Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Fibrilace síní a vliv psychiky

Jiný problém Gabriel 14.10.2021

Dobrý den,
do března 2020 jsem se cítil více-méně zdráv. Kromě brániční kýly, refluxu a kolísavého tlaku jsem neměl žádné potíže. Po dlouhodobém pracovním stresu (několik let) jsem se pod tlakem svých nadřízených a pocitu flustrace rozhodl přejít na jiné, ale podobné místo. Připravoval jsem se velmi fyzicky a změnou životozprávy, korekce hmotnosti vysadil léky na reflux i na tlak, a ten se více jak rok držel v normě. Neustále jsem si jej kontroloval. V lednu 2020 jsem byl na nové místo úspěšně přijat a v dubnu jsem měl nastoupit. V únoru jsem prodělal virózu či chřipku a léčil i antibiotiky (zda to mohl být Covid, nevím). Nemoc jsem vyležel. Ten březen 2020 jsem na naléhavé přání mé partnerky změnil názor a i z důvodu zlepšení situace na současném pracovišti, jsem nové místo odmítl. Jelikož jsem se na nové místo velmi připravoval, bylo to těžké rozhodnutí. Nakonec jsem byl ale i rád, protože ten březen 2020 mne asi 30 min po sportu postihla "hrozná" asi 3 hod. trvající arytmie, kterou jsem nikdy před tím nepoznal. Zavolal jsem si i ZZS, byla mi zjištěna i fibrilace síní a cca do hodiny jsem byl z nemocnice propuštěn. Pokud by mne toto postihlo v novém zaměstnání, mohl jsem v něm skončit a být bez práce. Zkrátka, od té doby se arytmie už opakovaly v různé délce i podobě. Přidali se potíže s dýcháním a tolerancí námahy, bolest na hrudi od refluxu, srdce či stresu, tlak se zvyšoval, postupně jsem nasadil původní léky na tlak i reflux. Bylo mi zjištěno i mírné astma, které se ukázalo být spíše od refluxu, tedy nic preventivně ani úlevově neinhaluji. Sportovat jsem úplně nepřestal, ale nedělá mi sport už moc dobře. Nyní, po roce a půl jsem si už na bolesti za sternem a občasnou dechovou tíseň (ne typickou dušností, ale spíše pocitem nedostatku vzduchu často s arytmií) už snad zvykl, ale trápí mne to moc, že už nejsem jako dřív - fyzicky i psychicky zdatný. Ulevilo se mi trochu i po pravidelné užívání Rytmonormu, který jsem před poslední návštěvou IKEM užíval jem při větších potížích. Každopádě mne i trápí , když musím začít užívat každý další nový lék a zanášet si organismus (nyní užívám i antikoagulatika) Nyní jsem plánován na katetrizační ablaci srdce, v kterou velmi spoléhám, jsem smířen s tím, že léky na tlak už nevysadím a reflux upravím zase životosprávou. Jen ta bolest na hrudi, dechové tísně, únava a ztráta výkonnosti mne hodně trápí a nevím, zda to někdy ještě přejde. Jestli to je psychosomatické, jsem objednán i na terapie, ale vidím to na dlouho. Nebo je to také od srdce a ablace by mohla pomoci. Také doufám v rehabilatace hrudní páteře a duševní hygienu, kterou se snažím dodržovat. Rád bych měl ale jistotu, že to není organické. Přikládám lékařské zprávy a prosím o Váš odborný názor, radu, doporučení. Moc předem děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jitka Lang


Dobrý den, pane Gabrieli! Děkujeme za Váš dotaz a moc se omlouváme za pozdní odpověď. Chápu, že pro Vás musí být nynější situace velmi náročná. Je však dobře, že své problémy řešíte nyní s odborníky. Po pročtení popisu Vašich potíží a přiložených lékařských zpráv se u Vás jedná o více problémů. Prvním z nich je určitě záchvatovitá fibrilace síní. Jedná se o onemocnění převodního systému srdce, který má za úkol řídit správnou koordinaci stahů všech 4 částí srdce. Vzhledem k tomu, že se u Vás občas arytmie vyskytne, tak může docházet k projevům slabosti, dušnosti a bolesti na hrudi. Arytmie totiž srdce svým způsobem vyčerpává. Co se týká příčiny vzniku, tak si nemyslím, že byste vzniku tohoto onemocnění mohl nějak zabránit. Čemu však lze pomoci je snížení četnosti záchvatů arytmie. Zde je především důležité se vyhnout stresovým situacím, které mohou ataku podnítit. Řešením může být do budoucna právě katetrizační radiofrekvenční ablace složek převodního systému v srdci, které činí potíže. Stav by se měl po výkonu výrazně zlepšit a mělo by dojít rovněž k omezení výše zmíněných nepříjemných příznaků. Co se týká potíží s gastroezofageálním refluxem, tak zde opět může být onemocnění modifikováno psychikou. Trávící trakt je totiž první, kde se psychický stres projeví. Každopádně určitý předpoklad vzniku onemocnění u Vás nejspíše byl vždycky, tíže potíží je však pravděpodobně závislá na míře stresu a také třeba nevhodné stravě. S případnou redukcí váhy a stravováním při onemocnění gastroezofageálním refluxem Vám může pomoci výživový specialista. Základní doporučení při reflexním onemocnění je především upřednostňování menších porcí vícekrát denně, vyhnout se kyselým a dráždivým potravinám (pomerančový džus, bílé víno a alkohol obecně, káva, pikantní jídlo atd.), nechodit spát hned po jídle, ideálně 2-3 hodiny od posledního jídla. Doporučuji spolupracovat také se zmiňovaným psychoterapeutem. Ten Vás totiž může naučit, jak se stresem aktivně pracovat. Dle přiložených zpráv je také patrné degenerativní postižení páteře, takže do budoucna je určitě vhodné cvičení ideálně na počátku s dozorem zkušeného fyzioterapeuta. V neposlední řadě také doporučuji postupovat dle pokynů Vašeho ošetřujícího kardiologa. Ozve se Vám naše sestřička a pomůže Vám s vyhledáním výše zmiňovaných specialistů, pokud budete mít zájem. Prosím, vyčkejte jejího zavolání. Držím palce, ať se Vaše potíže podaří brzy vyřešit!

Související dotazy

Fibrilace síní
Dobrý den. Chytré hodinky samsung s funkcí ekg mi vyhodnotili...
Fibrilace síní
Dobrý den Mám tatínka v nemocnici 57 let. Diagnóza...
Fibrilace síní
Užívám denně 1 ks 5 mg warfarin z důvodu problémů fibrilace...
Fibrilace síní
Dobrý den. Trpěla jsem několik let arytmiemi, přesná...
Fibrilace síní
Dobrý den. Pravidelně sportuji, ale od loňského jara...
Fibrilace síní
Dobrý den. Mám fibrilaci síní a užívám Warfarin. Samozřejmě...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Fibrilace síní

Dobrý den. Trpěla jsem několik let arytmiemi, přesná diagnóza je Paroxysmální...

Fibrilace síni

Dobrý den, chtěla bych znát názor kardiologa na zjištěnou arytmii.Do přechodu...

Fibrilace síní

Dobrý den paní doktorko.Ráda bych se zeptala.Před měsícem jsem měla fibrilaci...

Fibrilace síní

Dobry den Mohol by som vas poprosit o vyjadrenie,mam 30r.mavam obcasne exstrasystoly,chodim...

Fibrilace síní

Můj otec trpí problémy se srdcem, jako jsou:(( fibrilace síní, srdeční selhání,...

Fibrilace síní

Dobrý den, mám diagnostikovánu fibrilaci síní, a chtěl bych poprosit o nějaké...

Fibrilace síní + antikoncepce

Dobrý den. V rodině máme zdravotní problém - fibrilace síní (léčeno Warfarinem)....

Fibrilace síní a ostatní nemoci

Dobrý den, nechci působit nějak nešťastně, vím, že je na světě mnoho horších...

Fibrilace síní a rakovina

Dobrý den, prosím o Váš názor k následující zdravotní situaci: Manžel v listopadu...

Fibrilace síní a sport

Dobrý den, vím, že poradna u Lékaře není žádný chat, ale mám ještě jeden dotaz...

Fibrilace síní- zvolit léky nebo katetrizační léčbu?

Dobrý den. Ráda bych se zeptala: Diagnostický souhrn: levosíňový fluter/fibrilace...

Fibrilace síní-medikace Pradaxou nebo Warfarinem?

Jsem 5.rok po MVR, TVP a sutuře ouškaLS. Po probuzení diagnostikována levostranná...

Fibrilace síní, fyzická aktivita

Dobrý den, je mi 37 let a bohužel jsem byl nedávnou hospitalizován s diagnózou...

Fibrilace síní, léčba

Děkuji za důkladnou odpověď MUDr. Michaele Romanko Ingrischové. Vím, že to tady...

Fibrilaci

Dobrý den, dostal jsem naprosto parádní odpověď ohledně fibrilace síní od...

Fibrinogen storage disease

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na chorobu fibrinogen storage disease. Pokouším...

Fibrinogenní přeměny placenty

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu, jsem ve 33. týdnu těhotenství a...

Fibrinolyza v UM

Dobry deň, chcela by som sa spytať či podanie fibrinolytickej liečby pri AKS...

Fibro/lipom

Dobrý den, dnes jsme byli na Sonografii s 8letým synem, protože se mu na patě...

Fibroademon

Dobry den, ve stredu jsem byla na sonu prsa a byly mi zjisteny v pravem prsu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Únava, mravenčení

dobrý den, chtěla jsem se zeptat posledni dobou celkova unava, mravenčení, jakoby...

Nevolnost v letadle

Dobrý den! Poprvé poletím v pátek letadlem na dovolenou a strašně se bojím,...

Kompresní punčochy po AS kolene

Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala, jak dlouho je třeba po AS kolene...

Pád na koleno

Dobrý den, v úterý 16.5. jsem měla tělocvik. Měli jsme s kamarádkou nést jinou...

Bolesti zad - lze vyžadovat magnetickou rezonanci ke zpřesnění diagnózy?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem delší dobu na neschopence s bolestmi...

Zubní výplň vložka

Přeji Vám krásný den . Měl bych na Vás dva dotazy . Ten první : Bolest v zubu...

Chronický zánět šlachy pod kotníkem

Vážený pane doktore. Prosím o radu, jak dále pokračovat. Již 3,5 roku docházím...

Pupínky na krku

Dobrý den, před nedávnem se mi začaly dělat takové to pupinky které zasilam...

Zarudnutí obličeje

Dobrý den, trápí mě vyrážka na obličeji. Nejdříve mi zrudnul celý obličej, a...

Úzká pochva

Dobrý den pane doktore, mám problém se sexem, konkrétněji s tím, že mám příliš...

Gabapentin teva 300mg

Dobrý den, paní primařko, mám dotaz za mojí ženu. Má problémy s bederní páteří,...

Praskliny v oblasti genitálu

Dobrý den, prosím o radu. Mám citlivou kůži (léčím se s atopickým ekzémem),...

Mám artrozu čelistního kloubu

Dobrý den, mám artrozu čelistního kloubu. Dostala jsem vložku do úst proti...

Výpotek kloubu

Dobrý den, do kolene mi bylo 27.10 v nemocnici IKEM - dáno injekcí ,, citronan...

Prasklá kůže (rýha) v pravém třísle


Jednodenní horečka

dobrý den,prosím o vysvětlení jednodenní vysoké horečky 39 st.malátnost,bolesti...

Prasklý obratel, osteoporoza

Dobrý den,měla bych dotaz,moje maminka prodělala rakovinu prsu po chemoterapii,operaci...

Bolest břicha pod žebry uprostřed

Dobrý den chci se zeptat uz 5 den me boli bricho pod zebry asi uprostred nemuzu...

Keratosis pilaris

Dobrý den, už nekolik let me trapi kožní nemoc Keratosis Pilaris a to hlavně...

Žlutá stolice

žlutá stolice Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co může znamenat žlutá stolice?...

Reklama