Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Hypofunkce štítnice a gravidita

Monika 17.11.2017

Vazeny pane doktore, vazena pani doktorko,

obracim se na vas s zadosti o radu ohledne spravneho navyseni davky Euthyroxu v prvnim trimesteru tehotenstvi.

Vysledky pred otehotnenim:
75mcg
TSH 2.0
Volny T3 3.4
Volny T4 16.3

Vysledky 5. tyden tehotenstvi:
TSH 4.8
Volny T3 4.4
Volny T4 17.7
davka zvysena na 100mcg

Vysledky aktualni (10. tyden tehotenstvi):
TSH 4.96
Volny T4 17.6
anti TSH receptory 1.9

Dle tabulek by mela byt hodnota TSH pod 2.5, nicmene nazory se ruzni. Minuly mesic jsem konzultovala tri lekare a na zaklade doporuceni navysila davku na 100mcg. Bohuzel hodnota neklesla. Jake je vase doporuceni? Je navyseni o dalsich 25mcg dostacujici? Je mozne absolvovat kontrolni naber drive nez za mesic? Samozrejme mam obavu z negativniho dopadu na miminko.

Dekuji!

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, Moniko,
děkujeme za Váš dotaz. Přeposílám jej ke zodpovězení kolegům endokrinologům, kteří Vám v brzké době odpoví. Za sebe doporučuji problém řešit ideálně s jedním lékařem, který Vás zná a proto také nejlépe posoudí jak klinický stav, tak laboratorní rozbor. Přeji hezký večer a klidné těhotenství.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková PhD.

Specializace: Diabetologie a Endokrinologie Pracoviště: III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy

Dobrý den, hodnota TSH 2,5 je sice optimální pro otěhotnění i následně 1.trimestr. Ale ve chvíli, kdy jste sledovaná, léčba už těhotenství předcházela a ke zvýšení dávky došlo velmi rychle (v 5.týdnu) bych se o vývoj plodu nestrachovala. Hodnoty volného hormonu (fT4) jsou zcela v pořádku. Úpravu dávkování lze zhodnotit až po 6 týdnech nové léčby, TSH reaguje na změny pomalu. Navíc je to parametr velice citlivý a prakticky každým dnem se mění, závisí i na celkové zátěži organismu, typu laboratoře, kde je TSH vyšetřováno atd. Doporučila bych ještě navýšit na 125ug denně + nasadit jodid (buďto samostatně 100ug denně, či v multivitaminových přípravcích s jodem) a kontrola v 17-18.týdnu. Jodid užívejte po celou dobu těhotenství a kojení. Dávka hormonu se bude odvíjet dle výsledků, po 17. týdnu těhotenství má plod svoji štítnou žlázu a důležité je pro něj právě zásobení jodem. Žádného negativního dopadu se každopádně neobávejte.
S pozdravem
Jandíková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Hypofunkce štítnice
Dobrý den.Zhruba do roku 2011,jsem se léčila s hypofunkcí...
Hypofunkce
Dobrý den, před rokem mi byla zjištěna hypofunkce...
Snížená funkce štítné žlázy
Byla mi zjištěna rozvíjející hypofunkce. TSH 5.24...
Autoimunitní thyreoitida, hypofunkce štítné žlázy, zvětšený lalok štítné žlázy
Dobrý den, chtěla bych znát Váš názor na můj problém:...
UZ štítnice - výsledky
Dobrý den paní doktorko, mohla by jste mi prosím vysvětlit...
Onemocnění štítné žlázy
Dobrý den, Chtěla bych se vás na něco zeptat. Byla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hypofunkce štítné žlázy a chaluha bublinatá

Dobrý den, trpím hypofunkcí štítné žlázy. Slyšela jsem, že čaj z chaluhy bublinaté...

Hypofunkce štítné žlázy a otěhotnění

Dobrý den pane doktore, mám na Vás dotaz ohledně otěhotnění. Již přes rok se...

Hypofunkce štítné žlázy a rozhozená psychika

Dobrý den paní doktorko, ještě bych ráda doplnila můj včerejší dotaz. V dotazu,...

Hypofunkce štítné žlázy a sója

Dobrý den, léčím se s hypofunkcí štítné žlázy (užívám Euthyrox 50 mg 1x...

Hypofunkce štítné žlázy a tachykardie

Dobrý den, léčím se se štítnou žlázou, na hypofunkci užívám Letrox 50. Stále...

Hypofunkce štítné žlázy a vysoké hodnoty protilátek

Dobrý den, mám sníženou funkčni štítné žlázy - beru 75mg Letroxu denně. Dle...

Hypofunkce štítné žlázy v těhotenství

Dobrý den, paní doktorko, ve 4 tt mi byla zjištěna hypofunkce štítné žlázy...

Hypofunkce štítné žlázy v těhotenství

Dobry den, pri prestupu k nove rodinne lekarce po prestehovani mi byla pri krevnich...

Hypofunkce štítné žlázy v těhotenství a její vliv na IQ a vývoj dítěte

Dobrý den, jsem v 17. týdnu těhotenství. Dva roky mě má obvodní lékařka sleduje...

Hypofunkce štítnice

Dobrý den.Zhruba do roku 2011,jsem se léčila s hypofunkcí štítné žlázy,po léčbě...

Hypofunkce ŠŽ

Dobrý den paní Dr, chtěla bych Vás požádat o radu. Po porodu před 3-mi lety...

Hypofunkce šž a pohlaví miminka

Dobrý den, Chtěla jsem se Vás zeptat na Vaší zkušenost se ženami které mají...

Hypofunkce v těhotenství

Dobrý den, ráda bych se zeptala: Léčím se již 10 let s autoimunitní hypothyreózou,...

Hypofunkcia stitnej zlazy

Dobry den pani doktorka,prosim o radu ,moj manzel ma 37 rokov,v roku 2010 mu...

Hypofýza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na můj problém. V 4/2011 jsem byla obětí dopravní...

Hypofýza

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co to pro mě znamená? vyšetření provedeno nativně...

Hypofyza

Dobry den mam 23rokov a uz druhy rok riesim problem s nizkou hladinou tst atd......

Hypofýza

Dobrý den prosím o vysvětlení závěru vyšetření zda-li došlo ke zlepšení. První...

Hypofýza

Dobrý den, jsem 7 měsíců po operaci adenomu hypofyzy (akromegalie) 10/2015....

Hypofýza

Dobrý den,prosím o vysvětlení nálezu na hypofýze.Hypofýza je kulovitá, v T1...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Otoky nohou a jejich příčiny

Dobrý den, chci se zeptat na příčinu oteklých nohou, lýtka a kotníky. Vždy...

Antikoncepce - vynechání tablety

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co mám dělat v případě že jsem užila přípravek...

Bederní ploténky

nevím, zda mohu věřit své neuroložce, posunutí bederní ploténky a odvápnění,...

Bolesti kolem konečníku

Dobrý den, můžete mi prosím poradit? Už hrozné dlouho mě svědí oblast okolo...

Bolavé varle

Dobrý den. Mého přítele třetí den bolí jedno varle a při výronu semene má ve...

Alkohol po antibioticích

Dobrý den Kdy je možné po dobráni Xorimax 500 požít alkohol Děkuji

Pityriasis versicolor bíle fleky

Dobrý den na kůži se mi objevují bílé fleky, znamená to něco něco vážného?

Snědl kousek alobalu

Dobrý den, můj třinácti měsíční syn snědl ve čtvrtek (6.8.) kousek alobalu-ukousl...

Špatné dýchání, bušení srdce

Dobrý den, již delší dobu mě trápí více věcí najednou. Jeden čas mám nepříjemné...

Dlouhodobý dusivý suchý kašel uz asi 4 měsíce

Dlouhodobý dusivý suchý kašel uz asi 4 měsíce .Mam 3 antibiotika žádné zlepšení...

Zvýšené amylázy v moči

Dobrý den.V říjnu 2007-4 měsíce po porodu- jsem podstoupila laparoskopické odstranění...

Operace a léčba achilovky

Dne 8.5. mě při fotbale (udělal jsem pouze krok dozadu) ruplo v achilovce a...

Nejistá chůze

Jsem důchodce r. 38, obracím se na Vás s prosbou o radu k mému zdr. problému....

Krvácení mimo menstruační cyklus

Dobrý den, měla bych jeden dotaz. Menstruace mi končila 1.-2.6. a 17.6. jsem...

Infekce nehtového lůžka

Dobry vecer pritelkyne ma zanet nehtoveho luzka s hypergranulaci cca 5 mesicu....

Boule vedle krční páteře a hrudní a bederní oblast páteře

Dobrý den, vedle krční páteře se mi udělala nějaká tvrdá boulička. Dost...

Srostle male styd.pysky

Dobry den mužete mi prosim poradit jak poznam jestli ma naše 21 měs dcera srostle...

Bolestivé polykání

Dobrý den chci se zeptat špatně se mi polyká občas mě to při polykání zabolí,...

Bakterie E.coli a opakované záněty močového měchýře

Dobrý den, paní doktorko, již jsem do poradny psala cca. před týdnem, moc bych...

Rozdíl Paralen-Paralen Grip

Dobrý den, při nachlazení a rýmě si zpravidla kupuju kapky do nosu a něco na...

Zavřít reklamu