Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Dlouhodobá nevolnost

Trávení Nicol 15.3.2020

Dobrý den, tímto bych Vás chtěla požádat o radu.
Je mi 30 let, jsem aktivní maminka na mateřské dovolené. Již 14 měsíců mě trápí jistý problém se zažíváním. Začalo to vloni v lednu. Celá rodina prodělali ošklivou střevní chřipku (léčba proběhla injekcí proti zastavení zvracení, následně 7 dní Ercefuryl). V té době jsem také přestávala kojit. Na jaře jsem prodělala zánět močových cest (léčba antibiotiky), měsíc na to angína a za 14 dní znovu angína (bílé povlaky na mandlích, teploty). Opět léčba antibiotiky, která ale nezabírala. Čepy byly i po dobrání antibiotik. Problém, který mě dodnes trápí je ten, že se po tom všem začaly objevovat jakési stavy, kdy jsem se začala celá třást, měla jsem zimnici, teplotu a bylo mi strašně špatně od žaludku. Žaludek napnutý, plný i po miminu jídla, silný pocit na zvracení, který často eskaloval po několika hodinách ve zvracení na prázdno, jelikož jsem nic nevyzvracela. Po těchto záchvatech jsem měla žaludek na vodě další dva, tři dny. Lékařka několikrát léčila Ercefurylem, bezúspěšně, stěry na mononukleozu negativní . Krevní obrazy neukazovaly nic jiného, než zvýšené bilirubíny. Jinak nic zhoršeného. Párkrát mi bylo po těchto záchvatech naměřeno vyšší CRP s tím, že asi proběhnul v těle nějaký zánět. Docházela jsem také do gastro poradny, byla jsem na gastroskopii - bez viditelného nálezu, dělala si několikrát domácí test na helycobacterii - negativní. Došla jsem i na ORL kvůli těm angínám - závěr že mám chronický zánět mandlí. 2x jsem byla na sonu břicha, žádný nález. Na alergologii nezjištěna žádná alergie ani z kožních testů, ani z krevního vyšetření. Pouze na imunologii byly opět zjištěné zvýšené bilirubíny (hodnota 37) a protilátky v krvi na mononukleozu (o které jsem dosud nevěděla, že jsem někdy prodělala). Za ten rok jsem zhubla 14 kg (nyní mám 59kg na 181cm) a váha jde dál dolů. Zmenšila jsem radikálně v důsledku toho všeho porce jídla, nejím žádné rizikové jídlo, vyhýbám se alkoholu, nekouřím. Už nevím, co mám dělat. Lékaři si se mnou neví rady a uvádí, že to může být psychického rázu nebo následkem velkého množství antibiotik za sebou. Pry je možné, že mám Gilbertrův syndrom (u nás v rodině nikdo nemá) . Nyní ale žádné psychické problémy neřeším. Až na to, že už jsem začala mít fobii z jídla, protože se bojím, že mi zase bude tak strašně zle. Je možné, že se jedná o nějakou formu anorexie? Je možné ještě nějaké vyšetření, které bych mohla zkusit, aby se zjistilo, co mi je?
Mnohokrát děkuji za Váš čas.
Nicol

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Nicol, mrzí mě, že máte takovéto dlouhodobé problémy. Byla jste vyšetřena jak u praktického lékaře, tak u specialistů a kromě prodělané mononukleózy a angíny nebyl stran trávení nalezena žádná patologie. O anorexii se nejedná jelikož tam by muselo být splněné několik kritérií, mezi která patří např. to, že byste sama se snažila o snížení váhy dietami, nebo přetrvávající strach z tloušťky apod. Což u Vás není. Gilbertův syndrom mít můžete, ale ten není důvodem Vašich obtíží. S ohledem na charakter dotazu jej přeposílám specialistům, kteří Vám sdělí svůj odborný názor. VYčkejte na odpověď.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Nicol, ptáte se po dalších vyšetřeních, napadá mne akorát jícnová manometrie a rentgen polykacího aktu, což jsou vyšetření, která by možná potvrdila poruchu pohyblivosti trávicí trubice, ale ani negativita těchto vyšetření by ji nevyvrátila. Porucha pohyblivosti střev je považována za příčinu funkčních poruch trávení, tedy diagnoz,kdy se při vyšetřeních nic nenajde (někdy může to, co jsem právě zmínila), přesto mají pacienti zažívací potíže, často opravdu velké, viděla jsem i paní, která se zvracením/průjmy dehydratovala opakovaně až tak, že skončila na dialýze (vizte Římská klasifikace funkčních poruch trávení - celá řada diagnoz se společným jmenovatelem, že se nic vysvětlujícího při vyšetřeních nenašlo). Funkční poruchy jsou typicky u mladých a s věkem spontánně odeznívají, později jsou častější u žen. Na řízení pohyblivosti střev (peristaltice) se podílí vlastní nervový systém ve stěně trávicí trubice, jeho práce je ovlivněna periferním i centrálním nervovým systémem. Tak lze vysvětlit, že nejlepší výsledky léčby dosahuje psychoterapie - tedy léčba, kdy si s někým povídáte o často zdánlivě nesouvisejících věcech. Udává se, že klíčové je často pacienta přesvědčit o tom, že se nemá nic hledat (nemá chodit na další vyšetření, že další už nejsou/nemají smysl), že nemá mít obavy o své zdraví atd. Léky se nabízejí symptomatické - u Vás by šlo zkusit prokinetika (Itoprid), inhibitory protonové pumpy (Helicid, ke snížení kyselosti žaludku). Z dietních opatření lze vyzkoušet omezit lepek a mléčné výrobky, ale myslím, že to spíš mít efekt nebude (celiaci a pacienti s intolerancí laktozy mívají spíše průjmy a bolesti břicha, nikoliv zvracení). Svou roli může hrát a pravděpodobně hrát bude změna životního stylu, kterou s sebou přineslo mateřství - dříve jste tipuji seděla v práci za stolem, nyní se stokrát za den pro něco ohýbáte, něco zvedáte. A pod změny. Možná Vám nakonec pomůže návrat do práce nebo zkrátka režimové změny s ohledem na dítě. Formou anorexie bych Vaše obtíže nenazvala. Spolupráci s psychologem uvažte, z odborného hlediska bych Vám ji doporučila, ale stále věřím, že hlavní je pacienta uklidnit, že se nic neděje, což může praktik/gastroenterolog/pacient sám s blízkými. Stran zvýšené nemocnosti - opět bude souviset s mateřstvím a hlavně s tím, že děcko každou chvíli něco přitahne domů. Zatím bych nepátrala po imunopatologiích, z vit. doplňků Vám na posílení imunity doporučím akorát vit. D v zimním období a pak chodit pravidelně vystavovat kůži na slunce (v rozumné míře, kvůli vit. D, který se tvoří v kůži po oslunění). Samostatně zvýšený (i výrazně) bilirubin nevadí a není k řešení. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Dlouhodobá nevolnost
Hezký den. Již tři týdny mě trápí nauzea a celková...
Nevolnosti
Dobrý den, je mi 18 let a mívám časté nevolnosti, které...
Nevolnost
Dobrý den, chtěla bych se zeptat...poslední měsíce...
Nevolnost v těhotenství
Dobrý den, Chci se zeptat kdy může nastat nevolnost...
Nevolnost
Dobrý den.Je mi 13 let a poslední měsíc trpím silnými...
Večerní nevolnost
Dobrý den chci se zeptat. Už 4-ty den mi bývá večer...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dlouhodobá necitlivost zubu po anestezii

Dobrý den, před 2 týdny mi byla vytržena osmička. Po týdnu jsem šla na vytažení...

Dlouhodobá nemoc, knedlík v krku

Můj problém začal anginou, měla jsem ji týden, pak 2 dny klid a pak mi bylo...

Dlouhodobá nemocnost, ASLO

Dobrý den, dcera od března prodělala 3 angíny, v rozmezí 2 měsíců. Brala 3 antibiotika....

Dlouhodobá nepříjemná únava

Dobrý den, je mi 20 let.Obracím se na vás z důvodu velmi časté a nepříjemné...

Dlouhodobá nespavost

Špatně spím, asi rok jsem se budil okolo 2 hodin ráno, ale poslední měsíc nespím...

Dlouhodobá nespavost

Dobrý den, je mi 70 let a mám dlouhá léta problém se spaním. Od psychiatra...

Dlouhodobá nespavost

Dobrý den. Už ani přesně nevím, jak dlouho trpím nespavostí. Před 5 lety jsem...

Dlouhodobá nespavost

Dobrý den, prosím o radu, zhruba od dvaceti jsem trpěla občasnou nespavostí,...

Dlouhodobá nespovost

Dobrý den, jedná se o probém mého otce - 75 let, dlouhodobě užívá lék Stilnox...

Dlouhodobá nevolnost

A ještě tedy prosím co se týká toho Hel.bacila,to musím mít nějaké léky předepsané...

Dlouhodobá nevolnost

Dobrý den, mou partnerku již přes tři roky trápí nevolnosti doprovázené i...

Dlouhodobá nevolnost

Dobrý den, už cca 2 měsíce se potýkám s dlouhodobou nevolností. Problémy se...

Dlouhodobá nevolnost

Dobrý den, prosím Vás o radu. Už přibližně půl roku mě trápí pocit na zvracení...

Dlouhodobá nevolnost

Hezký den. Již tři týdny mě trápí nauzea a celková nevolnost v žaludku často...

Dlouhodobá nevolnost

Dobrý den,již přes 2 měsíce cítím nevolnost od žaludku,z ničeho nic několikrát...

Dlouhodobá nevolnost

dobrý den, už delší dobu trpím těmito problémy: nevolnost, pocit na zvracení,...

Dlouhodobá nevolnost, zvýšená sedimentace i crp

Dobrý den, v únoru jsem prodělala virózu, která byla zaléčena antibiotiky, léčba...

Dlouhodobá opakovaná škytavka

Dobrý den, už asi po třetí se mi opakuje tak týdenní škytavka, občas na chvíli...

Dlouhodobá péče o poškození koleno LCA, meniskus

Dobrý den, je mi 24 let, jsem po plastice LCA v obou kolenech + pravé koleno...

Dlouhodobá plynatost, nesnášenlivost potravin a teď průjmy...

Dobrý večer, obracím se na Vás s mým dlouhodobým problémem. Poslední dobou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Křeče v nohou, modřiny, brnění

Dobrý den, už delší dobu mám problémy. Často mě chytají křeče do nohou, dělají...

Utržený nehet a špatně rostlé nehtové lůžko

Dobrý den, prosím o radu. Asi před deseti lety jsem si poprvé usekla nehet...

Krční vazy a svaly

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jednou jsem skočila do bazénu na lehátko a...

Pálení na průduškách

Dobrý den, již cca 2 roky cítím jakoby pálení/řezání na průduškách a v krku....

Pigmentové skvrny u dítěte

Dobrý den, dcera má od narození pigmentovou skvrnu. Postupně se jí z čela začala...

Děje se to, že se mi v hlavě ozývá hodně hlasů nebo myšlenek.

Dobrý den, nevím jak svůj problém dobře specifikovat ale už od mala se mi děje...

Oddálení menstruace při HAC

Dobrý den, beru antikoncepci Mista a chci menstruaci oddálit jen o týden. Je...

Nepříjemný pocit na hrudi

Dobrý deň pán doktor, už dlhšie - od začiatku februára (února) som začal pociťovať...

Krev na penisu

Dobrý den, několik hodin po masturbaci se mi udělala na horní straně předkožky...

Bolest konečníku při menstruaci

Dobrý den. Při menstruaci mám strašné křeče v konečníku. Stolice je téměř nemožná,...

Oteklý klitoris

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz.Včera jsem byla s přítelem a předehra začala...

Genitální bradavice


Závratě, bolest hlavy a tetanie

Dobry den, chcela by som sa opytat uz su to 4 mesiace co zacalo to bolestou...

Zlomenina páteře


Těhotenství a menstruace


Skvrna po kousnutí hmyzem

Po kousnutí hmyzem (asi komár, určitě ne klíště) se mi asi za den, až dva, kolem...

Mám kotník stále trochu oteklý

Dobrý den. Před třemi týdny jsem hrál fotbal a protihráč mě kopl do kotníku....

Ischemická choroba dolních končetin

Dobrý den, jakou mast používat na defekty dolních koncetin - prstu u nohy po...

Loupání jazyka

Dobrý den, už od mala se mi loupe jazyk. Není to v pravidelných intervalech,...

Potíže po extrakci zubu

Dorby den, před 14 dny jsem byla na extrakci dolní osmičky. Zub byl prý špatne...

Reklama