Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Erektilní dysfunkce

Urologie Tomáš 25.6.2020

Dobrý den, na začátku června jsem pokládal dotaz zde:

https://www.ulekare.cz/poradna-lekare/erektilni-dysfunkce-389831?

No po několika "vyšetřeních" u "pana doktora", kterého jaksi můj problém vůbec nezajímal, jsem alespoň zjistil, že mi po vymočení zůstává trocha moči v měchýři. Což je mi docela fuk, ale doktor se na to upnul a předepsal Tamsulosin 0.4 mg a Ubretid 5 mg 1 x denně. Ztratil jsem ejakulaci, mám nutkání na křeče v nohou a velkou poruchu řeči. Teď je to lepší, prostě beru jeden Ubretid a ne dva, jak mi napsal původně. Krev ok, trochu nižší draslík, testosteron 36.55, dvě cysty 8 a 5 cm nad ledvinami + Beriniho kolumna/expanse, lehce pastosní prostata 11.6 g. Byl jsem poslán na CT, výsledky mi nikdy nesdělil. Ani druhé výsledky krve, nevím, proč mě na odběr poslal. Třetího jdu na neurologii kvůli těm vedlejším efektům na Ubretid, prý to není normální a dnes jsem byl na cystoskopii, ale po potupném 15 minutovém nahém čekání a poslechu mejdanu v ordinaci s kamarády a kamarádkami (to není sranda, to je oblíbená činnost pana doktora) jsem se oblékl a zadem zmizel. Takže výsledky cystoskopie nevím. Mám jenom tyto rychlé dotazy: 1/ Samozřejmě s "doktorem" opilcem končím, přestávám brát okamžitě prášky, nenechám se decimovat v přímém přenosu, ale zajímaly by mě ty hodnoty testosteronu, podle mě jsou vysoké. Vylučuji jakékoli drogy, steroidy, jsem abstinent a nekuřák 2/ Existuje vůbec normální doktor v Praze, který by se mnou alespoň o té erekci promluvil, když je to věc, která mě trápí 8 let? Podle vašeho "doktora" nemám s erekcí problém, pokud se mi někdy v noci samovolně postaví 3/ Je tak velký problém, že po vymočení zůstane 140 ml moči v měchýři? Navíc když je člověk vystresovaný na první prohlídce a je "ucpaný" stolicí? Já nikdy žádný problém s močením neměl a přijde mi to jako... záměrné vytváření problémů a příprava na dražší kšefty/výkony 3/ Mohu se nějak dostat k těm výsledkům z CT a k těm druhým hodnotám krve? Přijde mi nefér, když mě ozařovali, mé tělo dostalo zabrat, aby měl výsledky doktor, který se na ně nikdy ani nepodíval a sám mi řekl, že CT stejně nemá nic společného s tím močákem (proč mě tam proboha posílal???). Díky za nic, 200 Kč v kelu

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den pane Tomáši, mrzí mě, že máte takovou negativní zkušenost s lékařem. Váš dotaz budu přeposílat specialistovi v oboru urologie, který Vám odpoví ze svého odborného pohledu. Nicméně, z mého pohledu, Ubretid Vám mohl způsobit svalové křeče dolních končetin, s poruchou řeči tento lék nemá nic společného, proto je určitě vhodné podstoupit neurologické vyšetření a pátrat po jiné příčině. Hladina testosteronu je skutečně vyšší než je norma pro daný věk a pohlaví, obvykle se v tomto věku setkáváme s opačným trendem v hladinách testosteronu, proto je potřeba vyšetřit, zda se někde v těle nevyskytuje hormonálně aktivní nádor, který by tento hormon tvořil. Nemohu mluvit za příslušného lékaře, nicméně právě toto mohl být důvod, proč Vás na CT vyšetření poslal. Na výsledek vyšetření včetně odběrů máte samozřejmě nárok a měly by Vám být vydány na požádání u lékaře, nebo ještě lépe u jeho zdravotní sestry. Pokud jde o močové reziduum, tedy množství moče, která po mikci v m.měchýři zůstane - je to problém, protože může být zdrojem infekcí jak přímo v močovém měchýři, ale i následným šířením na ledviny. Zánět pak může přejít i do chronicity. Navíc je potřeba zjistit důvod močového rezidua. Stres, ani přítomnost stolice ve střevech na toto nemá vliv.
Více se vyjádří k problému specialista, proto prosím vyčkejte na druhou odpověď.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Rafajová

Specializace: Urologie‎ Pracoviště: Urologická klinika 2. LF UK a FN Motol

Dobrý den, Tomáši,

taktéž mě mrzí, že máte takovéto nepříjemné zkušenosti z vyšetření a plně souhlasím s paní doktorkou Fričovou.

Z pohledu urologa bych se ráda vyjádřila k několika skutečnostem. Bohužel občas se stane, že pacient přijde s určitým problémem k vyšetření a během něj se zjistí další okolnosti. To se stalo i ve Vašem případě. Přišel jste kvůli poruchám erekce, ale lékař zjistil, že máte zbytkovou moč v měchýři po vymočení. Pokud Vám v měchýři zůstane cca 140 ml moči po vymočení, určitě to není normální a je potřeba zjistit příčinu. Není pravděpodobné, že by tento stav ovlivňoval stres či stolice v konečníku. Z toho důvodu byla naplánovaná cystoskopie. Lékař tímto vyšetřením zjistí, zda nemáte zúženou močovou trubici, případně jestli nevadí prostata v odtoku moči nebo zda není nějaká překážka v močovém měchýři. Určitě by bylo vhodné toto vyšetření podstoupit. Pokud se nezjistí příčina cystoskopií, přistupuje se k dalšímu vyšetření tzv. urodynamice, která nám řekne, jak pracuje svalovina močového měchýře. Cílem léků, které Vám pan doktor nasadil, je zajistit dostatečné vyprazdňování močového měchýře. Důsledky zbytkové moči mohou být opakující se infekce, postupný nárůst množství moči v měchýři, porucha funkce ledvin atd. Tamsulosin bohužel může způsobit tzv. retrográdní ejakulaci a vy pak máte pocit, že jste ji ztratil. Ani jeden z léků by ale neměl způsobit poruchy řeči, proto bylo doporučeno neurologické vyšetření.

CT vyšetření bylo naplánováno pravděpodobné kvůli nejasnému nálezu na ledvině (popisována Berniniho kolumna/expanse) podle ultrazvuku evidentně nebyl nález jednoznačný. CT vyšetření určí blíže, o co se jedná. Nevím, zda vám někdo vysvětlil co se myslí pod pojmem expanze, může se jednat o nádor, proto je určitě nezbytné snímky z vyšetření zkontrolovat. Kontaktuje ideálně znovu urologa, který Vám vyšetření indikoval, aby Vám výsledky sdělil. Pokud toto nebudete chtít je možné požádat o snímky přes radiologické pracoviště, kde jste vyšetření absolvoval, ale určitě je nezbytné, aby došlo ke kontrole, zda je na ledvinách vše v pořádku!

Co se týče odběrů, hladina testosteronu je skutečně vyšší, předpokládám, že z toho důvodu byly odběry krve provedeny znovu, aby se vyloučila chyba při odběru. Pokud by byla hladina testosteronu i nadále vyšší je důležité pátrat po příčině. Jinak podotýkám, že při vyšších hladinách testosteronu nedochází ke snížení libida a zhoršení erekce, spíše naopak. Při poruchách erekce je nutné pomýšlet na možnou příčinu v "ucpaných cévách tukem", vyšetřuje se hladina cholesterolu a tuků z krve. Pokud toto bude v pořádku, je možné nasadit léky na podporu erekce, čímž se odliší, zda je příčina organická (například rychlý odtok krve ze žil penisu) nebo je příčina psychická, a v takovém případě se erekce po lécích navodí. Nicméně pokud potíže trvají již osm let, odhadovala bych, že bude potíž v ucpaných cévách. Bylo by dobré znát Váš životní styl, jak se stravujete, jste kuřák, pijete alkohol, máte vysoký tlak krve, kolik vážíte? to vše jsou faktory, které erekci zhoršují.

V tuto chvíli navrhuji kontaktovat opět urologické pracoviště, kde jste byl vyšetřen, aby proběhla kontrola všech výsledků a naplánovalo se další vyšetření. Pokud toto odmítáte, určitě můžete zažádat o výpis z dokumentace a můžete se obrátit na jiné pracoviště. Nicméně opravdu doporučuji výsledky všech vyšetření zkontrolovat.

Samozřejmě ideální by bylo mít nějakou zprávu z vyšetření nebo výsledky, nicméně doufám, že jsem Vám tímto alespoň pomohla objasnit celou situaci.
S pozdravem Dr. Rafajová

Související dotazy

Antidepresiva vs erektilní dysfunkce
Dobrý den, velice zkráceně - léčím se na úzkostně-depresivní...
Seznám léku na erektilní dysfunkci
Dobrý den, trápí mne erektilní dysfunkce způsobená...
Erektilní dysfunkce
Zdravím lékaře, případné čtenáře a všechny další zúčastněné....
Erektilní dysfunkce
Dobrý den, je mi 19 let a trápí mě erektilní dysfunkce....
Erektilní dysfunkce začátek a sexulogické poradny
Dobrý den rád se zeptal kde najdu seznam sexuologu...
Erektilní dysfunkce
Dobrý den, mám dotaz ohledně mého problému. Nejsem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Erektilní dysfunkce

Zdravím lékaře, případné čtenáře a všechny další zúčastněné. Můj dotaz se týká...

Erektilní dysfunkce

Dobrý den, mám v sexu problém s erekcí. Dřív jsem trpěl předčasnou ejakulací,...

Erektilní dysfunkce

Dobry den,chci se zeptat na ranni erekce,jak jsou dulezite a co mohou signalizovat...

Erektilní dysfunkce

Dobrého dne, či večera. Mám delší dobu problémy s erekcí v podobě tvrdosti a...

Erektilní dysfunkce

Je mi 61 let a trpim nedostatecnou erekci,spis uz nefunkci erekce,rano nulova,s...

Erektilní dysfunkce

Dobrý den, mám “problém” s předkožkou. Jde naprosto v pořádku přetáhnout, nesvědí,...

Erektilní dysfunkce

Dobrý den, potřebovali by jsme radu. I když se s přítelem mazlíme nebo jsme...

Erektilní dysfunkce

Dobrý den, chci se u Vás informovat. Je mi 52 let a v posledních dvou letech...

Erektilní dysfunkce

dobry den,mam problemy s erekci,neni tak pevna a rychle zkonci,rani erekce je...

Erektilní dysfunkce

dobry den me akurat erekce trapi uz dlouho,ze nekdy ho mam v erekci na zacatku...

Erektilní dysfunkce

Dobrý den, poslední dva měsíce mám problém s erekcí a vyvrcholení při sexu s...

Erektilní dysfunkce

Zdravím, mám problém s malým citem v penisu. Partnerka mi to dělala orálně,...

Erektilní dysfunkce

Dobrý den, již pátým rokem se potýkám s erektilní dysfunkcí. Byl jsem na vyšetření...

Erektilní dysfunkce

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na jednu věc. Někde jsem četl že pokud u chlapa...

Erektilní dysfunkce

Již dlouhou dobu mám problém v sexu touha a chuť je ale mám problém aby se mi...

Erektilní dysfunkce

Dobrý den, mám dotaz ohledně mého problému. Nejsem si jist čím je to způsobeno...

Erektilní dysfunkce

Dobrý den. Rád bych se zeptal, zda lék Helex 1mg může nějak ovlivnit účinek...

Erektilní dysfunkce

Dobrý den, mám v posledních letech problém s erekcí. V posledních 5 letech se...

Erektilní dysfunkce

Dobrý den, mám problém s erekcí, když jsme s jakoukoliv holkou v posteli. Ať...

Erektilní dysfunkce a antidepresiva

Dobrý večer, mám problém s erekcí při pohlavním styku. Většinou ji ani nedosáhnu,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Sexuální život s jedním varletem

Dobrý den. Léčím se z rakoviny varlete, kdy mě odoperovali levé varle kde byl...

Studené nohy

Neustále má studené nohy nejspíš se mi špatně prokrvuju.Práveže mám ještě cukrovku...

Pupínky na žaludu

Pred tremi dny se mi na zaludu udelaly male pupinky, myslel jsem, ze to bude...

DAO enzym, histaminová intolerance

Dobrý den, mám podezření na histaminovou intoleranci, kde přesně je možné test...

Natažené úpony v pánevním dnu? Napětí v musculus cremaster.

Dobrý den pane doktore, před 4mi měsíci mi znenadání propukla silná bolest...

Vyrážka v tříslech


Tmavé kruhy kolem očí, pálení očí

Kolem očí mám tmavé kruhy, kůže je vrásčitá s nebolestivými pupínky. Kůži se...

Neurologické potíže po užívání Medrolu


Boule za uchem

Dobry den mam tento problem udelala se mi boile za uchem,ze zacatku byla mala...

Strach z nemocí

Dobrý den, je mi 18 let a v létě jsem si zažila románek s člověkem, kterého...

Točení hlavy po alkoholu

Dobrý den, Už 5 dní se mi točí hlava. Před cca 8mi dny jsme byli na akci v...

Výrůstek uvnitř konečníku

Dobrý den,¨ měla jsem 2 dny střevní chřipku a včera večer jsem zjistila, že...

Necitlivost končetin

Dobrý den, delší dobu si u sebe všímám částečné necitlivosti v rukou a nohou,...

Brnění končetin, bolesti hlavy, hučení v uších

Mám už od 23.1. problémy, kdy jsem prodělal 2 krát zánět průdušek a měl jsem...

Suché bradavky

Dobrý den, je mi 26 let a již několik let trpím na suché hroty bradavek (nikoli...

Zvýšená hladina kreatininu

Manžel má zvýšenou hlad.kreatininu165.Čím je to způsobeno, jak to léčit. Léky...

Velmi silné záškuby na levém rameni

Dobrý den. Popis problému: Ležím na dovolené v posteli. Špatně jsem tu noc...

Zbarvení jazyka

Dobrý den, již delší dobu mě trápí hnědý povlak na jazyku. Nemám žádný problém,...

Popis Rtg hrudníku

Dobrý den, co prosím znamená popis RTG snímku plic. Obě plicní křídla rozepjatá,...

Bolest hrudní páteře - angina pectoris ?

Dobry den, posledne 2 mesiace mavam slabe bolesti v oblasti hrudnej chrbtice...

Reklama