Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hodnoty hormonů štítné žlázy, užívání medikace

Endokrinologie Alena 21.11.2019

dobrý den, 4 roky se léčím se štítnou žlázou, při prvním těhotenství mi byla zjištěna hraniční hodnota TSH (asi 5,8), lékařka nasadila Euthyrox a beru ho dodnes , těhotenství už proběhly dvě..ted mám výsledky krve TSH 1,10 a T4 11,6..myslíte si že je opravdu nutné být odkázaná na doživotní braní léku? nebyly ty "špatné hodnoty" zrovna způsobené těhotenstvím?neměla jsem žádné příznaky hypofunkce, vadí mi že lékaři jen z výsledku krve napíší lék a víc se o to nezajímají, jaké byly příčiny nemoci, co třeba zkusit snížit dávku..beru každý den Euthyrox 75.

Odpovídá lékař:

MUDr. Linda Brožová

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Praktický lékař pro dospělé, Mladá Boleslav

Dobrý den, každá laboratoř může mít referenční hodnoty trochu jiné, avšak většinou platí, že norma TSH je 0,2-4,3 mIU/l. Takže hodnota Vašeho TSH byla v těhotenství vyšší (tudíž funkce ŠŽ nižší), nyní v normě. Dále předpokládám, že máte na mysli stanovení fT4 ( volného, free T4).Přednost dáváme stanovení volného tyroxinu, protože hladina celkového T4 je ovlivňována současnou medikací a hladinou TBG ( bílkoviny vázající tyroxin). Za normální hladinu fT4 pak považujeme hladiny 12-23,5 pmol/l, tudíž Vaše hodnota je nyní hraniční (11,6) i přes užívání medikace. Nasazení v těhotenství bylo správnou volbou, těhotenství klade totiž zvýšené nároky na tyto hormony a pokud by byla snížena funkce štítné žlázy, hrozilo by i postižení plodu- tzv.kretenismus. Co se týká Vaší současné situace-TSH je v normě, fT4 hraniční i přes užívání léků. Pokud byste chtěla snížit dávkování, funkce Vaší štítné žlázy by se ještě více snížila, proto bych doporučovala v užívání Euthyroxu pokračovat. Snížení funkce štítné žlázy má vliv na metabolické pochody, mohla byste např. přibrat na váze, mít zvýšenou únavnost, padání vlasů atd... Dále by bylo vhodné provedení ultrazvuku štítné žlázy a krevní vyšetření na protilátky, pokud už nebylo v těhotenství provedeno ( dělá se ale jen 1x za život, hodnota se nemění).
S pozdravem, Dr. Brožová

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková, Ph.D.

Specializace: Diabetologie a Endokrinologie Pracoviště: Poliklinika Cordeus, Praha 6

Dobrý den, pokud se v prvním trimestru objeví takto vysoké TSH, je důvod ten, že Vaše štítná žláza nebyla schopná produkovat dostatek hormonů pro Vás a Vaše miminko. To samé by se opakovalo ve druhém těhotenství. Nevím, jak dlouhá pauza byla mezi porodem a plánováním dalšího těhotenství. Pokud se však takové ženě povede hormon v mezidobí vysadit, je vhodné ho opět v době plánování (ještě před dalším početím) opět nasadit. Nyní, pokud další těhotenství není v plánu následující např. dva roky, je možné postupně dávku snižovat a vyzkoušet, jak budou výsledky vypadat po jeho snížení až postupně vysazení. Po domluvě se svým lékařem můžete zkusit dávku snižovat.
Například 75ug obden, po šesti týdnech nabrat hormony. Dále pak např. 1/2 tablety obden a pak vysadit. 4-6 týdnů po vysazení nabrat znovu. Důležité pro Vaše tělo je, aby hodnota TSH nešla přes 4(před otěhotněním 2,5). Nadále je nutné hodnoty sledovat, případně při potížích (spavost, zimomřivost, únava) odběry provést ihned.
Pokud by se vysazení povedlo, je nutné endokrinologa nadále navštěvovat. Riziko, že funkce štítné žlázy bude do budoucna nedostatečná, tu je.

Související dotazy

Hodnoty štítné žlázy v těhotenství
Dobrý den, jsem ve 29 tt a mám tyto hodnoty hormonů...
Hodnoty hormonů štítn žlázy
Dobrý den, u praktického lékaře mi byly zjištěny tyto...
Vyšetření hormonů štítné žlázy
Dobrý den, před měsícem jsem začala pociťovat tlak...
Hormony štítné žlázy
Dobry den, při preventivní prohlídce mi byla zjištěna...
Hodnoty štítné žlázy
Dobrý den, chtěla bych znát názor na hodnoty u vyšetření...
Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den, na základě obecně udávaných příznaků mám...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hodnoty Hb v těhotenství a užívání železa

Dobrý den, při těhotenských odběrech ve 30. týdnu mi byla zjištěna hodnota Hb...

Hodnoty hormonálního profilu

Dobrý den, ráda bych se zeptala na výsledky hormonálního profilu, který jsem...

Hodnoty hormonálního profilu v menopauze

Dobrý den, je mi 42 let a jelikož se mi začíná objevovat ochlupení v obličeji...

Hodnoty hormónov štítnej žľazy

Príjemný dobrý deň, na základe vyšetrenia krvi mi boli zistené nasledovné...

Hodnoty hormonů

Dobry den, nikdy jsem se se stitnou zlazou nelecila.Mesic pred otehotnenim jsem...

Hodnoty hormonu stitne zlazy

Dobry den, jiz pul roku se lecim na snizenou cinnost SZ (beru Euthyrox 100)....

Hodnoty hormonů štít.žlázy

Dobrý den.Obracím se na Vás s dotazem.Před týdnem jsem byla na kontrole u endokrinologa,odebral...

Hodnoty hormonů štítn žlázy

Dobrý den, u praktického lékaře mi byly zjištěny tyto hodnoty štítné žlázy....

Hodnoty hormonů štítné žlázy

Dobrý den, ráda bych získala názor na níže popsané vyšetření štítné žlázy. V...

Hodnoty hormonů štítné žlázy

Dobrý den, moje hodnoty hormonů jsou: S_TSH 0,008, S_fT4 26,8, S_anti TG...

Hodnoty hormonů štítnice v těhotenství

Dobrý den, paní doktorko, dříve jsme se léčila se sníženou fcí štítné žlázy,...

Hodnoty hormonu TSH

Dobrý den, ráda bych se zeptala jaké mohou být důsledky vysokého množství hormonu...

Hodnoty cholesterolu

dobry den,prosim o vysvetleni techto hodnot,muj lekar mi rekl pouze zvysene...

Hodnoty IgA IgG

Dobry den, rocny syn ma od 6m diagnotikovanu ABKM-alergicku formu-otok,problemy...

Hodnoty IgG

Dobrý den pane doktore, jsem asi měsíc po meningoencefalitidě a nyní mi byly...

Hodnoty IGG 200 a IGM 1,66

Dobrý den, v polovině listopadu mi byli zjištěny hodnoty IGG 200 a IGM 1,66....

Hodnoty imunologie

Dobrý večer,byla jsem doporučena na imunologii pro opakované potraty (jedno...

Hodnoty jaterních testů a Essentiale N

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s mými problémy. Nedávno jsem byla na...

Hodnoty k léčení

Dobrý den.letos mi byli naměřeny hodnoty Tsh5.154 mU/I(0,55-4,78) ft4nemám letos...

Hodnoty KO

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamenají uvedené hodnoty v KO: leukocyty...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Léčba po zlomenině žeber

Dobrý den, mám dotaz ohladně léčení po oboustranné zlomenině žeber. Otec měl...

Tetanie

Dobrý den, Prosím o radu a hlavne pomoc protoze uz jsem v beznádeji ... doplnim...

Kojení-B-Komplex Zentiva

Dobrý den,ráda bych se zeptala zda se dá v době kojení užívat B-Komplex Zentiva-v...

Zvracení a tečky na obličeji

Dobrý den, skoro pokaždé co piji alkohol a poté zvracím (nehledě jestli zvracím...

Pálení chodidel

Dobrý den, pali mě obě chodidla už asi tak 7 let , jak přes den tak večer že...

Lék na oddálení menstruace a jeho preskripce

Dobrý den, v létě jedu na deset dní na dovolenou a v půlce mám dostat MS. Chtěla...

Condylomata

Dobrý den, již nějakou dobu mě začala trápit občasné krvácení při stolici....

Otok pod okem

Dobrý deň, rada by som sa opýtala. Pred Vianocami mi opuchla pravá časť pod...

Jak se odstraňují polypy a hemoroidy

Dobrý den, v předešlém dotazu jsem se zapoměla zeptat... Jak se polypy odstraňují?...

Mám bolesti pod levým žebrem v tom záhybu, bolest jde až po levou lopatku

Dobrý den,už nějakou dobu (Cca 3-5 měsíců) mám bolesti pod levým žebrem v tom...

Helicobacter pylori

Po gastroskopii mi byl zjištěn reflux a též Helicobacter pylori.Mám 66 let a...

Problém s erekcí při nasazení kondomu

Dobrý den, jsem muž ve věku 22 let a mám problém s erekcí při nasazení kondomu....

Zimnice, dlouhodobý spánek, návaly, studené nohy, pocení, závratě

Dobrý den, můj přítel (20) už 5 dní leží v posteli a prospí cca 15-18 hodin...

Zalehlé uši, tlak v hlavě

Dobrý den, nevím jestli se obracím na správnou osobu, možná je můj problém...

Bolest žaludku

Dobrý den, Už několikátý den mám bolesti žaludku. Když se najím tak jsou bolesti...

Bolest prsou před menstruací, přetrvávající bulka v jednom prsu

Prvních 6 let menstruace ( až do 20ti let) jsem neměla žádné problémy. Začátkem...

Zesílená levá komora srdce

Dobrý den, co znamená "zesílená stěna levé komory srdce"? Jedná se závazně...

Léky a růst vousů

Dobrý den, mám dotaz kamarád o přítele má problém. Bere léky na epilepsii a...

Špatné výsledky krve

dobrý den byla jsem minulí týden u lékaře že mě bolí páteř mezi lopatkama,mám...

Kapky do ucha

Dobrý den, chtěla bych prosím vědět za jak dlouho zaberou kapky do ucha? Můj...

Reklama
Zavřít