Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Diagnostika roztroušené sklerózy

Mozek a nervy Aleš 18.5.2019

Dobrý den. Odpověděla jste na můj dotaz #328768.

Odkaz na původní dotaz:
https://www.ulekare.cz/poradna-lekare/tinnitus-porada-ohledne-vysledku-mr-328768

Počet ložisek se podle mého názoru zvětšil za rok ze 3 nebo 5 (bohužel si již přesně nepamatuji) na 7. MR byla provedena na jiném pracovišti. Proto není srovnání. Mám se obávat? Celkem mě uklidnovalo, ze RS vyloučili

MUDr. Tomáš Musil
Odpovídá lékař:

MUDr. Tomáš Musil

Specializace: Praktické lékařství a akupunktura Pracoviště: MediClinic Pelhřimov

Dobrý den, Aleši, dříve RS nesplňovala diagnostická kritéria, ale to neznamená, že máte do konce života vyloučeno, že nemůžete mít nějakou takovou nemoc v budoucnosti. Při diagnostice roztroušené sklerózy je nutné v první řadě vyloučit jiná nemocnění, proto je nezbytná podrobná anamnéza a neurologické vyšetření. Roztroušenou sklerózu je možné diagnostikovat pomocí magnetické rezonance (MR) mozku. Na MR vidíme v mozku ložiska aktivního či prodělaného zánětu, tzv. plaky. Změny na MR mozku při RS ale mohou imitovat i jiné nemoci, a proto je vždy nutné nález posuzovat v kontextu výsledků a anamnézy konkrétního pacienta. Bude tedy třeba nález prodiskutovat u Vašeho neurologa. S ohledem na odbornost dotazu Vám zkusím předat specialistovi. Pěkný den přeje Dr. Musil

Odpovídá lékař:

MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie Pracoviště: Neurologická ambulance Uherský Brod

Dobrý den, pokud není vyšetření provedeno na stejném pracovišti, nelze je s určitostí srovnat, event. progrese nálezu je tedy diskutabilní. V diagnostice roztroušené sklerosy se provádí jednak MR a jednak vyšetření mozkomíšního moku - lumbální punkce. Na základě Vašeho popisu a MR nálezu se domnívám, že RS spíše nemáte, ale s určitostí by to vyloučilo vyšetření oligoklonálních pásů - tedy lumbální punkce. Nejedná se o nijak náročné a rizikové vyšetření a budete mít jistotu, že je vše v pořádku. Dále je vzhledem k nálezu ložisek vhodné vyloučit boreliosu, zvýšenou srážlivost krve a provést kardiologické vyšetření, aby se vyloučila jiná možná příčina. V současné éře moderních přístrojů na MR podobné nálezy, jako máte Vy, nacházíme poměrně často, a i když pacienta vyšetřím , jak doporučuji výše, mnohdy jsou nálezy negativní, což je pro pacienta jistě pozitivní ujištění a jistě přispěje ke klidu.
Jinak jak jsem psala posledně, pokud je tinitus oboustranný, je možná souvislost s krční páteří. Pokud je jednostranný, s nálezem na MR spíše nesouvisí a může být ORL původu. S pozdravem Magdaléna Hlavačková.

Související dotazy

Léčba roztroušené sklerózy
Dobrý den, je možné pozastavit celkovou léčbu roztroušené...
Riziko rozvoje roztroušené sklerózy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda následující nález...
Příznaky roztroušené sklerózy
Dobrý den, trápí mě bolesti svalů a svalové záškuby....
Diagnostika roztroušené sklerózy
Dobrý den, před čtrnácti dny jsem byla u neurologa...
Příznaky u roztroušené sklerózy
Děkuji za odpověď no popravdě mají podezření na RS...
Začátek roztroušené sklerozy
Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně počátku a příznaků...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Diagnostika chlamydia trachomatis metodou PCR

Dobrý den, v sérologické laboratoři jsem si nechal udělat vyšetření na chlamydia...

Diagnostika chronického zánětu varlete či nadvarlete

Dobrý den, před krátkou dobou jsem byl na urologii s dlouhodobou citlivostí...

Diagnostika mediální patelární nestability

Dobrý den, je možné nějakým vyšetřením jednoznačně diagnostikovat eventuální...

Diagnostika morbus Bechtěrev

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co je určující pro diagnostiku Bechtěrevovy...

Diagnostika plicní embolie

Dobrý den, lze zjistit plicní embolii jen z krevního obrazu a poslechnutí? Děkuji...

Diagnostika plicni embolie

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat zda se z rtg hrudníku dá poznat...

Diagnostika poranění kolene

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli přetržené vazy v koleni, nebo poraněný...

Diagnostika roztroušené sklerózy

Dobrý den, rada bych se touto cestou zeptala, jak zjistím, ze se opravdu jedna...

Diagnostika roztroušené sklerozy

Dobrý den, nevím co se semnou děje... Obávám se roztrousené sklerózy. Mám...

Diagnostika roztroušené sklerozy

Dobrý den, bohužel na sobě sleduji příznaky RS. Neurolog po ordinačním vyšetření...

Diagnostika roztroušené sklerózy

Dobrý den, před čtrnácti dny jsem byla u neurologa s následujícími obtížemi:...

Diagnostika RS

Dobrý den, více než měsíc mě trápilo brnění v nohou, které se dostavilo nárazově,...

Diagnostika RS

Dobrý den.Syn obdržel výsledky,kde je porucha nervového systemu s podezdřením...

Diagnostika RS

Dobrý den, jsou při diagnostikování RS nějak směrodatné výsledky z vyšetření...

Diagnostika spály

Dobrý den, tříletá dcera je léčena antibiotiky kvůli podezření na spálu. Paní...

Diagnostika srdečních vad u novorozence

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na diagnostiku srdečních vad. V rodině jsme...

Diagnostika syfilis

Dobry den absolvoval som testy na pohl choroby obavy som mal konkretne zo syfilisu...

Diagnostika syfilis

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat. Byla jsem na testech na HIV 93.den / výsledek...

Diagnostika syfilis

Dobrý den, chci se zeptat, za jak dlouho po případné nákaze Syfilis můžu jít...

Diagnostika syfilis a HIV infekce

Dobry den, rada bych se zeptala jestli je kdykoli v prubehu nekolika stadii...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Fleky po alkoholu

Dobrý den mám dotaz ohledně fleků po alkoholu. Mam 180cm 95kg, endomorf, 30%...

Dlouho trvajici zahleneni krku a tehotenstvi

Dobry den, jsem ve 22tt a uz asi 8 let me trapi sucha ryma a silene zahleneni...

Bolesti ucha a zarudnutí po poškrábání

Dd, svedilo mě ucho a tak jsem si ho poškrábala ,rukojeti od brýlí (vím hloupost)pár...

Boule v třísle - uzlina/kýla?


Bolest nohy v oblasti holeně při chůzi


Bolest kolene po sportu

Dobrý den, po sportu (volejbal, squash) mě často několik dní bolí koleno...

Již 4,5 let jsem nebyl u zubaře

Dobrý den, již 4,5 let jsem nebyl u zubaře a nyní mě stav mých zubů dohání...

Záškuby svalů


Oteklé patro

Dobrý den, už několik let se mi stává, že mi z ničeho nic oteče část horního...

Červené fleky na obličeji - pouze po požití alkoholu


Střevní chřipka - rizika na konci těhotenství a v případě porodu


Bulka ve svalu na paži

Dobrý den, předem se omlouvám, jestli jsem svůj dotaz nezařadila správně, ale...

Porucha ejakulace

Dobrý den , je mi 54 let a poslední dobou se mi při vyvrcholení nedostavuje...

Čirá, lepkavá kapka u ústí močové trubice

Dobrý den, v poslední době jsem si všiml, že po ránu mám občas před prvním...

Boule na dásni

Dobrý den, mám dotaz, měl jsem malou bouličku v oblasti dásně u stoličky a v...

Těhotenství?

Dobrý den. Pred tydnem jsem mela sex se svym přítelem, pouzili jsme kondom ale...

Pocit na omdlení, pískání v uších, motání hlavy měsíc po kolapsu a úderu do hlavy

Dobrý den, před měsícem jsem byla na odstranění hemoroidů a kožní řasy, po...

Obtíže po požití alkoholu


Bolest břicha okolo pupku, přešla po Brufenu

Dobrý den , včera večer jsem měl hroznou křeč do břicha byla to takova pichavá...

Obtíže s vysokým tlakem


Reklama
Zavřít