Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Infekce žloutenkou či HIV

Infekce Dana 25.1.2020

Dobrý den, prosím Vás o zodpovězení dvou dotazů
První dotaz: chci se zeptat, jestli existuje riziko nákazy žloutenky a HIV ( a kterým typem), pokud jsem se dotkla kliky na veřejném WC a pak jsem si nechtěně zasunula do pochvy tampon. Bohužel si nemohu vybavit, jestli jsem si ve spěchu umyla ruce, a trápí mě to.
Druhý dotaz: Také by mě zajímalo, jestli je možné nakazit se žloutenkou píchnutím o jehlu, která ležela asi dlouhou dobu pod vodou ( byla celá rezavá a šlo prý o starý typ kovové jehly pro diabetiky, který se už léta nepoužívá). Je vůbec možné, aby se žloutenka/HIV v tomto prostředí udržely?
Měla jsem pohlavní styk ( chráněný kondomem) s člověkem, který se asi před půl rokem o takovou jehlu píchl ve vodě do nohy. Nemá žádné příznaky, bylo mu pouze doporučeno za půl roku si dojít pro jistotu na testy. Zatím na nich ještě nebyl a je v pořádk.
Měla jsem přesto obavy, jestli mě nemohla eventuelně nakazit, a byla jsem proto na testech žloutenky A,B,C zhruba po třech týdnech a vše bylo negativní. Dá se tohle považovat na spolehlivé anebo je nutné testy opakovat? A je vůbec možné, pokud jsem nepřišla do kontaktu s jeho krví, se typem B nebo C nakazit? Žádné příznaky ani potíže nemám. Jen strach a s tím související stres.
Omlouvám se za zřejmě přecitlivělé a hloupé dotazy, ale ráda bych měla klid a ujasnila si, jak to vlastně "chodí"

MUDr. Dominika Pitaková
Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, Dano,
děkujeme za Váš dotaz. Aby jsme mohli s jistotou odpovědět, musel by človek znát přesné poměry situace, ve které by se virus nacházel (doma jehly pod vodou, teplota vody....) Našla jsem pouze informaci, že při teplotě - 15 stupňů může virus hepatitidy b přežít až 15 let, v zaschlé kapkce krve přežívá několik týdnů.. Je tedy velice odolná a až 100x nakažlivější než virus HIV. Přenáší se krví, spermatem, poševním sekretem a slinami , nejčastěji však při nitrožilní aplikaci drog, při tetování, pohlavním stykem, poraněním o infikovanou jehlu, používáním společných hygienických potřeb a z matky na dítě. Stejně tak se přenásí i žloutenka typu C , D ( v kombinaci se žloutenkou B) a virus HIV.
Podle popsaných událostí však vyhodnocuji riziko nákazy u Vás jako velmi malé až minimální. Testy bych ještě zopakovala s odstupem 3 měsíců. Přeji hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství‎ Pracoviště: Global Assistance

Dobrý den,
Co se tyče kliky od dveří, tak je hypoteticky možná pouze nákaza žloutenkou A, ovšem neumytou ruku byste musela nevědomky strčit do pusy, jiné nákazy možné nejsou a zavedení tamponu s tím nemá nic společného. V druhém případě riziko nákazy je téměř neexistující (jedná se pouze o žloutenku B, C, HIV), šance, že se nakazil dotyčný, který se o jehlu poranil je naprosto minimální a to by ještě musel nakazit Vás. Nemyslím si, že Vám hrozí jakékoliv nebezpečí infekce. Ovšem pro dušení klid lze podstoupit kontrolní testy s odstupem 3měs. Nejlepší by bylo aby tam došel dotyčný, kterému to bylo doporučeno. Vy byste pak měla klid, že nikam nemusíte a nákaza není možná.

Související dotazy

Infekce
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda za současného...
HIV infekce
Dobrý den, včera jsem Vám pokládala následující dotaz...
HIV infekce
Dobrý den, mám 8,5měsíčního syna a vím o sobě, že jsem...
HIV infekce
Domry den.pred dvema roky mi rekli ze jem hiv pozitivni.co...
HIV infekce
Dobry den, muj dotaz spociva v tom, ze mi ted na gynekologii...
Infekce HIV
Dobrý den, mám 8,5měsíčního syna a vím o sobě, že jsem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Infekce zevního genitalu

Dobrý den, v půlce září mi začali obtíže - časté močení, pálení při močení,...

Infekce zlatým stafylokokem

Dobrý den, zlatého stafylokoka jsem chytla před čtyřmi lety od manžela. Vředy...

Infekce zubu

Dobrý den. Začal me opětovné trápit zub. Již dvakrát se mi tento zub rozpadnul...

Infekce zubu

Prosim vas, Chtel jsem se zeptat jestli je mozne mit v zubu nejakou infekci...

Infekce zubu - udušení - projevy

Vážená paní doktorko, zhruba před několika lety jsem byl na pohotovosti s...

Infekce zubů a infekční endokardititda

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, mám 4 mrtvý zuby a defacto otevřený zub, ale...

Infekce zvukovodu, zevního ucha

Dobrý den, v Neděli večer (30.7) mě začalo píchat v pravém uchu, druhý den již...

Infekce žaludu

Dobrý den, již pět dni se snažím zbavit infekce žaludu na přirození. Canesten...

Infekce žaludu ,rtu

Dobry den , 1. asi před 7 měsíci jsem byl na operaci s prstem protože jsem si...

Infekce žaludu a předkožky

Po sexu s přítelkyní se mi na žaludu a na předkožce udělali červené pupínky...

Infekce- mám užívat antibiotika?

Dobry den, byl jsem dnes u doktora a po testu CRP s hodnotou 24 mi vypsal...

Infekce, bakterie

Dobrý den, prosím vás, můžete mě odkázat na nějakého mikrobiologa či doktora,...

Infekce, bakterie

Dobrý den, prosím mám dotaz, mohou mít vliv na snížení mužské potence i bakteriální,...

Infekce, delší doba léčení

Dobrý den. Od poloviny listopadu trpím svalovou a celkovou únavou (něco jako...

Infekce, chrbtica

Dobrý deň!Mala som EBV a CMV infekciu.Sposobuje EBV infekcia neplodnost?Dalej...

Infekce, imunita

1. Je možné, aby malé děti začínající mladé dětské lékařky, která již i při...

Infekce, imunita

Dobrý den, chtěla bych poradit. Od začátku roku, me trápí opakovane zimnice...

Infekce, Klebsiella

Dobrý den, při rozboru sputa mi zjistili bakterii Klebsiella oxytoca 1.10 na...

Infekce, nebo jaký jiný možný problém?

Zdravím. 30.10.2015 jsem měl pohl. styk(chráněný)s neznámou ženou. Orální(já...

Infekce, opar

Dobrý den, před třemi týdny jsem byla u lékaře kvůli svědění a pálení, bylo...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Paleni v sourku

Dobry den. Uz asi mesic pocituji paleni u korene penisu a v sourku. Byl jsem...

Lechtání v krku, kašel, zahlenění

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem dlouhodobých potíží dýchacího ústrojí....

Jak se prosím projevuje kapavka v ústech?

Dobry den, jak se prosim projevuje kapavka v ustech? Pred cca tremi tydny jsem...

Bolest zad


Tlak v krku z psychických důvodů

Dobrý den, mé problémy začaly před rokem v listopadu, začal jsem mívat žaludeční...

Bolest varlete

Dobrý den, cca před měsícem mě bolelo levé varle, řekl jsem si, že pokud...

Menopauza

Dobrý den,je mi 49 let a ráda bych zjistila,zda již prodělávám menopauzu. Nemám...

Bolest a modrání (černání) palce

DOBRÝ DEN, MŮJ BRATR (47LET) MÁ JIŽ NĚKOLIK MĚSÍCŮ PROBLEM S PALCEM U NOHY,...

Suchý penis po pohlavním styku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je normální, že když mam zvýšenou vaginální...

Pocit zahlenění

Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně mého zdravotního stavu. Momentálně...

Vynechání menstruace


Panenská blána


Křeče do prstů

Dobrý den, mám vážný dotaz, již delší doby mi vždy z ničeho nic začne brnět...

Pálení jazyka a horního patra

Dobrý den, již víc jak měsíc pocituji paleni az bolest jazyka a poslední dny...

Vyšší krevní tlak po antibiotikách

Vážená paní doktorko, dnes jsem byla na prohlídce u své gynekoložky a sestřička...

Motání hlavy, tlak na hrudi a brnění prstů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, přítel má již po několikáté takový divný...

Bolest v oblasti trojúhelníku

Dobry den chci se zeptat často kdyz ani mastné jídlo nebo možná i hodně masa...

Knedlík v krku

Dobrý den mám problém už asi 1 měsíc mám pocit knedlíku v krku jsem bez teplot...

Léky při kojení: Brufen a Imodium

Mám skoro 4. měsíčního zdravého chlapečka, kterého plně kojím. Vzala sem si...

Snížená funkce štítné žlázy-vysoká hodnota TSH

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na dvě věci.Minulý týden jse byla na preventivní...

Reklama