, zvažuji, že je pokročilá, když se zvažuje
aplikace endoprotézy.
Pokud jsou přidružené choroby jistě se zvažuje s opatrností provedení aplikace endoprotézy, i když povětšinou se nakonec provede.
Možností je více.
Kromě nástřiku kloubu, tolik se bát lokálních kortikoidů není na místě, aplikace případně vlastních koncentrovaných krevních destiček metodou ACP, ale především spolupráće s rehabilitací, pohybová a fyzikální léčba (více možností) a především nepřetěžování kýčle, odlehčení, spíše rotoped než vycházky.
Jinak poradí váš ortoped.

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Skoták


Dobrý den. Z doplnujících informací jsem nepochopil další otázku. Kolega Navrátil odpověděl vyčerpávajícím způsobem a není co dodat. Pokud byla prokázána revmatoidní arthritida pak je nutno se obrátit na revmatologa.

Související dotazy

Bolest kýčle
Dobrý den, je mi 18 let. Asi v deseti letech jsem měla...
Bolest kyčle
Dobrý den, už delší dobu mám v oblasti kyčle dost...
Bolest kyčle
Dobrý den, Už téměř dva měsíce mě nepříjemně bolí...
Bolest kýčle
Moje desetiletá dcera,trpí již půl roku velkými bolestmi...
Bolest kyčle
Dobrý den. Ráda bych se s Vámi touto cestou poradila....
Bolest kyčle
Dobrý den pane doktore mám problem už asi třetí týden...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Deformace pupíku po operaci pupečí kýly

Dobrý den, před 4 týdny jsem byl na operaci letité pupeční kýly (asi 1cm). Operace...

Deformácia hlavy

Dobrý deň som chalan a mám 15 rokov. Chcem sa spýtať zvláštnu otázku že či si...

Deformácia lebky

Dobrý deň som chalan a mám 15 rokov. Chcem sa spýtať zvláštnu otázku že či si...

Deformita hrudníka

Dobrý deň, mám 23 rokov, od puberty skoliózu, ale pred rokom som zaregistrovala,...

Deformita hrudníku

Dobrý den, od narození mám mírně zdeformovaný hrudník. V běžném životě mě to...

Deformita hrudniku

Dobry den, je mi 14 let a mam vyvinutejsi pravou predni stranu hrudniku, tam...

Deformita hrudníku

Dobrý den , potřeboval bych radu ohledně deformace hrudniho koše nevím na koho...

Deformita hrudníku

Dobrý den, 5.12.2016 jsem na hrudní chirurgii v Praze podstoupil operaci deformity...

Deformita hrudníku jedné strany zpredu

Dobrý den. Je mi 47 a rad bych se poradil.Poslední dobou se mi zda ,že mám deformovanou...

Deformita klíční kosti

Dobry den, mam problem s klucnou kostou. Na pravej strane mi vytrca trosku klucna...

Deformita lebky

Dobrý den, již skoro 10 let mě trápí deformace vzadu na záhlavní kosti. Mám...

Deformita nehtu

Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o radu ohledně nehtu na palci na levé...

Deformita nehtu

Dobry den, manželovi se během týdne na ukazováčku pravé ruky změnil nehet,...

Deformita palce

Na pravé ruce mám široký palec a na levé normální.Jako kdyby mě někdo praštil...

Deformita palce ruky

Dobrý den, na levé ruce mám palec (asi tak od posledního článku) širší (druhý...

Deformita v oblasti vulvy

Dobrý den, asi před týdnem jsem zjistila, že mám na vulvě - vedle ústí močové...

Deformitu obou ukazováků

Dobrý den, je mi 21 let, už od mala mám na nohách deformitu obou ukazováků,...

Deformity kloubů rukou

Dobrý den. Prosím jestli se daji prsty nějak léčit. Děkuji

Deformity nehtů

Dobrý den, synovi (7 let) se láme a zároveň odchlipuje nehet od lůžka v místě...

Deformity nohou u dítěte

Dobrý den, prosím podívejte se na chodidla naší dceři. Je to takto v pořádku?...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Kožní obtíže


Operace ramene

Dobrý den, prosím o Váš názor a radu. Mamince je 86 let, má nejvyšší stadium...

Vysoké CRP


Ochablé svalstvo v krku

Dobrý den , mám 57 let, váha asi 71kg, výška 168, asi před 10lety jsem začala...

Pocit tepla na chodidle

Dobrý den chtěla jsem se zeptat už několik dní cejtim chvilkama na chodidle...

Zvětšené krční uzliny

Dobrý den, již rok a půl mám problém ze zvětšenýma krčníma uzlinami.Na hematologii...

Penis

Dobrý den, již delší dobu (cc 2 měsíce) mě trápí podivné mapy na žaludu. Nesvědí...

Ruptura předního zkříženého vazu

Dobrý den, dnes mi sdělili že mě čeká arteroskopická operace kolene. Jsem po...

Nastavení léčby antidepresivy

Dobry den, z duvodu uzkostne poruchy beru dlouhodobe mirzaten 50 mg vecer. V...

Termín "slabá hemolýza" v krevním obrazu

Dobrý den, chtěl jsem se jenom zeptat, co znamená termín "slabá hemolýza"...

Intolerance na lepek a mléko

Dobry den, nedavno mi lekari zjistili intoleranci na lepek a mleko. Je to pro...

Recidivující pásový opar


Reaktivní buněčné změny


Znaménko na penisu

Dobry den chci se zeptat ci de da nieco delat stym znaminkom kdyz mam ho levej...

Točení hlavy vleže


Bušení srdce, tlak do hlavy


Výrůstky na páteři, je nutná operace?

Dobrý den, potřebovala bych poradit...mám problémy s páteří a mám se rozhodnot...

Příznaky zamlklého těhotenství

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Mám po jednom zamlklém těhotenství v 7tt. Nyní...

Popraskaná předkožka

dobrý den jmenuji se Jirka a mám problém ohledně popraskání předkožky na penisu...

Pupínek s černou tečkou

Dobry den, dceri, 2,5 roku se pred uchem cca pred dvema mesici objevil tvrdy...

Reklama