Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Hodnocení spermiogramu a šance na otěhotnění

Neplodnost a IVF Zuzana 1.9.2018

Dobrý den, Už 4 roky se s partnerem snažíme o dítě. Mě je 26let, partnerovi 32. Tohoto roku v dubnu jsem začaly navštěvovat centrum asistent.repr. Nás problém je ve spermiích hlavně, já bych měla být zdrava. Proto nám doporučily návštěvu androloga. Po 5 měsících návštěv u pana androloga jsme nejspíš našly problém. Snížený počet testosteronu zvysene FSH a na genetice se ukázalo, že partner je nosičem mutace cystické fibrózy, já nosičem nejsem. Spermiogram je většinou v těchto hodnotách: celkový pohyb 8%, živé spermie 40%, počet spermií 5mil. A nejhůře je na tom vždy morfologie která je vždy pod 1%. První tři měsíce bral partner Folandrol a clostylbegyt, který upravil hladiny hormonů do normálu a zvýšil pouze pohyb z 8% na 20% a žive spermie o 5%. Nyní ma partner znovu po dobu tří měsíců uzivat lék anastrozol mylan a 2* týdne ovitrelle. Dočetla jsem se že nosiči mutace CF jsou bez zdravotních komplikaci, ale může se stát že nosiči muži mívají problém se spermatogenezi. Pak ale nechápu proč se máme opět zdržovat nejméně čtvrt roku uzivanim leku, vždyť přece genetiku změnit léky nejde. Nebo se mýlím a máte na to nějaký jiný názor ? Také by mě zajímalo zda využít u asistovane reprodukce, s tímto problémem nějaké metody navíc?? Moc děkuju za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

Hezký den Zuzano, díky za dotaz. Podle mého názoru praktického lékaře se počet a morfologie spermií partnera po první léčebné kůře významně zlepšili, takže bych nyní stejně jako lékaři v centru asistované reprodukce doporučila pokračovat s dalším lékem, domnívám se, že takto budete mít poměrně velkou šanci na přirozené početí, protože se ještě znovu zvýší kvalita spermií.
Máte pravdu, nosiči mutace Cystické fibrozy mohou mít skutečně problém se spermatogenezí, ale právě ten se dá řešit pomocí Asistované reprodukce, tedy např. zmíněnými léky. Pokud by se Vám dále nedařilo otěhotnět, může přijít na řadu ještě např. oplození in vitro, tedy odebrání Vašeho vajíčka, spojení ve zkumavce s předem vybranou spermií Vašeho partnera a poté vrácení do dělohy, dnešní Asistovaná reprodukce má mnoho možností, jste mladí, myslím, že je pravděpodobné, že se dočkáte vlastního miminka. Držím palce, s pozdravem a přáním pěkného dne, K. Jiříčková.

Související dotazy

Spermiogram
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně spermiogramu. Nějakou...
Otěhotnění
Dobry den, V priloze vam zasilam vysledky spermiogramu...
Je šance na otěhotnění?
Dobry den chtela bych se zeptat uz to bude rok co se...
Spermiogram
Dobry den mohly byste mi pomoc se spermiogramem zda...
Problém s početím, špatný spermiogram
Dobrý den, je mi 30 let, snažíme se s manželem (34...
Špatný spermiogram
Dobrý den manžel byl na spermiogramu který dopadl špatně...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hodně tekutin a antikoncepce Jangee

Dobrý den paní doktorko, zapila jsem si antikoncepci sklenicí vody a pak jsem...

Hodnocení ejakulátu

Dobrý den.Prosím o Vaše vyjádření k mému problémuJe mi 64 let a už ,asi od svých...

Hodnocení EKG

Prosím o popis EKG. Objednaná na kardiologie až za dva měsíce. Můžu v klidu...

Hodnocení EKG

Dobrý den, na preventívní prohlídce mi paní doktorka tvrdila, že naměřený výsledek...

Hodnocení ekg

Dobrý den, prosím Vás dokážete mi odpovědět na uvedené výsledky EKG. První byl...

Hodnocení hodnoty TSH

Dobrý den, po odebrání krve mi hodnota TSH vyšla 8,78 .Doposud jsem žádnou léčbu...

Hodnocení lab.vyšetření KO+dif.,imuno.zakl.

Dobrý den,žádám o vysvětlení výsledku lab.výš.:Patologické jsou :Hematokrit...

Hodnocení laboratorních odběrů

Dobrý den, prosím o vysvětlení výsledků z odběru krve v příloze. Děkuji

Hodnocení nálezu

Prosím o vysvětlení popisu EKG: AS prav., SR, f 64/min, PQ 0,14 s, QRS 0,10s,...

Hodnocení PET CT

Som po RAPE prostaty. Hodnoty PSA 11/2016,PSA 10.1.2017/0.01 3.2.217/0.06...

Hodnocení spiroergometrie

OD 17.8 jsem nedostala odpověď na otázku: Jak moc jsou vážné naměřené hodnoty?...

Hodnocení výsledků

Dobrý den, jsem v 8. týdnu těhotenství a v 7. týdnu jsem byla na prvních krevních...

Hodnota AC

Dobrý den, 10. 7. jsem byla na ultrazvuku, který odpovídal 31+0 t. g. (naměřené...

Hodnota AC neodpovídá délce těhotenství

Dobrý den paní doktorko, jsem ve 29+2 týdnu. těhotenství. Při dnešní kontrole...

Hodnota ALT

Dobrý den paní doktorko. Mám problém, který mne dost trápí. Na začátku roku...

Hodnota ALT

Dobrý den na předoperačním vyšetření v lednu tohoto roku mi byly naměřeny vyšší...

Hodnota ALT 0.67 µkat/l

Dobrý den pane doktore, chodím preventivně několikrát za rok na krev (vyloženě...

Hodnota AMH

Dobrý den, pane doktore, je mi 24 let, byla mi zjištěna hodnota AMH 0,88ng/ml....

Hodnota AST vyšší než ALT


Hodnota B-lymfocytů

Dobrý den co znamená když mám B_lymfocyty kde je rozmezí 0,2 až 0,45.Mám pouze...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Křeče v břiše

Dobrý den, Včera ráno jsem se probudil a pobolívalo mě břicho. Myslel jsem...

Pretrvavajuce neziaduce ucinky ockovania proti tetanu

Dobry den, v pondelok som bola preockovana voci tetanu, od utorka mam neziaduce...

Tlak v podbřišku, nepřítomnost menstruace

Dobrý den, Obracím se na Vás takto elektronicky, protože v současné době s...

Tlak v podbříšku, krvácení z konečníku

Dobrý den, tento týden mě trápí tlak v podbříšku jakože nucení před stolicí....

Dyshidrotický ekzém

Dobrý den, můj kožní lekář mi řek že mám na dvou prstech ruky dyshidrotický...

Osmičky

Dobry den mam uz 4 dny strasne bolesti v levo nahore podle toho co citim mela...

Tlak v Podbřišku po každém sexu

Dobrý den,je mi 17 let,a po každém sexu mě tlačí v podbřišku,pocit nafouknutí...Jak...

Osmičky a brnění hlavy?

Dobry den, prosim Vas o radu, zacala jsem uzivat antibiotika Xorimax a myslim,...

Obřízka

Dobrý den.Mam provedenou častecně vysokou obřízku.Ale ve spodní části,po síti.Me...

Osmičky

Dobrý Den chtěla bych se zeptat narostly mi všechny čtyři osmičky.Občas bolí,...

Vymknutí kotníku

Prajem pekny den, pred 16 tyzdnami som prekonala uraz clenku (viacnasobne vyvrtnutie)....

Bolest lokte

prosím,co může způsobovat z ničeho nic otect levý loket tak,že to jde skoro...

Osmičky

Dobrý den, asi před měsícem jsem byla u zubaře na rentgenu a byl mi zjistěn...

Osmička v těhotenství

Dobrý den. Včera jsem byla na pravidelné kontrole u svého zubaře s tím, že mě...

Tlak v podbřišku a omdlení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda můžou mít střevní potíže za následek omdlení....

Strach z jídla připravovaného druhou osobou

Dobrý večer, je mi 17 let a už od malá mám problém s jídlem. Málo kdy někde...

Tlak v podbřišku

Dobrý den, Již měsíc cítím tlak v podbříšku a nucení jít na záchod. Pří čůrání...

Hlienovita stolica

Moj problem zacal asi pred troma styroma dnami ked som zacal mat problem so...

Bulka pod bradnou

Dobry den. Dnes jsem dostala výsledky krevního obrazu, který mi dělali na základě...

Osmička - roste mi nakřivo

Dobrý den chtěla bych se zeptat .. byla jsem u zubaře a ten mi řekl že se mi...