Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

DMO po encefalitidě v prvním měsíci

Lida 14.1.2016 redakce uLékaře

Dobrý den, synovi jsou 4 měsíce, korigovaně dva. Po narození prodělal virovou encealitidu, z níž má nálezy na mozku - periv. leukomalacie, nevíme jaký stupeň. Nezávislý lékař nám nyní ve 4 m oznámil spastickou DMO...pořád jsme douali, že všechno dožene a bude z něj zdravý chlapeček..jsme v obrovském šoku..vojtovku samzřejmě cvičíme, tak teď jsme zostřili frekvenci na 6x denně. přitom naše neuroložka se takto speciicky nevyjádřila, takže jsme to brali asi dost na lehkou váhu, teĎ máme stres a strach o malého a chceme mu maximálně pomoci. euroložka jen při prohlídce tvrdila, že bude mít pravděpodobně větší problémy se sociálními dovednosti než s pohybem. Pode ní je špatně, že se v korigovaných dvou měsících (a když bch od toho odečetla pobyt na áru a v nemocnici při encefalitidě) tak v měsíci a půl, že se neusmívá, nentahuje ručku za hračkou a předměty a okolí nesleduje. Přitom já vidím, že sleduje, ale prostě jen chvilku, když ho něco zaujme, zaměří se, ale málokdy ho to zaujme tak, že by za tím i otočil hlavičku, to se mu moc nechce. Je hypotonický s predilekcí doprava, ale otáčí se jinak na obě dvě strany, v prostoru se celkově orientuje, koníčky sice špatně pase - se zaťatými pěstičkami, ale hlavičku několik minut na bříšku udrží a rozhlíží se...moor a "šermíř" mu ještě nevymizely.... jakou myslíte, že máme v oblasti psychiky za takovýchto okolností čekat prognózu..? nebo má na to ještě "čas", máme šanci, že se začne natahovat po hračkách a vyvíjet se intelektově v pořádku, přestože neuroložka k tomu byla skeptičtější? On nám nikdo není moc s to říct nic konkrétního, já to chápu...ale tak třeba podle toho, že se hýbe, víme, že snad nebude "ležák"...podle toho, že kouká a slyší víme, že to zvládá...na bříšku se s hlavičkou rozhlíží klem sebe a i když na zádech se mu za světlem otáčet nechce, prostor podle mě vnímá... když je na zádíčkách, kope si nožkama a máchí si ručkama...poslední dobou si začal jen tak naprázdno otevírat pusinku, někdy si dudlk vezme a nkdy ho ani nechce.. já vůbec nevím jestli třeba už na neonatologii to na něm pozorovali, ale nikdo nám nic neřekl..? cítím se dost zmatená. Moc bych ocenila nějakou prognozu, aspoň na co se připravit..ono není dobrý ani šok - dítě má bohužel, je mi to líto, DMO nashledanou - ale ani - výsledek je nejistý, nedá se zatím nic říci... my malého vnímáme jako pohodové, trochu línější miminko, ale prostě toto by nás nenapdlo a polevovali jsme kvůli této nevědomosti i se cvičením...:( a jestli je šance, že nebude mít nějakou vážnější mentální retardaci nebo se to opravdu nedá ani trochu poznat a ani trochu ovlivnit... jinak saje hezky, začal teď ve čtyřech msících už vdávat i jiný zvuk než pláč, začal jakoby písknout nebo si "hýknout. A sice se neusmívá cíleně (na to mají ale podle mě čas i starší děti než korigovane 2 měs...) ale má takoý záchvěv úsměvu při polospánku. Eeg zatím epilepsii nepotvrdilo. Máme z toho s partnerem prostě strašný guláš a rádi bychom věděli, s čím reálně či v nejhorším, při takovémto stavu dítěte počítat..neuroložka ho chce vidět až za měsíc, prý je kontrola dříve než za tři měsíce od poslední kontroly zbytečná :(((

Odpovídá:

MUDr. Jana Moravcová


Bohužel bez možnosti vyšetření vašeho syna a znalostí výsledků všech provedených vyšetření lze jen těžko usuzovat na možné následky proběhlé encefalitidy. Vzhledem k neurologickému nálezu je Vojtova metoda na místě a výhledově vám bude doporučeno v jejím pokračování. Je pravdou, že každé dítě je jiné a může se v některých dovednostech zpožďovat oproti ostatním stejně starým dětem. Doporučuji vám se neurologickým nálezem nestresovat a synovi věnovat veškerý volný čas, podporovat jeho dovednosti a stimulovat ho, aby měl prostor se rozvíjet. Neurologický nález se jistě může časem zlepšit, případně zcela normalizovat vzhledem k tomu, že od prodělané encefalitidy proběhla relativně krátká doba.

Související dotazy

Azalie v prvním měsíci těhotenství
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz ohledně užívání hormonální...
Očkování proti klíšťové encefalitidě
Dobrý den. Dá se zjistit zda jsem očkovaná proti klíšťové...
Očkování proti klíšťové encefalitidě při kojení
Dobry den,chtela bych se zeptat, zda je mozne se nechat...
DMO
Dobrý den! Mám švagra (manžel mojí sestry), který...
Přeočkování proti klíšťové encefalitidě po 6ti letech
Dobrý večer, chtěla bych se nechat přeočkovat proti...
Mutace MTHFR a DMO u dítěte
Dobrý den, mám mutaci MTHFR a měla jsem obě těhotenství...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dluhodobé užívání Ascorutinu a Apivitaminu

Od dětství mám problem s krvácením z nosu.Loni v říjnu jsem prodělal operaci...

Dluhodobý průjem doprovázený velkými křečmi.

Dobrý den, je mi 21 let,před cca dvěmi měsíci jsem vysadila antikoncepci. Nevím,zda...

DM

Dobrý den, v posledních dnech jsem zaznamenal větší žíznivost než obvykle, respektive...

DM II typu

Dobrý den pane doktore mám cukrovku 2 beru lék Metformin .Nejprve jsem brala...

DM II typu

Dobrý den, je mě 41 let, nikdy jsem neměl zdravotní potíže, ale před cca 6 měsíci...

DM, perdiktivní faktory, glykemická křivka

Dobry den. chtela bych se zeptat na predikci diabetu. Jaky udaj je vice vypovídající...

DMAE a SERTRALIN možné kontraindikace?

Dobrý den, jsem studentka a užívám už několik let Sertralin 100 mg každý den....

DMAE, Lecitin, Piracetam

Dobrý den, poslední dobou se cítím unavený a potřeboval bych se více soustředit,...

DMO

Dobrý den! Mám švagra (manžel mojí sestry), který v 8 letech prodělal dětskou...

DMO

Dobrý den. Odhalí 100% dětskou mozkovou obrnu, i třeba lehkou formu, vyšetření...

DMO-spastická diparéza

Dobrý den.Naší dceři, 20 měsíců, byla teprve před měsícem diagnostikována lehčí...

DMO, bolesti kostrče a okolí, poruchy citlivosti okolí

Dobrý den, je mi 28, jsem tělesně postižený DMO. Mám problém s kostrčí, od...

DNA

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda se akutní dnavý záchvat může projevit i...

Dna

Dobrý den, bolel mne kloub u palce na noze. Po návštěvě lékaře, který mi odebral...

Dna

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: čerstvý zelený hrášek se při dně nesmí, protože...

Dna

Dobrý den, rád bych věděl které potraviny při dně nemohu bezpečně užívat se...

DNA

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli lze z DNA určité osoby zjistit, zda...

Dna

Dobry den pane doktore, ziji v Kanade a mame spatne zdravotnictvi. Mam uz 6...

DNA

Dá se ověřit otcovství na 100%porovnáním Dna,a kde a jakou DNA?,potřeboval bych...

Dna

Jaké léky pomáhají? Je třeba dodržovat nějakou dietu? Dá se dna vyléčit? Děkuji...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Sladko-slaná chuť v ústech

Dobrý den, již třetí den mám velmi intenzivní a nepříjemnou sladko-slanou chuť...

Opožděná menstruace při stresu


Bolest nad břichem

je mi 58 let a mám ne často a ne pravidelné bolesti nad břichem kde jsou spojeny...

Česnek zaveden do pochvy

Dobry den,jiz nekolikatym mesicem trpim nalezem hlenu , bakterii a bílkoviny...

Nízký počet bílých krvinek

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Moje dcera (5let) prodělala nedávno zápal plic...

Jsem homosexual?

Dobrý den paní doktorko. Velice si vážím vašich odpovědí na mé dotazy. Ale potřebuju...

Zvětšené lymfatické uzliny


Infekce v krku

Dobrý den, během posledních třech týdnů má dospělá dcera (22) trpí nějakou infekcí...

Kouření marihuany

thc testy když sem nekouril marihuanu a dal sem si jednou a pak za 4 dny znovu...

Alergie na léky a potraviny

Je to hloupé se na to ptát v lékařské poradně. Jsem alergická na potraviny a...

Ketonová dieta a vyrážka

Dobrý den, prosím o radu dnes je to 4tý den co držím ketonovou dietu. Včera...

Častý průjem

Dobrý den, je mi 34 let a už několik měsíců mám pouze průjmovitou stolici, někdy...

Bolest jazyka, krku, kašel

Dobrý den, vnučka 20,má bolavý pravý okraj jazyka, krk, kašel a podrážděnou...

Změní septoplastika tvar nosu

Změní septoplastika tvar nosu?

Svědivá vyrážka


Zažívací obtíže a strach z rakoviny


Bolest hlavy


Histaminová dieta

Dobrý den, potřebovala bych poradit s dietou při intoleranci histaminu. Vím,...

Bolesti kloubů

Dobrý den, v mých 22 letech mě před více jak měsícem začaly bolet v klouby....

Bulka na varleti

Dobrý deň , mám 18 rokov a na ľavom semeníku mám už asi od 13 rokov guličku...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×