Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

HIV infekce

Infekce Lucie 25.11.2014

Dobrý den, včera jsem Vám pokládala následující dotaz ohledně HIV infekce: "Váš dotaz: Mám 8,5měsíčního syna a vím o sobě, že jsem bohužel typ úzkostlivé matky (trpím OCD, takže problematikou HIV infekce jsem se zabývala už před mateřstvím a jsem tedy zřejmě ten typ internetem i tištěnou odbornou literaturou /mis/informovaného laika, které lékaři mají asi "nejradši") a občas mě, co se týče zdraví mého dítěte, napadají možnosti skoro až, řekněme, "sci-fi" ražení. Nicméně k věci: Nedávno jsem s malým jela nacpaným metrem a syn se z kočárku chytil tyče k držení. Až doma jsem si všimla, že má na prstě malý škrábanec. Nevím samozřejmě, kdy a jak k němu přišel, nemohu tedy ani vyloučit, že ranka byla čerstvá právě v době, kdy se syn chytil oné tyče v metru. Ačkoli vím, že je to krajně nepravděpodobné, mohla být na tyči čerstvá (nezaschlá) krev infikovaná HIV. Zajímá mě tedy, jak velká je pravděpodobnost nákazy mého syna, kdyby se všechny tyto možnosti sešly a ona infikovaná (resp. infekční) krev by se dostala k čerstvé rance mého dítěte. Doufám, že když krev z ranky vytéká, množství viru, jež by se synovi dostalo do krevního oběhu by bylo tak nepatrné, že je riziko infekce téměř vyloučeno (resp. že by si jeho imunitní systém s "pár" viriony poradil).. Zajímá mě tak Váš názor na výše nastíněné otázky. Vím, že nákaza tímto způsobem je možná, leč nepravděpodobná - ale jak asi moc? Měla bych syna nechat za 3 měsíce vyšetřit? Předem Vám velice děkuji za Vaše vyjádření. S pozdravem, Lucie"
a Vy jste mi odpověděla: "Odpověď odborníka: Lucie, nákaza tímto způsobem je nemožná. Pravděpodobnost setkání s HIV pozitivním člověkem vzhledem k počtu nakažených v České republice je 0,02 %. Pokud by mělo dojít k přenosu krví, jak se virus HIV přenáší, musela by být tyč krví hojně potřísněná, čehož byste si jistě všimla. Navíc lidí infikovaných HIV není v České republice tolik, že bychom je běžně potkávali v MHD. Opravdu se přenosu bát nemusíte."
Moc Vám děkuji za tuto odpověď, nicméně mě by spíše zajímala pravděpodobnost přenosu výše uvedenou cestou z hlediska infektologie jako takové. Zda byla tyč hojně potřísněná nevím, protože byla kulatá a já jsem si neprohlédla celý její obvod, takže mohla být zakrvácená ze "strany", již jsem neviděla, ale syn se jí přesto mohl dotknout, když se tyče chytil po jejím obvodu. To, že je, z hlediska "promořenosti" populace HIV atp., nepravděpodobná celá situace, kterou uvádím jako hypoteticky možnou, je mi jasné. I že je nepravděpodobné, aby tyč byla krví hojně potřísněná jen na místech, která jsem neviděla. Psala jste sice, že "...nákaza tímto způsobem je nemožná." Nevím, ale (vzhledem k tomu, co ve své odpovědi píšete dále), zda tím myslíte, že je nemožná, protože je prakticky vyloučeno, aby se sešlo tolik náhod (což vím), nebo je nemožná z infektologického hlediska. Proto se raději ještě jednou a konkrétně ptám: Setkala-li by se infikovaná krev výše uvedeným způsobem (viz můj včerejší dotaz) s čerstvou rankou mého syna, jak vysoké riziko přenosu viru (HIV) hrozí? Moc se omlouvám, že Vás tímto znovu obtěžuji a opět předem velmi děkuji za odpověď. Zdravím, Lucie

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Nákaza je nemožná z obou hledisek. Virus HIV na vzduchu rychle hyne do několika minut. Pokud je krev zaschlá, není možné se nakazit. Je nutné se setkat s čerstvou krví a ve velkém množství, což v metru není prakticky možné.

Související dotazy

HIV infekce
Dobrý den, mám 8,5měsíčního syna a vím o sobě, že jsem...
HIV infekce
Domry den.pred dvema roky mi rekli ze jem hiv pozitivni.co...
Infekce HIV
Dobrý den, mám 8,5měsíčního syna a vím o sobě, že jsem...
Infekce HIV
Dobrý den, Nedávno jsem vykonával svou potřebu na...
HIV
Dobrý den,už je to asi více než 14 dní co jsem u sebe...
HIV infekce
Chtěla bych se zeptat jestli by mi při normálním vyšetření...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hiv a hepatitida z odberoveho pera


HIV a maso


HIV a pohlavní choroby


HIV a syfilis test


HIV a testy


HIV a vědomé šíření infekce


Hiv a zánět močového měchýře


HIV či jiné pohlavní nemoci?


HIV imunita


HIV infekce

Domry den.pred dvema roky mi rekli ze jem hiv pozitivni.co tri mesice jezdim...

HIV infekce


HIV infekce

Dobry den pane doktore, vim, ze vas asi uz otravuji a zdrzuji od vasi dobre...

Hiv infekce


HIV infekce

Dobrý den. Můj přítel přišel do styku s krví jedné osoby (konec března) a bojí...

HIV infekce


HIV infekce


HIV infekce


HIV infekce


HIV infekce


Hiv infekce


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pooperační bolest po laparoskopii žlučníku

Dobrý den, jsem týden od chirurgického odebrání žlučníku laparoskopií. Kromě...

Zaškrcování žaludu a varlat

Dobrý den, přítelkyně s oblibou svazuje provázkem můj penis. Líbí se nám to,...

Bolesti zad

Prosim o prelozeni popisu...nejsem si jista ci tomu spravne rozumim ,dekujiii

Obava z rakoviny


Bolesti v podbřišku

Dobrý den ,byla jsem třikrát na zákroku,kvuli zvětšene děložní sliznice,naposledy...

Antikoncepce pro migreničky a kuřačky

Dobrý den, je mi 20 let a chtěla bych začít užívat antikoncepci. Dříve jsem...

Bolesti varlete

Dobrý den, dnes kolem 1 hodiny odpoledne jsem rychle vstal z gauče a zničehonic...

Zápal plic


Bíly povlak na penisu

dobry den na penise sa mi objavil kozny problem biely povlak...kusok pod zaludom...

17-ti letá prohlídka


Pocení po prodělané chřipce

Dobrý den, v polovině února jsem prodělal chřipku ?, která byla léčena ATB...

Rezavá moč

Chtěla bych se vás zeptat zda rezavá moč signalizuje nějaké závažnější onemocnění....

Chlamydie v očích


Změna barvy a konzistence spermatu


Zvětšené uzliny


Pálení močové trubice


Krvácení nosu spojené s bolestí hlavy

Dobrý den, Poslední dobou mám obtíže spojené s krvácením z levé dirky nosu...

Bolest uprostřed břicha

Dobrý den pane doktore,chtěl bych se zeptat v neděli se stal úraz mému bratrovi...

Chlamidie trachomatis v oku


Vysvětlení závěru kardioecho vyšetření: diastolická dysfunkce levé komory

Dobrý den, prosím o vysvětlení závěru kardioecho vyšetření: diastolická dysfunkce...