Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hubnutí, změna konzistence stolice

Trávení Matěj 6.5.2018

Dobrý den,
moc se omlouvám, že opět otravuji s podobným problémem, jako už jsem zde uváděl v minulosti, ale tentokrát je to naposledy, uvědomuji si, že už je to otravné mi pořád odpovídat na podobné problémy, ale vždy si na sobě najdu nějaký nový. Předem chci říci, že jsem se začal léčit s hypochondrií a kancerofobií. Zítra mě čeká první sezení u psychiatra, momentálně docházím na psychologické terapie.

Mám souhrnně 2 velké problémy:
1. úbytek hmotnosti
2. charakter stolice

ad. 1 - Před asi 2 týdny jsem u sebe zpozoroval, že jsem zhubl asi 1,5 kg za cca 3 dny. Vážil jsem se vždy ráno po vykonání potřeby na malou. Nic jsem pro zhubnutí však neudělal. Pil jsem docela hodně, jedl jsem stejně jako předtím, nesportoval jsem, nijak zvlášť jsem nevydal energii. V té době jsem ale užíval 12 kapslí omega 3 nenasycených mastných kyselin denně, což mi mělo pomoci při mém léčení s mým psychickým problémem. Na internetu jsem se dočetl, že i omega 3 kyseliny podporují hubnutí, tak je možné, že jsem zhubl užíváním tolika kapslí denně. 2 týdny má váha byla stejná, nenabral jsem zpět těch 1,5 kg (což mě zaráží doteď). Předevčírem jsem si na noc vzal 2x Paralen, jelikož jsem měl skoro horečku (37,9°C) a v noci jsem se díky tomu hodně zpotil. Ráno jsem se tradičně zvážil a měl jsem zase o půl kila méně! Mohlo to být kvůli tomu, že jsem se noc předtím hodně potil? Ale kdyby to bylo tím, to bych musel zákonitě nabrat další den nazpátek, ne?

ad. 2 - změna charakteru stolice - stolice se mi změnila asi po 2 týdnech užívání již zmíněné dávky omega 3 nenas. mastných kyselin - začala být řidší, užší, žlutohnědá a kašovitější a plavala na hladině ... asi před 8 dny jsem ty omega 3 kyseliny vysadil po dohodě s psycholožkou z užívání a obtíže se zmírnily - poslední asi 3 dny dny mám již stolici normální barvy, její šířka i konzistence je již také jako dříve, akorát pozoruji, že v míse vytváří na hladině takové místy mastnější skvrny, přitom má normální barvu i konzistenci.. A také do včera plavala na hladině. Dnes už většina stolice se potopila, část ale plavala a tvořila mastnější oka na hladině. Dočetl jsem se na internetu, že plavající stolice a mastné skvrny jsou příznakem nedostatečné činnosti slinivky.

Asi před 10 dny jsem absolvoval ultrazvuk břicha s normálním nálezem na zkoumaných orgánech. Před 3 dny jsem si také ze strachu o slinivku zaplatil krevní testy na slinivku: konkr. hodnoty amylázy a lipázy - obě hodnoty v normě.

Oba problémy - stolice - mastné skvrny a plavající stolice- i úbytek váhy - mám tendenci spojovat si s poruchou slinivky, konkrétně že jde o nádor slinivky. Nevím, proč si mé problémy spojuji právě s touto rakovinou, možná proto, že u ní je prognóza velmi špatná. Kdyby se jednalo o nádor slinivky, ukázalo by to před 10 dny sono, popř. před 3 dny ty krevní testy? Měl bych se nechat dále vyšetřit jiným lékařem?

Mám veliké obavy, že mám zasaženou slinivku, nedokáži se na nic soustředit, mám pořád v hlavě tento problém a neustále mi jako kolotoč v hlavě běhají všemožné katastrofické scénáře typu, že se odhalí nádor slinivky a já umřu... Je možné, že v mých 19 letech bych mohl onemocnět rakovinou slinivky? V rodině žádnou rakovinu nemáme. Bojím se hlavně proto, že jsem takto 2 kila zhubl a že část mé stolice pouští mastné skvrny.

Moc se Vám omlouvám, že Vás takto neustále obtěžuji, ale neumím si do návštěvy psychiatra pomoci, jsem už zoufalý. Mám rád svůj život, ale musím nyní řešit tento nepříjemný problém, za týden mi začíná zkouškové a já se nemohu ani učit, jelikož se mi do hlavy vtírají všemožné katastrofické scénáře spojené s mými příznaky a rakovinou slinivky. Nemůžu se radovat, jsem už bezradný. Každý den se budím s tím, že zas budu muset myslet, jak moc závažný je můj problém.

Omlouvám se, už je to opravdu naposledy, co Vás otravuji s tímto problémem, jen bych potřeboval odborné komplexní zhodnocení mého problému (na každý můj uvedený bod) a taky jaká je šance, že mohu mít rakovinu slinivky? Poznala by se ze sona či krve, když mám tyto příznaky?

Děkuji moc za odpověď a přeji Vám hezký nedělní večer.

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

stran pravděpodobnosti nádrou na slinivce jsem Vám již odpovídala - šance, že byste ji měl, je zcela minimální, až nulová! Jedná se o onemocnění vyššího věku a má jiné projevy.
Taktéž jsem Vám již odpovídala, že potíže se stolicí žřejmě se slinivkou nemají žádnou souvislost, což jenom potvrdily testy, které jste si nechal udělat.
Taktéž jsem Vám doporučila pro Váš klid doplnit spíše kolonoskopické vyšetření - ve Vašem věku a s Vašimi obtížemi je větší pravděpodobnost, že by se mohlo jednat o zánětlivé střevní onemocnění (to už jsem Vám ale taktéž psala).
Psychiatrická péče pro hypochodrii a kancerofobii je jistě vhodná.
Výkyvy váhy jsou normální, běžné - uvádí se až +/- 2kg, že dělá pouze rozdíl v tom, jak jste zavodněn, jak jste se před vážením najedl, napil, či zda máte zrovna plnější či prázdnější střeva.
O změně konzistence jsem Vám již taktéž psala - ano, může to být i v souvislosti s užíváním vysokého množství potravních doplňků, stejně tak by to mohlo být k výše zmiňovanému střevnímu onemocnění.

Čili ke shrnutí - o nádor slinivky se s největší pravděpodobností nejedná. K psychiatrovi se dostavte dle plánu. Dále je vhodné dostavit se ke svému praktickému lékaři a domluvit se, zda Vás odešle pro hubnutí a opakované obtíže se stolicí na kolonoskopické vyšetření střev (vyšetření kamerou skrz konečník).

S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Související dotazy

Změna konzistence stolice
Dobrý den, již cca půl roku mám změnu konzistence...
Změna charakteru stolice
Dobry den,mam 5 a pul mesicniho syna,ktereho plne kojim...
Změna konzistence stolice, kancerofobie
Dobrý den, už jsem o tom tady psal. Do pátku jsem bral...
Změna barvy a konzistence spermatu
Zdravím. Cca měsíc zpátky se mi změnila barva spermatu...
Změna zbarvení stolice
Chtela bych se zeptat,mam na stolici celkem dost oranzoveho...
Změna zbarvení stolice
Dobry den, chtela bych se zeptat,tak 4x do mesice...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hubnutí, bolest žaludku

Pěkný večer, už si nevím rady trápí mě 2 měsíce hubnutí ( 10kg)začalo to bolestí...

Hubnutí, bolesti břicha

Pěkný den, trápí mě hubnutí které navázalo na bolest žaludku nechutenství za...

Hubnutí, bolesti svalů a kostí

Dobrý den Chtěl jsem se zeptat na následujiící problém. Začal jsem hubnout,...

Hubnutí, kancerofobie

Dobrý den, dneska jsem se ráno zvážil (asi po týdnu) a uviděl jsem, že jsem...

Hubnutí, nevolnost, závratě

Dobrý den, delší dobu nemohu přibrat na váze, zhubla jsem postupně po chřipce...

Hubnutí, pocení, únava

Dobrý den, maminka měla před půl rokem velmi nízkou hladinu sodíku způsobenou...

Hubnutí, průjem

Dobrý den, již cca 15 měsíců mě denně trápí pocit nadýmání a těžkosti jako bych...

Hubnutí, špatné krevní testy, bolesti břicha, zelené průjmy, bolest kloubů, nechutenství a špatná psychika

Dobrý den, problémy mám již tři roky, začalo to bolestma kloubů, chřipkovými...

Hubnutí, štítná žláza, cukrovka

Dobrý den, je mi 53 let, v mládí jsem docházela na endokrinologii, vůbec se...

Hubnutí, trávicí obtíže, bolest hlavy a další

Dobrý den,než půjdu opět k dr,chtěla bych se zeptat Vás,možná budete vědět(i...

Hubnutí, změna životního stylu

Před několika měsíci jsem byla ještě pěkný špekáček. Žiju ve společné domácnosti...

Hučení a pískání v uších

Dobrý den. Již delší domu mi píská v uších. Navíc mi už asi tři dny jakoby...

Hučení a tlaky v hlavě

Prominte ze jeste pisu ale taky mi piska v uchu a mam huceni a tlaky v hlave...

Hučení v hlavě

Dobrý den, je mi 58 let. Už třetím rokem trpím na hučení v hlavě. V poslední...

Hučení v hlavě

dobrý den osvém problému jsem tady již psala ,ale potřebuji poradit co dál...

Hučení v hlavě

dobrý den ,od ůnora kdy jsem byla hospitalizována v nemocnici na neurologii...

Hučení v hlavě

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Moje tchyně mi neúmyslně cukla s hlavou a...

Hučení v hlavě

Dobrý den paní doktorko, asi 2 měsíce mě trápí hučení v hlavě. Je to podobné,jako...

Hučení v hlavě a vibrování po těla

Dobrý den. Již dva roky navštěvuji psychologičku kt. mi předepsala jednu tabletku...

Hučení v hlavě a vibrování po těla

Dobrý den. Včera jsem vám již psala o svých problémech...děkuji za brzkou odpověd....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Prasklé koutky

Dobrý den, měla bych na vás jeden dotaz. Mému 4letému synovi začali praskat...

Ucpaný nos a hleny

Dobrý den. Mám takový dotaz ohledně svého ucpaného nosu.Začnu úplně na začátku....

Pád z koně

Dobrý den, chci se zeptat prosím na radu. je to dní co jsem spadla z koně při...

Růst obočí

Dobrý den chtěl jsem se zeptat.. Mám takový problém.. :/ Jelikož sem byl u kamaráda.....

Vysoké Ddimery, Anopyrin, krvácení z dásní

Dobrý den,přes Vánoce jsem prodělala covid-19.V únoru mi byly zjištěny vysoké...

Bolest po vytržení zubu

Dobry den,ve stredu rano mi byla vytrzena 1.osmicka vlevo nahore.Jeste ten den...

Poškození menisku

Dobry den, MR kolena rika: Indikace: susp. menisková léze Komplikace: 0 Vyšetření...

COVID protilátky


Stav po plastice křížového vazu, možnost uvolnění šroubů po pádu

Dobrý den,jsem 2měsíce po plastice předního křizového vazu s náhradou vlastním...

Ditiaden na kašel

dobri den chci se zepaat jak dlouho se muže použivat polovina ditiadenu na noc...

Příčina občasného plivání krve

Dobrý den, občas cítím pachuť krve v ústech a po následném odplivnutí se objevují...

Bolest mezi žebry a špatne dýchání

Dobrý den Chtěl bych se zaptat mam problem že mě boli na leve straně chodim...

Prasklé koutky

Dobrý den. Minimálně půl roku mám takřka nepřetržitě prasklé koutky úst (nekrvácí,...

Měření délky penisu

Dobrý den, měl bych dotaz asi spíš na nějakého urologa či sexuologa, ohledně...

Výtok z pochvy a přílišná vlhkost při styku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nějaké řešení mého problému. Mám...

Antidepresiva při RS

Dobrý den, mám RS 10 let na začátku asi půl roku jsem brala cipralex abych...

Otok tváře a zvětšené uzliny

Dobrý den. Mám 12ti letou dceru. Během posledního roku se stalo, že ji zdurela...

Citlivý klitoris


Výsledky hormonů

Dobrý den, často jsem nachlazená, bolí mě dutiny,celé čelo. Mám deficit buněčné...

Cukání v břiše

Dobry den mam dotaz obcas mam neprijemne cukani v brise tesne pod koncem hrudni...

Reklama