Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Dyslipidémie

Praktické lékařství Jaromír Šimek 29.11.2019

Dobrý den,
tyto otázky by mě také zsjímaly
Proč není PSA vyšetřováno v rámci preventivních krevních odběrů hrazených pojišťovnou?
Co lékař zjistí z koncentrace PSA v krvi, četl jsem, že případná zvýšená hladina neznamená hned rakovinu prostaty?
Při posledních odběrech krve jsem některým údajům vůbec nerozměl. V příloze posílám výsledky a byl bych velice rád, kdyby mě pan doktor vysvětlil o co jde a zda s tím mám něco dělat. Hladinu cholesterolu mám stejnou už asi třicet let. Léky jsem odmítl, měl jsem po nich různé zdravotní potíže. Beru jen lék na KT Triplixan.

MUDr. Petr Tomandl
Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den pane Jaromíre.
1)náplň preventivních prohlídek - včetně doporučení konkrétních odběrů krve vychází z vyhlášky. Kterou bohužel schvalují naši zákonodárci, kteří často nemají o dané problematice bohužel ani ponětí. Na druhou stranu je si třeba uvědomit, že tzv. onkomarkery, kam patří i PSA (detekovatelné látky v krvi, které mohou být spřaženy s nádorovým onemocněním) slouží primárně ke kontrole léčby již zjištěného onemocnění, případně například zjištění recidivy onemocnění a nejsou standartně používány pro svoji nespecifičnost k vyhledávání onkologických onemocnění v rámci prevence. Je pravdou, že PSA marker je v tomto, trošku výjimečný a pohled na něj jiný, ale jeho specifita také není stoprocentní (zvýšenou hodnotu může způsobit v podstatě jakékoliv onemocnění prostaty - například záněty, ale i iritace prostaty při sexuální aktivitě, sportu - například jízdě na kole a existují celé publikace o tom, co vše může onu hodnotu PSA ovlivnit). Takže dle mého názoru jsou hlavními důvody neznalost problému našich politiků, nespecifita vyšetření, poměrně vysoká cena vyšetření PSA z krve.
2)opakovaně zvýšená hodnota PSA (přes upozornění na určitou životosprávu před odběrem - viz info o nespecifitě vyšetření výše) zvyšuje riziko přítomnosti onemocnění prostaty včetně onemocnění nádorových. V podstatě čím vyšší hodnota PSA tím pravděpodobnost větší tkáně prostaty i event. možnost zhoubného bujení. Toto je ale vždy pro výše uvedené nutné posoudit komplexním vyšetřením prostaty, zahrnujícím krom odběru krve též vyšetření prostaty pohmatem přes konečník, případně vyšetřením ultrazvukovým.
3)Ve Vašich odběrech je nejzásadnější poměrně zvýšená hodnota celkového a tzv. "zlého" LDL cholesterolu.
Vzhledem k věku a přítomnosti poměrně těžké hypertenze (trojkombinační lék Triplixam) jste určitě indikován k terapii. Preparátů je celá škála.V našich ordinacích pacienti velmi často tyto léky odmítají (bohužel se domnívám, že mnohdy neprávem - často jde o špatnou zkušenost známých, negativní medializaci - internet, často též o přisouzení určitých nežádoucích účinků - bolestí kloubů či svalů těmto lékům, ale příčina je jiná - například rozšířená degenerativní onemocnění pohybového aparátu apod.. Nejčastější nežádoucí účinek, bolesti svalů, lze i objektivizovat odběrem krve (zvýšená hodnota kreatinkinázy). Je potřeba si uvědomit, že léčba zvýšeného cholesterolu je stejně důležitá jako léčba vysokého tlaku, snižuje významně tzv. kardiovaskulární riziko (tedy nebezpečí srdečního infarktu či mozkové mrtvice). Nemůže-li pacient opravdu léky užívat, pak je nutná o to přísnější životospráva, event. existuje celá řada potravinových doplňků ke snížení hladiny cholesterolu. Samozřejmě je vhodný také pravidelný aerobní pohyb.
Ostatní parametry mimo doporučené rozmezí (střední objem erytrocytů či mírně zvýšená hodnota granulocytů) nejsou významné.

S pozdravem MUDr. Tomandl.

Související dotazy

Dyslipidémie
Dobry den. Mam 29 rokov a liecim sa na dyslipidemiu...
Dyslipidemie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je nutné užívat...
Dyslipidemie
Dobrý den Vám přeji.Byla mi diagnostikována Arteriální...
Dyslipidemie
Dobrý den Vám přeji. Byla mi diagnostikována Arteriální...
Dyslipidemie
Dobrý den, je mi 42 let, jsem celkem zdravý, mírná...
Dyslipidémie a hyperurikémie
Dobrý den, prosím o posouzení výsledků a doporučení...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dyskomfort kvůli suchosti

Dobrý den, mam vleklé problemy od Listopadu. Mela jsem v pochve Streptokoka,...

Dyskomfort na hrudníku

Dobrý den, na začátku července jsem prodělal spontánní pneumotorax na pravé...

Dyskomfort po močení

Dobry den. Obcas, kdyz se vycuram, vstanu z wc a mam pocit, jako by mi kapka...

Dyskomfort při pohlavním styku a výtoky z pochvy

Dobry den od 12 let trpim ma vytoky.Po prvnim porodu se to jeste vice zhorsilo...

Dyskomfort v boku

Dobrý den.Již asi 2 roky cítím spíše než bolest, dyskomfort v pravém boku.Můj...

Dyskomfort v dutině ústní

Dobrý den. Asi měsíc a půl mě trápí pocit zvětšeného jazyka, u kořene mi přijde...

Dyskomfort v dutině ústní

Dobrý den, Cítím puse lehký nekomfort, bez bolesti při polykání, pouze jakobych...

Dyskomfort v levém podbřišku

Dobrý den, je mi 29 let a již po dobu přibližně devíti měsíců mě pobolívá/cítím...

Dyskomfort v oblasti žaludu penisu

Dobrý den, v sobotu jsem měl pohlavní styk, chráněný a nyní mám "neurčitý diskomfort...

Dyskomfort v zevních genitáliích

Dobrý den, Chtěla bych Vás poprosit o radu. Vždy po skončení menzes, mě bolelo...

Dyslipidemie

Dobrý den, je mi 42 let, jsem celkem zdravý, mírná nadváha, asi 10 let jsem...

Dyslipidemie

Dobrý den Vám přeji.Byla mi diagnostikována Arteriální hypertenze HLP char....

Dyslipidemie

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je nutné užívat léky na snížení cholesterolu. Celkový...

Dyslipidémie

Dobry den. Mam 29 rokov a liecim sa na dyslipidemiu od uz 10rokov s prestavkami...

Dyslipidemie

Dobrý den Vám přeji. Byla mi diagnostikována Arteriální hypertenze HLP char....

Dyslipidemie a cukrovka

Dobrý den , 40 roků mám špatný krevní obraz. Dieta ani léky jako lipanor nic...

Dyslipidémie a hyperurikémie

Dobrý den, prosím o posouzení výsledků a doporučení dalšího postupu. děkuji

Dysmenorea

Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila ohledně gynekologického problému. Poslední...

Dysmenorea

Dceru (14let) již asi 2 rokem trápí dysmenorea.Dříve jen bolesti břicha,poslední...

Dysmenorea

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně bolestivé menstruace. Je mi 20...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vyrážka na žaludu


Zánět močových cest

Dobrý den mám dotaz trpím na zánět močových cest . Menstruaci jsem již měla....

Bolest spodní čelisti a lupání v uchu s občasným píchnutím.

Dobrý den, před třemi týdny jsem byl u zubaře s bolestí zubu. Ten mi ho zabil...

Migréna a antikoncepce

Dobrý den, již více než 10 let užívám hormonální antikoncepci (momentálně yosefinne...

Sex při zánětu močového měchýře


Střídání průjmu a zácpy

Dobrý den mám dlouhodobý problém se stolici trpím hodně na průjmy a poslední...

Tepání v uchu

Dobrý den, už skoro měsíc bojuji s tepáním (ťukáním) v levém uchu. Nejedná...

Furolin a alkohol


Kyla

Dobry den, pane doktore. Pred tremi tydny jsem si nahmatal bulku v levem trisle....

Můj přítel ztratil chuť na sex se mnou.

Dobrý den, Prosím o radu, můj dlouholetý partner (3roky spolu žijeme) úplně...

Bolest pod pravou lopatkou cca tak 10 cm pod ni.

Poslední dobou tak 10 dni mám intenzivní bolest pod pravou lopatkou. Nemohu...

Hematomy

Dobrý den, ráda bych znala váš názor. Od 10tt trpím na hematomy různé velikosti...

Genitální herpes

Dobry den mam problem s genitalnim herpes vraci se mi nekolikrat do roka je...

Codein

Dobrý večer, už dva týdny mě trápí kašel, šla jsem za svojí lékařkou a ta mi...

Komplikace po operaci ramene

Přeji hezký den, manžel před půl rokem prodělal artroskopickou operaci ramene...

Bolesti pod lopatkou, mezi žebry

Dobrý den, uz asi rok a půl me trápí bolesti, které mam bez přestání každý den....

Šestinedělí a zvedání břemen

Dobrý den pane doktore, jsem v šestinedělí 16 den, již druhý porod, první s.c.,...

Motaní hlavy při chůzi

ale já nekouřím ,drogy neberu a alkohol vůbec nepiji!!

Potíže po úderu do kotníku

Dobry den pred tremi dny jsme hrali fotbal a pritel me.bouchl berli do kotniku....

Tupá bolest žaludku a tlak

Dobrý den, 5 týdnů jsem držel sacharidovou dietu, jmenovalo se to sacharidové...

Reklama