Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Hypothyreoza

Vnitřní lékařství Zuzana 17.12.2018

Dobry den,
mam spomalenu funkciu stitnej zlazy.
Od druheho tehotenstva, co je uz 3 roky. V rodine rovnaky problem len sestra, tiez tehotenstvom.
V unoru 2018 po dohode s dr vysadeny uplne Euthyrox (spravila som to pozvolne 50, 25 a uplne vynechat, ale mala by som brat 50).
V tehotenstve a po porode som brala aj 100, potom 25 a uz dva roky beriem 50.
Po uplnom vynechani sa to dost zhorsilo, ale stale len na Euthyrox 50 (tak to tvrdi dr).
Skusam cinsku medicinu+akupunktura. Chcela by som skusit vsetko nastartovat a nebrat umelo hormony. Nie som ziadna eko/bio matka, ale mam len 35 a brat dozivotne Euthyrox...
Unavu nepocitujem...mozno aj je, ale pri 2 detoch si to neuvedomujem. Ani nejak vyrazne nepriberam (par kil naviac po 10 rokoch teda mam, ale stale obleciem malu velkost). Zijeme aktivne a snazime sa pestro jest.
Aka je prosim hranicna hodnota zdraveho cloveka?
Ake su hodnoty pre Euthyrox 25 a Euthyrox 50? Snazila som sa to najst na internete, ale vsade sa hodnoty odlisuju.

Vysledky 15.5.2018
S-free T3 4,48 | ( * )
S-free T4 17,16 | ( * )
S-TSH 8,32 | ( )*
S-antiTPO 16,50 | ( * )

Vysledky 7.12.2018
S-free T3 3,64 | ( * )
S-free T4 13,75 | ( * )
S-TSH 6,20 | ( )*
S-antiTPO 10,70 | ( * )

Dr sa vyjadrila, ze je to stale na Euthyrox 50. Kazdopadne nejake hodnoty sa odlisuju a ja nerozumiem ako to je. Horsi sa to podla vysledkov alebo lepsi? Nie som z toho mudra a ani presne nechapem prepojenie.
Co sa mi moze stat, ked vynecham Euthyrox? Nemam ziadny problem, ani velku/malu stitnu zlazu, uzliny, bolest na krku, nic.

Predom dakujem za odpoved. Doplnění informací: Ptam se konkretni otazky a na to se mi nedostalo vubec odpovedi. To o cem tam pani dr pise uz davno vim. Jsou to obecne informace, ptam se na konkretni veci.

Odpovídá lékař:

MUDr. Marie Vaňačová


Dobrý den paní Zuzano,
správná funkce štítné žlázy je pro organismus velmi důležitá.Žláza produkuje hormony obsahující jod- ty ovlivňují nejen látkovou výměnu,ale také správnou činnost dalších orgánů včetně srdce a krevního oběhu, v dětství jsou potřebné pro rozvoj mozku .Dalším hormonem produkovaným štítnou žlázou je kalcitonin,který řídí hospodaření s vápníkem . Onemocnění štítné žlázy mohou být různá: zánět , zvětšení žlázy ,tvorba cyst, uzlů, nádoru anebo porucha její funkce a to buď ve smyslu zvýšení nebo snížení.Ve Vašem případě se jedná o snížení,tedy nedostatečnou produkci hormonů a ty je tudíž potřeba tělu dodávat . Porucha činnosti št.žlázy může být dočasná,většinou vyvolaná akutním onemocněním, ale častěji je trvalá, tedy celoživotní. Každopádně je potřebná dispenzarizace u endokrinologa a dle hladin hormormonů léčbu upravovat.
S pozdravem M.V.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková PhD.


Dobrý den, zdravý člověk by měl mít TSH mezi 1-4 (máte 8...6 - hodnoty hraničně vyšší, rozdíl nevýrazný, já hodnotím výsledky z května a z listopadu v podstatě stejné, a to přetrvávající mírný nedostatek hormonů štítné žlázy, na který musí hypofýza reagovat vyšší produkcí TSH)
Vždy máte mít hodnoty TSH mezi 1-4, zda berete 25 nebo 50 je pak dáno tím, kolik vaše tělo aktuálně potřebuje dodat, aby hypofýza byla "spokojena" a TSH se snížilo do normálních mezí. Tím pak dává hypofýza najevo, že má tělo hormonu akorát a může správně fungovat.
Vaše hodnoty jsou ale opravdu hraniční, tzn nemusíte mít žádné příznaky. Pokud nyní neplánujete další těhotenství a jinak se cítíte dobře, lze pouze stav sledovat a vyčkat než bude hodnota TSH 10 a více a nebo budou snížené hodnoty freeT4. Pak už pravděpodobně budete mít i potíže, které vás za lékařem dovedou.
Můžete klidně čekat a hormon neužívat. To je zcela na vašem uvážení. Stav se může zhoršit za několik let a nebo za pár měsíců, to nikdo neumí předem říci, tedy choďte na kontroly a domluvte se s paní doktorkou, že zatím, dokud nemáte potíže, hormon nechcete užívat.
S pozdravem
Jandíková

Související dotazy

Hypothyreóza
Dobrý den! Mohu brát substituční terapii v případě,...
Hypothyreoza v těhotenství
Dobrý den, velice mě trápí jeden problém, jsem ve...
Hypothyreóza a nepravidelná menstruace
Dobrý den. Necelé dva měsíce se léčím s hypothyreozou,...
Hypothyreóza
Dobrý den, patří mezi příznaky hypothyreozy také potíže...
Hypothyreoza zjištěná v těhotenství
Jsem v asi 10 t. těhotenství, před 2 týdny jsem byla...
Hypothyreoza a hyperprolaktinemie
Dobrý den, byla jsem na krvi pro vyšetření hormonálního...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hypothyreosa

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je u nás k mání nějaký lék na štítnou...

Hypothyreosa těhotenství

Dobrý den, prosím Vás paní doktorko, jsem v 18 týdnu těhotenství, léčím se...

Hypothyreosa a těhotenství

Dobrý den, beru Letrox 50 1-0-0, dnes jsem zjistila, že jsem těhotná, lékařka...

Hypothyreosa a těhotenství

Dobrý den,se štítnou žlázou jsem se léčila asi od 19-ti let, kdy tsh se pohybovalo...

Hypothyreosa po porodu

Dobrý den, koncem těhotenství mi byla zjištěna hypothyreosa, brala jsem Letrox...

Hypothyreosa v graviditě

Dobrý den, ráda bych znala názor jiného endokrinologa na dávkování Euthyroxu...

Hypothyreosa v těhotenství

Dobry den,mam prosbicku,jsem v 18tt tehotenstvi v 16tydnu mi zjistili nizsi...

Hypothyreosa, únava

Dobrý večer, na poslední kontrole jsem měla výsledky TSH 16,84 a T4 4,0 Jinak...

Hypothyreosis a otěhotnění

Dobrý den. Prosím vás o vyjádření se k mému problému: V roce 2005 jsem 2x...

Hypothyreóza

Dobrý den! Mohu brát substituční terapii v případě, že mám trombofilii? Má...

Hypothyreóza

Dobrý den, patří mezi příznaky hypothyreozy také potíže s rovnováhou? Případně...

Hypothyreoza a hyperprolaktinemie

Dobrý den, byla jsem na krvi pro vyšetření hormonálního profilu kvůli snaze...

Hypothyreóza a nepravidelná menstruace

Dobrý den. Necelé dva měsíce se léčím s hypothyreozou, chci se zeptat jak dlouho...

Hypothyreoza a otoky nohou

Dobrý den, asi 2 měsíce se léčím s hypothyreozou. Postupně jsem se dostala na...

Hypothyreóza a potrat

Dobrý den,beru letrox 50 1x denně na hypothyreozu,v těhotenství mi byla zvýšena...

Hypothyreoza a těhotenství

Dobrý den. Jsem těhotná v 16 týdnu. O těhotenství vím týden. Léčím se pro hypothyreozu...

Hypothyreoza po porodu

Dobrý den, jsem 9m po porodu a zjistili mi sníženou funkci štítné žlázy o 20%....

Hypothyreoza v těhotenství

Dobrý den, velice mě trápí jeden problém, jsem ve 12 tt a byla mi zjištěna...

Hypothyreoza zjištěná v těhotenství

Jsem v asi 10 t. těhotenství, před 2 týdny jsem byla poprvé na vyšetření u endokrinologa...

Hypothyrodism a tehotenstvi

Dobry den, jsem tehotna 27 tydnu, mam hypothyrodism a beru nyni jiz mesic a...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Krev ve stolici po průjmu

Zdravím,asi dva týdny zpátky jsem měl silný prujem a byl jsem zhruba 20x na...

Komplikace po operaci žlučníku

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat. Mamča byla před 10 dny na operaci žlučníku...

Dormicum

Dobrý deň p. Doktor Čupera, môj 5-ročný syn bude absolvovať menší chirurgický...

Bolest ramene

Dobrý den. Asi před dvěma měsíci mě začalo pobolívat rameno, dnes už je to celkem...

Bolest v krku


Streptokill

Dobrý den. Osmiletá dcera si v pátek večer stěžovala na bolest v krku, lékařka...

Primární coxartróza

Dobrý den, prosím vás o vysvětlení co znamená jiná primární Koxartroza?

Zánět žaludku

Dobrý den, opakovaně se mi stává, že cítím nevolnost kolem žaludku, říhám a...

Bulka v prsu

Dobrý den, mám dotaz ohledně bulky v prsu. Dnes večer jsem si nahmatal v pravém...

Svědění klitorisu

Dobry Den. Uz druhy den me trapi silne svedeni klitorisu a okoli. V pochve...

Kožní obtíže


Křeče v pravém podbřišku

Dobrý den, po několika měsících obtíží s křečovitými bolestmi břicha a mnoha...

Zarostlé tělísko

Dobrý den, je možné, aby tělísko zarostlo do děložní sliznice? Chodila jsem...

Streptokok a e.coli

Od září mám problémy gynekologické a urologické problémy, brala jsem také doxybene...

Černé / tmavé puchýřky na zevním genitálu

Dobrý den. Jsem těhotná 37.tt. a při holení ( cca před dvěma měsíci) jsem si...

Manžela dost bolí kloub u palce levé nohy

Dobrý den, ráda bych se zeptala: manžela dost bolí kloub u palce levé nohy....

Musí být zánět hltanu, nebo nosohltanu provázen horečkou a bolestí při polknutí?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli zánět hltanu či nosohltanu musí být...

Velikost penisu

Dobrý den. Je mi 13 let a chci se optat jestli je moje velikost penisu 10,5cm...

Bušení srdce


BRNĚNÍ CELÉHO TĚLA

Dobrý den,už několik dní mě trápí brnění celého těla při usínání.Pokaždé to...