Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

DM II typu

Diabetologie Dušan 23.3.2017

Dobrý den, je mě 41 let, nikdy jsem neměl zdravotní potíže, ale před cca 6 měsíci mě byla diagnostikována cukrovka 2 typu. Při preventivním vyšetření mě byla naměřena hodnota cukru na lačno 18 a skončil jsem v na 8 dní v nemocnici. Zde mě byl aplikován 4x denně inzulín a jedna tableta metforminu. Poté jsem začal chodit k diabetologovi, který mě sice dávky inzulinu snížil, ale frekvenci 4x denně a 1 tableta metforminu mě do současné doby zůstala. Začal jsem se o tuto nemoc zajímat, nasadil jsem dietu, snížil váhu o cca 15 kg na současných 80 kg/výška 183 cm, zrušil jsem ve své stravě cukry, bílou mouku, smažené jídla atd...Hodnoty cukru si měřím každý den a už cca 3 měsíce mám hodnoty ráno na lačno 4,5-5,5 a po jídle do 9....a to bez užívání jak inzulinu tak i léku.(ty 3 měsíce). Bohužel, tuto skutečnost, že jsem inzulin a léky přestal brát se svým lékařem konzultovat nemůžu, má na to názor, že je to nevyléčitelná nemoc a bez léků to už nikdy nepůjde. Nemám to s kým zkonzultovat, zda dělám dobře, tak se s dotazem obracím na Vás. Za předpokladu, že měřené hodnoty cukru, které si hlídám jsou v normě jen na základě diety je to v pořádku a nehrozí mě zdravotní komplikace způsobené cukrovkou? Nepoškozovaly by mě naopak léky kdybych je užíval podle předpisu lékaře? Neměl bych pak nízké hodnoty cukru a tzv. hypoglykémii? Moc by mě Vaše odpověď pomohla, děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. DM II typu je sice nevyléčitelná nemoc, nicméně správnou životosprávou ji můžete dostat pod velmi dobrou kontrolu. Hlídat se budete muset do konce života, ale v průběhu života je možná velká variabilita, jak v hladinách glykemie, tak v léčbě. Pokud máte takto pěkné hodnoty cukru, tak je možné dávku postupně snižovat, až úplně vysadit a v případě potřeby zase léčbu nasadit. U DM II typu hraje velkou roli inzulínová rezistence, která vzniká u obezity a při malém pohybu. Pokud jste zhubnul, tak cílem je, váhu udržet. Vysazením léčby si zdraví nepoškodíte, za předpokladu pěkného glykemického profilu. Po lékách je jistě možná hypoglykemie. Ve vašem jednání s vysazením léku, pokud děláte profil nevidím až tak velkou chybu. Za chybu ale vidím, že se nejste schopen domluvit s lékařem. Záznamy ve zdravotní dokumentaci by měli být pravdivé, určitě o všem lékaři řekněte, pokud si nebude vyhovovat, tak je lepší lékaře změnit. Důvěra by měla být oboustranná. S pozdravem Dr. Janoušková

Související dotazy

DM II. typu?
Dobrý den, Prosím Vás o nějaké vysvětlení, zda-li...
Problém s DM 1. typu
Dobrý den, pane doktore. Mám takový problém. Je mi...
DM II typu
Dobrý den pane doktore mám cukrovku 2 beru lék Metformin...
Léčba diabetu II. typu
Dobrý den. Mám cukrovku II typu. Lékařkou mi je předepisován...
DM typu I. a chronická pankreatitida
Dobrý den. Loni mi byla diagnostikována chronická pankreatitida...
Diabetes II. typu
Aký je rozdiel okrem ceny lieku Siofor 850 mg 120 tb...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dlouuhodobá fissura

Dobrý den, je mi 22 let a na konci září a října 2010 se u mě objevila trhlinka...

Dluho trvajici tlak nad pravim spankem

trapi mě tlakova bolest nad pravym spankem již 3 měsice ,byl jsem vyšetřen v...

Dluho trvajici tlak nad pravim spankem

trapi mě tlakova bolest nad pravym spankem již 3 měsice ,byl jsem vyšetřen v...

Dluhodobé obtíže s hemoroidy

Dobrý den, Již asi 20 let mám hemoroidy. Chodil jsem na jakési zagumičkování...

Dluhodobé užívání Ascorutinu a Apivitaminu

Od dětství mám problem s krvácením z nosu.Loni v říjnu jsem prodělal operaci...

Dluhodobý průjem doprovázený velkými křečmi.

Dobrý den, je mi 21 let,před cca dvěmi měsíci jsem vysadila antikoncepci. Nevím,zda...

DM

Dobrý den, v posledních dnech jsem zaznamenal větší žíznivost než obvykle, respektive...

DM 1. typu

Dobrý den. Chtěla bych se poptat na jednu věc. Jsem od mala DM1 teď poslední...

DM 1.typu nebo hyperfunkce ŠŽ

Dobrý den, asi před dvěma měsíci mě začalo trápit sucho v ústech, mám neustálou...

DM I.typu a Glucophage

Dobrý den.Mám cukrovku 1. typu, pomocí inzulínu dovedu udržet glikemii v rozumných...

DM II typu

Dobrý den pane doktore mám cukrovku 2 beru lék Metformin .Nejprve jsem brala...

DM II. typu?

Dobrý den, Prosím Vás o nějaké vysvětlení, zda-li se jedná o cukrovku nebo...

DM typu I. a chronická pankreatitida

Dobrý den. Loni mi byla diagnostikována chronická pankreatitida a k tomu diabetes...

DM, perdiktivní faktory, glykemická křivka

Dobry den. chtela bych se zeptat na predikci diabetu. Jaky udaj je vice vypovídající...

DMAE a SERTRALIN možné kontraindikace?

Dobrý den, jsem studentka a užívám už několik let Sertralin 100 mg každý den....

DMAE, Lecitin, Piracetam

Dobrý den, poslední dobou se cítím unavený a potřeboval bych se více soustředit,...

DMO

Dobrý den. Odhalí 100% dětskou mozkovou obrnu, i třeba lehkou formu, vyšetření...

DMO

Dobrý den! Mám švagra (manžel mojí sestry), který v 8 letech prodělal dětskou...

DMO po encefalitidě v prvním měsíci

Dobrý den, synovi jsou 4 měsíce, korigovaně dva. Po narození prodělal virovou...

DMO-spastická diparéza

Dobrý den.Naší dceři, 20 měsíců, byla teprve před měsícem diagnostikována lehčí...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Krvácení po styku po porodu

Dobrý den, včera jsem byla na gyn. vyšetření po šestinedělí. Pan doktor mi řekl,...

Vyrustky na jazyku

Dobrý den, Ráda bych se zeptala, mám na jazyku ze spodu takové vyrustky a...

Vystouplá žíla na kloubu 2.prstu ruky

Dobrý den, asi pred měsícem mi vystoupila žíla na prstu, v místě kloubu. Je...

Bulka na chodidle

Dorý den, prosím o radu. Udělala se mi bulka na spodku chodidla v klonku. Začíná...

Nedostatek vzruseni.

Dobry den, mam takovy dotaz ktery me celkem trapi. Jsem delsi dobu bez pritelkyne...

Červená skvrna nad kotníkem

Dobrý den, již pár měsíců pozoruji nad kotníkem červenou skvrnu, nesvědí, nebolí,...

Hnědý výtok

Dobrý den, už třetí den mám hnědý až černý výtok, který lehce zapáchá. Menstruaci...

Bolest a krvácení při pohlavním styku

Proč mě to při styku bolí a po styku teče krev nedávno se mi protrhla panenská...

Výtok z penisu

Dobrý den, je mi 17 let, ještě jsem neměl sex a mám výtok z penisu. Objevuje...

Papulky

Dobrý den, Asi před 3 týdny se mi udělali na penisu dvě tvrdé tvrdé bouličky...

Sex s obráceným kondomem

Dobrý den, nedávno se mi při sexu s přítelkyní nepochopitelným způsobem povedlo...

Už delší dobu mě svědí jako by v krku

Dobrý den, už delší dobu mě svědí jako by v krku ale ne přímo v krku ale ale...

Řezání a pálení ve stehenním svalu

Dobrý den, již delší dobu (cca 5let) mám problémy s řezáním a pálením čtyřhlavého...

Bílé pupínky žaludu

Dobry mam na penise bile pupinky mam je asi od 14 - 15 let

Pihy na penisu,šourku a flek na žaludu

Dobrý den, asi tak před rokem se mi po oholení udělali na penisu spíše u kořene...

Bolest čelistního kloubu


Krvácení po interupci

Dobrý den,měla bych menší dotaz!Před 5 dny jsem byla na interupci a všechno...

Černé tečky na chodidle

Zdravím, už asi 10 let mám na chodislw pod palcem bouličku, která někdy bolí,...

Natekla pochva

Dobry den, dnes rano jsme meli s pritelem sex po delsi dobe. Po sexu jsem se...

Pálení v pochvě, tlak v podbřišku a pálení při močení

Dobrý den, pálí mě ode dneška v pochvě, cítím tlak v podbřišku, chodím často...

Reklama