Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Fibrilace síní

Jiří B. 6.9.2016 redakce uLékaře

Dobrý den, mám diagnostikovánu fibrilaci síní, a chtěl bych poprosit o nějaké informace jak se zachovat v případě, že mám podezření na záchvat. Pro zastvení fibrilace jsme dostal lék co se jmenuje Flecainide antirytmikum, reguluje průtok sodíku v srdci), a ten mám použít pouze pokud na mě přijde aritmie. Pro informaci ... za poslední rok mi srdce začlo fibrilovat 4x. Po požití prášku fibrilace přestala do hodiny. A teď tedy konečně ty dotazy: 1) Občas se mi pouze zrychlí tep na cca 100 a velmi pomalu klesá, musím třeba hodinu odpočívat abych ho snížil na nějakých 80. Je toto zrychlení tepu důvodem proto si vzít prášek? 2) může toto zrychlení tepu způsobit koagulaci krve, nebo se toto děje pouze při fibrilaci? 3) Pokud fibriluji například hodinu nebo dvě (hodinu cesta pro prášek + hodina do účinku) je třeba se obávat koagulace krve a jejích následků? Jak silný antikoagulant je kys. acetylsalicylová? 4) rozpustí se sraženina při standartní funkci srdce, nebo se tato sraženina kumuluje? 4) Doteď jsme měl aritmii(fibrilaci) vždy poté, co se mi zrychlil tep na nějakých 110, (například jednou jsem se strašně lekl a jak se mi rozbušilo srdce, tak jsem začal fibrilovat) . Dotaz zní, zda je možné začít fibrilovat aniž by se mi změnila tepová frekvence?? (např. mám stále 70-75 ale začnu fibrilovat) Žiji v představě, že pokud si změřím tep pravidelných 75, tak nefibriluji. Je to tak? 5) když na mě přišla fibrilace, tak jsem v následujících několika dnech měl vždy pocit, že jsem na hraně začít fibrilovat znovu (velmi snadno mi vylítne nahoru tepová frekvence, cítím se tak trošku nervózní) Je to normální a nebo je pouze psychické?

Odpovídá:

MUDr. David Folprecht


zdravím Vás... hodně složitá otázka... srdce si potvora často dělá co chce...ale samotná fibrilace není nějak nebezpečná, spíš nepříjemná... riziko vzniku sraženiny krve samozřejmě nastává při delším trvání FS, dejme tomu více než týden, pak samořejmě na častosti záchvatů, jinak netuším proč nemáte nasazený betablokátor, který by právě mohl snižit tu tepovou frekvenci na těch 60 až 70 a měl by působit i preventivně na vznik záchvatů... zkusil bych třeba Betaloc zok 25 mg. nebo Nebivolol 5 mg., další možností je nasadit malinkou dávku antidepresiva, třeba Remood 1/2 na noc, pokud máte stresy, určitě by vám to pomohlo, někdy opravdu bohatě stačí lehce se zlidnit, což je přesně efekt tohoto léku a psychika je mocná a jako zázrakem vás zbaví potíží i záchvatů... takže bych to určitě zkusil a nebál se toho,závislost na to nevzniká... jinak silné léky na ředění krve se nasazují podle kardiologických tabulek a řídí se právě častostí a délkou záchvatů, vaše potíže jsou samozřejmě naprosto typické a nic nenormálního na tom není, srdce které má náchylnost k fibrilování síní, to bude dělat bohužel při každé možné příležitosti, stresu, únavě, je to prostě dispozice, často vrozená a často spojená s krizí středního věku a je potřeba si najít nějaké řešení, klidně léky nebo meditace a jógu, to je fuk, hlavně když vám to zabere, a určitě vám něco pomůže, jen je potřeba si to vyzkoušet... pokud hmatáte naprosto pravidelný tep, je to samozřejmě v pořádku, u fibrilace síní je pak puls nepravidelný a většinou i o dost rychlejší, ale někdy také nemusí, ale to bývá málokdy... pokud se tvoří krevní sraženiny, měly by být vidět na jícnovém echu, tedy sondou do jícnu, která ultrazvukem vyšetří zcela bezprostředně a jednoznačně jejich přítomnost, sraženiny sedí jako přilepené na vnitřní stěně síní, tedy nekmitají v síni... ale narůstají a mohou se uvolnit a vyletět do krvního oběhu a způsobit vážnou mozkovou mrtvici nebo ucpat jiné tepny v těle, takže jejich nález je jednoznačnou indikací pro nasazení antikoagulační léčby, léčba Aspirinem je doporučována právě u mírných poruch kde ještě tromby nevznikly, ale není zcela spolehlivá, když už je riziko tvorby sraženin vyšší...malé sraženiny se antikoagulační léčbou rozpustí, některé velké tromby se nerozpustí úplně ale ztvrdnou natolik že se již nehnou a zůstávají přichycené na svém místě a nemohou nikam vyletět, antikoagulace ovšem brání tomu aby tyto tromby se opětovně zvětšovaly a neuvolňovaly své nově vzniklé části do oběhu, právě ty pár dní nově vzniklé sraženiny ještě nejsou tak pevné a ztvrdlé a uvolňují se a jsou tím rizikem, ale toto řeší právě antikoagulační léčba, která tomu spolehlvě zabraňuje... a je třeba ji nasadit pokud je k tomu již důvod a vysoké riziko, dobře nastavená léčba zcela zabrání tvorbě sraženin a za 20 let jsem se nesetkal s případem embolizace pokud byla léčba dobře dodržována a kontrolována... tak snad je to všechno :-) díky, pěkný den.

Související dotazy

Fibrilace síní
Dobrý den Mám tatínka v nemocnici 57 let. Diagnóza...
Fibrilace síní + antikoncepce
Dobrý den. V rodině máme zdravotní problém - fibrilace...
Fibrilace síní
Dobrý den, 10 let se léčím s fibrilaci síní, užívám...
Fibrilace síní
Dobry den, moc prosim o radu.mam diag.paroxysmalni...
Fibrilace síní
Dobrý den, můj manžel (30let) bere již od června Sectral...
Fibrilace síní
Dobrý den, moje maminka, 73 let, již asi 10 let trpí...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Fialový pupíek v tříslech

Dobrý den, mám takový problém.. už delší dobu mám v tříslech fialový "pupínek",...

Fialový pupínek na uchu

Dobrý den, na uchu se mi udělala před několika měsíci takový fialový pupínek....

Fialový žalud

Dobrý den , je mi 22 let a už asi rok mám problém s touto "věcí" . Chtěl jsem...

Fialový žalud

Dobrý den, zpozoroval jsem, ze mám takovou nezvyklou barvu žaludu, takovou zarudlou...

Fialový žalud a malý šourek

Zdravim mam problém s fialovým žaludem je to normální či je to nemoc? Ještě...

Fiaolvý žalud

Dobrý den, chci se zeptat můj žalud je celý fialový ale nebolí ani nenatéká...

Fibbrilní křeč

Dobrý den muj syn dnes prodělal fibrilní křeč odvezla ho rychlá chci se zaptat...

Fibrilace

Dobrý den,obracím se na Vás znovu s prosbou o zodpovězení mého dotazu.Před dvěma...

Fibrilace

Dobrý den pane doktore...předem se omlouvám za komplikovaný dotaz.Od mala sem...

Fibrilace komor

Dobrý den. K dotazu( Dobrý den Je mi 27 let a trpim fibrilacemi komor. Poškozují...

Fibrilace síní

Dobrý den, moje maminka, 73 let, již asi 10 let trpí občasnou fibrilací síní....

Fibrilace síní

Dobry den, moc prosim o radu.mam diag.paroxysmalni fibrilace sini, posledni...

Fibrilace síňí

Dobrý dne, trpím častou fibrilací síňí. Beru na to vasocardin a rytmonorm, ale...

Fibrilace síní

Prosim o zhodnocení výsledku holter.vyšetřeni. V příloze zasílám vyšetření ze...

Fibrilace síní

Dobrý den, 10 let se léčím s fibrilaci síní, užívám Betaloc zok 25 mg, Tolura...

Fibrilace síní

Dobrý den, můj manžel (30let) bere již od června Sectral 400, bere půl tablety...

Fibrilace síní

Dobrý den Mám tatínka v nemocnici 57 let. Diagnóza fibrilace síní, leva komora...

Fibrilace síní + antikoncepce

Dobrý den. V rodině máme zdravotní problém - fibrilace síní (léčeno Warfarinem)....

Fibrilace síní-medikace Pradaxou nebo Warfarinem?

Jsem 5.rok po MVR, TVP a sutuře ouškaLS. Po probuzení diagnostikována levostranná...

Fibrilace síní, fyzická aktivita

Dobrý den, je mi 37 let a bohužel jsem byl nedávnou hospitalizován s diagnózou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zinnat 500 a slunce


Trombóza


10 měsíční kojenec-časté usínání během dne


Stržený nehet


Akné


Konec opakujících se vaginálních mykóz: víme, co zabírá


Bolest a otok kloubu na noze pod palcem


Předávkování Stopexem


Neschopnost orgasmu


ATB


Bolest hlavy a krku

Dobry den,chtela bych se zeptat.Uz skoro rok pomaham mame s manualni domaci...

Patříte mezi kardiaky? Nezapomeňte na očkování proti chřipce!


Borglycerin


Sexuální poradna


Roupi


Nádory ledvin jsou často objeveny náhodně


Bolest rukou


MUDr. Otakar Stiebler

Ordinace praktického lékaře pro dospělé

Interupce


Mám na toaletním papíru jasně červenou krev

Krev ve stolici. Dobrý den, mám dotaz. Dnes jsem byla již asi po druhé -...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×