Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Diagnostika RS

Mozek a nervy Jitka 16.10.2018

Dobrý den,

více než měsíc mě trápilo brnění v nohou, které se dostavilo nárazově, cca 20 hodin po očkování proti tetanu (nevím zda to může mít souvislost). Den před očkováním jsem dobrala ATB na faryngitidu a necítila se ještě zcela zdráva, přesto se můj obvodní lékař rozhodl mě přeočkovat. Druhý den ráno jsem nemohla vstát z postele v důsledku zmiňovaného brnění v nohou, tak jsem opět navštívila obvodního lékaře. Ten mi jen píchnul Mg a poslal mě domů. Další den jsem musela navštívit LSP ze stejného důvodu a předběžně mi byla diagnostikována latentní tetanie s doporučením Mg injekcí v následujících dnech. Brnění v nohou po cca třech týdnech ustávalo, ale začalo mravenčení trupu, hrudník mám při hlubokém nádechu sevřený jako v obruči a před cca třemi dny se přidal ješte Lhermittův příznak, tak mám obavy z RS. Podstoupila jsem zatím CT páteře (nález - morbus scheuermann), CT mozku (v pořádku) a SSEP (na výsledek čekám, ale dle sestry obvyklý průběh) a ještě mě čeká vyšetření MEP v příštím týdnu. Na dotaz, zda není vhodná MR mi pan neurolog sdělil, že zatím není důvod, ale já mám prostě strach a nerada bych něco podcenila. Chci se tedy zeptat, jestli jsou obavy z RS na místě, zda bych měla navštívit jiného neurologa (což je u nás problém, ale zajedu kamkoliv), mám trvat na vyšetření MR co nejdříve? Může to celé souviset s tím očkováním?
Moc prosím o radu.
Děkuji,

Odpovídá lékař:

MUDr. Lada Novotná

Specializace: Praktické lékařství

Dobrý den Jitko, děkuji za Váš dotaz. Chápu Vás, že vás vaše obtíže trápí, ale psychická zátěž vám opravdu nepomůže. Každý člověk je specifický. Je pravdou, že očkování proti tetanu bývá pro organismus náročnější, ale nedomnívám se, že by mohlo způsobit RS. Jistě najdete i rozdílné názory, sděluji jen svůj názor. Co se týká diagnostiky RS se domnívám, že MEP je velmi specifické a určitě bych na výsledek počkala, než budete dělat jednoznačné závěry. S MR bych také počkala. Váš dotaz předám ještě našemu specialistovi, od něj se dozvíte ještě sofistikovanější názor.
S pozdravem Dr. Novotná

Odpovídá lékař:

MUDr. Dana Halbichová

Specializace: Neurologie Pracoviště: Neurologie Chaberský dvůr

Dobrý den,

potíže mohou souviset s očkováním nebo proběhlou virózou. nevím, jak vypadá neurologický nález, podle toho Váš neurolog určil vyšetření. SSEP přesně rozliší, zda se jedná o poruchu dráhy vedoucí citlivost a v jaké oblasti ( zda přímo od bederní páteře dolů nebo krční páteře nebo v mozku). pokud by se prokázalo postižení v oblasti mozku, pak je namístě provést MR mozku, zatím je možné počkat a nemusí se jednat o RS. Potíže mohou souviset s bederní páteří, poinfekční nebo postvakcinační po očkování senzitivní polyneuropatie (postižení nervů dolních končetin) a to mívá tendenci k úpravě.
Zdravím
Dana Halbichová

Související dotazy

Diagnostika RS
Dobrý den, jsou při diagnostikování RS nějak směrodatné...
Diagnostika RS
Dobrý den.Syn obdržel výsledky,kde je porucha nervového...
Spolehlivost MR při diagnostice RS
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na spolehlivost MR...
Astma a diagnostika
Dobrý den, chtěla bych se zeptat . Asi 4 mesice po...
Diagnostika těhotenství
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat zda mužu byt těhotná...
Diagnostika epilepsie
Dobrý den jestli se můžu zeprat jak se vlastně identifikuje...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Diagnostika chronického zánětu varlete či nadvarlete

Dobrý den, před krátkou dobou jsem byl na urologii s dlouhodobou citlivostí...

Diagnostika mediální patelární nestability

Dobrý den, je možné nějakým vyšetřením jednoznačně diagnostikovat eventuální...

Diagnostika morbus Bechtěrev

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co je určující pro diagnostiku Bechtěrevovy...

Diagnostika plicní embolie

Dobrý den, lze zjistit plicní embolii jen z krevního obrazu a poslechnutí? Děkuji...

Diagnostika plicni embolie

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat zda se z rtg hrudníku dá poznat...

Diagnostika poranění kolene

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli přetržené vazy v koleni, nebo poraněný...

Diagnostika roztroušené sklerózy

Dobrý den, rada bych se touto cestou zeptala, jak zjistím, ze se opravdu jedna...

Diagnostika roztroušené sklerozy

Dobrý den, nevím co se semnou děje... Obávám se roztrousené sklerózy. Mám...

Diagnostika roztroušené sklerozy

Dobrý den, bohužel na sobě sleduji příznaky RS. Neurolog po ordinačním vyšetření...

Diagnostika roztroušené sklerózy

Dobrý den, před čtrnácti dny jsem byla u neurologa s následujícími obtížemi:...

Diagnostika RS

Dobrý den.Syn obdržel výsledky,kde je porucha nervového systemu s podezdřením...

Diagnostika RS

Dobrý den, jsou při diagnostikování RS nějak směrodatné výsledky z vyšetření...

Diagnostika spály

Dobrý den, tříletá dcera je léčena antibiotiky kvůli podezření na spálu. Paní...

Diagnostika srdečních vad u novorozence

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na diagnostiku srdečních vad. V rodině jsme...

Diagnostika syfilis

Dobry den absolvoval som testy na pohl choroby obavy som mal konkretne zo syfilisu...

Diagnostika syfilis

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat. Byla jsem na testech na HIV 93.den / výsledek...

Diagnostika syfilis

Dobrý den, chci se zeptat, za jak dlouho po případné nákaze Syfilis můžu jít...

Diagnostika syfilis a HIV infekce

Dobry den, rada bych se zeptala jestli je kdykoli v prubehu nekolika stadii...

Diagnostika těhotenství

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat zda mužu byt těhotná a nepoznám to na sebe?...

Diagnostika Wegenerova Granulomatóza

Dobrý den, velmi mě tíží stav mého tatínka. Před 3 dny mu doktoři diagnostikovali...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Opar, infekčnost

Je možné oralnim sexem s oparem na rtu způsobit partnerce genitální opar ? pokud...

Užívání Biseptolu


Dynamická a normální MR - jaké jsou rozdíly

Dobrý den, jaký je rozdíl mezi MR dynamickou oproti normální? Děkuji

Warfarin a léky

Dobrý den.Jsem po operaci chlopně a musím užívat Warfarin.Můžu na bolest hlavy...

Svědivá vyrážka kolem prsu

Trápí me už cca 14 svědivá vyrážka kolem prsu. A přijde mi ,že se to pomalu...

Změny na děložním hrdle


Pozoruji "hrudky" ve spermatu


Úraz po plastice lca

Dobrý den pane doktore Mám 10 dní po plastice lca BTB štěpem , ale včera...

Bolest týden po extrakci osmičky

Dobrý den, dnes je úterý a minulou středu mi byla vytrhnuta pravá dolní osmička,...

Bolesti hlavy

Dobrý den, nedávno jsem Vaší poradnu oslovila kvůli bodání na pravé straně hlavy,...

Pocity na omdlení

Dobry den us nevim Coto je cejtil sem vnitrne pocit na omdleni slabi pocity...

Cysty ledvin

Dobry den během jednoho mesice jsem prodělala 2 zanety močového mechyre a vždy...

Únava, ranní nevolnosti

Dobrý den, je mi 33 let a trápí mě únava (i ráno po osmi hodinovém spánku),...

Dotaz

Dobrý den, před měsícem jsem si vymkla kotník (vyskočila jsem a špatně došlápla)...

Bolest zubu a dásní

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, ulomila se mě kousek osmička a řeže mě to...

Otoky po sejmutí sádry

Dobrý den,zlomila jsem si prst.Sádru mi museli sejmout dříve protože mi otekly...

Promodrávání nohy po prodělané trombóze

Jsem trombofilik (mutace protrombin + antifosfilipidový syndrom). Po 2. porodu...

"únavová" zlomenina ??

Dobrý den, na rentgenu mi po velké bolesti a nemožnosti došlápnout na nohu sdělili...

Dyspepsie

Mám již několik měsíců žaludeční potíže-nevolnost, ztráta chuti k jídlu, bolesti...

Zlomenina

Mám zlomenou 5 zánártní kost. Zlomenina vede od půlky kosti do do vnitřní části...