Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Hypothyreosa v graviditě

Endokrinologie Jana N. 5.1.2017 redakce uLékaře

Dobrý den,
ráda bych znala názor jiného endokrinologa na dávkování Euthyroxu v těhotenství. Diagnoza je mírná subklinická autoimunitní hypothyreoza, Euthyrox beru od dětství.

Všechny uváděné odběry byly na lačno a bez Euthyroxu daný den, laboratoř Aeskulab.
Odběr v 4tt: TSH 2,087 ft4 11,8 při dávce Euthyrox 75 denně. Můj endokrinolog původně chtěl dávku ponechat, ale na můj dotaz, že ft4 se mi zdá na spodní hranici a spotřeba v těhotenství pravděpodobně poroste, jsme se domluvili na střídání Euthyroxu 75 a 100 obden.
Odběr v 8tt: TSH 1,475 ft4 14,5 – ponecháno střídat Euthyrox 75 a 100 obden.
Odběr v 17tt: TSH 3,955 ft4 12,6 – zvýšení dávkování Euthyrox 100 5 dní v týdnu a Euthyrox 75 2 dny v týdnu.

Můj dotaz je, zda toto poslední zvýšení bude dostačující, vzhledem k tomu, že zvýšení dávky mezi 4tt a 8tt bylo vyšší a výsledky v 8tt byly v pořádku, přestože TSH ani nebylo nad normou, což nyní je (v odborných článcích jsem našla doporučený limit TSH max. 3 pro II.trimestr). Mohu si dávku zvýšit na Euthyrox 100 denně? Na další odběr mám jít až za 2 měsíce a mám obavy, aby miminko nebylo poškozené, pokud bych Euthyroxu měla málo.
Vážím 57kg.

Děkuji za názor,
Jana

Odpovídá:

MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Dobrý den, paní Jano. Popsaný postup se mi jeví adekvátní - TSH by mělo být nejlépe pod 2, hlavní období zvyšujících se nároků na funkci štítné žlázy je 1. trimestr a pak již je stav obvykle celkem stabilní při zavedené dávce. Navýšení v 17. týdnu při TSH 3,95 bylo na místě a mělo by být dostatečné - zjistit to ale lze až zpětně podle krevních testů (nemá příliš smysl je dělat dřív, než za 6 týdnů po úpravě dávky), každý jsme jiný. Dbejte také na dostatek jódu (příslušná dávka je obsažena v běžných "vitamínech pro těhotné...). Navýšení dávky na 100/den by ale bylo myslím také legitimním postupem - pokud tak učiníte, nepůjde o dramatické zvýšení celkové dávky oproti doporučení a mělo by to být bezpečné, event. krátkodobé mírné předávkování plodu nevadí, může ale Vám způsobit třeba bušení srdce, pocení apod. (tedy zhoršit potíže, které se v rámci gravidity mohou dostavit tak jako tak...). Doporučuji samozřejmě konsultovat postup s ošetřujícím endokrinologem - domluvit se můžete i po telefonu, třeba i na tom, že se kontrolní odběr odehraje o něco málo dříve.

Související dotazy

Hypothyreosa
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je u nás...
Hypothyreosa
Dobrý den, léčím se na hypothyerosu, teď mám hodnoty...
Hypothyreosa a těhotenství
Dobrý den, beru Letrox 50 1-0-0, dnes jsem zjistila,...
Celiakie, hypothyreosa
Reakce na http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/porucha-pameti-sz-a-rozestup-brisnich-svalu-215030...
Hypothyreosa, únava
Dobrý večer, na poslední kontrole jsem měla výsledky...
Agresivní chování a hypothyreosa
Dobrý den, přítel má hypotyreózu, každý den bere...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hypothyeroza

Dobrý den, před 10-ti lety jsem se začala léčit na hypofunkci ŠŽ...,nyní mám...

Hypothyreosa

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je u nás k mání nějaký lék na štítnou...

Hypothyreosa

Dobry den, jsem lecena s hypothyreosis na podklade autoimun. thyreoditidy, a...

Hypothyreosa

Dobrý den měla bych dotaz,pracuji jako sestra v nemocnici a pri preventivní...

Hypothyreosa

Dobrý den, mám dotaz ohledně štítné žlázy. Sonograficky v normě, T3 a T4...

Hypothyreosa

Dobrý den, léčím se na hypothyerosu, teď mám hodnoty TSH 0,033 a FT4 25,21....

Hypothyreosa těhotenství

Dobrý den, prosím Vás paní doktorko, jsem v 18 týdnu těhotenství, léčím se...

Hypothyreosa a těhotenství

Dobrý den,se štítnou žlázou jsem se léčila asi od 19-ti let, kdy tsh se pohybovalo...

Hypothyreosa a těhotenství

Dobrý den, beru Letrox 50 1-0-0, dnes jsem zjistila, že jsem těhotná, lékařka...

Hypothyreosa po porodu

Dobrý den, koncem těhotenství mi byla zjištěna hypothyreosa, brala jsem Letrox...

Hypothyreosa, únava

Dobrý večer, na poslední kontrole jsem měla výsledky TSH 16,84 a T4 4,0 Jinak...

Hypothyreosis a otěhotnění

Dobrý den. Prosím vás o vyjádření se k mému problému: V roce 2005 jsem 2x...

Hypothyreóza

Dobrý den! Mohu brát substituční terapii v případě, že mám trombofilii? Má...

Hypothyreóza

Dobrý den, patří mezi příznaky hypothyreozy také potíže s rovnováhou? Případně...

Hypothyreoza a hyperprolaktinemie

Dobrý den, byla jsem na krvi pro vyšetření hormonálního profilu kvůli snaze...

Hypothyreóza a nepravidelná menstruace

Dobrý den. Necelé dva měsíce se léčím s hypothyreozou, chci se zeptat jak dlouho...

Hypothyreoza a otoky nohou

Dobrý den, asi 2 měsíce se léčím s hypothyreozou. Postupně jsem se dostala na...

Hypothyreóza a potrat

Dobrý den,beru letrox 50 1x denně na hypothyreozu,v těhotenství mi byla zvýšena...

Hypothyreoza a těhotenství

Dobrý den. Jsem těhotná v 16 týdnu. O těhotenství vím týden. Léčím se pro hypothyreozu...

Hypothyreoza po porodu

Dobrý den, jsem 9m po porodu a zjistili mi sníženou funkci štítné žlázy o 20%....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zalehlé ucho


Jak mohu podstoupit imunologické vyšetření

Dobrý den, ráda bych se zeptala na možnosti podstoupení imunologického vyšetření....

Duodenogastrický biliární reflux

Dobrý den. Dnes jsem byla na gastro vyšetření. Výsledkem je Duodenogastrický...

Selhání postinoru - riziko pro plod

Dobrý den, potřebovala bych poradit v této věci : kamarádka měla nechráněný...

Bulging ID L4-L5

Dobry den prajem, ja by som Vas chcela poprosit o vysvetlenie mojho CT nalezu...

Zácpa

Dobrý den, potřebovala bych poradit s nadměrným nadýmáním, zácpou, volebním...

Mám malý penis

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, je mi sice 14 let ale už mě to zajímá, zdá...

Opakující se kašel a rýma

Dobrý den, můj čtyřletý syn nastoupil v září do školky a hned v říjnu dostal...

Renální kolika

Dobrý den, omlouvám se,že opět píšu. Diagnózu mám konečně jasně stanovenou....

Bolest kyčelního kloubu, vystřelující do nohy

DObrý den pane doktore, děkuji za zodpovězení mého dotazu,týkající se mé maminky....

Píchání u srdce při kašli

Dobrý den, už jsem skoro 3 týdny nemocná, kašel, rýma, teploty, bolesti zubu,...

Orální sex s kaprem

Dobrý den, mám problém před týdnem sem měl orální sex s kaprem a nejsem si jist...

Skvrny před očima

Dobrý den,trpím skvrny před očima už od minulé tydne. Moje mamka mi řikala,že...

Zatvrdla a natekla ruka

Dobrý den, prosím o radu. Mám pod loktem na vrchní straně zatvrdlou a trošku...

Bolest žaludku a průjem

Dobry den casto me boli žaludek a mam k tomu tak prujem

Nachlazení v těhotenství

Dobrý den, jsem 10+3 těhotná. Od začátku těhotenství jsem byla již dvakrát nachlazená,...

Zúžená předkožka

Dobrý den, mohu se zeptat už od mala trpím, zúženou předkožkou a jak bych to...

Při pohlavním styku nemohu dosáhnout erekce

Je mi 20 let a při pohlavním styku nemohu dosáhnout erekce. V jiných případech...

POPIS Rtg

Dobrý den, na rtg plic v rámci předoperačního vyšetření střev bylo konstatováno:...

Náhradní sladidlo a cukrovka

Dobrý den. Chci se zeptat jestli je pravda, že když zdravý člověk bude používat...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×