Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Fibrilace síní

Srdce a cévy Jiří 6.9.2016

Dobrý den, mám diagnostikovánu fibrilaci síní, a chtěl bych poprosit o nějaké informace jak se zachovat v případě, že mám podezření na záchvat. Pro zastvení fibrilace jsme dostal lék co se jmenuje Flecainide antirytmikum, reguluje průtok sodíku v srdci), a ten mám použít pouze pokud na mě přijde aritmie.
Pro informaci ... za poslední rok mi srdce začlo fibrilovat 4x. Po požití prášku fibrilace přestala do hodiny.
A teď tedy konečně ty dotazy:
1) Občas se mi pouze zrychlí tep na cca 100 a velmi pomalu klesá, musím třeba hodinu odpočívat abych ho snížil na nějakých 80. Je toto zrychlení tepu důvodem proto si vzít prášek?
2) může toto zrychlení tepu způsobit koagulaci krve, nebo se toto děje pouze při fibrilaci?
3) Pokud fibriluji například hodinu nebo dvě (hodinu cesta pro prášek + hodina do účinku) je třeba se obávat koagulace krve a jejích následků? Jak silný antikoagulant je kys. acetylsalicylová?
4) rozpustí se sraženina při standartní funkci srdce, nebo se tato sraženina kumuluje?
4) Doteď jsme měl aritmii(fibrilaci) vždy poté, co se mi zrychlil tep na nějakých 110, (například jednou jsem se strašně lekl a jak se mi rozbušilo srdce, tak jsem začal fibrilovat) . Dotaz zní, zda je možné začít fibrilovat aniž by se mi změnila tepová frekvence?? (např. mám stále 70-75 ale začnu fibrilovat)

Žiji v představě, že pokud si změřím tep pravidelných 75, tak nefibriluji. Je to tak?

5) když na mě přišla fibrilace, tak jsem v následujících několika dnech měl vždy pocit, že jsem na hraně začít fibrilovat znovu (velmi snadno mi vylítne nahoru tepová frekvence, cítím se tak trošku nervózní) Je to normální a nebo je pouze psychické?

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

zdravím Vás... hodně složitá otázka... srdce si potvora často dělá co chce...ale samotná fibrilace není nějak nebezpečná, spíš nepříjemná... riziko vzniku sraženiny krve samozřejmě nastává při delším trvání FS, dejme tomu více než týden, pak samořejmě na častosti záchvatů, jinak netuším proč nemáte nasazený betablokátor, který by právě mohl snižit tu tepovou frekvenci na těch 60 až 70 a měl by působit i preventivně na vznik záchvatů... zkusil bych třeba Betaloc zok 25 mg. nebo Nebivolol 5 mg., další možností je nasadit malinkou dávku antidepresiva, třeba Remood 1/2 na noc, pokud máte stresy, určitě by vám to pomohlo, někdy opravdu bohatě stačí lehce se zlidnit, což je přesně efekt tohoto léku a psychika je mocná a jako zázrakem vás zbaví potíží i záchvatů... takže bych to určitě zkusil a nebál se toho,závislost na to nevzniká... jinak silné léky na ředění krve se nasazují podle kardiologických tabulek a řídí se právě častostí a délkou záchvatů, vaše potíže jsou samozřejmě naprosto typické a nic nenormálního na tom není, srdce které má náchylnost k fibrilování síní, to bude dělat bohužel při každé možné příležitosti, stresu, únavě, je to prostě dispozice, často vrozená a často spojená s krizí středního věku a je potřeba si najít nějaké řešení, klidně léky nebo meditace a jógu, to je fuk, hlavně když vám to zabere, a určitě vám něco pomůže, jen je potřeba si to vyzkoušet... pokud hmatáte naprosto pravidelný tep, je to samozřejmě v pořádku, u fibrilace síní je pak puls nepravidelný a většinou i o dost rychlejší, ale někdy také nemusí, ale to bývá málokdy... pokud se tvoří krevní sraženiny, měly by být vidět na jícnovém echu, tedy sondou do jícnu, která ultrazvukem vyšetří zcela bezprostředně a jednoznačně jejich přítomnost, sraženiny sedí jako přilepené na vnitřní stěně síní, tedy nekmitají v síni... ale narůstají a mohou se uvolnit a vyletět do krvního oběhu a způsobit vážnou mozkovou mrtvici nebo ucpat jiné tepny v těle, takže jejich nález je jednoznačnou indikací pro nasazení antikoagulační léčby, léčba Aspirinem je doporučována právě u mírných poruch kde ještě tromby nevznikly, ale není zcela spolehlivá, když už je riziko tvorby sraženin vyšší...malé sraženiny se antikoagulační léčbou rozpustí, některé velké tromby se nerozpustí úplně ale ztvrdnou natolik že se již nehnou a zůstávají přichycené na svém místě a nemohou nikam vyletět, antikoagulace ovšem brání tomu aby tyto tromby se opětovně zvětšovaly a neuvolňovaly své nově vzniklé části do oběhu, právě ty pár dní nově vzniklé sraženiny ještě nejsou tak pevné a ztvrdlé a uvolňují se a jsou tím rizikem, ale toto řeší právě antikoagulační léčba, která tomu spolehlvě zabraňuje... a je třeba ji nasadit pokud je k tomu již důvod a vysoké riziko, dobře nastavená léčba zcela zabrání tvorbě sraženin a za 20 let jsem se nesetkal s případem embolizace pokud byla léčba dobře dodržována a kontrolována... tak snad je to všechno :-) díky, pěkný den.

Související dotazy

Fibrilace síní
Dobrý den Mám tatínka v nemocnici 57 let. Diagnóza...
Fibrilace síní
Dobrý den. Mám fibrilaci síní a užívám Warfarin. Samozřejmě...
Fibrilace síní
Dobrý den, nedávno jsem si z preventivních důvodů pořídil...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Fibrilace síní

Dobrý den, nedávno jsem si z preventivních důvodů pořídil tlakoměr s ekg. Mám...

Fibrilace síní

Dobrý den, 10 let se léčím s fibrilaci síní, užívám Betaloc zok 25 mg, Tolura...

Fibrilace síní

Dobrý den, můj manžel (30let) bere již od června Sectral 400, bere půl tablety...

Fibrilace síní

Dobrý den Mám tatínka v nemocnici 57 let. Diagnóza fibrilace síní, leva komora...

Fibrilace síní

Mám poruchy srdečního rytmu,užívám Xarelto a teď nově Rytmonorm. Tuto arytmii...

Fibrilace síní

Dobry den, mam takovy opakovany problem, co mi na pohotovosti nikdy nedokazali...

Fibrilace síní

Dobrý den. Mám fibrilaci síní a užívám Warfarin. Samozřejmě bych raději užívala...

Fibrilace síní

Dobrý den. Trpěla jsem několik let arytmiemi, přesná diagnóza je Paroxysmální...

Fibrilace síni

Dobrý den, chtěla bych znát názor kardiologa na zjištěnou arytmii.Do přechodu...

Fibrilace síní

Můj otec trpí problémy se srdcem, jako jsou:(( fibrilace síní, srdeční selhání,...

Fibrilace síní + antikoncepce

Dobrý den. V rodině máme zdravotní problém - fibrilace síní (léčeno Warfarinem)....

Fibrilace síní a rakovina

Dobrý den, prosím o Váš názor k následující zdravotní situaci: Manžel v listopadu...

Fibrilace síní- zvolit léky nebo katetrizační léčbu?

Dobrý den. Ráda bych se zeptala: Diagnostický souhrn: levosíňový fluter/fibrilace...

Fibrilace síní-medikace Pradaxou nebo Warfarinem?

Jsem 5.rok po MVR, TVP a sutuře ouškaLS. Po probuzení diagnostikována levostranná...

Fibrilace síní, fyzická aktivita

Dobrý den, je mi 37 let a bohužel jsem byl nedávnou hospitalizován s diagnózou...

Fibrilaci

Dobrý den, dostal jsem naprosto parádní odpověď ohledně fibrilace síní od...

Fibrinogen storage disease

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na chorobu fibrinogen storage disease. Pokouším...

Fibrinogenní přeměny placenty

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu, jsem ve 33. týdnu těhotenství a...

Fibrinolyza v UM

Dobry deň, chcela by som sa spytať či podanie fibrinolytickej liečby pri AKS...

Fibro/lipom

Dobrý den, dnes jsme byli na Sonografii s 8letým synem, protože se mu na patě...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Výtok z pochvy


Bulky na vagině

Dobry den mela bych dotaz tykajici se gynekologie Jsem maminkou rocniho ditete...

Bolesti podbiřšku a v bederní oblasti

Dobrý den, na začátku tohoto roku jsem byla léčena cca po 3 týdenních obtížích...

Točení hlavy, přeskakování srdce

Dobrý den, již delší dobu mě trápí tzv. přeskakování srdce. Byl jsem u lékaře,...

Zvracení hlenu, křeče.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat co může být příčinou toho, že můj přítel...

Nemám menstruaci při braní antikoncepce

Dobrý den pane doktore, beru přes rok antikoncepci a prakticky nemám menstruaci...

Bolesti na hrudníku, píchání vlevo

Dobry den, je mi 18 let a v zari minuleho roku me z niceho nic chytl takovy...

Křupání v kloubu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je normální, že mi křupe v chodidle...

Opary na dekoltu, puse a bradě

Dobrý večer, během dvou dnů se mi udělali opary na dekoltu, puse a bradě. Jelikož...

Otok obličeje

Dobrý den, už pár měsíců mám problém s otékáním. Otéká mi obličej, kolikrát...

Existuje u mužů něco jako menopauza?

Dobrý den, když se mi holky narodíme, tak přijdou s námi na svět i statisíce...

Bolest v pravém podbřišku

Dobrý den, píší vám jako poslední variantě, která mi snad poradí. Víc jak měsíc...

Prasklý meniskus

Dobrý den, je mi 15 let a jsem po operaci s prasklým meniskusem. Chtěl bych...

Hlen v žaludku

dobrý den,jsem po nemoci horních cest dýchacích.méla jsem hlenitou rýmu a vykašlávala...

Problémy s vniknutím penisu do pochvy.

Dobrý den, mám problém, je to týden co jsem měla s přítelem první sex. Dostavili...

Krev a hnis ve slinách

Dobrý den mám dotaz. Vždy ráno jak vstanu tak mám krev ve slinach v krku. Krev...

Udělal se mi na vagine pupinek

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Udělal se mi na vagine pupinek( vedle čurací...

Preventivní prohlídka na gynekologii v pripadnem tehotenstvi

Dobry den, mam jit na preventivni prohlidku na gynekologii, a nevim, zda jsem...

Bolest zad


Boulička penisu

Dobry den. Pred tydnem se mi udelala se spod penisu u zaludu boulicka. Kera...

Reklama