Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Diagnóza:primární subklinická hypothyreoza

Endokrinologie Jitka 20.11.2014

Dobrý den,
jsem ve dvanáctém týdnu těhotenství a zhruba před třemi týdny mi na gynekologii při odběru krve zjistili zvýšenou hladinu T4-193,6 (hladina TSH byla v normě-2,220). Paní gynekoložka mi řekla, abych si našla nějakého endokrinologa z okolí. Protože bydlím na malé vesnici, byl někoho najít celkem problém, ale ve vedlejší vesnici mne na interně objednali a včera mi brali krev pro podrobnější odběry. Výsledky dopadly následovně: TSH-6,570; FT3-5,68; FT4-16,4. Divila jsem se, jak je možné, že předtím jsem měla TSH v normě a teď ho mám zvýšené, ale paní doktorka mi řekla, že ty hodnoty běžně kolísají.Uzavřela to jako primární subklinickou hypothyreozu a nasadila mi Letrox 50- po až pá 1/2tablety, so-ne 1 tableta. Ptala jsem se, jestli se nepřeřekla, že jsem si jako laik vždycky myslela, že při zvýšené produkci hormonů se jedná o zvýšenou funkci štítné žlázy; paní doktorka mi řekla, že ne, že mám lehkou hypothyreozu. Zřejmě se obávám bezdůvodně, ale vzhledem k tomu, že po několika bezúspěšných pokusů o IVF jsem konečně otěhotněla a problémy se štítnou žlázou jsem před tím nikdy neměla (ani nikdo z rodiny), mám obavy ze stanovení správné diagnózy a medikace.
Poraďte mi, prosím, jsou střídavě zvýšené a normální hodnoty TSH opravdu příčinou hypothyreozy a měla bych tedy Letrox po dobu těhotenství užívat?

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den,
uznávám, že situace pro Vás může být zmatečná, nicméně vyšší TSH opravdu znamená sníženou funkci štítnice. TSH je totiž centrální regulační hormon z podvěsku mozkového, který má za úkol stimulovat štítnici ke správné tvorbě hormonů. Stoupá právě tehdy, kdy štítnice svojí funkci neplní, TSH se pak snaží svým zvýšením o intenzivnější stimulaci. Hodnoty hormonů mohou opravdu kolísat, u Vás bych to spíše viděla jako zhoršení při vyšší zátěži organizmu těhotenstvím.
Letrox (hormony štítné žlázy) během těhotenství určitě užívejte, jelikož sama máte těchto hormonů méně, méně dáváte i miminku a ono je pro svůj správný vývoj opravdu hodně potřebuje. Rovněž doporučujeme i substituci jódem, jak v těhotenství, tak po dobu kojení (je obsažen ve většině těhot. vitamínů).
Držím palce.

Související dotazy

Subklinická hypothyreóza
dobry den chci se zeptzat co znamena DG.jiz subklinicka...
Subklinická hypothyreóza
Dobrý den, prosím vás o názor v následující věci. Dceři...
Subklinická hypothyreoza
Dobrý den, prosím o Vaši radu. Nikdy jsem se neléčila...
Byla mně zjistena subklinicka hypotyreoza
Dobry den, mam recidivujici aftosni stomatitidu, kdy...
Hypothyreóza
Dobrý den! Mohu brát substituční terapii v případě,...
Onemocnění štítné žlázy a vitamíny s jódem
Dobrý den, po prvním porodu mi byla zjištěna subklinická...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Diagnoza u tříletého dítěte

Dobrý den,prosím Vás, loni náhodně bylo zjištěno u mého syna cukr v krvi pod...

Diagnoza verzus vyjádření pojišťovny

Chtěl bych vědět zda dle vašeho názoru pojišťovna správně zařadila diagnozu...

Diagnoza vyhřezlá ploténka

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Dne 16.8.2012 jsem byla na mag. rezonanci...

Diagnóza zněla pharyngitis chronica

Dobrý den, již rok mám zadní rýmu, bolesti v nosohltanu, zaléhání v uších...

Diagnóza- Monk

Dobrý deň, máme kolegu ktorý sa správa ako ten detektív Monk, okrem používania...

Diagnoza-zpráva po Operaci

Prosím o přeložení děkuji!! Diagnoza-instabilitas genus dx,ruptura menisci...

Diagnoza,ale "polopaticky!abych pochopila co mě je a možnosti další léčby a mé budoucnosti

bolí mně bederní páteř po injekcích Dolmina a analgatických kapačkách jsem byla...

Diagnoza: bursitis SA omi 1.dx,capsulitis adheziva omi 1.dx,omartroza 2stupne,SA dekomprese, redres.

Dobry den. V prosinci jsem byla na artroskopicke operaci ramene. Diagnoza:bursitis...

Diagnóza: S6260

Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu,syn si při fotbale poranil prst. Otok...

Diagnoza: zlomenina první záprstní kosti

Dobrý den, podle diagnózy níže, jedná se o zlomeninu úplnou? Zda ne,...

Diagnoza?

Dobrý den, poslední dobou cca 6 měsíců, se necítím zdravotně tak dobře, jako...

Diagnóza?

Mám ve zprávě lékaře pět diagnóz a prosila bych o vysvětlení. Nevím co znamená...

DiagnózaM511

Dobrý den, mám velké bolesti zad, podstoupila jsem hospitalizaci s infuzní...

Diagnozy

Dobrý den, můj lékař mi do žádosti do lázní napsal tato diag. cor cyfosk lioticum chondropathia-...

Diagnozy N911 a N86

Dobrý den. Otázka se týká gynekologie. Zajímala by mne popis diagnozy N911 a...

Diagnozy skupiny M a S

Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat jestli diagnozy: M750 - Adhezivní zánět pouzdra...

Diagnozy??

Dobrý den, chtěl jsem se Vás prosím zeptat, jestli jsem při mém úrazu měl jak...

Dialýza

Dobrý den, píši za moji babičku. Je to již rok a půl, co ji řekli, že má ve...

Dialýza

Dobry den, prosim, mam jen jednu ledvinu, z duvodu rakoviny del. cipku a nasledneho...

Dialyza a nizky krevni tlak

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně mé maminky (58). Přes půl...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Svědění mezi lopatkami


Hemoroidy a roupy

Dobrý deň, už zhruba 3-4 deň trpím častým svrbením v oblasti konečníka a prechádza...

Panická porucha a její projevy


Přirostlá předkožka


Nitroděložní tělísko

Dobrý den, více než před měsícem jsem si nechala zavést nitroděložní tělísko...

Slabost, záškuby svalů

Dobrý den, chtěl bych se s Vámi poradit jak bych měl dál postupovat a možná...

Pervitin, důsledky užívání


Test na HPV a moluska


Očkování proti covid-19 po prodělání onemocnění

Dobrý den, pokud před 3 měsíci covid, je problémové po 3 měsících očkování...

Krev v uchu

Dobrý den,už asi dvakrat se mi stalo,že jsem se vzbudila a měla jsem pocit v...

Bolest prsu u muže

Dobrý den, můj přítel má min. 2 měsíce neustálé bolesti v levém prsu pod bradavkou....

Spolknutí pecky od meruňky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat do jaké míry je nebezpečné spolknutí pecky...

Atypie žlázových buněk (nespecifikováno) + smíšená flóra

Dobrý den, z výsledku kontrolní cytologie u gynekologa mi vyšel nález Atypie...

Elicea - nežádoucí účinky?

Dobrý den, již asi 2 a půl měsíce užívám antidepresivum Elicea (5g). Na hodně...

Extrakce kovů


Extrasystoly

Extrasystoly. Dobrý večer. Po letech se mi vrátily extrasystoly. A to asi...

Epilepsie a tetování

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli se mohu nechat tetovat (malá kérka...

Bolest ramene a plic

Dobrý den, už skoro týden mě bolí plíce a začalo mě bolet levé rameno a podpaží,...

Dysplastické mateřské znaménko

Dobrý den, Bylo mi odstraněno známénko, u kterého mi doktor řekl, že se jednalo...

Teplota spermatu

Dobrý den, mám poněkud zvláštní dotaz. Zajímalo by mě jakou správnou teplotu...

Reklama