Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Dysfunkce Eustachovy trubice

Uši, nos, krk Radek 19.8.2021

Dobrý den,

chtěl bych Vás požádat o konzultaci. Již něco přes dva roky mám problém s intenzivním zaléháním uší. (slyším tlukot srdce, proudění krve a svůj hlas s vyšší intenzitou) Problém ustane když si lehnu, nebo se předkloním.

S tímto problémem jsem navštívil několik ORL ambulancí v Praze, prakticky vždy se stejnou diagnózou a to, že se jedná o disfunkci Eustachovi trubice. (viz lékařská zpráva z Motola v příloze)

Na problém užívám Mommox 0,05mg a Zyrtec 10mg. Bohužel nic z toho nemá na problém vliv.

Z tohoto problému jsem již zoufalý, zaléhání není pravidelné, při rozhovoru ucho občas zalehne, pak odlehne... Špatně se mi stanovuje intenzita hlasu, jelikož při zalehnutí slyším svůj hlas intenzivněji.

Nikdo mi nevysvětlil jak k tomuto problému došlo, v minulosti jsem zaléhání uší nepociťoval.
Budu rád za každý názor.

Předem mnohokrát děkuji.
S pozdravem,

1. doplňující dotaz ze dne 23.8.2021
Dobrý den paní doktorko Wiesnerová, Mnohokrát Vám děkuji za odpověď. Dala jste mi naději, že se s tímto problémem dá něco dělat, už jsem ji po těch letech začínal ztrácet... Co se týče změny medikace, tak Claritine a Aerius jsem již zkoušel, bohužel též bez výsledku. Zkusím tedy ještě zařadit mořskou vodu do nosu a rhinohorn konev. Ještě se zeptám k Vaší odpovědi, pokud by zaléhání způsoboval zánět ve středouší, neměl bych uši zalehlé pořád? Uši mi zaléhají pouze, pokud stojím, nebo sedím, když si lehnu, nebo se hlouběji předkloním uši okamžitě odlehnou, po narovnání se však zalehnutí zpravidla vrací... Co se týče případného propíchnutí ušních bubínků, tento úkon provádíte i u Vás v ÚVN? Předem mnohokrát děkuji za odpověď. S pozdravem,

Odpovídá lékař:

MUDr. Jitka Lang


Dobrý den, pane Radku! Děkujeme za Váš dotaz. Chápu, že Vás Vaše potíže musí velmi omezovat. Dysfunkce Eustachovy trubice je stav, při kterém dochází nejčastěji k přechodnému ucpávání Eustachovy trubice. Tato struktura je spojnicí mezi nosohltanem a bubínkovou dutinou, slouží k vyrovnání tlaků mezi těmito strukturami a ochraně středouší před infekcí. Potíže Oblasti Eustachovy trubice může způsobit opakovaný zánět středouší, alergie, operace v oblasti hlavy, případně vrozeně slabší chrupavčitá část Eustachovy trubice atd. U Vás může být příčinou alergie, která může způsobit otok v oblasti trubice. Kromě doporučení ORL z Motola dle přiložené zprávy, mě napadá jen zkusit vyměnit Zyrtec za jiné antihistaminikum. Občas se totiž stane, že efekt není dostačující. Z volně prodejných se jedná například o Claritine, případně je možné požádat Vašeho praktického lékaře o předpis jiného přípravku z téže skupiny (například Xados, Aerius apod.). Dále se někdy udává, že potíže s Eustachovou trubicí mohou být i u pacientů s potížemi s krční páteří a šíji. Kdy dochází k zatuhnutí svalů v oblasti podél krční páteře a následně i problémům se zaléháním uší. Zde by mohla pomoci cílená fyzioterapie. Ozve se Vám naše sestřička a probere s Vámi možnosti objednání u fyzioterapeuta, pokud byste měl zájem. Váš dotaz bude odeslán i našemu specialistovi, prosím, vyčkejte i jeho odpovědi. Držím palce, ať se podaří vše brzy vyřešit!

Odpovídá lékař:

MUDr. Karla Janoušková

Specializace: ORL (ušní, nosní, krční) Pracoviště: Klinika otorinolaryngologie a maxilofaciální chirurgie 3. LF UK a ÚVN

Dobrý den, Radku,

v podstatě souhlasím s paní doktorkou Lang, akorát o tom, že by příčina byla v potížích s krční páteří teda dost pochybuju. NA to nemáte ani předchorobí, ani příznaky...nicméně fyzioterapie stran krční páteře Vám zajisté neuškodí.
Ale k problému, v nálezu z Motola se píše, že máte OMS což znamená otitis media secretorica což je akutní zánět středouší s vodou ve středouší, kterou tam pan doktor viděl. Bubínky máte v pořádku. Někdy se tato situace řeší propíchnutím bubínků, voda ze středouší zmizí, protože místo ventilace Eustachovou trubicí střední ucho ventiluje tou dočasnou dírou v bubínku. Ta se po pár dnech zacelí a ucho by se mělo vysušit a nemělo by docházet k zaléhání. Nebo občas se do bubínků dávají trubičky (v místní anestezii) a to zajistí dlouhodobou ventilaci skrz bubínky, pročištění středního ucha i E. trubice...ale je pravda, že tohle se dělá při obtížném slyšení, pokud sluch máte v pořádku a trápí Vás "pouze" zalehnutí uší, pan doktor usoudil, že důvod je Vaše alergie a snaží se zaléčit tu- jak popsala paní doktorka, máte napuchlé sliznice v nosohltanu i E. trubici a to způsobuje Vaše obtíže.
Je pravda, že změna medikace často udělá zázraky- já bych preferovala Claritin 1 tbl na noc nebo Xados, do nosu místo Mommoxu Nasonex nebo Aerius, případně Dymistin. Ale to jsou, kromě Claritinu, všechno léky na předpis, musel byste se domluvit s Vaším obvodním lékařem.Ttaky si kupte mořskou vodu do nosu a 10 x denně stříkejte do obou nozder, nespěte v suchých místnostech (zvlhčovač vzduchu u postele je dobré řešení) a kupte si rhinohorn konev a 1x denně před spaním vypláchněte dutiny (viz návod na krabičce).Všechna tato opatření by mohla pomoci.
Pokud ne, ve Fakutní nemocnici v Ostravě, na ORL klinice dělají něco jako roztažení E. trubice. V Praze se na to moc nevěří, ale zkusit by se to mohlo. Jde o to, že Vám skrz nos a nosohltan do E. tuby zavedou malinký balonek, ten v E. trubici nafouknou, to utlačí oteklou sliznici, pak balonek vytahnou a na nějaký čas, jak komu, to pomůže. Ale to byste musel na konzultaci tam. Prof. Komínek, nebo doc. Zeleník. Ale dříve zkuste změnu léků a proplachy nosohltanu a dutin. Do 1-2 měsíců byste měl cítit úlevu.
S pozdravem, přáním brzké úlevy, KW

Odpovídá lékař:

MUDr. Karla Janoušková

Specializace: ORL (ušní, nosní, krční) Pracoviště: Klinika otorinolaryngologie a maxilofaciální chirurgie 3. LF UK a ÚVN

Dobrý den, Radku, tahle- já jsem Vaše uši a ušní bubínky neviděla, soudím jen podle toho, co do zprávy napsal pan doktor z Motola- OMS, to znamená otitis media secretorica- tzn, vodnatý zánět středouší. Stran toho zaléhání, záleží na množství tekutiny ve středouší. Každý má tři fáze- zarudnutí a otok, poté produkci sekretu nebo vody a nakonec to končí hnisavým zánětem. Ale nikde není psáno, že člověk musí mít všechny 3 stádia. OMS je chronická záležitost a aby něco bylo chronické, musí to být udržováno v nějakém lehčím stádiu, což se u Váas děje...Vy třeba máte ve středouší pouze oteklé sliznice s pár kapkami vody a tohle je setrvalý stav, protože právě Vaše e. trubice zlobí jen v určitých polohách...přes noc Vám to odlehne, "trochu" se to vyhojí a přes den zase zhorší...samozřejmě, pokud byste měl středouší plné vody nebo hnisu, zalehnutí se samozřejmě lehnutím si nezbavíte, to ale podle všeho nebude Váš případ. POkud Claritin a Aerius nebomáhají, jsou možné další kombinace... jinak v UVN propíchnutí ušních bubínků samozřejmě děláme. Jde o okamžitým ambulantní zákrok. Pokud byste se chtěl objednat na konzultaci 973 203162. JAko důvod uveďte chronické obtíže se zalehnutím uší.
S pozdravem, KW

Související dotazy

Eustachova trubice, léčba
Dobrý den. Jsem v 31 tt a mám nejspíš problém s eustachovou...
Eustachova trubice a krční páteř
Dobrý den, delší dobu, mě trápí "pravděpodobně" podtlak...
Tinnitus
Dobrý den, již půl roku mám objektivní tinnitus. Hučení...
Bílé kuličky u močové trubice
Dobrý den, je mi 13, panna. U díry na močové trubice,...
Nevýbavné emise
Dobry den. Chtela bych znat Vas nazor na problem ktery...
Zalehnutí ucha
Dobrý den, prosím o radu už jsem zoufalá.Před měsícem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dysfagie

Dobrý deň, Volám sa Peťo, mám 29 rokov, 90kg, športovec s vyšportovanou postavou...

Dysfagie

Dobrý den, manžel má již asi 3/4 roku občasné problémy s polykanim tužších soust...

Dysfagie

Dobry den chci se zeptat mam problem s polykanim potravi bojim se jist vsechny...

Dysfagie po tonsilektomii

Dobrý den, naše dcera (22let) je měsíc po operaci odstranění krčních mandlí....

Dysfagie, kancerofobie

Dobrý den mám Cítím mírnou bolest na pravé straně krku je to divny pocit I...

Dysfazie

Dobrý den,mám obavy o syna 4,5let.Na neurologii nám byla zdělená dysfazie/lehká/.Chci...

Dysfonie

Dobrý den, mám dotaz ohledně hlasivek. Můj muž mě napadl a přitom i škrtil....

Dysfukce... závislost

Dobrý den, jsme spolu s přítelem ve společném soužití 1,5roku, nastěhovali...

Dysfuknce kyčlí od dětství


Dysfunkce dolních močových cest

Dobrý den, pane doktore! Moc se omlouvám, jestli budu působit užvaněným dojmem,...

Dysfunkce Meibomských žláz

Prosim o radu ZKUSENEHO! specialisty na dysfunkci meibomskych zlaz. Kvuli zanedbani...

Dysfunkce SIS skloubeni

Dobry den .Mam rat sport hraji tenis nohejbal jezdim na kole plavu.mam bolesti...

Dysfunkce štítné žlázy

Dobrý den, Lékařka mi předepsala Euthyrox na štítnou žlázu nic mi k tomu neřekla...

Dysfunkce, nemoc, vyčerpání...??

Dobry den je mi 31 let. Vic nez 10 let jsem kouril marihuanu a myslim si ze...

Dysfunkční krvácení

Dobrý den chtěla bych se zeptat mám Dysfunkční krvácení z dělohy moje gynekološka...

Dysfunkční krvácení

Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o radu ohledně mého problému. Pravidelně...

Dysfunkční krvácení

Dobrý den pane doktore, Je mi 41 let, mám jedno dítě a již několik let mne...

Dysfunkční krvácení + dodatečná vyšetření (?)

Dobrý den, můj dotaz se týká dysfunkčního krvácení mimo cyklus. Nejdříve chci...

Dyshidrotická dermatitida

Dobrý den. Zhruba před 3/4rokem se mi utvořily na pravé dlani drobné puchýřky...

Dyshidrotický ekzém

Dobrý den, můj kožní lekář mi řek že mám na dvou prstech ruky dyshidrotický...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Tělísko Mirena, výměna

Mám nitroděložní tělísko Mirena, za půl roku podstoupím výměnu. Poslední rok...

Tetování v místě keratosis pilaris

Dobrý den, chtěl bych zeptat, zda by bylo možné tetovat zadní čast ruky, která...

Echokardiografické vyšetrenie

Príjemný dobrý deň, bola som na echo srdca s nasledovným výsledkom: dobrá...

Marihuana a dárcovství plazmy

Dobrý den, chci se zeptat jestli mohu jít darovat plazmu, když jsem si 5.11....

Stav po infarktu myokardu, pracovní neschopnost

Dobry den chtel bych se zeptat mel jsem infarkt v listopadu jsem v neschopnosti...

Imprese míchy

Dobrý den,byla jsem na vyšetření CT a zjistíli mi Def.spondyloza Th páteře,dorzálni...

Nahmatal jsem si malou bulku pod čelistí

Dobrý den, je mi skoro 18 let, a zhruba před 3 měsíci jsem si nahmatal malou...

Peyronieho nemoc

Dobrý den, mám bolesti uvnitř penisu. Nahmatávám si 2 útvary v žaludu, spíše...

Pocit tepu a vrnění v nohách

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, občas cítím tep na šlapkách v lýtkách a stehnech...

Citlivost na světlo

Dobrý den, mám dlouhodobě oči citlivé na světlo, např. vůbec nesnesu se dívat...

Vysvětlení nálezu na EEG

Dobrý den, je mi 27 let jsem nekuřačka, alkohol nepiji, měřím 180 cm, 62 kg,...

Hypnagogické záškuby

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Již 7 měsím mě trápí pravidelně...

Suché flíčky na nohou

Dobrý den, mé dceři 2 roky se na noze udělal suchý flíček na pohmat je to jakoby...

Stav po kolonoskopii

Dobry den, Dnes jsem byla na kolonoskopii. Vysetreni pro mne bylo dost bolestivé...

Vysvětlení nálezu z RTG srdce a plic

Dobrý den, prosím o vysvětlení mého nálezu z RTG srdce + plic, kam jsem byl...

"Škubání v břiše"


Pálení nártů

Dobrý den, posledních asi 14 dní pociťuji někdy i několikrát denně pálení nebo...

Bolesti břicha s návaly horka a pocením

Dobrý den.Již 4 roky mne trápí bolest v podžebří s návalem horka,pocením bušením...

Bolest zad a SI skloubení

Dobrý den, hledám ortopeda nebo neurologa v Praze, který přijímá nové pacienty....

Mohou přípravek Tebokan užívat mladí lidé?


Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.