Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Infekce

Infekce Vendula 17.3.2019

Dobrý den,

v polovině ledna jsem onemocněla (rýma, lehká bolest v krku, mírně zvýšená teplota), co se jevilo jako klasické nachlazení, jsem vyležela během pár dní. Bohužel poté to přešlo do úporného suchého dráždivého kašle (hlavně v noci), taktéž mne začalo bolet za hrudní kostí ("na prsou") a v zádech (na hrotech plic). Praktický lékař mne poslechl a nic tam neslyšel, na kašel doporučil koupit Stoptussin. Ten mi zabral a po dalších pár dnech potíže téměř úplně vymizely. Nicméně lehký tlak na prsou při zadýchání jsem stále cítila.

V první polovině února se potíže vrátily, vše se znovu opakovalo, potíže samoléčbou (Stoptussin, Sinupret a Paralen Grip) samy po pár dnech odezněly.

Koncem února se opět potíže vrátily, začalo to pálením na prsou a v zádech na hrotech plic, rýma jen velmi mírná, pro jistotu jsem si došla na vyšetření na ORL - lékař diagnostikoval akutní zánět průdušnice, nasadil Amoksiklav a codein na noc (i když jsem kašel skoro neměla). Hned druhý den jsem si došla praktickému lékaři, ten opět řekl, že na plicích nic nemám. Opět se vrátil kašel, mnohem silnější a dávivější než předtím, bez codeinu jsem v podstatě neměla šanci se vyspat. Kontrola po týdnu dle mého subjektivního pocitu nezaznamenala žádnou změnu, lékař ORL trdil, že je to lepší, kašel produktivní (nic jsem nevykašlávala, kašel ze suchého přešel jen na lehce "trhavý"). Prodloužil Amoksiklav na další týden, opět žádná změna, jen ke konci druhého týdne nemoci přibyla velmi silná rýma (zalehlé uši, tlak za ušima, nad kořenem nosu), rýma vodnatá. V pondělí na další kontrole ORL lékař řekl, že mám ucpané dutiny, nasadil Clarinase a aplikovat teplo na obličej 2x denně.

Den poté jsem si došla na plicní (bolest na prsou stále přetrvávala), podle lékaře snímky RTG zcela v pořádku, na přeléčení nasadil Klacid 500mg a doporučil Sinupret na dutiny. Taktéž sérologicé vyšetření krve na plicní chlamydie a mykoplasmata bylo zcela v pořádku.

Dnes jsou to tři týdny, co marodím doma, subjektivně žádné výrazné zlepšení, potíže se přesunuly z dolních cest dýchacích do horních, kašel skoro nemám, jen po ránu - je produktivní (žlutozelené hleny), rýma a ucpané dutiny přetrvává, rýma je hustá, hleny též žlutozelené. Nejvíce obtěžující je neustálé silné pocení po celém povrchu těla - kůže je studená a stále vlhká, sprchuji se několikrát deně, oblečení měním pokaždé. Teplota již není (při braní Amoksiklavu byla neustále zvýšená mezi 37-37,5 °C, více ne).

Prosím o radu, zkoušela jsem již všechno možné z podpůrné léčby /inhalace, suché teplo infralampou, v rostlinných doplňcích na podporu imunity jsem již za dva tisíce korun. Můj dojem z dosavadní léčby je takový, že praktický lékař s tím nechce mít nic společného, u specialistů metoda pokus-omyl (a léčení pouze příznaků).

Předem moc děkuji za odpověď.

Doplňující informace:
Lze tento průběh ještě považovat za standardní či bych si měla vyžádat nějaké dodatečné vyšetření (krev, kultivace). Nemoc mne vyčerpává nejen fyzicky, ale psychicky a velmi pomalý postup zlepšování je poněkud frustrující, proto jsem se na tento web obrátila. Ještě jednou moc děkuji za Váš názor, vážím si jej.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Vaše potíže jsou způsobeny buď viry, nebo rezistentními bakteriemi, nebo kombinací obojího. Důvod: na běžné bakterie by zabraly antibiotika, u vás tomu ale tak není. Infekce se vám celou dobu držela v průdušnici - nikoliv na průduškách nebo na plících, to je důvod, proč není nic slyšet. Je to zcela běžný stav. Na vaše lékaře se nezlobte, ba naopak, snažili se pro vás udělat maximum, dali vám veškerou dostupnou léčbu. Dostala jste antibiotika, Codein, spray do nosu. Na viry neexistuje léčba, organismus se s tím musí vyrovnat sám, používá se pouze léčba podpůrná, tj. Paralen, Sinupret, klid na lůžku. Na rezistentní bakterie nefungují antibiotika, bakterie jsou vůči nim odolné. Toto je obrovský problém současné doby a předpokládá se, že ještě více rezistence naroste. Je to dáno tím, že bakterie začaly být vůči antibiotikům odolné a to proto, že je pacienti zneužívají. Například nedoberou celou dávku, jsou netrpělivý, přechází od praktického lékaře k odbornému a vyžadují další a jiná antibiotika, které si doma nekontrolovaně střídají. Ze své praxe vím, jak je potřeba pacienta přesvědčit, aby byl trpělivý, nespěchal a vyčkal, až se s nemocí jeho imunita vyrovná sama. Nemoc nelze uspěchat. Dnešní doba je rychlá, být nemocný týden se nevyplácí, pacientům se to nelíbí, ale bohužel lékaři nejsou schopni více udělat. Vaše Rtg je v normě, poslech je v pořádku, krve jsou dobré. Určitě se vyléčíte, chce to jen čas a trpělivost. Bylinky můžete, ale nemá smysl je za draho kupovat, podpůrnou léčbu ve formě inhalací můžete, ale lampu nepoužívejte, teplo vždy podporuje zánět. Radu, kterou vám dám znáte, jiná neexistuje. Trpělivost, klid na lůžku a dostatek tekutin, vitamíny, za 14 dní kontrola krve Přeji rychlé uzdravení. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní, souhlasím s kolegyní, důležitou léčbou je klid na lůžku, dostatek tekutin a spánku. Pokud zmizely teploty, je pravděpodobné, že se nemoc léčí. Nicméně pokud máte dojem, že se stav stále nezlepšil resp. i po třech týdnech obtíží, kdy jste vystřidala dvoje antibiotika, máte žlutozelený kašel a žlutozelenou rýmu a neustupují, pak si myslím, že by bylo vhodné Vám provést kultivační vyšetření sputa (=toho, co vykašlete) a ev. rentgen vedlejších nosních dutin k vyloučení chronické sinusitidy. Obojí by Vám mohl zajistit praktický lékař. Dále by bylo vhodné znát Vaše CRP, nejlépe jeho dynamiku - kolik bylo před nasazením antibiotik a kolik je nyní, to může, ale pravda také nemusí odrážet průběh antibiotické léčby. Pokud byste hodně kašlala, lze uvažovat i černý kašel, ale píšete, že kašel zmizel, tedy je tato diagnoza zase ne moc pravděpodobná. Léky na podporu imunitu draho nekupujte, obyčejný čaj s citronem úplně stačí, plus normální kvalitní strava. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Infekce
Ziji v USA a s doktory nemam moc dobre zkusenosti....
Infekce
Dobrý den,na cevním mi byla diagnostikován infekce./přikládám...
Infekce
Ktera infekce spusobuje lymf. uzliny a muze napadat...
HCV infekce
Paní doktorko,co znamená HCV infekce? O jakou infekci...
Infekce
Dobrý den,asi mam v těle nějakou infekci na kterou...
Infekce
dobry den, mela bych dotaz co se tyce moznosti infekce....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Infekce

Dobry den!Podobaji se priznaky boreliozy a toxoplazmozy pri postizeni CNS?Dela...

Infekce

Ktera infekce spusobuje lymf. uzliny a muze napadat CNS?Dekuji a preji hezky...

Infekce

Dobry den,syn 8 let se vratil ze soustredeni,uz je to.14dni a je stale nemocny,ma...

Infekce

Dobrý den, chci se zeptat zda se jedná o angínu. Náhlý nástup horečky 39 stupňů,...

Infekce

Dobry den , mam potize s klbami , bolest klbov celkom tele , uzliny v norme...

Infekce

Dobrý den.Jsem plně invalidní, mám jen jednu plíci, je mi 58 let.Onemocněla...

Infekce

Prosím Vás,můj manžel si včera stěžoval že ho bolí v boku a dnes ho pálí penis,můžete...

Infekce

Dobrý den, prosím vás o radu, tchýně má vleklé zdravotní potíže, vracející se...

Infekce

Dobrý den, odfotila jsem Vam, me výsledky krve, které mi odebraly na me vyžádání,...

Infekce

Může obezita zpomalit vytváření protilátek? někdo říká že ne někdo zase že ano.jaká...

Infekce

Dobrý den, je mi 34 let, beru Tamoxifen ebewe pátý den mého cyklu po dobu pěti...

Infekce

Dobrý den, paní doktorko (pane doktore). Ráda bych se zeptala na Váš názor,...

Infekce

Dobry den,jiz cca tyden me trapil drazdivy,dusivy kašel pri kterem me i natahovalo,mela...

Infekce

Dobry den, mela bych dva dotazy: - byla jsem u lekarky: poprve mi na testech...

Infekce

Dobrý den, přítelovi dnes zjistili bakterii ureaplasmu. Já mám e-coli a oba...

Infekce

Dobrý den, 24/3 mě ráno začala nemoc teplotou 39 stupňů a bolestí svalů - myslela...

Infekce

Pred 14ti dny jsem mela prujem, ktery trval tyden. Jedla jsem enterol a hylak...

Infekce

Již více jak rok se trápím s nachlazením...Bolest v krku, rýma, dutiny a klouby....

Infekce

Dobry den, pred dvema dny mi na gynekologii oznamili, ze mam genitalni opar....

Infekce

Dobrý den, chtěla bych se informovat ohledně nakažlivosti nachlazení. Manžel...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

HAK a antikoncepce

Dobry den, chcela by som sa opytat beriem HAK softinelle 1 rok a uživam aj ATB...

Stav po extrakci zubů

Dobrý den. Před deseti dny jsem byl na extrakci dvou zubů, které již byly ve...

Absces v třísle

zdravim tak jeste jednou snad uz naposled se tu ptam mam mezi trislem a varletem...

Bulky a otok pod uchem

Dobrý den, vedle ucha a pod uchem se mi udělaly 2 bulky (asi během 2 dnů) ca...

Zpoždění menstruace

Dobrý den, 1.11.2019 jsem měla poslední ms, do teď další nepřišla.Cca10-14 dni...

Viróza

Zdravím, potřeboval bych se zeptat. Včera se mi před ránem začala motat hlava,...

Rakovina prsu

Dobrý den. Přítelkyně s diagnostikovanou rakovinou pravého prsu, nyní po druhé...

Necitlivost pyje

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na svůj problém ohledně snížené citlivosti penisu,...

Svědění konečníku a hráze

Dobrý den. Již tři měsíce mám svědění v okolí konečníku a hráze. Četla jsem...

Občasné brnění lokte

Dobrý den, chtěla jsem se optat, můj přítel - 32let - si začal asi před měsícem...

Kožní obtíže


Hemangiom jater


Skrvny úst

Dobrý deň. Mám 25 rokov a cca pred dvoma týždňami sa mi začali v ústach na podnebí...

HAK a antibiotiká

Dobrý deň! Chcela by som sa spýtať, či antibiotiká Norfloxacin na zápal močových...

Špatné dýchání

Dobrý den poslední dobou se mi velice špatně dycha .Tak 14dnu nazpět jsem měl...

Bolest zad a dušnost


Odpor k sexu a dotyk manžela

Mam odpor k miliváni a ošahavani manžela on se uspokojí a na mne nebere ohled.

Jak vypadá mastná stolice?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak vypadá mastná stolice? Poslední dobou mi...

Odpor k sexu a dotyk manžela

mam odpor k sexu s manželem vadi mi jeho ošahavani mužete mi někdo poradit co...

Borreliosa a léčba antibiotiky

Dobrý den, otcovi se vytvořila asi před měsícem na stehně skvrna, která se vybarvila...

Reklama
Zavřít