Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Infekce streptokokem, rezistence bakterie na antibiotika a alergie na PNC, jak dále postupovat

Infekce Petr 12.12.2017

Dobrý den,
prosím o posouzení stavu a zvolení postupu léčby.

Jsem pacient, který je léta sledován na Imunologie. Imunodisfunkce s prodělanou inf. mononukleosou v 16 letech.
EBV, hyperbilirubinemie.
Dlouhodobě potíže v podzimních a zimních období s výskytem bakterií streptococcu a stafylococcu (včetně Aureus).
Tonsiloektomie v 25 letech, stav problematic všas recidivuje. Časté nachlazení provázené bolestmi krku, silnou rýmou a kašlem.

Alergie na ATB (Amoxicilin - Toxoalergie 1999, cefalosporin - částečně kopřivka). PNC ani AMP řada zpětně nikdy z krve alergenita neprokázána.
20 let používány ATB pouze na bázi makrolidů - různé skupiny (erytromicin, klindamycin, klaritromycin, spiramycin).

Aktuálně již měsíc problémy s nachlazením, teploty, celkově obtíže (kašel, oslabenost).
Diagnostikován v 11/2017 Strept.dysgalactiae (krk), konec 11/2017 Hemofilus (nos), 12/2017 Streptococcus agalactiae (krk)
Antibiogram nabízí jako primární léčbu PNC, kde by mohla být díky dřívější toxoalergii na AMP problém s alergií. Ostatní makrolidy již rezistentní.
Krevní testy: aktuálně CRP a sediment. nízká. V době 13/11/2017 - CRP 31 jednotek - nasazen Rovamycin ( Spiramycin, 10 dní, 3mj) - zcela bez efektu.
Ostatní testy z 29.11.2017 v pořádku (viz biochemie, hamet., moč)

V příloze zasílám jednotlivé přílohy.

Prosím o radu jak postupovat, je to dlouhé a nemám žádnou selektivní léčbu.

Děkuji a s pozdravem,

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, Váš dotaz vzhledem k problematické situaci předám specialistovi. Jeho odpověď očekávejte v nejbližším možném termínu. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Nejprve ke kultivačním výsledkům: S. agalaciae se může vyskytovat jako přirozená flóra horních cest dýchacích a není třeba ho léčit, protože u imunokompetentních jedinců infekce nevzniká. Dále byla vykultivována kvasinka Candida albicans. Kvasinková infekce se nejčastěji rozvíjí po léčbě antibiotiky, což byl pravděpodobně váš případ, protože udáváte opakovanou antibiotickou léčbu. Pokud přetrvávají obtíže, doporučila bych léčbu antimykotiky (léky specificky působící na kvasinky). Opakovaná antibiotická terapie je zcela nevhodná, protože výrazně narušuje přirozenou flóru, která je odpovědná za celkovou imunitu jedince a opakovaná antibiotická léčba ji významně porušuje. Zánětlivé parametry jsou nízké, neprobíhá tedy žádná akutní infekce. Po přeléčení kvasinkové infekce bych nadále podporovala přirozenou imunitu, doporučuji laktobacily, otužování, sportování, saunu, případně lze zvolit imunomodulační léky jako Broncho-vaxom apod.

Odpovídá lékař:

MUDr. Marcela Vorlíčková


Dobrý den, vzhledem k Vašim dlouhodobým obtížím bych terapii antibiotiky nasazoval co nejcíleněji a opravdu v nutných případech. Pokud je hodnota CRP nízká - tedy nesvědčí pro akutní zánětlivý stav bakteriální etiologie, terapii antibiotiky bych pouze na základě výtěru z krku nenasazovala. Doporučovala bych spíše posílit sliznice, aby se zvýšila jejich odolnost. Zkusila bych tedy některý z bakteriálních lysátů v kombinaci s dlouhodobým užíváním probiotik. Lokálně pravidelné výplachy nosu Vincentkou neb solnými roztoky - denně minimálně 1-2x. Důležitá je také dostatečná rekonvalescence po proběhlých infektech, nepřecházet je a zůstat v dostatečně dlouho mimo další riziko nákazy.

Přeji hezký den MUDr.Vorlíčková

Související dotazy

Antibiotika
Chtěl jsem se zeptat,v letáku u antibiotika doxybene...
Alergie na PNC
Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. Je mi...
Streptokoky
Dobrý večer, počátkem roku 2014 jsem chytila černý...
Bakterie
Dobrý den, už asi 2 měsíce mám nadmuté břicho, bolí...
Streptokok a antibiotika
Dobrý den, před 11dny (28.2.) mi a mým dětem byl udělán...
Streptokok
Dobrý den, včera jsem s v práci dvakrát políbil...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Infekce přes použitou láhev na pití

Dobrý den, měla bych dotaz. Před týdnem jsem mému synovi (2,5 let) koupila...

Infekce přes spirometr

Dobrý den,chtěla bych se zeptat - byla jsem na spirometrii a foukala jsem po...

Infekce pupku po piercingu

Dobrý den, obracím se na Vás s možná hloupým dotazem, ale zajímala by mě odpověď....

Infekce rány

Dobrý den, je to týden co jsem si spálila nohu o výfuk na skútru, rána se pořád...

Infekce rány po operaci

Dobrý den, jsem již skoro 2 měsíce po nepovedené plastice prsu. Po modelaci...

Infekce rány po výkonu

Dobrý den chtěla jsem se zeptat. Jsem po operaci žlučníku - laparoskopicky a...

Infekce roupem dětským

Dobrý den, 7.prosince jsem u sebe zjistila roupi. Brala jsem léky a dodržovala...

Infekce roupy

Dobrý den, můžu se zeptat jak se zbavým roupu v konečníku v domácnosti?

Infekce skrze WC

Da se chytit nejaka nemoc skrze wc? Mam na konecniku suchou pokozku, nebo se...

Infekce slinivky břišní

Dobrý den, přítel měl infekci slinivky břišní a tvrdí mi, že už jí tam nemá,...

Infekce u dítěte

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. S dcerou jsme si udělali výlet na Václavské...

Infekce ureaplasma

Já a můj přítel máme ureolazma, beru na to antibiotika ale on zatím ne. Kdyby...

Infekce ureaplasma

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně ureaplazmat. S přítelem jsme spolu skoro...

Infekce ureaplasmou

Dobrý deň, obraciam sa na Vás ohľadom postupu liečby ureaplasmy urealyticum....

Infekce úst

Dobrý den, žádám Vás o radu. Před 4 týdny jsem začal mít rýmu, která se po cca...

Infekce v graviditě

Dobrý den, v nevědomosti jsem si v 19 týdnu těhotenství dala k obědu carpaccio...

Infekce v chronickém stádiu

Dobrý den. Nechala jsem se před pár lety tetovat a teď bych si pro jistotu chtěla...

Infekce v chronickém stádiu

dobrý den paní doktorko, omlouvám se, že zase otravuju, ale ptala jsem se na...

Infekce v chronickém stavu

Dobrý den,paní doktorko chci se zeptat jestli když jakákoliv infekce přejde...

Infekce v kloubu

Dobry den, jsem po plastice prednich krizovych vazu v koleni, ta probela v rijnu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvětšení penisu

Dobrý den, Mám problém s penisem. Jeho délka je 15.5cm a vidím, že přítelkyně...

Antikoncepce - vynechání tablety

Dobrý den. Mám dotaz ohledně antikoncepce. Beru antikoncepci už 6 let, neměla...

Alkohol při antibiotické terapii

Dobrý den, měl bych na Vás jednu otázku. Užíval jsem KLACID SR 500mg (zelený...

Boule konečníku

Dobrý den, je mi 21 a když mám stolici tak mi vylezou ze vnitř čtyři větší boule...

Plastika křížového vazu

Dobrý den. Chci se jen zeptat,jestli je nutná plastika křížového vazu při jeho...

Užívání antidepresiv Asentra a triticco prolong

Dobrý den, před časem jsem měl psychycký problém -přišel jsem o zaměstnání i...

Alergie

Dobrý den, již od prosince, kdy jsem měla zaraženou rýmu a hlen jsem pocitovala...

Termín "slabá hemolýza" v krevním obrazu

Dobrý den, chtěl jsem se jenom zeptat, co znamená termín "slabá hemolýza"...

Sex po odstranění dělohy

Dobry den chtěla bych se zeptat,jestli odebráni dělohy muže ovlivnit a jak u...

Stav po operaci slepého střeva


Návaly po odebrání dělohy

Dobrý den, je 47 let, letos v dubnu mi byla pro myomy a cysty odebrána děloha...

Bolest na průduškách a kašel


Bolestivá bulka zezadu na krku

Dobry den,před 5 ti dny sem si našla zezadu na krku bolestivou bulku a druhy...

Panenská blána- literatura k tomuto tématu

Dobrý den, vážená poradno, z velké části se můj současný studovaný obor (ale...

Boule na krku pod dolní čelistí

Dobrý den, před 5 měsíci (14.5.2017) jsem si pod levou spodní čelistí nahmatala...

Bolesti hlavy, pískání v uších

Dobrý den, chci se zeptat: měla jsem arytmie a pomalý tep 35 za minutu. Chodily...

Natekle ucho

dobry den mam dotaz rano jsem se probudil a bolel mě ušní boltec do odpoledne...

Na holteru mi byly naměřeny hodnoty od 45-158

Dobrý den, chtěla bych pouze vyjádření, ne radu. Na holteru mi byly naměřeny...

Natekly penis po sexu

Dobrý den. Před čtyřmi dny jsem měl sex se svou přítelkyní, styk byl pro mě...

Bolest semenikov

Dobrý deň. Na začiatok by bolo asi dobré povedať že mám 17 čoskoro 18 rokov...