Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Dlouhodobé problémy

Psychiatrie Miroslav 9.4.2020

Vážený pane doktore,
Předem se velice upřímně omlouvám zdali Vás , tímto mým e-mailem obtěžuji. Vás znám pracovně, jelikož jsme spolu natáčeli rozhovor jednou. Chtěl bych popsat moje obtíže a poprosil o radu nestraného člověku , ale na radu velice zkušeného a nápomocného. Co se týče mého shrnu - je mi 25 let, bydlím v Brně s rodiči, povolaní kameraman delší dobu je to horší , bez vztahu , nekouřím, nepiji, astmatik, problémy s krční páteří ( následky léky na tlumení bolesti, neurol nebo hypnogen když vůbec nelze spát. Problémy co si pamatuji a datuji začali v 16 letech kdy se měl mononukleozu v horším stádiu, asi oproti koroně teď to by bylo nic. Následek to mělo silné panické ataky,agorafobie které se lámali do puberty cca do 17 lety věk. To za následek mě to že sem musel ukončit střední školu , protože na poslední testy před vyučením sem nebyl schopen jet ani autobusem . Každopádně mezi 17 - 18 věkem sem začal dělat kameramana v brněnské televizi, až do nynější doby stále tak zůstávám je to jediná věc která mě dělá dobře a naplňuje a umím. Jsou to zprávy převážně krimi prostředí, nyní k aktuálnímu dění pro policejní složky dost stresu kolem. Ale než sedět doma a nic nedělat tak lepší i když je to za pár korun teď. To je tak krátce o mě , a teď k těm problémům před minulý rok sem měl problémy spojené s zády a nespavost klasická tak mi bývali obvodní lékař předepsat Hypnogen , se slovy že ho bere taky aby dobře spal. Kdoví jestli nelhal. Další období na to bylo že jsem si našel přítelkyni , ano mohu tvrdit že ta pravá ale sama taky spousta problému měla . ( Náročné její dětství ,24 let, zdrav sestra, sestra schyzofrenik, řešní práce alkoholem) průběžně ve vztahu sem bral prášky na noc celý/až jeden hypnogen a občasně Neurol 0.5 půl - čtvrtku. Pak bylo období kdy mi vyhrožovala že se rozejde tak se zbavil tohoto všeho ač nevím jak tak nějaké období sem nebral nic ale nespal dále ale bez všeho, zřejmě silnější víra která to držela a láska . Podle všech taky holka pořád užívat si chtěla kluby akce atd, já sem citlivý a mám obavy o sebe velmi a hlidám a takové akce a lidi nevyhledávám vůbec. Tím tomu to nedopohlo moje chování uzkosti a hyperventilační stavy které se přidali. Takže začátek minulého jsem přišel o ni , a pak znova se rozjelo stavy, ataky, nechut, počin ji sledovat atd tím že sem u policie tak vím že nemůžu a nebo by neměl dělat. Z její strany jsem dostal blok, takže veškerá komunikace skončila a kus mého já odešlo .Sice se tím peru ale stále to není ono, ventilaci z toho nemám jinou než chodit po lékařích a ujištovat že sem v pohodě, přikládám nějaké zprávy foto k nahlédnutí. Možné depresivní stavy bez větší nálad a vzruhu, mám snahu cvičit , číst psychologii a jiné články na netu pak občas mám vše co přečtu . Ale chci dostat z této pasti - stres =zatuhlý krk,záda=pichání v hlavě( myslím že mám nádor ) = prášek na uklidnění spaní, nervů´= potom ranní stavy z toho i přes den strach ze strachu a zase dokola. K večeru i ted při změně času je to horší přijde to na mě a nejde jak opustit pocit podobný jak po ráně kladivem, myšlenky honí vše špatné,strach se smrti, pádu na beton kdyby padal,strach aby si neublížil sebevraždou kdyby byl pod vlivem nebo v nějakém stavu kdy nebudu ovládat tělo. snažím se eliminovat prášky ale nejde to bohužel i když zkouším placebo. Osobě se snažim lidem pomáhat, kdyby měl maturitu tak mohu k pčr, sanitka a jiné a to by mě také naplnovalo pomáhat i když bych měl stavy také. Nevím co říct či co by pomohlo ač se snažím cvičit trošku, pozitiva která nejsou žádná kor situace NS, tak nevím a kolotoč s prášky a jestli nějaká správná diagnostika se dá zjistit třeba u Vás. Tady chodím ke klinickému psychologovi a psychiatričku že znám tak píší jen prášky že se známe jinak nic. Někde řekne neurolog že to je psychosomatické nebo neřeší, skrze to že vypadám mladý a dál neřeší. Klidně rád pořeším po telefonu či osobně ač jsem z Brna. Doufám že sem tak nějak se popsal plus přikládám zprávy. Budu rád za každou pomoc a radu. Jestli chcete nějakou žádanku, nebo něco málo poslat řekněte si. Jo co se týče na závěr tak asi cca měsíc zpět jsem začal mít v uchu tinnitus v levém. K horšímu ulehání či rannímu vstavání je více slyšet, někdo říka psychotické někdo od té páteře tak nevím viz, ty zprávy. Opak k tomu všemu je to že sem byl o víkendu s nejlepším přítelem a kamarádkou na výletě a bylo mě náramně supr a zapomněl i to že mám nějaké ucho a jiné problémy ale to byl chvilkový příjemeny podobný na bázi neurolu apod. Následující hodiny večer vše zpět.

MUDr. Barbora Němečková
Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Němečková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Z úvodu Vaší zprávy jsem pochopila, že ji asi adresujete panu doktorovi Šebkovi. Dotaz je ve všeobecné poradně ulékaře.cz, kde Vám na ní nejdříve mohou odpovídat lékaři z oboru praktického lékařství. Nejsem tedy bohužel pan doktor, ale pokusím se Vám i tak poradit. Jedna z Vámi nafocených zpráv není bohužel úplná a tak jsem nemohla zcela nastudovat všechny Vaše zdravotní problémy. Řešení Vašich zdravotních problémů musí být komplexní, bohužel i v takto nízkém věku máte zdravotních obtíží více (mononukleóza, dopravní nehoda, tinnitus,...), tudíž se navzájem "zhoršují" a tím pádem je řešení složitější. Vaše práce kameramana, zvláště zejmené v krimi prostředí, musí být též velmi náročná a stresující. V rámci léčby byste se měl zaměřit jak na duševní tak i fyzickou stránku. Po dopravní nehodě je jistě na místě rehabilitace, nevím jestli proběhla, případně Vám ji může předepsat Váš praktický lékař. Na rehabilitaci Vám fyzioterapeut ukáže jak správně cvičit a můžete pak ve cvičení pokračovat sám. Zlepšení stavu Vaši krční páteře by vám mohlo pomoci i s Vaším dalším problémem - tinnitem. Píšete, že navštěvujete psychiatra a psychologa, myslím, že by u Vás mohla mít velký přínos psychoterapie - podstupujete ji? Pokud ne, sdělte svému psychiatrovi, že bystě měl zájem o řešení Vašich obtížích i další cestou než jen farmakologickou (léky). Psychoterapie může být hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Popřípadě by stálo za zvážení změna medikace Vaším ošetřujícím lékařem. Píšete, že se snažíte eliminovat léky, prosím, nastavenou terapii Vaším ošetřujícím lékařem si sám neupravujte, léky užívejte jen dle doporučení. Dále zmiňujete, že se obáváte nádoru na mozku - nález na magnetické rezonanci dle přiložené zprávy byl v normě, nádoru se tak neobávejte. Na konci zprávy píšete, že Váš stav byl lepší, když jste byl s kamarády na výletě - tuto "léčbu" zkuste aplikovat i nadále. Obecně zaměstnání mysli pomáhá právě i při zvládání tinnitu. Dle přiložených zpráv, vidím, že jste podstoupil mnoho vyšetření, proto bych se v současné chvíli zaměřila na rehabilitaci krční páteře, popřípadě na psychoterapii a socializujte se s kamarády, v současné době pandemie covid-19, zejména virtuálně :)

Doufám, že Vám mé rady pomohou.

S pozdravem,

MUDr. Barbora Němečková

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Magdolenová

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Česká správa sociálního zabezpečení

Dobrý den, pane Miroslave, děkujeme za důvěru a Váš dotaz. Přede mnou Vám již odpověděla paní doktorka poměrně obsáhle, rozhodně s ní souhlasím a pokusím se doplnit pár bodů co mně napadají.
Je potřeba zaměřit se na komplexní řešení Vašich problémů. Pravidelné cvičení a fyzická aktivita každý den, dle Vašich možností zapojit případně rehabilitační cvičení. Je nutná celková úprava životního stylu, pravidelný režim spánku a bdění, aplikovat důsledně zásady spánkové hygieny, nácvik relaxace. Individuální anebo skupinová psychoterapie Vám může pomoct naučit se zvládat lépe stresové situace v práci a řešit vztahové problémy, případně dořešit starší fobií. Bylo by vhodné pravidelně navštěvovat psychiatrickou ambulanci, pokud jsou Vám předepisovány psychofarmaka, dostanete tam bližší informace a Vaše léčba bude kvalitněji řízena, taktéž diagnostika bude přesnější.
Zvláště léky typu Hypnogen a Neurol, o kterých se zmiňujete, nejsou vůbec vhodné k pravidelnému užívání. Pokud tomu nelze vyhnout a nahradit je bezpečnějšími varianty, doporučuje se nepravidelné užívání v minimálních dávkách. Jak jste se jistě dověděl z příbalového letáčku, existuje u nich riziko navození závislosti. Jedná se o poměrně závažný problém, o který by jste v budoucnu určitě nestál.
Přeji Vám brzké zlepšení a stavu a plnohodnotný život dle Vašich představ. Pokud by jste měl zájem objednat se do ambulance psychiatra nebo psychologa s pomocí sestřiček na našem webu, ještě si když tak napište. S pozdravem, MUDr. Magdolenová

Související dotazy

Problémy s dýcháním
Dobrý den, přítel má dlouhodobě problém s dýcháním,...
Problémy se spánkem
Dobrý den, léčím se na úzkostnou poruchu/OCD/PPP a...
Problémy se spánkem
Dobrý den, zhruba tak měsíc zpátky jsem začala mít...
Problémy s ejakulací
Dobrý den, delší dobu mě trápí problémy s ejakulací,...
Problémy s močením
Dobrý den, měla bych otázku. Poslední asi cca 2. měsíce...
Problémy s dýcháním
Dobrý den, Je mi 18 let Od minulého tydne mám problém...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dlouhodobě potíže s achillovkami a reflux

Dobrý den, mám dlouhodobě potíže s achillovkami = jedná se o akutní nebo chronický...

Dlouhodobé potíže s kůží

Dobrý den, mám již dlouhodobě problémy s kůží, které se objevují v podobě loupajicich...

Dlouhodobé potíže s příjmem potravy

vážený p. doktore už léta mam potíže s příjmem potravy,cokoliv sním po chvilce...

Dlouhodobé potíže s trávením

Dobrý den, mám trochu rozsáhlejší dotaz ohledně mého zdravotního stavu a budu...

Dlouhodobé potíže, borrelie, endometriosa.

Omlouvám se za trochu dlouhý dotaz, ale popisuji všechny nemoci za posledních...

Dlouhodobé praskání a zaléhání uší

Dobrý den, už mnoho let mě trápí praskání v uších s dalšími komplikacemi, které...

Dlouhodobé praskání v páteři a krční páteři

Dobrý den Už asi 6 let mě trápí praskání v jakémkoliv kloubu, prvně to byly...

Dlouhodobe priznaky nemoci

Dobrý den vážená paní doktorko. Rád bych se Vás zeptal na Váš názor týkající...

Dlouhodobé problémy

Dobrý den, již od září mne trápí níže uvedené problémy, ale zatím nikdo z...

Dlouhodobé problémy

dobrý den,ráda bych se optala,zda by jste si nevěděli rady,co mže zpusobovat...

Dlouhodobé problémy

Dobrý den, už přes rok mám takový problém... Při pohl.styku mám strašné bolesti,...

Dlouhodobe problemy

Dobry den, jiz 4 roky ziji v zahranici a priblizne pred rokem a pul jsem zacal...

Dlouhodobé problémy

Dobrý den , předem se omlouvám za můj dlouhý dotaz bude trošku rozsáhlejší,...

Dlouhodobé problémy

Dobrý večer...Chtěla bych se zeptat,zda měl někdo z vás potvrzené autoimunitní...

Dlouhodobe problemy + amylazy

Dobry den, pokusim se sve problemy a otazky sepsat strucne a zaroven dostatecne. Cca...

Dlouhodobe problemy a Syfilis vs herpes

Dobry den, pred rokem pritelkyne prodelala zanet a pravdepodobne to zpusobilo...

Dlouhodobé problémy močových cest

Dobrý večer, již půl roku se potýkám s problémy s močovými cestami - bolesti...

Dlouhodobé problémy po plastice ACL

Dobrý den. V lednu jsem podstoupil plastiku ACL a i několik měsíců po operaci...

Dlouhodobé problémy s bolestí břicha

Dobrý den,byla jsem v roce 2015 na gyn .operaci,kdy mě bylo vše odebráno a si...

Dlouhodobé problémy s bolestí kolene po nadměrné zátěži

Dobrý den, již zhruba tři měsíce trpím bolestí kolene, která je vyvolána především...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Podrážděná vagina

Dobrý večer, potřebovala bych poradit. Minulý měsíc jsem měla menstruaci a asi...

Pocit cizího tělesa v pochvě

Dobrý den Dnes jsme se s přítelem chtěli milovat ale bolest mi to nedovolila....přítel...

Nákaza lidským papilomavirem

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je možné být nakažená hpv virem i bez...

Pálení při močení a svědění

Dobry den, pred tremi tydny jsem mel sex po kterem jsem mel priznaky mykozy....

Anální píštěl

Dobrý den, jsem po operaci píštěle, která se mi udělala v blízkosti konečníku...

Tmavé fleky na penisu

Dobry den, rad bych od vas jeden názor. Začaly se mi dělat na penisu tmavé fleky,...



Kondylomata v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 34 tt a na spoji stydkých pysků jsem si nahmatala zduřelé...

Kameny žlučníku


Vyrážka v tříslech


Pálení v oblasti klitorisu

Dobrý den, již přes rok mám problém z gynekologie v oblasti klitorisu pálivá,řežavá...

Nově vzniklé bolesti kosti -16 dní po vytržení zubu

Dobrý den, prosím o názor - před 16 dny jsem byla na extrakci spodní osmičky,...

Bolest varlete

Dobrý den, chtěl bych se pooradit o problému, který mě trápí. Mě i přítelkyni...

Bolest v oblasti kyčelního kloubu

hezký den pane doktore,před 5 dny jsem se velmi zakašlala a něco se mi zpříčilo...

Nádorové markery zvýšené CA 19-9, AFT, CEA

Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych se zeptat, zda když mám až tyto 3 nádorové...

Cukání prstu, oka a jinde

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na problém začalo to cukanim prstu na leve ruce....

Dušnost, astma bronchiale

Dobrý den, Mam bronchialni astma , alergie a dvojvipou aortalni chlopen. Mam...

Bolest kolene v ohybu a při zátěži

Dobrý den pane doktore. Je mi 19 let, mám 200 cm a 120 kg. Již dva roky mne...

Vdechnutí cizího tělesa

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, zda člověk pozná, pokud nechtěně vdechne...

Léčba Chlamydie, Azitromycin

Dobrý den, byly mi zjištěny v moči chlamýdie, mám bolesti svalů kloubů, únava. Lékařka...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.