Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Celiakie, hypothyreosa

Endokrinologie Josef 6.1.2017

Reakce na http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/porucha-pameti-sz-a-rozestup-brisnich-svalu-215030 Děkuji za odpověď, mám doplňující otázku. Když bereme v úvahu autoimunitní onemocnění, nebyla by zpočátku částečně substituce vysokými dávkami jódu a tyrosinu účinná předtím, než by se i zbylá funkční tkáň nahradila vazivem? Pravděpodobně jsem to nezmínil dostatečně, ale ještě minulý měsíc jsem byl stydlivý naiva, neschopný se zeptat na cestu, a teď jsem schopný se učit více cizích jazyků současně. Můj mozek začíná fungovat. Nemluvil jsem o nepozornosti, ale zmínil jsem schopnost paměti zapamatovat si a chápat přítomnost, za mnou je prostě mlha, všechno se ztrácí. Můžete mi ještě jednou potvrdit, že to není Hashimoto, a já jsem pouze celiak, a že čtení knížek mi vrátí mou krátkodobou paměť a já se při správné přísné dietě brzo uzdravím? ... Zajdu si na vyšetření, děkuji za Vámi udané vyšetřovací doby. Mějte se.

Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Dobrý den, navazuji na odpověď kolegyně. Jak ta uvádí, bylo by vhodné provést základní testy, které se jak event. celiakie, tak hypothyreosy týkají, dřív, než začnete provádět nějaká dlouhodobá opatření (pokud by se potvrdila celiakie, dieta je pak doživotní věcí, je tedy rozumné nenasazovat jí "naslepo"). Nevím, kde v zahraničí se nacházíte, ale pokud byste si chtěl vyšetření hradit v nějaké laboratoři jako samoplátce, stačilo by pro začátek provést test TSH (základní test na funkci štítné žlázy) a a-tTG (protilátky proti tkáňové transglutamináze). Ohledně "substituce" - bohužel tělo nefunguje ve většině případů tak, že by nadbytek nějakých "zdrojů" vyvolal zvýšení efektu - normálně fungující štítná žláza bude stále fungovat normálně i v případě nadbytku tyrosinu, nezačne pracovat víc, běžná racionální strava pro řádnou funkci štítné žlázy stačí. Žláza sice potřebuje pro svojí činnost jód, ale jeho výrazně nadbytečný příjem může naopak vadit. Pokud by příčinou Vašich potíží snížená funkce štítné žlázy na podkladě autoimunitního zánětu, je velmi nepravděpodobné, že by došlo k markantnímu zlepšení pouze na základě diety. Celiakie je častá a může mít, zvl. u dospělého, řadu dosti necharakteristických příznaků, je tedy možné, že vy s ní souvisí i problém s pamětí, resp. spíše s únavou, špatnou náladou, bolestmi hlavy (přičemž porucha paměti by byla spíše důsledkem těchto problémů, než přímým důsledkem postižení při celiakii). Pokud je Vám lépe, je to samozřejmě dobře, doporučuji ale celou situaci konsultovat s lékařem osobně , až budete mít tu možnost.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Hypothyreosa
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je u nás...
Hypothyreosa
Dobrý den, léčím se na hypothyerosu, teď mám hodnoty...
Hypothyreosa a těhotenství
Dobrý den, beru Letrox 50 1-0-0, dnes jsem zjistila,...
Celiakie
Dobrý den, prosím o radu po prvnim porodu se mi prokazala...
Hypothyreosa v graviditě
Dobrý den, ráda bych znala názor jiného endokrinologa...
Hypothyreosa, únava
Dobrý večer, na poslední kontrole jsem měla výsledky...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Celiakie nebo co?

Dobrý den, je mi 28 a od puberty trpím nevolnostmi, bolestmi břicha nezi žebry...

Celiakie negativni genetika pozitivní biopsie

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,před 5 lety mi zjistili na biopsii celiakii...

Celiakie u 14 měsíční holčičky

Dobrý den paní doktorko, mám prosbu ohledně mé dcery. Na roční preventivní prohlídce...

Celiakie u dítěte

Dobrý den, dceři 5,5 let byla zjištěna z krve alergie na lepek, celiakie...testy...

Celiakie u kojence

Dobrý den, moc prosím o odpověď na mojí otázku. Mám sedmiměsíční dceru - 20....

Celiakie v potencionální formě

Děkuji za odpověď, omlouvám se, myslel jsem celiakie v potencionální formě,...

Celiakie vs alergie na lepek?

Dobrý den, řadu let mě trápí zažívací potíže. Obtížné vyprazdňování, plynatost,...

Celiakie, bolesti břicha

Dobrý den,již delší dobu mě trápí křečovité bolesti břicha. Mám celiakii,5let...

Celiakie, deformace zlucniku,stavy uzkosti

Dobry den pani doktorko je mi 35 let a pred 3 roky me byla zjistena celiakie....

Celiakie, diagnostika u detí

Dobrý den, ráda bych pochopila, proč pro diagnostikování celiakie je nutné vyšetření...

Celiakie, cholestáza v graviditě

Dobrý den, mám dotaz - může souvise fakt, že se mi v těhotenství dost rozjela...

Celiakie, laktoza, hypotrofie svalstva, křeče

Držím, snažím se držet obě diety, ekzém se skoro po roce ztrácí, mám také zhoršenou...

Celiakie, nauzea

Dobrý den, je mi 21 a před 4mi lety mi byla zjištěna celiakie z krve i biopsie.(bylo...

Celiakie, NCGS

Dobrý den, mám u sebe podezřejí na Celiakii nebo spíše na neceliakální gluten...

Celiakie, neutrofilie a lymfopenie u dítěte

Dobrý den, dcera 3,5 roku má výsledky krve: na celiakii Igg 66 a Iga 22 (max.10)...

Celiakie, sono nález

Dobry den mam dotaz vcera jsem byla na uz bricha..doktor mě nic nerekl na kontrolu...

Celiakie?

Dobrý den, už několik měsíců mám řídší stolici, není to úplně průjem, ale normální...

Celiakie?

Dobrý den, už 5 měsíců mám potíže s trávením. Začalo to tlakem a pícháním pod...

Celiakie?

Dobrý den, Už více než 2 týdny mám problem s trávením. Vždy po snezení jídla...

Celiakie?

Dobrý den. Je mi 18 let a trpím vypadáváním vlasů, třepením nehtů a v poslední...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest pod pravou lopatkou

Dobrý den. Už týden mě bolí pod pravou lopatkou.Bolest je ostrá a vystřelující....

Entizol vaginální tablety

Dobrý den, dostala jsem na úžívání vaginální tablety Entizol(na lehký delší...

Píchání u srdce při nádechu


Pupínek na penisu

Dobrý den, udělal se mi na penisu takový pupínek, vypadá jako velký beďar. Už...

Epilepsie v 5 letech

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Mojí dceři (pět let) bylo po dvouletém...

Antidepresiva a poruchy menstruace

Dobrý den, prosím, dnes mi Váš pan doktor doporučil antidepresiva, jako...

Těhotenství po císařském řezu (srůsty)

Dobrý den, Pane doktore měla bych na Vás dotaz jsem 7 měsícu po porodu císařským...

Krev pod nehtem u nohy - modrý nehet

Dobrý den. Před asi dvěma týdny měl přítel florbal, ale bohužel si musel vzít...

Dieta po odstranění žlučníku

Dobry den mam tento dotaz. 1.unora 2017 jsem mel operaci zlucniku laparoskopicky....

Otěhotnění-kapičky lásky

Dobrý den, před dvěma dny jsem měla nechr. styk s novým přítelem a udělal se...

Nekončící kašlání a dušení se

Dobrý den, mám dotaz na mého 17-ti letého syna. Už přes 3 týdny stále kašle....

Doxyhexal

Dobry den. Chcem sa spytat, mam predpisane antibiotika Doxyhexal/na 20 dni(na...

Bolest v krku při polykání


Pálení konečníku

Dobrý den asi před 3-4 měsíci mně pálí v konečníku bojím se že to je vážně.....

Svrab?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se podle fotek může jednat o svrab. Nejdříve...

Antikoncepce - kombinace


Pálení na nártu

Dobry den, Chtela bych se zeptat co to znamena, jestli je to vazne nebo ne...

Epilepsie

Dobrý Den, chtěla bych poradit ohledně léku Lamictal, který mi lékař nasadil...

Bolest v pravém podbřišku

Dobrý den, už pár dní mě pobolívala pravá strana jako by vaječník bolest se...

Trávicí obtíže


Zavřít reklamu