Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

4.týden těhotenství, genitální opar a infekce léčená antibiotiky a vliv na miminko

Gynekologie Kateřina 31.10.2016

Dobrý den, jsem ve 4. týdnu těhotenství a minulý týden jsem poprvé prodělala pravděpodobně genitální opar, který jsem nijak neléčila, jen ho mazala aloe vera (myslela jsem, že se jedná o obyčejnou vyrážku). Gynekoložka nebyla schopná tuto diagnózu potvrdit, protože jsem k ní přišla ve chvíli, kdy mám již jen stroupky. Do toho užívám léky Zinnat 250 na zánět močových cest (mám krev v moči na 3 křížky) a od soboty mám rýmu a kašel. Chtěla jsem se zeptat, zda má toto všechno na miminko velký vliv, zda ho to může nějak poškodit a jak. Kdy bude možné potvrdit, že je vše v pořádku nebo je nějaký problém?

Odpovídá lékař:

MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Státní ústav pro kontrolu léčiv

Dobrý den, genitální opar bývá rizikový především ve III.trimestru těhotenství a v době porodu, kdy by mohlo dojít k nákaze miminka, v 1.a 2.trimestru dochází k přenosu infekce na zárodek/plod vzácně. V prvním trimestru se také léčí jen herpes se závažným průběhem. Co se týká infekcí matky v 1.trimestru obecně, včetně infekcí močových či dýchacích cest, v tomto období platí především "všechno nebo nic", tj. zárodek zpravidla buď přežije bez úhony, nebo dojde k potratu. Běžné infekce dýchacích a močových cest obvykle zárodek nijak nepostihují. Zinnat lze v těhotenství užívat. Ohledně podrobnější informace, co se týká vyšetření plodu, zda je vše v pořádku, posílám dotaz příslušnému specialistovi.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček


Vážená paní
není jisté zda se jednalo skutečně o herpes genitalis jak sama píšete.
Zinnat obsahuje antibakteriálně účinnou látku cefuroxim axetil, což je cefalosporinové antibiotikum vhodné k použití i během těhotenství; v kategorizaci bezpečnosti léčiv podle americké vládní agentury FDA je řazeno do skupiny B - riziko pro plod nebylo v praxi prokázáno.
Myslím tedy že vaše obavy jsou zbytečné
Příjemný den

Související dotazy

Těhotenství a genitální opar
Dobry den, pritelkyne pred tremi tydny prodelala genitalni...
Genitální opar v těhotenství
Dobrý den, jsem v 17. týdnu těhotenství a na genitálu...
Genitální opar v těhotenství - léčba, porod, rizika?
Dobrý den paní doktorko, ráda bych se zeptala, jak...
Genitální opar
Dobrý den, má přítelkyně trpí na genitalní opar. Chodíme...
Genitální opar- co to je, příznaky
Dobrý den, prosím, co je to genitální opar. Prosím,...
Genitální opar
Dobrý den paní MUDr. Lesková. mam na Vás dotaz. Mojí...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

4 tydny co po jakémkoli jídle, i malému soustu (neumyslne!) zvracim

Dobrý den, mám problém se žaludkem, před pěti týdny jsem se rozhodla držet hladovku,...

4 týdny po operaci slepého střeva

Dobrý den, jsem 4 týdny po operaci slepého střeva. Zánět byl rozsáhlý, gangrenozni,...

4 týdny po plastice předního zkříženého vazu s použitím ST-G štěpu


4 týdny zvýšená teplota

syn 34let, vždy zdráv,lymeská borelioza hraniční hodnoty- staré onem. několik...

4 vysokorzikové viry HPV. 16,31 53 a 58

Dobrý den . Zjistily mi ,že jsem pozitivní na 4 vysokorzikove viry HPV. 16,31...

4. dávka prevenaru

Dobry den paní doktorka, syn (nyní 21měsíců) má očkování prevenarem 13 v 4.,...

4. den pouze hmatova bolest v PD části břicha

dobrý den, 4.den mě bolí okolo břicha, jen když zatlačím na ono místo nebo...

4. den trápí problém s penisem

Dobrý den už mě 4 den trápí problém s penisem ,, při močení to štipe nehorázné...

4. leté dítě a cysty

Dobry den, na mou zadost pro neustale bolesti bricha, zjistil pediatr na zaklade...

4. žebro

Dobré dopoledne, zhruba před dvěma roky jsem si při zápase v házené zlomila...

4.týden těhotenství?

Dobrý den pane doktore, jsem v takové nejistotě, tak bych se chtěla zeptat na...

40 dni bez menstruace, tekutina v břiše

Dobrý den, chci se zeptat, od 16.3. jsem brala orgametril 2x1 14 dní na úpravu...

40° horečka bez jiných příznaků

Dobrý den máme devíti měsíční holčičku která má už 5 dní a 40 ti stupňové horečky...

4asté močení,palčivá bolest na konci močení,krev v moči

Dobrý den,už jsem se jednou ptala,asi před 14 dni,ale teď se má situace zhoršila,mám...

4D celkové vyšetření zdravotního stavu


4D celkové vyšetření zdravotního stavu


5 cm šroub ?

Dobrý den,pane doktore,prosím Vás,v červnu 09,jsem byla na operaci zanártní...

5 DC Clostillbegyt + 17 DC Agolutin

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, paní doktorka mi předepsala Clostilbegyt 5...

5 den mi mešká MS

Dobry den 5 den mi mešká MS boli me prsa i obcas podbrisek udelalo se mi i akne...

5 dní mě pálí / trochu řeže v močové trubici

Dobrý den, přibližně 5 dní mě pálí / trochu řeže v močové trubici. Jiné příznaky...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zánět PND po supraturbinální antrostomii?

Dobrý den, uvědomuji si, že můj dotaz je poněkud neobvyklý, ale bohužel jsem...

Vnitřní motivace

Dobrý den paní doktorko, můj dotaz je jednoduchý. Dá se vnitřní motivace vytvořit/posílit...

Rozvoj úzkosti po euthyroxu

Dobrý den, pani doktorko. Rada bych se zeptala, zda nemate zkušenost s pacienty,...

Brnění pravé poloviny těla

Dobry den, mam problém s brnenim v pravé polovine tela. Tvar, krk, ruka, bok...

Zvýšená teplota u dítěte

Dobrý den, píši Vám svůj dotaz opětovně, neboť jsem zatím nedostala odpověď...

"Kapičky lásky"


Test na intoleranci laktózy

Prosila bych o radu, zda je možnost někde (Praha a okolí) podstoupit test na...

Můžu si vzít ibalgin pokud užívám antibiotika?


Bulka konečníku


Sport a penicilinová antibiotika

Dobrý den, dostal jsem dnes antibiotika Penbene 1500 000 2 balení (na 2 týdny),...

Dlouhodobé praskání v páteři a krční páteři

Dobrý den Už asi 6 let mě trápí praskání v jakémkoliv kloubu, prvně to byly...

Chybějící menstruace, negativní test

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. S manželem se, už déle jak rok pokoušíme...

Mapa na jazyku

Dobrý den, mám podivnou bílou mapu na jazyku asi dva roky. Mapa se mění, není...

Bolest na vnější straně kolene

Dobrý den, mám dotaz, na který jste jistě odpovídal x krát, nicméně věřím,...

Zlomenina ramenka stydké kosti

Dobrý den, Před dvěma měsíci jsem si zlomil spodní raménko stydké kosti -...

Kožní výrůstek na očním víčku

Dobrý den, ráda bych věděla zda je to ječné zrno, které se dá nějak odstranit...

Onemocnění jazyka

Dobry den.Moc prosím o pomoc.Chtěla bych se zeptat,co muze byt puvodcem tohoto...

Kručení v břiše a průjem

Dobrý den Je mi 21 let, a trápí mě každodenní kručení ve střevech, které trvá...

Jaterní léze

BYL JSEM NA SONO JATER,A ZJISTLI MI DISFUSNÍ JATERNÍ LÉZE TYPU STEAOSY ALE ŽLOZTENKU...

Lek

Dobrý den, dneska mi psychiatricka predepsala na panicke stavy atarax, ačkoliv...

Reklama