Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Histaminová intolerance

Praktické lékařství Lucie 28.11.2014

Dobrý den, chtěla bych se s Vámi poradit ohledně mého problému týkající se histaminové intolerance. Asi před měsícem jsem si obarvila vlasy šamponem od firmy Pallette a to způsobilo rozsáhlou alergickou reakci(otok v krku a v obličeji).V nemocnici mi dali kapačku a poslali domů s tím,že se mám druhý den dostavit k obvodnímu lékaři.Ten mi změřil tlak a nelíbila se mu tepová frekvence 103 tepů a tak mi nasadil lék na srdce Nebilet..po něm se mi ale stále opakovali potíže typu ztížené dýchání a motání hlavy. Několikrát mě odvezla záchranná služba do nemocnice,kde mi dali opět kapačky a nic víc neřešili..byla jsem bezradná a obvodní lékař mi pak řekl,že bude asi nejlepší vyhledat alergologa.Což jsem před 14 dny udělala.Ten mi řekl, že ten šampon udělal v mém těle pořádnou paseku a nasadil mi dithiaden,prednison a katotyfen a přísnou dietu na 10 dní. Po deseti dnech jsem byla na kontrole a obdržela jsem protišokový balíček a injekci adrenalinu a byla poslána domu s tím, že mám začít přidávat různé potraviny. Z léků beru už jen ketotyfen. Dnes se mi po rohlíku se sýrem opět spustila reakce,otok v krku..vzala jsem si proti šokový balíček a přeslo to. Můj dotaz zní: je nějaký výčet potravin,které nemám raději zkoušet,protože by alergická reakce mohla přijít a nebo je to opravdu individuální a musím zkoušet všechny potraviny? Chtěla bych si dát kávu, ale bojím se,protože jsem se dočetla na netu, že s histaminovou intolerancí jí pít nesmím. Je to pravda? Pak co se týká alkoholu,je nutné ho vyloučit všechen? (měla jsem alergickou reakci i po bílém vínu)
Dále bych se chtěla zeptat, zda se dá tato "alergie" úplně vyléčit a nebo zda ji budu teď už mít do konce života?
Děkuji.
Lucie V.

Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Dobrý den, paní/slečno Lucie. Především je ve Vašem případě nutné posoudit, zda potíže jsou dány opravdu histaminovou intolerancí (ta např. nevysvětluje reakci na barvu na vlasy...), nebo nějakou specifickou alergií, opakované potíže typu alergické reakce z poslední doby mohly být dány zvýšenou "citlivostí" ke spuštění alergie po prodělání celkové reakce po barvě. Histamin je obsažen v celé řadě různých potravin a kromě složení hraje roli i druh zpracování, konkrétní typ potraviny (třeba u sýrů...). Alkohol je problém (víno a pivo je horší než např. vodka, ale histaminoliberační účinek má samotný alkohol). Je to individuální, zcela vynechat doporučuji jen ty "nejhorší potraviny - nakládané nebo konzervované potraviny, zrající sýry, uzené masové výrobky, měkkýši, korýši, čokoláda a další kakaové produkty (ve větším množství), většina citrusových plodů, rajčata, jahody (opět - ve větším množství), hodně "průmyslově" zpracované potraviny s konzervanty a umělými barvivy. Ovšem je nutné být v kontaktu s Vaším alergologem, režimová opatření konsultujte hlavně s ním (není pravděpodobné, že by problém typu "samotné" histaminové intolerance způsoboval tak výrazné symptomy jako popisujete - tedy anafylaxi). Ohledně možnosti vyléčení - některé typy alergie lze cíleně ovlivnit alergenovou imunoterapií, jinak léčby spočívá v ovlivnění projevů a podchycení akutních komplikací. Opět zde ale zdůrazňuji, že je potřeba znát jaký diagnostický závěr byl alergologem učiněn (to neuvádíte...). Dále nutno poznamenat, že nasazení Nebiletu od PL nebylo podle mého názoru zrovna adekvátní - jednorázově zachycený lehce vyšší tep i tlak není jistě důvodem k nasazení léků (stav mohl být mimo jiné ovlivněn dobíhající alergií a také vlivem léků, které jste dostala na pohotovosti...) a zrovna Nebilet (a jemu podobné léky) není pro alergika vhodný, protože jeho efekt zasahuje nepříznivě do mechanismů, kterými se tělo s alergií vyrovnává. Nutnost používání léku tedy doporučuji po konsultaci s Vaším lékařem přehodnotit.

Související dotazy

Histaminová intolerance
Dobrý den.Mám dotaz ohledně syna (5.let).Na imunologii...
DAO enzym, histaminová intolerance
Dobrý den, mám podezření na histaminovou intoleranci,...
Histaminová intolerance
Dobrý den paní doktorko,chtěla bych se Vás zeptat zda...
Histaminová intolerance
Dobrý deň, rada by som sa vás spýtala, čo znamenajú...
Intolerance kaseinu
Dobrý den,prosím o radu týkající se mých dlouholetých...
Celiakie a jiné intolerance
Dobrý den, píši dotaz, jelikož jsem už zoufalá ze svých...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hirsutismus

Dobrý den, asi od 15 let mě trápí nadměrné ochlupení v oblasti obličeje a na...

Hirsutismus, akné - pomůžou mi na kožní?

Dobrý den, mám 22 let a kvůli extrémně nadměrnému ochlupení se vyhýbám vztahům...

Hirudoid gel forte na sklerodermii

Dobrý den, paní doktorko na Vaše doporučení jsem si zašla do lékárny pro krém...

Hirzutismus

Dobry den, mam problem s rustem chloupku na obliceji. Nyni jsem se na internetu...

Hisaví beďarové v obličeji

Dobrý den, můžete mi poradit ještě s jednou věcí. S čím souvisí hnisaví beďarové...

Histamin

Dobry den, kdysi jsem mela reakci na chemii z kury pomerancove, zkolabovala...

Histamin

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat,zda je možné z nějakého vyšetření zjistit alergii...

Histamin

Dobryden,mam zrejme pretizeno telo histaminem,mam ruzne alergie,bralajsme hodne...

Histamin

Dobry den , mam podezreni na histaminovou intoleranci ,je mozne zjistit testy...

Histaminová dieta

Dobrý den, potřebovala bych poradit s dietou při intoleranci histaminu. Vím,...

Histaminová intolerance

Dobrý den.Mám dotaz ohledně syna (5.let).Na imunologii mu z krevních testů vyšlo...

Histaminová intolerance


Histaminová intolerance

Dobrý deň, rada by som sa vás spýtala, čo znamenajú takéto výsledky a zároveň...

Histamínová intolerancia

Dobrý deň, mala som problémy s mliečnymi výrobkami(kŕče a bolesti brucha,...

Histiocytoma?

Dory denprosim vas zacali sa mi robit take tukove gulky po tele,teda mam 4 na...

Histol. nález uzliny

Dobrý den, prosím o vysvětlení zprávy z histologie krční uzliny, viz. příloha Děkuji.

Histol.vyš.moč.mechúra

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na výsledky hist.vyš.:excízia zo steny...

Histologické vyšetření

Dobrý den, mám babičku v nemocnici, po zákroku na gynekologickém oddělení. Byla...

Histologické vyšetření

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: pokud se dělá odběr vzorku kůže na histologické...

Histologické vyšetření

Dobrý den, před 14 dny jsem byl na odstranění krvavého šlížovitého plyvu ve...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Snížená citlivost prstu

Dobrý den, dnes 25.3, jsou to na den přesně dva roky, co jsem si na cirkulárce...

Bakterie v prostatě a močových cestách (možná zánět)

Dobrý den paní doktorko Bobelová. Prosím o radu a o pomoc. Navštívil jsem už...

Krupička (pupínky) na vnitřní straně rtu

Dobry den udelali se mi v horni rtu a obou koutcich bile tecky..ktere se misty...

Výtok po hysterektomii

Dobrý den, jsem 4 týdny po hysterektomii dle Wertheim, vaječníky ponechány....

Bolest zad


Skvrny na kůži

Dobrý den, začaly se mi dělat takové jako skvrny ale už dřív. Ale nikdy mi nezůstaly...

Zacervenany penis

Uz 3 ti deň mam zacervenany penis zalud ak je mokrý predkozka sa z bolesťami...

Opakující se bolest v krku

Dobry den, od druheho porodu trpim neustalymi bolestmi v krku, bez teplot,...

Způsoby léčby žlučového kamene

Dobrý den, Je mi 43 let a z důvodu jistých obtíží (bolest v pravém podžebří)...

Diastáze přímých břišních svalů a pupeční kýla

Dobrý den. Byla jsem na chirurgii, jelikož jsem si myslela,že mám pupeční kýlu....

Časté průjmy

Dobrý den, už asi 2 měsíce mám takový problém.. Mám téměř pořád průjem. Byla...

Necitlivost předního svalu holeního

Dobrý den, už druhý den necítím pravý přední sval holení. Když si po tom přejedu...

Bolest nohy - rejpání ve stehně

Dobrý den. Už asi měsíc mám problémy s levou nohou. Při chůzi (většinou do kopce,...

Uziti Postinoru a fialovy flicek

Dobrý večer, minulé pondělí jsem měla se svým partnerem nechráněnou prerušovanou...

Norethisteron dávkování

Dobrý den, pane doktore, ještě jednou se na Vás obracím ohledně mého předchozího...

Slinivka břišní

Dobrý den třikrát jsem byl s akutním zánětem slinivky v nemocnici naposledy...

HDL cholesterol


Bolest varlat,podbřišku a třísel

Dobrý den, chtěl bych se zeptat a zárověń poradit, protože už jsem z mého problému...

Panická úzkostná porucha

dobrý den, manžel trpí panickou úzkostnou porochou 5 měsíců, navštěvuje lékaře...

Slabý proud při močení

Dobrý den pane doktore. Před čtrnácti dny 18.11. jsem ráno vstal jako každý...