Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Deprese, zneužívání hypnotik

Psychiatrie Renáta 2.12.2020

Prajem pekný deň, V prvom rade ďakujem za to, že je tu takáto možnosť konzultácie a že st ochotní pomôcť takýmto spôsobom. "Klobúk dole" Mám na Vás prosbu ohľadom syna 19r./ maturant/ Pred dvoma rokmi sa liečil na depresiu. V tom čase som mala pocit že je to len puberta, podvedome som si akosi nechcela pripustiť ,že tak nadaný a milý chlapec bude mať vážny problém. Navštevovali sme psychiatričku u nás v meste a taktiež /aj keď nerád/ absolvoval sedenia u psychoterapeutky. Po nejakom čase sám cítil, že s liečbou môže prestať a naozaj bolo všetko OK. Po dvoch rokoch prišla korona a tak na jar,keď sa moc nikam nedalo a škola nefungovala sa to všetko vrátilo a asi aj s väčšou intenzitou. Trvá to doposiaľ ,aj keď sa to lepší. Berie Citalec20mg 1tbl a Tritico AC 150mg 1/3 tbl. A teraz k problému:
Vzhľadom na zlý spánok a hlavne problém zaspať mu lekárka predpisovala Sanval. Sama som si naštudovala, že nemá benzodiazepín a tak by nemal nastať problém. No skončilo to tak, že bral aj 4tbl.naraz. Pani doktorke to nejako uniklo a tak som jej napísala list s prosbou o skorší termín kontroly . Samozrejme ihned reagovala a všetky lieky ,ktoré vtedy bral /Mirzaten,Sertralin actavis a Xanax vysadila a nasadila lieky,ktoré som už popísala a k nim Tiapridal 100mg 3x1/2 tbl. Týždeň som musela byť doma s ním a pozorovať ho. No zdalo sa , že je v pohode. No a asi pred dvoma týždňami som v koši na odpadky našla prázdnu krabičku Sanvalu. Priznal sa , že to povedal aj terapeutke , že bral max dve tbl....Vzhľadom na to , že teraz počas koronakrízy pani doktorka neordinuje...som jej len nechala odkaz u sestričky a má mi dať vedieť ,čo ďalej. Ide o to, že keď som pochopila, že syn dokáže sám ísť za obvodnou lekárkou a klamstvom si dať predpísať lieky na spanie, dokáže to aj inými spôsobmi ba naopak je tu z mojej strany obava, či to neskončí aj niečím horším ako sú drogy. Zdalo sa mi rozumné zohnať lieky sama a dohodli sme sa na miernom užívaní ...max 1tbl. Momentálne už je to aj pol tbl. Aj z jeho pohybov a chovania som si istá, že nič iné neberie. PROSÍM Vás robím správne ???!!! Nepodporujem ho v závislosti ? Čakám na reakciu našej lekárky , ale neprichádza...terapeutke sa zdá ,že je to nie moc správne,ale...Už 5 dní som navyše zaviedla / po štúdiu nejakej literatúry/ zmenu stravy. Zaradila som tofu, veľa zeleniny, denne mu dávam kapsule s omega3mast.k + kyselinou listovou +...viacero zložiek , žiaľ som v práci a neviem si vybaviť názov tých kapsúl.Tiež mu varím čaj /harmanček+medovka + valeriána/ taktiež som mu vysvetlila, že nemôže chodiť len cvičiť do vonkajšej posilky raz či dva krát týždenne, že sa musí hoc prechádzať denne a hlavne na slnku. Neviem, včera som ho počula sa v kuse smiať / na nete s kamošmi/ asi hodinu v kuse. Toto som nepočula už dávno. Myslíte že po týždni takéhoto postupu to už mohlo zabrať ???

V prílohe prikladám záznam z posledných 4 kontrolných vyšetrení. ďalšie už neboli, iba nejaké telef. konzultácie cez sestričku. Taktiež som pridala jednu sprácu ešte z roku 2018.
Na doplnenie ešte uvádzam : U starej mami z otcovej strany diagnostikovaná bipolárna porucha . Otec silný alkoholik,zabsolavoval veľa liečení no nakoniec sme sa rozviezdli . Od rozvodu syn nebol s ním v kontakte. Žijeme v spoločnej domácnosti s priateľom , s ktorým dobre vychádza aj keď otca mu to ani z ďaleka nenahrádza. Dcérka študovala vo Švajčiarsku a tam ostala aj žiť, takže syn vyrastal väčšie obdobie ako jedináčik. Je medzi nimi večší vekový rozdiel.
Čo sa týka nejakého vyšetrenia...v ČR mám polovicu rodiny...tatínek je moravák -:

Veľmi pekne vopred ďakujem za Vašu reakciu...som jedna z tých mám ,ktoré by za svoje deti aj dýchali ,ak by sa dalo...a bojím sa ,či konám správne /ohľadom toho Sanvalu/
Za prípadné chyby sa ospravedlňujem ...píšem so slzami v očiach. Hold tuším by sa zišla terapia aj mne.-:

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Magdolenová

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Česká správa sociálního zabezpečení

Dobrý den paní Renáto, děkujeme za Váš dotaz. Depresivní porucha se obvykle opakuje v různě závažných fázích, pokud syn měl pře d 2 lety depresivní fázi, nyní patrně přišla (i v souvislosti s rozvolněním denního režimu během nouzového stavu) nová fáze, která bude muset být důkladně zaléčena antidepresivy. Vysazování bych rozhodně doporučovala jenom ve spolupráci s psychiatrickou ambulanci, hrozí riziko relapsu.
Čaje a vitamíny ve formě různých potravních doplňků, případně změna stravy a dostatek pohybu, mohou mít podpůrný vliv, klíčový účinek na nemoc mají ale antidepresiva a psychoterapie. Pokud máte ze záchvatů smíchu pocit, že u syna dochází k tzv. přesmyku do manické fáze (může být jak součástí rozvíjející se bipolární afektivní poruchy, tak jako nežádoucí účinek antidepresiv), bude nutná konzultace v ambulanci psychiatra a úprava dávky antidepresiv, případně zařazení stabilizátoru nálady.
Co se týče Sanvalu, jedná se o účinnou látku zolpidem a ačkoliv to veřejnosti není tak notoricky známé jako benzodiapiny, jedná o látku s potenciálem navození závažné závislosti, zvláště pokud není dodržováno doporučení maximální dávky (což je jedna tableta denně). Sanval je vhodný k občasnému, nepravidelnému a krátkodobému užívání, pokud pacient sklouzne k pravidelnosti a navyšování dávek, jedná se o jasný znak rozvíjející se závislosti. Jediný způsob řešení je lék přestat užívat a nikdy víc nenasazovat. Zvláště pokud jsou v rodinné anamnéze závislosti a Váš syn si lék navíc obstarává, brala bych to jako velmi rizikovou situaci. Vcelku vhodná náhrada je lék tiapridal, který již Váš syn nasazený měl, asi bych se v případě nutnosti vrátila k tomuto řešení. Zjevně byl i v rámci psychoterapie instruován k opatrnosti v souvislosti se Sanvalem, bude snad vhodné terapeutické intervence psycholožky podpořit i z Vaší strany.
Váš syn je dospělý muž, v 19 letech si je určitě vědom přínosů a rizik svého jednání a sám rozhoduje o tom jakým směrem jeho život dál povede. Vám nezbývá než zaujmout jasný postoj k proběhlým událostem a dát synovi zpětnou vazbu, podporu a dostatek informací jak s návykovými léky nakládat.
Pokud sama pociťujete vyčerpání a nedostatek podpory, určitě zvažte i docházet alespoň krátkodobě na psychoterapií.
S pozdravem a přáním hodně sil a zdaru, MUDr. Magdolenová

Související dotazy

Problém se spánkem
Dobrý den. Mám problém se spánkem. Před čtyřmi týdny...
Deprese
Dobrý den,rozhodla jsem se udělat si na internetu testy,jestli...
Deprese
Dobrý den, jaká antidepresiva byste mi doporučil/a...
Nespavost
Trpím chronickou insomnií a užívám pravidelně léky...
Deprese
Dobrý den, potřebuju poradit. Asi před 2 měsíci se...
Deprese
Dobrý den, je mi 22 a již delší dobu mě trápí deprese...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Deprese, úzkost, pocit méněcennosti

Dobrý deň, mám 21 rokov a už dlhšie zvažujem, že by som navštívila psychológa/psychiatra,...

Deprese, úzkost...

Dobrý den, už rok a půl trpím úzkostí, občasnými poruchami spánku, nočními můrami...

Deprese, úzkosti a jejich léčba

Dobrý den, dostala jsem od psychiatra Brintellix, místo Asentry, která mi již...

Deprese, úzkosti po užívání hormonální antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na svůj problém... Brala jsem antikoncepci...

Deprese, uzkostne stavy

Dobry den! Nekolik let trpim na deprese a uzkostne stavy, nekdy to prechazi...

Deprese, výkyvy nálad

Hezký den, jmenuji se Martin je mi 17 let a mám problém asi s více věcmi. Měřím...

Deprese, závislost na sebepoškozování

Dobrý večer, už 5 let mám problém s depresema .. Teď jsem rok a půl s mým přítelem...

Deprese, zhoršení paměti

Dobrý den pane doktore, prosím o radu. Zhruba před rokem jsem zažívala psychicky...

Deprese, změnila jsem si dávkování léků

Dobrý den, ráda bych se zeptala na následující: asi 5 let beru AD Apo-parox...

Deprese, změny nálad, nespavost, sebevražedné myšlenky

Dobrý den, začínám toho mít dost a nevím už jak dál. Je mi 30 let, doma mám...

Deprese, život ztratil smysl

Neočekávám, že mi pomůžete, ale potřebuju se někomu svěřit a naživo to nedokážu....

Deprese,panické ataky a sebevražedné myšlenky

Dobrý den,již 7 let se léčím s depresí.V loňském roce jsem se zhroutila vyčerpáním...

Deprese,sebepoškozování,úzkost

Dobry den je mi 24 let a trpim depresi a uzkosti,zadne odborniky momentalne...

Deprese,stitna zlaza

Dobry večer,prosim o radu,budu se snažit strusne me problemy začli po narozeni...

Deprese,úzkost

Dobrý den,uz třetí měsíc beru Zoloft na deprese a úzkost.Pred 14 dny jsem zvysila...

Deprese,úzkost

Dobrý den, často se mi stává, že periferně vidím černé stíhy, které zmizí když...

Deprese,uzkost

Dobrý den,uz třetí měsíc beru Zoloft na deprese a úzkost.Pred 14 dny jsem zvysila...

Deprese,úzkosti

Dobrý den.Asi poslední 3 měsíce u mě převažuje smutná nálada,velmi často se...

Deprese,zhoršující se duševní stav.

Dobrý den.Už více let trpím depresemi. Beru antidepresiva Sertralin 100mg,1...

Deprese?

Dobry den, Potykam se uz par let s emetofobii (fobie ze zvraceni) trva to zhruba...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest v krku

Dobrý den, jsem již asi 9 dní nemocná, nejdříve to začalo bolestí v krku, která...

Začala jsem mít citlivé pravé prso

Dobrý den, prosím o radu, abych zbytečně nepanikařila. Začala jsem mít citlivé...

Vyrážka

Dobrý den, v tomto týdnu se mé dceři objevila na kůži vyrážka.Zejména v oblasti...

Piascledine a Detralex


Vyrážka

Dobrý den . Chtěl by se zeptat na tvorbu těchto červených svědivých pupínků...

Něco mě kouslo

Dobrý den, zhruba před 3 dny, jsem byla s přáteli v parku na grilovačce, no...

Odběry krve, výsledky

Při posledním odběru krve požádala lékařka urologie o vyšetření S-PSA Tumormarery....

Vyrážka na stehně, svědivá

Dobry den, Mam dlouhodobejsi problem s vyrazkou na vnitrni strane stehen...

Bolesti holenních kostí

Dobry den,pane doktore moje matka 65 let ma silne bolesti holennich kosti tento...

Červené skvrny různě po těle


Dočetla jsem se o léku Trittico

dobrý den,dlouho beru různá AD teď už skoro rok Sertralin100 mg a Lyriku150mg...

Polyp na děložním hrdle

Dobrý den paní doktorko, měla bych dotaz. Zjistili mi polyp na děložním hrdle....

Díry v zubech

Dobrý den, Mám na zubech díry pravděpodobně od bakterií. Mam je tam cca tři...

Guajacuran na úzkost

Dobrý den, trpím depresemi a úzkostnými stavy. Na tyto problémy mi můj doktor...

Otok penisu po vytažení klíštěte

Dobrý den, Dnes jsem si všiml klíštěte na penisu, tak jsem ho okamžitě vytočil....

Korová atrofie

Dobrý den, na lékařské zprávě po CT vyšetření mozku mi diagnostikovali počínající...

Hrudní kost bolest na dotek

Při doteku hrudní kosti mě tam za bolí je to velice nepříjemné a chtěla bych...

Bolest krční páteře a porucha polykání

Dobrý den před Pěti dny jsem nešikovně spadla a poranila si krční páteř.Lékař...

Žluté patro

Dobrý den, zjistila jsem, že mám nažloutlé horní patro v ústech. Mám pouze trochu...

Vnímání tlukotu srdce

Dobry den, je mi 18 let a posledni dobou hodne vnimam tlukot srdce. Nezalezi...

Reklama