Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

DM, perdiktivní faktory, glykemická křivka

Endokrinologie Nikol 25.4.2017

Dobry den. chtela bych se zeptat na predikci diabetu. Jaky udaj je vice vypovídající - autoprotilatky či glukozovo toleranční test? Pokud protilatky vyjdou negativne v krvi a pacient ma pozitivni genetickou zatez, po jake dobe se protilatky kontroluji znovu?
Jaka je glykemicka křivka u zdraveho člověka? (hodnoty nalačno a dvě hodiny po jídle znám)

Dekuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobr den, vzhledem k tomu, že mluvíte o protilátkách, předpokládám že Vás zajímá problematika DM I. typu. Podle příčiny destrukce β-buněk rozlišujeme dva typy diabetu prvního typu:
autoimunitně podmíněný, zde existuje prediktivní faktor, a to autoprotilátky proti β-buňkám pankreatu a poté idiopatický, nejasného původu. Autoprotilátky můžou být pozitivní ještě před manifestací metabolické poruchy, oGTT prokáže až poruchu tolerance glukózy či až diabetes, nelze ho použít jako prediktor, pouze jako průkaz úrovně metabolické poruchy. Kromě výše oGTT se může provádět ještě podrobnější vyšetření, tzv. glykemická křivka, kdy se krev odebírá vícekrát, zpravidla ve 30 minutových intervalech.
V průběhu glykemické křivky můžeme popsat tři úseky:
Glukóza se po podání per os vstřebává ve střevě a glykemie se zvyšuje – vzestupná část. Po gastrektomii bývá strmá, při malabsorpci plochá. V důsledku zvýšení glykemie se podněcuje oxidace glukózy ve svalech a v játrech se tvoří glykogen.
Funkci jater a účinky inzulinu v játrech odráží další – vrcholová část glykemické křivky. U začínajícího DM není glukóza v játrech dostatečně přeměňována na glykogen, a proto vrchol glykemické křivky přesahuje hodnotu 11,1 mmol/l a maximum nastává i později než za 60 minut. Při onemocnění jater je vrcholová část křivky rovněž změněna. Hepatocyty nestačí vstřebanou glukózu zmetabolizovat, takže do periferie přechází více glukózy. Vrchol rovněž převyšuje hodnotu 11,1 mmol/l a zvýšení přetrvává déle než 60 minut, ale na rozdíl od DM se ve 120. minutě vrací k normě (zvonový tvar křivky). U hypertyreózy je v důsledku rychlého vstřebávání také překročena hladina 11,1 mmol/l, ale pokles je rychlý (gotický tvar křivky).
Sestupná část je závislá na účincích inzulínu a fyziologicky je charakterizována poklesem hladiny glukózy. Zpomalený a nedostatečný návrat glykemie k normě je klasickým projevem DM. Normálně pozorujeme maximální vzestup za 30–60 minut, nedochází ke glykosurii a po 2 hodinách se glykemie vrací k hodnotám nalačno.
S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Patologická EKG křivka
Dobrý den, v předmětu biofyziky jsme dělali EKG a moje...
EKG křivka
Dobrý den .Chtěl jsem poprosit o vysvětlení vyšetření...
Revmatoidní faktor
Dobrý den, již delší dobu mám vysokou hladinu revmatoidního...
Astma dle spirometrie a léčba
Prosím o zhodnocení výsledku spirometrie a je-li nutná...
Špatný sluch a šumění
Dobrý den, mám dotaz 24.2. 2017. jsem měla po adenotomii...
Potíže se srdcem
Dobrý den,měla bych na Vás jeden dotaz ohledně mého...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dlouuhodobá fissura

Dobrý den, je mi 22 let a na konci září a října 2010 se u mě objevila trhlinka...

Dluho trvajici tlak nad pravim spankem

trapi mě tlakova bolest nad pravym spankem již 3 měsice ,byl jsem vyšetřen v...

Dluho trvajici tlak nad pravim spankem

trapi mě tlakova bolest nad pravym spankem již 3 měsice ,byl jsem vyšetřen v...

Dluhodobé užívání Ascorutinu a Apivitaminu

Od dětství mám problem s krvácením z nosu.Loni v říjnu jsem prodělal operaci...

Dluhodobý průjem doprovázený velkými křečmi.

Dobrý den, je mi 21 let,před cca dvěmi měsíci jsem vysadila antikoncepci. Nevím,zda...

DM

Dobrý den, v posledních dnech jsem zaznamenal větší žíznivost než obvykle, respektive...

DM 1. typu

Dobrý den. Chtěla bych se poptat na jednu věc. Jsem od mala DM1 teď poslední...

DM I.typu a Glucophage

Dobrý den.Mám cukrovku 1. typu, pomocí inzulínu dovedu udržet glikemii v rozumných...

DM II typu

Dobrý den, je mě 41 let, nikdy jsem neměl zdravotní potíže, ale před cca 6 měsíci...

DM II typu

Dobrý den pane doktore mám cukrovku 2 beru lék Metformin .Nejprve jsem brala...

DMAE a SERTRALIN možné kontraindikace?

Dobrý den, jsem studentka a užívám už několik let Sertralin 100 mg každý den....

DMAE, Lecitin, Piracetam

Dobrý den, poslední dobou se cítím unavený a potřeboval bych se více soustředit,...

DMO

Dobrý den. Odhalí 100% dětskou mozkovou obrnu, i třeba lehkou formu, vyšetření...

DMO

Dobrý den! Mám švagra (manžel mojí sestry), který v 8 letech prodělal dětskou...

DMO po encefalitidě v prvním měsíci

Dobrý den, synovi jsou 4 měsíce, korigovaně dva. Po narození prodělal virovou...

DMO-spastická diparéza

Dobrý den.Naší dceři, 20 měsíců, byla teprve před měsícem diagnostikována lehčí...

DMO, bolesti kostrče a okolí, poruchy citlivosti okolí

Dobrý den, je mi 28, jsem tělesně postižený DMO. Mám problém s kostrčí, od...

DNA

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda se akutní dnavý záchvat může projevit i...

Dna

Dobrý den, bolel mne kloub u palce na noze. Po návštěvě lékaře, který mi odebral...

Dna

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: čerstvý zelený hrášek se při dně nesmí, protože...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Obnova zubní skloviny

Dobrý den je mi 18let a již delší dobu u mně přetrvává problém se zubní sklovinou...

Stálá dlouhotrvající bolest v konečníku

Dobrý den, je mi 18 let a už několik měsíců (téměř již 4) pociťuji stejně intezivní...

Neúplný text dotazu

:budu opravdu ráda, pokud mi odpovíte, protože mám velké problémy, které se...

Hashimotova tyreoiditida

Dobry den hodnoty tsh mam 8,520 S anti TG 600 a S anti TPO 2344,00 cholesterol...

Boule, kterou má na levé straně krku

Dobrý den, problém, který potřebuji řešit se týká mé matky, ročník 51. Včera...

Zlomený kotník - 7.týden po úrazu

Dobrý den pane doktore, mam tyden po sundani sadry, a 7 tydnu po operaci s kovy...

Onemocnění sliznice dutiny ústní

Dobrý den, na levé stěně dutiny ústní se mi objevil bezbolestný červený plochý...

Žlučníková dieta

Dobrý večer, i když se snažím dodržovat dietu mám 20. den po operaci dost často...

Noční nevolnost

Dobrý den, rád bych se zeptal na jednu věc, která se mi dnes v noci stala....

Odvykání kouření

Zdravím, zhruba 2-3 týdny zpátky jsem začal žvýkat tabák siberie, protože chci...

Zelená stolice uz miminka

Dobrý den. Máme 3 a půl měsíčního syna. Poslední dva dny se u něho projevuje...

Zvětšení lymfatických uzlin v dutině břišní, LEUKO 11, CRP 28

Dobrý den, paní doktorko, ráda bych Vás požádala o radu. Již cca 3 týdny pocituji...

Boulička u krční mandle

Dobry den,asi pred 3 mesici jsem objevila u prave mandle boulicku jakoby potazenou...

Očkování 3.měsíčního miminka po prodělaném zánětu spojivek

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kdy mám nechat dceru očkovat proti pneumokokům....

Plané neštovice u kojence

Dobrý den, dceři jsou 3 roky. Ve školce se objevily neštovice. Zatím onemocnělo...

Dýchání kojence pusou

dobrý den chtěla bych se zeptat od kdy je kojenec schopen dýchát pusou? Mám...

Hleny, bolesti v krku, špatné dýchání

Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych se zeptat, už od soboty 3.1. mě trápí...

Štípání očí

Dobrý den, vždy když jdu ven tak mě po nějaké chvilce začnou štípat oči a musím...

Pulzující bolest bederni páteře

Dobrý den, jsem temer 4 týdny po úspěšné operaci vyhřezle plotynky bederni patere....

Popis ekg

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na výsledky EKG, graf nemám, ale v levé polovině...

Reklama
Zavřít