Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Fibrilace síní a rakovina

Srdce a cévy Lada 16.5.2019

Dobrý den, prosím o Váš názor k následující zdravotní situaci:
Manžel v listopadu 2018 operován laparoskopicky pro kameny ve žlučníku, po týdnu rekonvalescence doma (týden zvracení a škytavky) odvezen znovu do nemocnice - zjištěn zhoubný nádor mezi tenkým a tlustým střevem. Okamžitě proběhla ještě týž den operace. Po zhojení jizvy naordinována chemoterapie (12 cyklů).
Po třetím cyklu žaludeční a psychické problémy a následně fibrilace srdečních síní. Podány léky na ředění krve a léky na srovnání srdečního rytmu. V chemoterapiích pokračováno. Nyní po cca 2 měsících od nástupu fibrilace podstoupí kardiostimulaci. Je možné po 8 týdnech ještě tímto způsobem dostat srdce do správného rytmu? Slyšela jsem, že po více než 2 týdnech se již srdce do správného rytmu nevrátí. A jak máme postupovat dále? Cyklů má za sebou 7 a 5 před sebou. Pokud se rytmus vrátí, nevyhodí chemické látky srdce z rytmu znovu? A pokud se srdce nevrátí do rytmu, je nutné podstupovat ještě 5 cyklů a nemocné srdce dál ničit? Žádný z lékařů, ani onkolog, ani kardiolog nám na tuto otázku neumí odpovědět. V příloze Vám zasílám lékařské zprávy - jak onkologie, tak záchytu fibrilace síní a též kardiologa.
Za Váš názor předem děkuji

Doplňující dotaz:
Dobrý den, ještě prosím, pokud je to možné o odpověď, jak nebezpečné je nekončení 5-ti cyklů(z naordinovaných 12) chemoterapie. A je možné takto předčasně chemoterapii ukončit na vlastní žádost a požádat o vyšetření CT-PET předčasně, nebo na toto vyšetření po předčasně ukončené chemoterapii není nárok? Děkuji moc za zodpovězení doplňující odpovědi. Lada

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den, bohužel v doložené dokumentaci chybí zásadní vyšetření, ultrazvuk srdce, tedy echokardiografie( ECHO ), která měla být byla provedena 1.4. 2019. Zde by měla býti popisována velikost síní ( či předsíní lidově ), pokud je zjištěna síň zvětšená ( dilatovaná ), pak bude k poruchám rytmu docházet stále, ale není to žádná katastrofa, s touto poruchou se lidé dožívají klidně 95 let a vůbec žádné potíže se srdcem nemají. Můj otec měl toto od 50 let a v 90 ještě kopal krumpáčem na zahradě a bohatě stačí užívat nasazenou léčbu. Pokud síně zvětšené nejsou, je možné že se pravidelný rytmus zase vrátí, ale asi až po skončení celé léčby a celkové stabilizaci stavu, takže jednoznačně má nyní přednost onkologická léčba. Porucha rytmu srdce v podstatě ničemu nevadí, ale je potřeba ji sledovat a brát léčbu na "ředění krve", aby se nevytvářely sraženiny, což je u onkologické diagnózy výhod , protože nádory způsobují často krevní sraženiny. Takže léčba je to v tomto směru ideální prevence všech možných cévních komplikací, jinými slovy, srdce nyní řešit vůbec nemusíte, a veškerou snahu upřete na zvládnutí celé chemoterapie, aby léčba byla maximálně úspěšná. Děkuji za dotaz.

Doplnění odpovědi:
Chemoterapie je jedinou šancí na přežití, i kdyby nyní PET CT ukázalo, že je nádor pryč a nikde nic, vůbec to neznamená důvod k ukončení léčby. Naopak, nedostatečná léčba by vedla k návratu a recidivě nádoru třeba za rok. Veškeré studie dokázaly, že úplné vyléčení rakoviny je možné jen s maximální možnou dávkou, tedy těch 12 cyklů ideálně. Mikrometastázy a nádorové buňky v krvi a uzlinách nyní žádným vyšetřením vidět či zjistit nelze. Proto nemá nyní PET CT vůbec žádný smysl a nemůžete se jeho výsledkem nijak řídit, proto chemoterapii rozhodně předčasně neukončovat, protože je zcela jisté že nádorové buňky v těle ještě kolují. Je to dokázáno na tisícovkách případů a mnoha let výzkumu a zkušeností onkologické léčby, že jen maximální léčba má naději na úspěch. I když je to léčba drastická, tak nežádoucí účinky odezní a na srdce toto nebude mít žádný trvalý poškozující vliv. Ani ta samotná arytmie nijak zvláště stav srdce nezhoršuje, stav srdce se zhoršuje při vysokém tlaku, obezitě, cukrovce, kouření, ale při samotné fibrilaci síní jen vcelku minimálně. Mám takových pacientů desítky s touto poruchou, mají 80 i 90 let, a nález na srdci ekg, echo mají skoro stejný jako před 20 lety, pokud tedy jsou jinak správně léčeni a dodržují vše co mají, a fyzickou námahu snáší naprosto bez problémů. Tato porucha je opravdu téměř neškodná naštěstí, pokud je správně léčena, což zde je a bude. Jenom chemoterapie dokáže nyní pacientovi zachránit život, a čím více cyklů snese, tím bude větší naděje úplného vyléčení. Nedostatečná léčba by rychle vedla k návratu nádoru. Zde máte vždy jen jednu jedinou možnost, resp. příležitost. První léčba musí být naprosto maximální aby se všechny nádorové buňky zlikvidovaly. Pokud ne a nádor se vrátí, pak již chemoterapie i jiná léčba přestává fungovat a je po nadějích, takže u zhoubného nádoru máte vždy jen jeden jediný pokus, který může být úspěšný. Další již nebudou zdaleka tak účinné a proto ten první nesmíte za žádnou cenu promarnit nějakou nedostatečnou polovičatou léčbou. Nádory v této lokalitě jsou bohužel velmi zrádné, takže je potřeba postupovat s maximální silou a dávkou, jinak bude naděje na vyléčení výrazně snížena. Určitě by vám měl totéž říci každý onkolog, děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zbyněk Cejnar


Dobrý den, jak píše pan doktor. Nyní má přednost onkologická léčba. Fibrilace síní není život ohrožující arytmie, které je nutné se obávat. Upraví se vnitřní prostředí, nasadí se léky na zpomalení srdečního rytmu a léky na ředění krve, jako prevence krevních sraženin. Je možné, že arytmie zmizí po léčbě. Nikde není jasně dáno, že pokud trvá 2 týdny tak jí bude mít manžel napořád. Ať vše dobře dopadne.

Související dotazy

Fibrilace síní
Dobrý den Mám tatínka v nemocnici 57 let. Diagnóza...
Fibrilace síní
Dobrý den. Mám fibrilaci síní a užívám Warfarin. Samozřejmě...
Fibrilace síní
Dobrý den, nedávno jsem si z preventivních důvodů pořídil...
Fibrilace síní
Dobrý den. Trpěla jsem několik let arytmiemi, přesná...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Fibrilace síní

Dobrý den, můj manžel (30let) bere již od června Sectral 400, bere půl tablety...

Fibrilace síní

Dobrý den Mám tatínka v nemocnici 57 let. Diagnóza fibrilace síní, leva komora...

Fibrilace síní

Mám poruchy srdečního rytmu,užívám Xarelto a teď nově Rytmonorm. Tuto arytmii...

Fibrilace síní

Dobry den, mam takovy opakovany problem, co mi na pohotovosti nikdy nedokazali...

Fibrilace síní

Dobrý den. Mám fibrilaci síní a užívám Warfarin. Samozřejmě bych raději užívala...

Fibrilace síní

Dobrý den. Trpěla jsem několik let arytmiemi, přesná diagnóza je Paroxysmální...

Fibrilace síni

Dobrý den, chtěla bych znát názor kardiologa na zjištěnou arytmii.Do přechodu...

Fibrilace síní

Můj otec trpí problémy se srdcem, jako jsou:(( fibrilace síní, srdeční selhání,...

Fibrilace síní

Dobrý den, mám diagnostikovánu fibrilaci síní, a chtěl bych poprosit o nějaké...

Fibrilace síní + antikoncepce

Dobrý den. V rodině máme zdravotní problém - fibrilace síní (léčeno Warfarinem)....

Fibrilace síní- zvolit léky nebo katetrizační léčbu?

Dobrý den. Ráda bych se zeptala: Diagnostický souhrn: levosíňový fluter/fibrilace...

Fibrilace síní-medikace Pradaxou nebo Warfarinem?

Jsem 5.rok po MVR, TVP a sutuře ouškaLS. Po probuzení diagnostikována levostranná...

Fibrilace síní, fyzická aktivita

Dobrý den, je mi 37 let a bohužel jsem byl nedávnou hospitalizován s diagnózou...

Fibrilaci

Dobrý den, dostal jsem naprosto parádní odpověď ohledně fibrilace síní od...

Fibrinogen storage disease

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na chorobu fibrinogen storage disease. Pokouším...

Fibrinogenní přeměny placenty

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu, jsem ve 33. týdnu těhotenství a...

Fibrinolyza v UM

Dobry deň, chcela by som sa spytať či podanie fibrinolytickej liečby pri AKS...

Fibro/lipom

Dobrý den, dnes jsme byli na Sonografii s 8letým synem, protože se mu na patě...

Fibroademon

Dobry den, ve stredu jsem byla na sonu prsa a byly mi zjisteny v pravem prsu...

Fibroadenom

Dobrý den, po mamografii a UZ jsem byla na biopsii s FA 22x14,5mm, tento byl...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Konečník

Dobrý den, Je mi 17 let. Myslíte, že je možné mít rakovinu konečníku v tomhle...

Krev v moči

Dobrý den,mám takový problém,zhruba před týdnem se mě ve spermatu objevila krev,...

Brnění obou palců u nohy

Dbrý den, chtěla bych se zeptat, už asi dva měsíce mě brní bříška palců u nohou...

Rekonvalescence po covid-19

Dobrý deň, bývam v grécku a dostala som tu Koronavirus.( potvrdené PCR testom)...

Bolest hlavy


Pachnouci semeno-po chloru

Dobrý den, přítelkyně si už nějakou dobu stěžuje, že moje semeno smrdí. Když...

Skřípnutý mezižeberní nerv


Možné příznaky těhotenství


Uhnízdění vajíčka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho trvá než se vajíčko uhnízdí? Asi...

B komplex a žlutá moč


Zvětšená bolestivá lymfatická uzlina

Dobrý den, asi před měsícem a půl jsem měla problém s tim, že se mi vytvořila...

Autoimunitní onemocnění a léky

Dobrý den, můj dotaz se týká dcery (7 let). Byla jí zjištěna hypotyreóza z důvodu...

Poševní výtok

Dobrý deň , mám už takmer rok problém s výtokom .. v lete som mala veľmi bolestivú...

Ezetrol

také beru léky na cholesterol!ovšem je rozdíl v lécich.pan doktor vám napiše...

Bolest na hrudi a zádech po jídle

Dobrý den, můj manžel 37 let má vysoký tlak "spodní" bere léky coverex 4mg....

MR mozku

Dobrý den, před rokem a půl jsem prožil velmi stresující událost (měl jsem...

Odmitani potravy

Dobry den, mohl/a byste prosim "vyhodnotit" moji situaci - zda mam neco podniknout...

Bílý flíček na dásni

Dobrý den, Už asi před třemi dny jsem si všimla zarudnutí horní dásně pod rtem....

Menstruace a vytok z pupiku

Dobry den, nejsem si jista, zda jsem spravne zvolila specializaci. Muj problem...

Hnědý výtok po biopsii děložního čípku

Dobrý den, v pondělí jsem byla již po třetí na biopsii děložního čípku. Nikdy...

Reklama