Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Insuficience kardie

Trávení monika 7.2.2018

Dobrý den,prosím o názor ohledně výsledku gastroskopie-bylo provedeno nosem.Byla zjištěna
insuf.kardie,kardie lehce nedovírá,stejný nález v inverzi,jinak na HČTT nález normální.Jde o to,že již
delší dobu mám hořkost na zadní straně krku a pálení jazyka,anémii a velké problémy s polykáním,
které vyústily ve velké snížení váhy /48kg/.Mám strach cokoli polknout,protože při samotném
polknutí se objeví jakési stažení nebo křeč uvnitř krku na levé straně,nebo jde o jícen? Pálení žáhy nemám,ale nedovíráním kardie určitě unikají žaludeční štávy a dráždí krk -laicky řešeno. Na gastru ale v nálezu reflux není,což jsem byla přesvědčena,že bude a že bude problém s jícnem ze kterého je problém s polykáním. Byl mi byl předepsán
Asketon,který mám strach brát,aby se to něco v krku nestahovalo ještě víc.Jaká vyšetření bych prosím měla ještě podstoupit ohledně problému s polykáním,jelikož mám strach,že skončím někde na "hadičkách".Po samotné gastroskopii jsem nebyla schopná se na nic zeptat,neexistuje prosím někde gastroporadna,kde tyto věci probrat.Jsem z Teplic,Ústecký kraj.Děkuji Sequensová M.

MUDr. Petr Tomandl
Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Vaše obtíže s polykáním, hořkostí na zadní straně krku či pálení jazyka určitě mohou býti způsobeny nálezem na GFS - samotné insuficience kardie. Důležité je, že nejsou patrné slizniční změny na jícnu (při déle trvajícím, těžkém refluxu). Léčbou je životospráva - pravidelné menší porce jídla, dostatek času na jezení, nelehat, nepředklánět se a nezvedat těžší břemena do 2hodin po jídle. Omezit alkohol, kyselé věci, kouření, kávu, apod.. V pořádku jsou určitě i prokinetika před jídlem (jako právě Asketon), taktéž pak inhibitory protonové pumpy (nako například omeprazol) Nález příliš nevysvětluje Vaši anémii a hubnutí. Zde je na zvážení - nasměrovat by Vás měl na základě dalších informací, anamnézy apod. Váš praktický lékař - doplnění ORL vyšetření, dále pak gynekologie, či vyšetření tlustého střeva. S pozdravem MUDr. Tomandl.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, z toho, co píšete, je možné, že Vaše obtíže způsobuje to, že kardie (dolní jícnový svěrač) se nedovírá a jím proniká část žaludečního obsahu do jícnu a do úst. To může způsobovat pachuť, pálení jazyka i poruchu polykání. Ve vyšetřené části tenkého střeva a v žaludku, zřejmě i v jícnu, nebylo kromě toho zjištěno nic významného, tedy ani známky poškození sliznice refluxem. To neznamená, že reflux nemáte, to jen svědčí pro to, že jícen není viditelně poničený. Nevím, zda Vám byla dělána biopsie a jestli ještě budete mít nějaké další výsledky. Optejte se vysílajícího nebo vyšetřujícího lékaře. Ohledně toho, kde se poradit jak dál, Vám doporučím, abyste se obrátila přímo na lékaře, či pracoviště, kde Vám vyšetření dělali. To by měla být gastroenterologie, měli by mít i ambulanci. Doplní Vám případně terapii o léky, které snižují kyselost v žaludku (blokátory protonové pumpy) a další vyšetření na jícen - tedy 24 hodinové měření pH v jícnu a měření tlaku v jícnu (manometrie). Také byste měla mít ORL vyšetření, aby posoudili stav Vašeho krku a hlasivek. Pokud byste se po léčbě blokátory protonové pumpy a prokinetiky (jako je Asketon), tedy léky zlepšující pohyb tráveniny trávicím traktem, necítila lépe, bude třeba zvažovat další vyšetření a léčení. U poruch polykání je možné ještě vyšetřit neurologicky.
Zatím ale vše nasvědčuje tomu, že Vaše potíže jsou dané nedovíráním kardie a po nějaké době léčení a diety byste se měla cítit lépe. Hubnutí a anemie mohou být důsledkem poruchy polykání, nedostatečného příjmu potravy a její nevhodné skladby, také ale mohou souviset se zánětem v těle, s krvácením a dlašími stavy. bude potřeba, abyste se obrátila na Vašeho praktického lékaře a podstoupila kvůli chudokrevnosti dlaší vyšetření. Zatím berte léky, nepijte alkohol, nekuřte, nejezte na noc, dávejte si malé porce častěji za den, spěte s podloženými zády. Další dietní a režimová opatření Vám jistě vysvětlil Váš lékař. Další postup a léčba se bude řídit podle výsledků a Vašeho stavu.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Insuficience kardie
Dobry den, zniceho nic me behem par mesicu postihly...
Inkompetence kardie a opakovaná gastroskopie
Dobrý den, škodí častá gastroskopie? Nález mám stále...
Gastroezofageální reflux
Dobrý den p. doktore, pí. doktorko. Chtěla bych poprosit...
AV insuficience
Dobrý den, praktický lékař mě posílá na kardiologii....
Reflux
Dobry den, pri posledni gastroskopii nalez inkompetence...
Gastroskopie
Dobrý den, > obracím se na Vás o vysvětlení gastroskopického...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Instabillitas art. P-F l.sin. et chondropathia

Dobrý deň, Robil som kickbox, začalo ma bolieť koleno tak som šiel ortopédovi...

Instetinalni metaplazie

Dobrý den , chtěla bych se zeptat podrobněji az jaký vysoký riziko ty rakoviny...

Instetinalni Metaplazie

Dobrý den, chtěla bych se zeptat podrobněji jak vysoký to riziko ty rakoviny...

Instetinalni metaplazie

Dobrý den , jednou už jsem se tu ptala . Ale zajímalo by mě jak vysoký to riziko...

INSTI HIV test

Dobrý den, před 4 lety jsem měl nechráněný orální sex (prováděn na mě) s rizikovou...

Insti test

Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné se nějak nakazit skrze obsah HIV insti...

Insti test

Dobrý den paní doktorko, Chtěla jsem se zeptat dělala jsem si insti test na...

Insuficience děložního hrdla

Vážená paní doktorko,je mi 39 let a jsem v 17.týdnu těhotenství.Zatím dle poslední...

Insuficience hrdla děložního

Dobrý den, jsem ve 12.týdnu těhotenství a lékař mi sdělil, že se již začínám...

Insuficience kardie

Dobry den, zniceho nic me behem par mesicu postihly problemy se zaludkem (nevolnosti,...

Insuficience krycich plošek

Dobrý den, chtěla bych radu. Je mi 17, už delší dobu mse bolí žebra, mám pocit...

Insuficience mitralis I.stupně +Insuficience trikuspidalis II.stupně

dostali jsme zprávu lékaře že náš 9letý syn trpí tzv. Insuficience mitralis...

Insuficience mitrální chlopně

Dobrý den, mohli byste mi vysvětlit diagnosu - Vrozená mitrální inscufience...

Insufience akomodace

DOBRÝ DEN.BYLA MI DIAGNOSTIK.INSUFIENCE AKOMODACE.NEMOHU OD DĚTSTVÍ ZAOSTŘIT...

Insula compacta

Dobrý den už mam 4 mesíce na pánvi insula compacta a mám furt nucení čurat muže...

Inteligence

Mám neurofibromatozu von recklinghausen (typ1), je možné náhlé snížení inteligence?

Intenzita menses a schopnost otěhotnění

Dobrý den. Již je to rok co neberu HA a menstruaci mám přesnou opravdu na dny...

Intenzita menstruačního krvácení během užívání antikoncepce

Chtěla bych se zeptat... 2 měsíce užívám antikoncepci Ayreen a měla jsem dostat...

Intenzita orgasmu

Dobrý den Zjistil jsem že při masturbaci, nebo pohlavním styku který spojím...

Intenzivne svediva vyrazka

dobry den, pred tydnem mne zacala dost intenzivne svedet hlava a usi. navstivila...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvětšené mandle

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s dotazem, neboť už nevím jak dál......

Nespavost


Zvětšené mízní uzliny v tříslu a riziko rakoviny


Svrab


Ztráta pigmentu

Dobrý den, na penisu se mi udělali bílé skvrny dost mě to vyděsilo. A jelikož...

Riziko nakažení od nosiče MRSA v nose a krku


Vysazování Mirtazapinu

Dobrý den, prosím o radu- před 1 rokem jsem začal brát antidepresiva (mirtazapin...

Pravidelné ranní bolesti břicha


Změna charakteru menzes a vliv stresu

Dobrý den, je mi 42 let , jsem bezdětná a neberu antikoncepci. Menstruaci mám...

Natekla leva mandle

Dobry den, od vcerejska me trapi zdurela leva mandle, pricemz tam prava je v...

Zlatý stafylokok v rukou, krku a konečníku

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně zlatého stafylokoka, jedná se o to, že mi...

Hyperplazie sliznice maxilární dutiny


Vysazení mirtazapinu

Dobrý den. Nedávno sem vysadila antidepresiva (mirtazapin sandoz) a chtěla bych...

Krev z ucha


Chlamydie


Svrab


HPV infekce

Dobrý den, po 13 letech jsem se vyléčila z HPV infekce. Bohužel ji ale má i...

Svalové záškuby

Dobrý den, chtěla bych poradit, a zjistit Váš názor na můj stav. Minulý rok...

MS o 8 dní dříve

Dobrý den, mám dotaz :) ... poslední MS jsem měla od 08.06. - 12.06. ... mívám...

Krev a bílkovina v moči


Reklama