Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hypovitaminóza D

Endokrinologie Jitka 28.6.2018

Dobrý den, chodím pravidelně na endokrinologii především kvúli drobným uzlíkům na štítné žláze, zatím nijak neléčeno, hormony jsou v pořádku.
Výsledky: TSH: 0.79 (0.27-4.2), FT4 volný 15.1 (9.1-19), Vitamin D total 25OH 41.9 (75-1000nmol).
Mám se tím vitaminem D nějak znepokojovat, případně suplementovat nějakým doplňkem a jakým? Paní doktorka si myslí že se může jednat o chybu laboratoře.
Je mi 35 let, ještě mě zlobí paměť, padání vlasů, zácpa a přibírání na váze i přes fyzickou aktivitu. Myslíte že by mi ten vitamin D pomohl? Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Králová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ordinace praktického lékaře IKEMEDICAL s.r.o., Vlašim

Dobrý den paní Jitko, doporučuji Vám užívat kapky Vigantol, 2 kapky denně. Je možné, že po užívání kapek a zvýšení hladiny vitamínu D se i popsané obtíže upraví, ale nižší hladinou bych se nějak výrazně neznepokojovala. S pozdravem a přáním brzkého vyřešení problémů.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková, Ph.D.

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Poliklinika Cordeus, Praha 6

Dobrý den, chyba laboratoře to nebude. Deficit vitaminu D, i opravdu velký deficit, je častý problém a to i u mladých osob. Suplementace vitaminu D, například Vigantol 20-30kapek týdně je nejvhodnější metodou, kontrola tak za 2-3 měsíce (k ověření dávky). Potíže, které popisujete přímo s deficitem vitD nesouvisejí. A vzhledem k velmi dobrých výsledkům štítné žlázy bych je nesváděla ani na ní. Možná se více zaměřte na jídelníček.
S pozdravem
Jandíková

Související dotazy

Elevace d-dimerů po operaci
Dobrý den, 23.3. jsem prodělala plastiku LCA, 4.4....
Zvětšené D-dimery
Dobrý den jezdím na Hematologii (D689 vada koagulace...
D-diméry, jednotky
Prosím o vysvětlení jednotek, v nichž se měří D-dimery....
Nahly vyskyt pupinku na obliceji - hypovitaminoza?
Dobry den, nikdy predtim jsem nemela sebemensi problem...
Popis EKG
Prosím o vysvětlení pro laika jako jsem já. EKG: sin.ryt....
Léky na ředění krve a vitamíny
Ma matka uživa prašky na rozpoušťeni krve kvuli cevnich...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hypotyreóza v těhotenství

Dobrý den, jsem v 18.tt a byla mi zjištěna mírná hypotyreóza: TSH 4,63 a fT4...

Hypotyreóza v těhotenství

Dobrý den, Ráda bych se zeptala na užívání léků na štítnou žlázu a vitamínů...

Hypotyreóza v těhotenství

Dobrý den, jsem v 18.tt, léčím se na hypotyreózu. V 11tt byla hodnota TSH...

Hypotyreóza v těhotenství ?

Dobrý den, paní doktorko, ráda bych znala Váš názor na moji situaci: Léčím se...

Hypotyreoza-TSH v normě

Dobrý den, je možné trpět hypotyreozou i při normálních hodnotách TSH? Podle...

Hypotyreoza, HA a poruchy cyklu

Dobrý den, je mi 45 let,mám slabou hypotyreozu a vzhledem k myomům a silné...

Hypotyreóza/krevní testy v pořádku

Dobrý den. Během čtyř let jsem bez výrazné změny životního stylu přibrala dvacet...

Hypotyrodism v tehotenstvi

Vazeny pane doktore, jsem v 6 tydnu tehotenstvi a mam snizenou funkci stitne...

Hypotyroza

Dobrý den.Zjistili mi sníženou funkci štítné žlázy.Dostala jsem euthyrox-1....

Hypovaskularizovaná metastáza, co to znamená

Dobrý den , ráda bych se zeptala co znamená hypovaskularizovaná metastáza v...

Hypoxicko-ischemická encefalopatie

Dobrý den, dcerka prodělala HIE 3st, teď je ji 2,5 měsíce. Z MRI z 6 týdne má...

Hypoxie behem tehotenstvi

Behem sveho tehotenstvi jsem casto zadrzovala dech, kdyz jsem mijela napriklad...

Hyprkeratická jizva a laserová korekce

Dobry den, velmi me trapi hypertroficka jizva na tvari po chirurgickem odstraneni...

Hyprtenze

Dobry den, prosim o radu. Dnes jsem si po dlouhe dobe meril krevni tlak a hodnoty...

Hysterectomie

Dobrý den. Mám sníženou dělohu a v nejbližších měsících bych měla podstoupit...

Hysterectomie

Dobrý den, prosím Vás jdu na plánovanou gynekologickou operaci odebrání dělohy...

Hysterectomie - nutná?

Dobrý den, gynekolog mi navrhl hysterektomii, ale současně sdělil, že muj stav...

Hysterektomie

Dobrý den, prosím o radu, zda můžu užívat po týdnu po operaci (odstranění dělohy )Wobenzym.Pokud...

Hysterektomie

Dobrý den,v březnu loňského roku mi byla provedena hysterektomie kvůli myomu...

Hysterektomie

Dobrý den, pane doktore prosím o radu. Je mi 52 let a před 3 týdny jsem podstoupila...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Přeskakování v kloubech

Dobrý den. Poslední dobou mě zlobí levá noha. Nedávno mi přeskakovalo v koleni,...

Zástava dechu ve spánku

Dobrý den, už druhým rokem se tak 3krát do roka v noci vzbudím a nemůžu se nadechnout...

Krvácení po prvním pohlavním styku

Dobrý den, je mi 25 let a před dvěma dny jsem měla první pohlavní styk, hodně...

Rozbor krve u praktické lékařky

Dobrý den, je mně 62 roků, 176/78 a na pravidelné preventivní prohlídce u své...

Tinnitus, krční páteř, nespavost

Pane doktore, prosím o radu. Asi před osmi lety mi začaly problémy s očima....

Váček pod jazykem

Dobrý den, pod jazykem mám váček, netuším jak dlouho, nicméně to lze cítit,...

Tlak v krku

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně pocitu tlaku v krku, který trvá již třetí...

Píchání na hrudi

Dobrý den, je mi 22 let a občas na mne přijde takové nepříjemné píchání uprostřed...

Skvrny na zubech

Jako malému mi dělali výplň na přední zuby. Na každém předním zubu se mi udělala...

Erythema nodosum vs červené bolestivé fleky kůže

Dobrý den, mému příteli se na holeni objevil červený flek, místo je teplé a...

Krvácení mimo cyklus

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na problém, který mě trápí už skoro tři měsíce....

Vřídky žaludu

Dobrý den, již před měsícem se mi na žaludu vytvořili dva pupínky, ze začátku...

Bolest ramene

Dobrý den. Jednou za čas mám problémy se bolestí v levém rameni. Vždy se...

Bolesti kolenou a chřipka

Dobrý den pane doktore, mezi mé oblíbené sportovní disciplíny patří fotbal...

Bolest čelistního kloubu

Dobrý den, jsem moc ráda, že existuje taková možnost zeptat se lékaře a nemuset...

Bolesti pod zubem

Měl bych na vás dotaz již přes 14 dní mě pobolívává na horní straně zub před...

Váček pod jazykem

Dobrý den, dnes se mi objevil pod jazykem červený ,bolavý váček. Vypadá, jak...

Růst

Dobrý den , je mi 15 let , a chtěl bych se zeptat , jestli se dá zrušit růst...

Záblesky před očima

Dobrý den už posledních deset dní mě trápí blikání před očima a trochu rozmazané...

Neplodnost po encefalitidě

Dobrý den, už 6 týdnů jsem nedostala menstruaci, přitom jsem ji vždy měla pravidelnou....

Reklama