Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Deprese

Psychika Daniel 17.2.2019

Dobrý den, již tři roky řeším úspěšně část psychických problémů bezlepkovou a bezmléčnou (gluten a casein) dietou. Tedy deprese, které dohromady mám i s velmi silnou úzkostí. Po nasazení diety příznaky deprese odezněly, avšak příznaky úzkosti ne. Konkrétně GAD a OCD. Úzkostí jsem trpěl dříve než depresí. Prakticky už jako dítě jsem potřeboval mít systém v hodně věcech a neustále se obával o budoucnost. Cca půl roku zpět jsem začal aktivně a úspěšně pracovat na potlačování myšlenek, ovšem zažívám neustálé relapsy. Jsem skoro dva roky ve šťastném vztahu, který mi opravdu pomáhá. Navzájem se s přítelem podporujeme, protože oba máme psychické problémy a máme k nim pochopení. Trpí Bipolární poruchou druhého typu, ale u doktora ještě nebyl. (Příznaky ovšem velmi sedí)
Můj aktuální problém: vyzkoušel jsem Guajacuran 3 tablety denně a postupně jsem se do tří dnů dostal do velmi silné deprese. Příznaky úzkosti ovšem po léku skoro vymizely. Chtěl bych se zeptat na názor ohledně všech věcí, které se mi v hlavě dějí a případně pomoct s léčbou. Moc děkuji. Doplnění informací: Guajacuran přeci není antidepresivum. Nemyslim si, ze je deprese a uzkost jen reakce na něco v dětství. Co, když má někdo bipolarku? Taky to asi nepřejde psychoterapií. Účinek lepku a mléka není kvůli střevům, ale proto, že se gluteomorfiny a caseomorfiny dostanou do mozku. Nechci poučovat, jen mi odpověď zkratka nepomohla. Kdybych už toho hodně nezkusil, nepsal bych to.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, i když se objevují na internetu informace, že deprese souvisí se střevními obtížemi, není to tak jednoduché. V každém případě, ale střevní potíže či dysbalancí ve střevní mikroflóře
není příčinou depresí nebo úzkostí. Léčba psychiatrickými léky potíže zmírní, může i zcela potlačit....ale jde otevřít, že jen potlačí, nevyléčí. Někdy může vlivem antidepresiv při nevhodném dávkování či typu léků deprese zhoršit. Doporučuji návštěvu u psychologa, neboť deprese a úzkosti mouhou souviset s psychickým zraněním např. v dětství apod. Bude-li třeba, bude vhodná i konzultace s psychiatrem. Protože ale je souvislosti se stavem střevního mikrobionu a psychikou, je také na místě začít řešit stravování, úpravu střevní mikroflóry a detoxikaci. Na pár dní je vhodné nasadit probiotika, na úpravu sliznice pomáhá psyllium, chia semínka, pozitivně působí i říční rasa. Vše ale jen na přechodnou dobu. Celoroční užívání může mít opačný efekt. Měla by být očistná kůra na jaře a na podzim. A ještě k depresím. Jde i o informaci, že není něco v pořádku, že nejste s něčím ztotožněn, že něco nemůžete přijmout a máte strach nebo nedostatek síly to změnit. A pak se ozývá Vaše vnitřní já, že s tím nesouhlasí.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

Jakub Tenčl Ph.D. MHS Accred

Specializace: Psychoterapie a hypnoterapie Pracoviště: Zakladatel Českého spolku hypnoterapeutů, soukromá praxe Praha, Londýn

Dobrý den, podle Vašich slov se přikláním k GAD, to však je třeba, aby potvrdil psychiatr, pokud se tak už nestalo. Je pravda, že dieta může dočasně zmírnit některé příznaky, přesto to není trvalé řešení. Dále podle Vašich slov se zdá, že Vaše starosti o budoucnost jsou zřejmě tím nejhorším scénářem, i když se to ještě nestalo. Stejně tak starost o fyzické příznaky. Potlačování myšlenek není rovněž trvalé řešení, spíše to může vyvolat podle Vašich slov relaps, který se může projevit ve formě frustrace. Podle Vašich slov Guajacuran také příliš nepomáhá, když jste se dostal do silné deprese. Možná, že byste mohl zkusit mindfulness terapii v kombinaci s kognitivní behaviorální terapií. Není až tak účelem se toho zbavit, jako spíše se s tím naučit pracovat. S přáním všeho dobrého, Jakub Tenčl, Ph.D.

Související dotazy

Deprese
Dobrý den,rozhodla jsem se udělat si na internetu testy,jestli...
Deprese
Dobrý den, jaká antidepresiva byste mi doporučil/a...
Deprese
Dobrý den, potřebuju poradit. Asi před 2 měsíci se...
Deprese
Dobrý den, je mi 22 a již delší dobu mě trápí deprese...
Deprese na ekg
Dobrý den, je mi 70 let a na EKG nazn deprese ST V4-5....
Deprese
Už 19let se léčím na deprese a panickou poruchu.Uzivala...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Depoprovera

Dobry den chtěla jsem se zeptát na co se použiva depoprovera jako lek rada bych...

Depoprovera

Dobrý den,je mi 40 let.15 let mám po sterilizaci,léčím se s vysokým tlakem....

Depotní injekce a odpor k periodě

vážený pane doktore je mi 28 let a od 18 let beru depotní injekci teď Sayanu...

Deprese

Ako dlho sa moze uzivat frontin a v akych davkach kym vznikne navyk na tento...

Deprese

Dobrý den, rozhodla jsem se pro online poradnu, protože nemám čas, peníze,...

Deprese

Dobrý den, po 12 letech se mně vrátily pocity smutku, úzkosti, ztráta energie,...

Deprese

Dobrý den chtěl jsem se zeptat poslední dobou mám šílené deprese které vyvolávají...

Deprese

Dobrý den, na základě neurologického vyšetřpřed 3 dny jsem začal užívat antidepresivum...

Deprese

Dobrý den, beru 2 roky antipsychotika, antidepresiva a ted jsem ještě přidala...

Deprese

Dobry den,mam dotaz ktery se tyka meho pritele se kterym jsem zhruba 4 mesice.zacal...

Deprese

DOBRY TAK JEŠTĚ JEDNOU SE CHCI ZEPTAT JESTLI MUŽU UŽVAT DENIBAN PŘEDTIM JSEM...

Deprese

Dobrý den, mám sklony k depresím , respektive k depresivním epizodám, které...

Deprese

Dobrý den, je mi teprve 21 let a myslím si, že již od 15 let (né-li dříve)...

Deprese

Dobrý den mám takový problem trpím často depresama a ze sklony sebevražedné...

Deprese

Dobrý den, jsem 4 měsíce po porodu a již během těhotenství se u mně projevily...

Deprese

Dobrý den,mám takový problém.Beru hormon.antikon.už několik let.2.roky zpátky...

Deprese

Dobrý den. Občas mám deprese, nebo nevím jak bych ty stavy nazvala, prostě mi...

Deprese

Dobrý den, nějakou dobu trpím depresemi a beru léky (Cipralex, Trittico, Lexaurin)....

Deprese

Dobrý den, cítim se na pokraji zhroucení .Trvá to už delší dobu a zhoršuje se...

Deprese

Dobrý den pane doktore. Chtěl bych vám položit dotaz ohledně mého stavu s...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nedobráni antikoncepce

Dobrý den, beru pravidelně antikoncepci a teď jsem brala dvě platicka po sobě...

Nechráněný pohlavní styk

Zdravím, chtěla bych se zeptat. S přítelem jsem měla nechráněný pohlavní styk...

Nedobrání HAK a pohlavní styk

Dobrý den,beru antikoncepci YAZ. V pátek 12.5. jsem měla užít bílou neaktivní...

Antikoncepce

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, zda-li můžu pomocí antikoncepce oddálit menstruaci...

Antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli se dá otěhotnět když mám po prvé antikoncepci...

Antikoncepce

Vážený pane doktore, užívám antikoncepci Jangee už delší dobu (2 roky). Poslední...

Antikoncepce

Dobrý den, chci se zeptat. Beru antikoncepci a vynechávám vždy týden pro měsíčky....

Antikoncepce

Dobrý den,chtěla bych se vás zeptat na něco ohledně antikoncepce.Tento měsíc...

Antikoncepce

Dobrý den, můj dotaz se týká účinnosti antikoncepce. Dnes 27.9. jsem zjistila,...

Antikoncepce

Už mám menstruaci 13.dní a beru antikoncepci Sunya. Co s tím mám udělat? Vyměnit...

Antikoncepce

Dobrý den, beru antikoncepci Sunya už 5 rokem a beru vždy 2 platíčka (42 tabletek)...

Antikoncepce

Dobry den, cca pred pul rokem jsem si u gynekologa nechala napsat antikoncepci...

V zubu se stále tvořil zánět


Antikoncepce

Dobry den. Chtela bych se zeptat, jak je velka sance otehotnet, kdyz jsem zacala...

Zvětšené uzliny

Dobrý den, mám na krku maličké jakoby "kuličky" pod kůží, nevíte o co se jedná?...

Antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mužů být těhotná. Beru pravidelně bez...

Antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Pokud jsem chtěla posunout menstruační cyklus...

Antikoncepce

Dobrý den,brala jsem několik let antikoncepci Yadine,rozešla jsem se s přítelem,tak...

Antikoncepce

Dobrý den, měla bYch dotaz. Užívám už 5 let lindinete. Před týdnem se mi stalo...

Recidivující pásový opar


Reklama
Zavřít