Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Folikulární neoplázie

Endokrinologie Petr 16.2.2017

Dobrý den,

při pobytu v nemocnici mi byl náhodně objeven uzlík štítné žlázy v PL velikosti 15x13 mm, pod ultrazvukem se jevil jako benigní, s měkkým obsahem a bez mikrokalcifikací.
Biochemické hodnoty jsou všechny v pořádku: TSH 2,26; FT4 13,9, Tyreoglb 11,6, PTH 3,4; kalcitonin menší než 2; Ca 2,14; P 0,9

výsledkem cytologie je však verif. jako folik. neoplasie, Bethesda IV.
Mikropopis cytologie:
Kvalita: uspokojivá
Buněčnost: vysoká
Popis: erytrocyty, onkocyty, oj. leukocyty a histiocyty, buňky s anisonukleosou a jadernými atypiemi. Zvětšené onkocyty s prominentními jadérky a s objemnou eozinofilní cytoplazmou.

Četné vícejaderné buňky. Oj zahuštěný koloid a mikrofolikly.
Indikována je elekt. pravostranná hemityreopidektomie.

Moje dotazy:
– Jde již o maligní útvar, nebo jde o útvar benigní?
– V případě malignity: hrozí již nějaké metastáze?
– Chápu správně, že v případě malignity by se jednalo o folikulární typ karcinomu a vyloučeny jsou papilární, medulární či anaplastický karcinom?
– Mám prosím jistotu, že operace problém vyřeší? Jinými slovy, že mě tento útvar v nejbližší době nezahubí nebo jinak nezkrátí život?

Jsem z toho výsledku hodně vyděšen. Děkuji za fundovanou odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, jedná se o specifickou problematiku, než Vám dávat nejasné a neurčité odpovědi na Vaše dotazy, přepošlu Váš dotaz spíše k zodpovězení endokrinologovi v naší konzultační ambulanci, s pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Nefromed, Praha 6

Dobrý den, výsledek Bethesda IV vypovídá o 15-30% riziku malignity. Bylo by možné (pokud se dále nezvětšuje s krátkém časovém intervalu a nevyskytují se suspektní uzliny na sonografii) naplánovat hemityreoidectomii (odstranění pravého laloku štítné žlázy). Až po výsledku histologie se v případě potvrzení malignity provádí totalizace výkonu. Histologicky se může jednat o folikulární adenom s onkocytární diferenciací či folikulární karcinom s onkoc. dif. nebo i papilární karcinom s onkoc.dif.. V případě, že se jedná o maligní tumor, může metastazovat. Podle charakteru nádoru do uzlin nebo i plic či kostí.
Odstranění ložiska situaci vyřeší, dá jasnou odpověď, zda je nález maligní a o jaký typ se jedná. A zda je třeba dalšího postupu včetně provedení opakování výkonu s odstraněním levého laloku, nebo zda je situace vyřešena. Jelikož typů karcinomu je více, těžko se Vám vyjádřím k poslední otázce. Každopádně nález 15x13mm je malý, tedy i kdyby se jednalo o nejhorší variantu máte velkou šanci na úplné vyléčení. Bez výsledku histologie je však těžké cokoliv předvídat. S pozdravem Dr. Jandíková

Související dotazy

Folikulární neoplazie
DOBRY DEN,JSEM PO PUNKCI ŠŽ,V PRAVÉM LALOKU MÁM UZEL,BIOPSIE...
Folikulární adenomky
Dobrý den, dnes jsem byla na ultrazvuku štítné žlázy...
Folikulární cysta
Dobrý den, v dubnu jsem absolvovala laparoskopické...
Papilární a folikulární karcinom štítné žlázy a léčba radiojódem
Dobrý den, začátkem prosince jsem podstoupila úplné...
Cervikální intraepiteliální neoplazie
Dobrý večer, šlo o připodobnění, má to potvrzeno. Cervikální...
Folikulárni noplazie
Dobrý den, chtěla jsem se zepatat jaké jsou prognozy...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Folikulární cysta v piercingu nosu

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu, protože mám problém a nevím co s...

Folikulární dermatitída

Dobrý den, již 3 roky mě trápí vyrážka na břiše, nedávno jsem se rozhodla pro...

Folikulární dyskeratosa morbus Darier

Dobrý den, Letos jsem postoupila chirurgický zákrok, kdy jsem si nechala odstranit...

Folikulární hyperkeratoza

Dobrý den, čím léčit folikulární hyperkeratozu na zádech, břiše a nohách? Začíná...

Folikulární karcinom

Dobry den, je mi 28 let, v levem laloku s.z. byl objeven uzel (sledovana od...

Folikulární karciom

Dobry den, dneska jsme se dozvedela, ze jsem mela v uzlu karciom folekularni...

Folikulární keratóza

Dobrý den. Prosím o radu. Vypadá takto tzv. Kuřecí kůže při intoleranci lepku?...

Folikulární keratóza

Dobrý den, máme 2leté dítě a asi před 3 měsíci se mu kolem pusinky začaly objevovat...

Folikulární neoplasie a autoimunitní thyreoiditis

Dobry den, Byla jsem na puknci stitne zlazy a zjistili mi, ze mam podezreni...

Folikulární neoplazie

DOBRY DEN,JSEM PO PUNKCI ŠŽ,V PRAVÉM LALOKU MÁM UZEL,BIOPSIE NEVYLUČUJE FOLIKULÁRNÍ...

Folikulárni noplazie

Dobrý den, chtěla jsem se zepatat jaké jsou prognozy u folikulárni neoplazieu...

Folikuliitda, zánět vlasových váčků, akne ve vlasové části hlavy

Dobrý den, už delší dobu, minimálně 4 roky mne trápí akné ve vlasech. Už jsem...

Folikulitida

Dobrý den, Před 3 dny se mi udělal takovýto vřídek. Na povrchu se dělá jakoby...

Folikulitida

Dobrý den již 3.den mám na vnitřní straně stehna tuto bouli. Na dotek mírně...

Folikulitida

Dobrý den, Dne 14.2 jsem mel orální styk s osobou kterou jsem neznal...,4 dny...

Folikulitída

Dobrý den, psal jsem ohledně výrůstku zda se jedná o bradavici. Použil jsem...

Folikulitida

Dobrý den,už rok me trápí velké boláky na stehnech,zadku nad ním.Jsou to vyložene...

Folikulitida

Dobrý den, ráda bych se optala na rady ohledně folikulitidy, nevim určitě z...

Folikulitida

Dobrý den, opět posílám fotografie, které jste odiagnostikovali spolu s mým...

Folikulitida

Dobry den, Před třemi dny se mi udělal na zevních genitáliích malý červený...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Tetanie

Dobrý den.Me obvodni lékařce jsem popsala příznaky které mám a ona mi řekla...

Zánět moč. měchýře

Dobrý den, je mi 15 let a už asi měsíc pozoruji, že po vymočení, i když mám...

Krvácení z nosu

Dobrý den, před dvěma měsíci mi 2 dny po sobě tekla krev z nosu a dnes znovu,...

Bolest v kříži, noční a ranní tuhnutí kloubů prstů

Dobrý den, prosím o radu. Je mi 43 let.Cca 6 měsíců mě v noci a ráno při probuzení...

Doteď mi na ušním lalůčku zůstala taková tvrdší bulka

Dobrý den, asi před měsícem se mi na jednom ušním lalůčku udělal pupínek, který...

Vyšší lačná hladina cukru


Nateklý nárt a kotník.

Dobry den pane doktore, chtel bych si s vami poradit ohledne meho natekleho...

Zánět zubu

Dobrý den,pane doktore,chodím k zubařce několikrát do roka za poslední 2 roky.,-začlo...

Syfilis v těhotenství

Dobrý den. Mohu poprosit o radu. Jsem ve 13 TT těhotenství na zajišťovací lecbe...

Lék na oddálení menstruace a jeho preskripce


Riziko užívání nikotinových sáčků Lyft


Antimykotika


Pálení a bodání stehen

Dobrý den, posledních půl roku mám potíže ze stehny, při delším chozením,...

NORETHISTERON či Orgametril

Dobrý den. Chtěla bych oddálit menstruaci kvůli dovolené u moře. Chtěla jsem...

Mukokela

Dobrý den,mohla bych se zeptat co to muze byt?mam to asi treti den a dnes se...

Občasné motání hlavy po ránu

Dobrý den , jmenuji se Kristýna a je mi 13 let.Nejsem nějak spokojena s mojí...

Otok po pádu

Dobrý den, ve čtvrtek jsem při běhu zakopla a spadla jsem si na ruku (horní...

Jaké vyšetření může ohalit srůsty

V prosinci 2010 jsem byl na operaci kde mě byl odstaněný žlučník (jeden 14mm...

Vyšší krevní tlak po antibiotikách

Vážená paní doktorko, dnes jsem byla na prohlídce u své gynekoložky a sestřička...

Pásový opar, možnost nákazy po měsíci a půl od výsevu puchýřků

Dobrý den, 18. 7. jsem se vrátila z Bertinných lázní. 20. 7. se mi projevila...

Reklama