Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

EB virus

Kristýna . 8.3.2014

Dobrý den, paní doktorko. Jsem narozená ve 32. tt a první nemoc byl zánět plic, který jsem prodělala ve 3. měsíci života, byla jsem na antibiotikách 3-5 do roka. Prostě téměř žádná imunita. Léčím se na astma a alergii a tak 2x do roka mám zánět dutin a asi milionkrát jsem nachlazená- teploty, bolesti svalů a kloubů, únava. EB viróza mi byla zjištěna ve 12-ti letech na základě, v té době, ještě častější nemocnosti. Jediné co si pamatuji bylo, že jsem byla omezená ohledně sportu. Nesměla jsem např. běhat 1500m, atd. Můj dotaz se týká právě eb viru, nic moc se o tom na internetu najít nedá. Ale. V posledních pár letech jsem při zvýšené sportovní aktivitě bezprostředně poté nemocná. Z počátku jsem si z toho já i mé okolí dělali legraci, ale dochází mi, jak je eb virus vlastně zákeřný. Nejsem sportovec, mám mírnou nadváhu a kdykoliv začnu sportovat, do pár dnů onemocním. Dvakrát třikrát tzv. popoběhnu, lehce, žádné sportování do únavy a do pár dnů ulehnu s vysokými teplotami a nachlazením. Doufám, že se vyjadřuji srozumitelně. Prostě kdykoliv začnu něco dělat, do pár dnů zalehnu nemocná. Párkrát jsem to zkusila jako experiment a je to vážně tak. Jsem 9.týdnů po porodu a chtěla jsem začít shazovat poporodní kila, začala jsem tedy cvičit doma dvacet minut denně, podle TV a skončila jsem po týdnu jen s vysokými teplotami 37-39 cca 5 dní. Až později mi došlo, že to je opět ONO nejspíš a hormonální změnou po porodu to je o trochu horší průběh nemoci. Dříve to trvalo 2-4 dny. Tentokrát jsem se už neléčila sama doma, ale šla jsem poctivě k praktické. Řekla jsem jí svojí teorii o eb viru a sportu, nijak extra se nevyjádřila a tuto možnost přede mnou ani nijak nerozvinula. Chci se tedy zeptat, zda by se dalo připustit, že by to tak opravdu mohlo být, co se s tím dá dělat a jestli se mohu nějak bránit, abych nedopadla tak, že nebudu jednou moct ani se synem vyjet třeba jen na pitomý výlet na kolech, aniž bych to pak odstonala. Jediné co jsem se dočetla je, že eb viry jsou spojovány s mononukleózou, tu jsem neprodělala a s únavovým syndromem, to ale taky nemám. Může to být nějaká odnož ÚS? Byl by schopný mi někdo pomoci? Děkuji Vám za Váš čas a odpověď, snad se v tom vyznáte. Ještě doplním, že se nikde neléčím ani s tou imunitou a tyto malé nachlazení si léčím doma sama dostupnými léky a na imunitu beru také dostupné doplňky stravy. Za celý můj život mi na imunitu nejspíš pomohla nejvíce hlíva. K praktické nechodím, paralen a něco do nosu sk umím naordinovat také. Tam se ukazuji jen při větších potížích. Ještě jednou díky. Kristýna

Odpovídá:

MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Dobrý den, chápu, že Vás dané potíže velmi trápí. Ovšem obávám se, že Vám takto před internetovou poradnu žádnou přesnější radu dát nemohu. K tomu by bylo nutné znát celou řadu informací, které Váš dotaz neobsahuje. Následující vyjádření berte prosím tedy jako orientační. Nedomnívám se, že je rozumné "svádět" potíže na infekci EB virem. Protilátky proti EB viru má v sobě většina lidí, je jich několik typů (různé při akutní infekci, "reaktivaci" viru, stavu po infekci v minulosti...) a posouzení významu jejich nálezu v krvi je velmi velmi ošidné, obecně ale platí, že nález "aktivity" viru bývá spíše důsledkem nějaké jiné nemoci, která vede k přechodnému nebo trvalejšímu ovlivnění imunity (takových stavů je mnoho). Vy sama udáváte, že jste velmi často nemocná s "téměř žádnou" imunitou, jste alergik a asthmatik. Proto se domnívám, i když návštěva praktického lékaře byla samozřejmě rozumným prvním krokem, že by se k Vašim potížím měl vyjádřit především Váš alergolog-imunolog (v úvodu dotazu uvádíte, že se "léčíte na asthma a alergii", předpokládám tedy, že jste v kontaktu s lékařem této příslušné odbornosti...). Doporučuji tedy opětovnou návštěvu Vaší praktické lékařky - je jistě na místě podrobnější rozbor historie Vašich potíží, na to navazující celkové tělesné vyšetření, doplnění některých krevních testů a poté rozvaha nad možnými příčinami stavu a domluva na kontrolním imunologicko-alergologickém vyšetření. Až na základě výsledných zjištění bude možno se k věci vyjádřit nějak přesněji a rozvážit i možnosti léčebného ovlivnění problému. Přeji mnoho trpělivosti a ať se podaří najít způsob, jak Vám ulevit!

Související dotazy

EB virus
Dobrý den, prosím o radu, zda se mohou vyskytnout komplikace...
EB virus
Dobrý den,mám čtyřletou dceru,která má EB virus,který...
EB virus
Dobrý den, dovolím si upřesnit dotaz. Jaká je prosím...
Nakažení EB virem
Dobrý den! Minulý rok u mě doktor objevil zvýšený...
EB virus, mononukleóza
Dobrý den, dcera - 14 měsíců - má od neděle zvětšené...
Eb virus
Dobrý den, ráda bych se zeptala jaký vliv může mít...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

E.COLI V POCHVĚ

DOBRÝ VEČER CHCI SE ZEPTAT MÁM UŽ PO TŘETÍ V POCHVĚ BAKTERII E.COLI,PAN DOKTOR...

E.coli ve střevech

Dobrý den, před 2 lety jsem si začal všímat u sebe neustálého říhání v situacích...

E.coli ve vyteru z ucha

dobry den pane doktore, chtel bych se vas zeptat na postup lecby pri nalezu...

E.colli u 6-ti týdenního dítěte

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, co pro mou holčičku znamená přítomnost patogenní...

EB viroza

Dobrý den, na imunologii mi byla zjištěna EBV. Chtěla jsem se zeptat, zda může...

EB viroza

Dobrý den,synovi 7 let byla zjištěna reaktivace EB viru. Trpí na časté opakující...

EB viróza

Dobrý den, dcera (13 let)3.12. onemocněla angínou, následně se přidala chřipka....

EB viroza

Dobrý den, cca před 3 měsíci mi byla po neustávajících problémech (zvýšená...

EB viróza

Dobry den. Po obdrzeni krevnich testu jsem byla upozornena, ze mam virus. Prosim...

EB viróza, nákaza

Dobrý den, mé 14 měsíční dítě bylo v průběhu vánoc v kontaktu s osobou, které...

EB virus

Dobrý den,mám čtyřletou dceru,která má EB virus,který momentálně není aktivní...

EB virus

Dobrý den, trápí mě už několik let únava. Diagnostikováno fyzické a psychické...

EB virus

Dobrý den, mám neustále zánět rohovky, bolest v kloubech a únavu. Mám zvýšené...

EB virus

Dobrý den, dovolím si upřesnit dotaz. Jaká je prosím pravděpodobnost vzniku...

Eb virus

Dobrý den, ráda bych se zeptala jaký vliv může mít na případné těhotenství reaktivovaný...

EB virus

Dobrý den, prosím o radu, zda se mohou vyskytnout komplikace pro miminko, pokud...

EB virus - chronický stav

Dobrý den, již pátým rokem mám v krvi protilátky proti EBV (EBNA EBV IGG...

EB Virus - léčba a pobyt u moře

Dobrý den, pro neustálou únavu, bolesti hlavy a v krku a opakující se anginy...

EB virus a chlamydie pneumoniae

Dobrý den, potřebovala bych poradit s problémy, které se u mne už delší dobu...

EB virus, afty, opary

Dobrý den. Dnes přišly výsledky na EB-virus a jaterní testy a ještě nějaké EB-virus...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Erekce v létě: 13 vlivů, které ji zaručeně zničí


Zvětšený podbřišek


Bolest Achillovy šlachy


Svědění kůže


Pivo po dobrání Doxybene

Dobry den chci ze zeptat,vcera ve 23:00 jsem dobral posledni prasek Doxybene...

Hnědé skvrny na zádech a rukou


Bulka na krku


MUDr. Jiří Růžička

Praktický lékař pro dospělé

Autotrakční lehátko - srdce a koagulční léčba


Zvětšený brzlík


Bušení srdce


Jednodenní zvracení - nakažlivost


Tehotenstvi


Borelioza?


Šetřící léky na bolesti


EBV virosa + gyn. problém


Antibiotika a alkohol


Odstranění krčních mandlí

Dobry den, prosim Vas chtela jsem se zeptat na operaci krcnich mandlich, zda...

Zvýšená tvorba modřin


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×