Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Dlouhodobé potíže, borrelie, endometriosa.

Infekce neřeknu 11.3.2017

Omlouvám se za trochu dlouhý dotaz, ale popisuji všechny nemoci za posledních 10 let (jelikož to spolu může souviset, ale nemusí, každopádně pro jistotu to všechno píšu). Kontaktovat mě můžete na e-mail, protože mobil moc nepoužívám (když mi ale napíšete na e-mail, ať si zapnu mobil, tak si ho zapnu).

Před 9 lety jsem byla dlouhodobě na Kanárských ostrovech a objevila se mi na ruce kruhová vyrážka cca 5 cm v průměru, která hodně svědila a měla tmavě červený okraj (vypadala stejně jako když se kouknu na fotky vyrážky boreliozy). Nevím ale o tom, že bych měla klíště. V tu dobu se mi pak objevil bolák na lopatce cca 1-1,5 cm naplněný černým hnisem. Šla jsem k doktorovi (ne k soukromému-to píšu proto, že státní lékaři tam byli přetížení a moc se pacientům nevěnovali) a ten řekl, že mě asi něco kouslo a předepsal mi mastičku. Díky mazání mastičkou bolák na lopatce praskl a vytekl z něj hnis, zůstala mi dodnes jizva. Vyrážka na ruce postupně zmizela. V této době trvání těch vyrážek jsem měla 1-1,5 měsíce zvýšenou teplotu a přidaly se k tomu stavy úzkosti/paniky a posléze halucinace. Dále nárazové bušení srdce (někdy to bylo spojené se stavem úzkosti a někdy to bylo bez příčiny). Také jsem měla někdy pocit na omdlení a jednou i úplně tmavo před očima. Mezitím jsem odjela do ČR. Musela jsem něco vyřešit (potrat, stěhování a první nástup do práce na HPP), takže jsem doktorku navštívila později (když už jsem neměla vyrážku). Šla jsem za doktorkou, ale sestřička mi řekla, že jestli jsem měla boreliózu, tak už jdu stejně pozdě a doktorka má ode dneška 14 dní dovolenou (byly prázdniny), tak ať počkám, že mi udělá krevní testy za těch 14 dní a že budu čekat dalších 14 dní na výsledky. Já jsem se v té době bála a nechtěla jsem čekat tak dlouho a proto jsem si pořídila (tajně bez lékařského předpisu) antibiotika, která se používají mimo jiné k léčbě boreliozy. Když jsem je ale začala užívat, tak jsem se necítila dobře (jako něco od ledvin jelikož jsem chodila neustále na malou) a tak jsem je hned zase užívat přestala a cítila jsem se zas jako dřív (normálně - v té době už zmizely halucinace i stavy úzkosti, bušení srdce ustoupilo, zvýšenou teplotu jsem neměla a vlastně už jsem neměla skoro žádné příznaky). Když jsem se tedy dostavila za doktorkou, tak v té době si jen pamatuji, že jsem měla brnění končetin a jeden den jsem necítila prsty na nohou (to mě vyděsilo, tak si to pamatuji, i že to bylo v té době, co jsem šla na krevní testy). Doktorka mi udělala test a výsledek byl, že nic nenašli (žádné borelie) a řekla mi, že jsem boreliozu neměla. Tak jsem to už neřešila a žila jsem dál běžným životem. Po cca 4-6 měsících (to už nevím přesně, bylo to za nějaký čas) jsem cca 1x za týden cítila bolest (většinou jen tlak) pod pravým žebrem. Ptala jsem se lidí, co znám, a všichni mi řekli, že játra nebolí a tak to nemám řešit, že játra to nebudou. Po cca 1 roce (už nevím) přestaly tyto bolesti/tlaky. V této době probíhaly u zaměstnavatele preventivní prohlídky zaměstnanců (u soukromého lékaře) a tam když mě prohlíželi, tak mi řekli "vy jste měla boreliozu, že?" a já se divila jak na to přišli a oni že vidí tu jizvu na lopatce a že to je určitě od boreliozy. Tak jsem jim řekla, že krevní testy tenkrát nic nenašly a oni že jsem to asi přechodila a že teď už to léčit nemusím když nemám žádné příznaky. O dalších pár let později jsem začala trpět nespavostí a (hl. nočními) záškuby svalů (když jsem uvolnila tělo, tak se mi svaly především na nohou v kyčly samy škubly a na internetu jsem vyhledala, že se tomu říká "syndrom neklidných nohou"). Občas jsem při té nespavosti cítila bolest v kyčli. Pak i toto přešlo cca po roce a přišla stěhovavá bolest (asi svalů?) bez příčiny (žádná teplota ani chřipka) a pak jsem měla emocionální problémy (návaly strachu či smutku - pláče). Nespavost trvala cca půl roku a pak přešla. Před 14 dny mi zubař vytrhl zub moudrosti který nebyl vyrostlý, ale byl snad ještě v kosti a rostl úplně špatně) a předepsal mi antibiotika Augmentin (preventivně proti zánětu, jelikož se jednalo o složitou extrakci). Toto byly tedy první antibiotika po cca 8 letech, která jsem užívala. Po pár dnech užívání mi ale bylo špatně: měla jsem bolest pod pravým žebrem (to spíše výjimečně), ale tlak vpravo (mezi pupíkem a pravým žebrem) jsem měla skoro pořád, velká slabost, únava, pocity na zvracení, když jsem někam šla tak se mi motala hlava a občas to byly až závratě, měla jsem tmavou moč (do hněda) a tmavě hnědou stolici střední hustoty (ani zácpa ani průjem) a jednou byly v té stolici jakési šupinky které se odlamovaly (ale myslím, že nebyly tukové). A dále jsem měla zmatenost, tzn. že jsem něco udělala a pak jsem si řekla "ještě musím udělat tohle" a koukám, že jsem to před chviličkou udělala a nevím o tom. To se mi totiž běžně nestává, tak mě to zarazilo. Antibiotika jsem dobrala a po nich jsem začala brát probiotika. V prvních dvou dnech braní probiotik byly ty příznaky (tlak vpravo na břiše atd.) snad ještě horší, než při braní antibiotik. Třetí den braní probiotik ale moč začala být normální a vše ustoupilo. Když jsem šla na kontrolu k zubaři, tak jsem mu řekla co se mi dělo při užívání antibiotik a on mi řekl, ať si zajdu na jaterní testy, že pravděpodobně nemám v pořádku játra. Divil se ale, když jsem mu řekla, že nepiju alkohol. A tak mě napadlo - nemůže to souviset s prodělanou boreliozou (pokud jsem jí tedy měla-mohla to být totiž i nějaká jiná nemoc, např. nějaká tropická)? K doktorce půjdu hned v pondělí.

Další prodělané nemoci: Před cca 13 lety mi gynekolog diagnostikoval endometriózu. Jelikož jsem ale jako léčbu zavrhla užívání HA či hormonů či operaci, tak jinou možnost léčby mi nenabídl, tudíž jsem mu řekla, že si to rozmyslím a už jsem k němu nešla. Jelikož se to nedalo léčit, tak jsem to neřešila a zapomněla jsem, že nějakou nemoc mám. Jelikož jsem ale tenkrát přerušila komunikaci s gynekologem, tak nevím, jak ta nemoc byla vážná (či kde v těle jsem tu endometriózu měla). O dva roky později jsem musela do nemocnice (prudká bolest břicha a zvracení) a prodělala jsem operaci slepého střeva. V té nemocnici ale nejprve nemohli přijít na to, že to je zánět slepého střeva (měla jsem prý zánět skoro v celém břiše - děloha, vaječníky, střeva, ale slepé střevo se jim na sono zdálo být v pořádku), udělali mi laparoskopickou operaci (protože museli - byla jsem na tom špatně a nevěděli, co mi je) a při té operaci přišli na to, že mám zánět slepého střeva a tak ho odstranili. Teď když jsem si četla o endometrióze, tak prý endometrium když je ve střevech či vaječnících, způsobuje záněty. A tak mě napadlo, jestli ty záněty tenkrát v břiše (i zánět slepého střeva?) nemohly být způsobené tou endometriózou? Bolestivou menstruaci mám stále a i mnoho dalších příznaků endometriózy jsem měla v průběhu času. Při té operaci slepého střeva jsem brala nitrožilně dlouhou dobu dvoje silná antibiotika (na kapačkách) a asi díky tomu jsem dostala kvasinky (gynekologická infekce), které se mi neustále vracely a mám je dodnes (jednou se mi podařilo je na půl roku vyléčit, ale nakazila jsem se pak opětovně od kluka, se kterým jsem tehdy chodila). A ještě jednu nemoc jsem celou tu dobu měla - chronickou zácpu (nyní nějaký čas užívám psyllium a lepší se to). A také bych si diagnostikovala chronickou únavu, ale k doktorovi jsem nechodila, tak nevím.

U gynekologa jsem nebyla dlouho (těch 9 let cca), k doktorovi na prohlídky jsem nechodila (jen jednou jsem byla na té pracovní prohlídce). K zubaři jsem také moc nechodila (teď chodím často, doháním ty roky). A chci si dát tělo kompletně do pořádku (pokud to jde) a tak bych se Vás zeptala, jaké vyšetření si mám od praktického lékaře vyžádat či jak postupovat. Gynekologa nechám prověřit endometriózu a vyléčit kvasinky (pokud to půjde) a u praktického lékaře test jater a ještě nějaké vyšetření byste mi doporučili? Nemohou např. kvasinky zatěžovat játra? (tím myslím odpadní látky, které přemnožené kvasinky produkují-tím pádem pokud by se vyléčili kvasinky, nebudou problémy s játry a stejně tak když se vyléčí endometrióza, nebudou záněty ve střevech apod. Proto se ptám, jelikož mě zajímá celkový pohled. Praktický lékař by mě tak dlouho než bych mu toto všechno popsala, poslouchat asi nevydržel.) A ještě mám jeden dotaz - když má někdo v těle parazity, je to vidět na sono vyšetření? A je pravda, že lidé mají v těle parazity, doktoři to při operaci vidí, ale neřeší to, protože to má každý? (jednou jsem kdysi někde četla, že zánět slepého střeva je způsobený parazity - jenže pokud by to tak bylo, tak by doktoři při té operaci parazity museli vidět a tudíž by mi o tom řekli?)

Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Dobrý den, slečno. Děkuji za podrobný dotaz. Odpověď bude ale poměrně stručná - pokud máte v plánu celkové vyšetření praktickým lékařem, je to jistě dobrý nápad a bude rozumné si text Vašeho dotazu vytisknout a vzít s sebou, obsahuje řadu důležitých údajů (jdete tam právě proto, aby Vás lékař vyslechl, tak nepředjímejte, že tak neučiní...). Ohledně příčiny potíží v dotazu popsaných Vám ale mnoho neřeknu - to skutečně těžko hodnotit na dálku. Lze snad jen říci, že je velmi nepravděpodobné, že by první popsané potíže byly borreliosa (vypadá to jinak a měla jste později negativní testy - dovozovat z jizvy diagnosu borrelie je nesmysl, kožní zánět při borreliose jizvu nezanechává, může dojít, a to jen někdy, k určitému ztenčení kůže). Vzhledem k popsanému charakteru potíží se spíše nabízí např. tzv. kožní leishmaniáza (parazitární onemocnění přenášené hmyzem). Ohledně endometriosy - to je třeba řešit s gynekologem (užitečné by bylo mít propouštěcí zprávu z chirurgie - při laparoskopii mohla být endometriosa event. patrná. Ordinovaná vyšetření nechte na praktickém lékaři (krevní testy k preventivní prohlídce patří a Ve Vašem případě by měly zahrnovat i jaterní testy), bude uvažovat např. o ultrazvukovém vyšetření břicha aj. Není pravda, že parazity má každý a že by to lékaři "neřešili". Zánět slepého střeva může souviset s roupy či jinými střevními parazity, kteří ho "ucpou" - pokud tomu tak bylo ve Vašem případě, jistě by Vám to lékaři řekli. Nebojte se na vše nejasné vyptat praktického lékaře. Je možné, že vše neproberete při jedné konsultaci, stejně si Vás ale lékař bude zvát na kontrolu s výsledky testů atd., takže vzhledem k dlouhodobosti potíží není kam spěchat...

Související dotazy

Endometriosa
Dobry den, ve sve pooperacni zprave (operace pred...
Potíže s dýcháním
Dobry drn mam potiže s dychanim občas a už mě třidni...
Potíže s dýcháním
Dobry den uz pres rok mam potize s hrudnikem a dychanim...
Potíže s chůzí
Dobrý den, můj problém trvá už od puberty. Je mi 35...
Potíže s močením
Dobrý den, Chtela bych se zeptat ohledně svého...
Dlouhodobě potíže s achillovkami a reflux
Dobrý den, mám dlouhodobě potíže s achillovkami = jedná...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dlouhodobé pití dítěte z plesnivé lahve

Dobrý den, někdy před létem jsem dceři (nyní 22 m.) koupila zdravou lahev....

Dlouhodobé pití z plesnivé hlinikové láhve

Dobrý den, zhruba půl roku jsem několkrát týdně používal kovovou láhev (zřejmě...

Dlouhodobé pocity na zvracení

Dobrý den, již 3 týdny mám nepříjemné pocity na zvracení a ''prázdného žaludku''....

Dlouhodobé pokašlávání

Dobrý den, můj přítel asi 3 týdny pokaškává a v sobotu se mu objevila bolest...

Dlouhodobé poruchy spánku a zvýšené množství hemoglobinu v krvi

Dobrý den MUDr. Bodnárová, chtěl bych se zeptat na možnou souvislost mírné...

Dlouhodobe potíže

..Chtěla bych se zeptat,zda měl někdo z vás potvrzené autoimunitní onemocnění.Jde...

Dlouhodobé potíže

Dobrý den, v loňském roce mě začali bolesti na levé straně břicha pod žebry....

Dlouhodobě potíže s achillovkami a reflux

Dobrý den, mám dlouhodobě potíže s achillovkami = jedná se o akutní nebo chronický...

Dlouhodobé potíže s kůží

Dobrý den, mám již dlouhodobě problémy s kůží, které se objevují v podobě loupajicich...

Dlouhodobé potíže s příjmem potravy

vážený p. doktore už léta mam potíže s příjmem potravy,cokoliv sním po chvilce...

Dlouhodobé praskání a zaléhání uší

Dobrý den, už mnoho let mě trápí praskání v uších s dalšími komplikacemi, které...

Dlouhodobé praskání v páteři a krční páteři

Dobrý den Už asi 6 let mě trápí praskání v jakémkoliv kloubu, prvně to byly...

Dlouhodobe priznaky nemoci

Dobrý den vážená paní doktorko. Rád bych se Vás zeptal na Váš názor týkající...

Dlouhodobé problémy

Dobrý den, již od září mne trápí níže uvedené problémy, ale zatím nikdo z...

Dlouhodobé problémy

dobrý den,ráda bych se optala,zda by jste si nevěděli rady,co mže zpusobovat...

Dlouhodobé problémy

Dobrý den, už přes rok mám takový problém... Při pohl.styku mám strašné bolesti,...

Dlouhodobe problemy

Dobry den, jiz 4 roky ziji v zahranici a priblizne pred rokem a pul jsem zacal...

Dlouhodobé problémy

Dobrý den , předem se omlouvám za můj dlouhý dotaz bude trošku rozsáhlejší,...

Dlouhodobé problémy

Dobrý večer...Chtěla bych se zeptat,zda měl někdo z vás potvrzené autoimunitní...

Dlouhodobe problemy + amylazy

Dobry den, pokusim se sve problemy a otazky sepsat strucne a zaroven dostatecne. Cca...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Svědění na genitáliích

Dobrý den, už aspoň pátým měsícem se potýkám se svěděním kolem poševního vchodu...

Spermicidní přípravky a jejích použití

Krásný den, chci se zeptat i na Váš názor. Antikoncepci brát nemohu a...

Necitlivost špičky palce u nohy

Dobrý den, pred asi rokem se mi na uplne spicce praveho palce u nohy objevila...

Oteklé klouby na prstech

Dobrý den pane doktore, chtěl bych Vás požádat o radu, na kloubech rukou se...

Fleky pod prsy


Svedění konečníku

Dobrý den, mám problém již tak měsíc, svědí mě konečník až bolí, že v noci...

Menstruace dva týdny předem

Dobrý den,dostala jsem menstruaci o dva týdny dříve.Co to může znamenat?

Zánět průdušek

Dobrý den, po prochlazení jsem dostal zánět průdušek. Zasaženy jsem měl od...

Odsun menstruace

Dobrý den... Chci se zeptat, zda-li mi gynekolog napíše HA na oddaleni menstruace(...

Karpální tunel

Dobrý den, mám podezření na karpální tunel, byl jsem už na chirurgii, kde mi...

Závratě, brnění rukou, únava, nadměrné pocení, těžké nohy a ruce, návaly do hlavy


Vleklý infekt dýchacích cest

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu. V září jsem překonala zápal průdušek....

Je možné použít Canesten krém namísto Framykoinu?


Zvětšení uzlin?


Antikoncepce a aulin - může mít vliv?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda lék Aulin, který byl požit v 7 denní pauze...

Stav po obřízce

Dobrý den, dne 6.2.2017 jsem podstoupil celkovou obrizku kvůli zdravotním důvodům. Den...

Vyšetření Pet/CT

Dobrý den,odmítám vyšetření ionizujícím zářením Pet CT pro možný sekundární...

Bolesti krku

Dobrý den. V tuto chvíli mám zase veliké potíže v krku a jícnu. Už 2. den. Tyto...

Malý flíček po přisátí klíštěte

Zdravím, v patek (23.6) se na me prisalo klíště, bohužel jsem to zjistila az...

Pupínky penisu


Reklama
Zavřít