#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Interpretace výsledků

Imunita Kristýna 12.1.2021

Dobrý den, děkuji za včerejší zodpovězení dotazu #422264 a ráda bych na něj ještě reagovala. Tyto testy jsem si nechala udělat na základě vlastního rozhodnutí v imunologickém centrum pana doktora jehož jméno naleznete na výsledcích, protože jsem měla pocit, že za posledních 10 let jsem byla více náchylná na angíny (tak 1x ročně), gyn. potíže typu výtoky, svědění a pálení a sem tam bakterie, pobolívání v krku, 1x zánět močového měchýře, pohl. chlamydie před 10 lety. Chtěla jsem zjistit zda nemám v těle nějakou neplechu a žádanku na imunologii jsem od PL nedostala.

Před třemi měsíci jsem začala řešit bolesti v pravém podbřišku (jejichž příčina se doposud nevyzkoumala, ale problém skoro již vymizel), což ve mně vyvolalo panické ataky, silné úzkosti a obrovský stres, který trvá doteď. Na základě stres byl spouštěčem problémů s pálením žáhy a byl u mně diagnostikován zánět jícnu 1. stupně na který beru Pantoprazole. Následně se přidala blokáda bederní páteře a nejnověji pocit cizího tělesa v krku a bolest pod levou mandlí. Beru pravidelně antidepresiva již měsíc (Cipralex).

Na všechno jsem podstoupila vyšetření (některá i opakovaně) - byla jsem na gastroskopii (zánět jícnu 1. stupně), kolonoskopii (bez nálezu, vše OK), opakovaně na ORL (byla jsem vyšetřována laryngoskopem, pohmatem, endoskopem včetně NBI světla, bylo prováděno sono celého krku včetně štítné žlázy a lymfatických uzlin - normální nálezy, žádná patologie, hlasivky v pořádku, hrtan čistý), opakovaně gynekologické UTZ (pouze základní nálezy jako folikulární cysty, jinak nic), základní cytologie, stěry na chlamydie, chirurgie kvůli bolestem toho podbřišku, nabírána kultivace moči.

Již déle trpím na tlak v levém uchu, tinnitus a lehkou nedoslýchavost. Podstoupila jsem v loňském roce i MRI mozku a RTG krční páteře - bez nálezu, MRI čisté, na páteři také nic divného. Uzavřelo se to jako že to tak prostě je, ale že není vysvětlení proč. Mám zkoušet fyzioterapie (zkouším).

Čekám ještě na výsledky histologie z gastroskopie, ale to snad bude v pořádku. Z pohledu lékařů na mě není nic nestandardního na můj věk, naopak to již dost přisuzují psychosomatice a psychickým potížím. I proto jsem volila cestu imunologie "pro jistotu". Vyjádření k výsledků dostanu od pana dr. pouze písemnou formou, kde bude napsáno co je špatně, jaká ATB mám brát jak dlouho a že mám přijít za 3 měsíce znovu a znovu si zaplatit vyšetření. Tento pan doktor je zastáncem dlouhodobých protokolů ATB na chronické infekce, takže očekávám že mi bude navržena také nějaká taková kůra. Zvažuji proto, že zkusím navštívit nějaké jiného imunologa pro konzultaci mých nálezů, abych získala druhý názor. Jinak na sobě nepociťuji únavu, bolesti kloubů, zvýšené teploty, nic, jen výše popsané problémy.

Než se mi to však podaří, chtěla jsem se zeptat ještě na pár věcí:

1. Zvýšená hodnota S_ALT 0,56 - je to lehce nad normou. Někde jsme dokonce našla, že u žen je norma až do 60 a to by bylo vlastně ještě v normě. Tuto hodnotu mi nabírali také na chirurgii dne 2.12. a to bylo tehdy 0,35 (pro změnu ale třeba leukocyty byly 10.12 a nyní jsou 5,6). Chci se zeptat, co může ovlivnit tuto jaterní hodnotu? Může to mít souvislost s hodně zvýšenými protilátkami na EBV? Případně stresem a špatným stravováním? V posledních době, vlastně někdy od 18.12. jsem se nedokázala ještě pořádně srovnat v jídle, laboruji s opatřeními k refluxu a obecně že stresu nemám chuť k jídlu a zhubla jsem. Ale když se do jídla pustím, tak mi chutná, hubnutí přisuzuji opravdu tomu stresu. Je něco, co pro zlepšení této hodnoty mohu udělat, případně znamená něco v širším kontextu?

2. PH moči - je k něčemu konkrétnímu tato hodnota relevantní a je potřeba si z ní dělat těžkou hlavu?

3. Jak mi již bylo vysvětleno, tak CIK PEG 0 neznamená leukémie ani nic hrozného. Ale zajímalo by mně, co tedy ta hodnota znamená a na co má poukazovat? Její norma je mezi 10 - 46 a já mám nulu, což je pro mě jako laika velmi zvláštní, jak může být něco na nule, co má nějakou normu. Znamená tento ukazatel ve spojitosti s ostatními výkyvy hodnot něco? třeba sníženou imunitu? To samé ty CD19+ abs. počet - co konkrétně značí že jsou na limitní nízké hranici? Má to nějaké souvztažnosti ke špatné imunitě?

4. Endokrinologický blok a štítná žláza - hodnoty štítné žlázy mám v normě, Ab/TPO také v normě, ale mám zvýšené Ab/TG. Dnes jsem v rámci sonografie na ORL podstoupila sono štítné žlázy. Výsledky: štítná žláza homogenní, přiměřené echogenity, lehce vyšší vaskularizace, ložiskově změny nenacházím, PP: 1,5x1,5x4,2cm, LL 1,3x1,3x4,6cm. Tlouštka isthmu 0,4 cm. Dle ORL lékařky je to v normě, stejně jako zbytek sonografie krku. Chci navštívit endokrinologa pro jistotu, ale čekací doby jsou na ně dlouhé, klidně i měsíc a více. Mohu se zeptat jak závažný je tento nález když se vezmou všechny hodnoty i provedené sono krku a štítné žlázy?

Jak jsem již psala, trpím na pocit cizího tělesa v krku na levé straně, projevuje to se zejména při polykání - gastroskopii mám za sebou (refluxní ezofagitida 1. stupně), sono krku mám za sebou (norm. nález lehce vyšší vaskularizace), mám zvýšené ty protilátky na Ab/T z imunologie, na ORL jsem byla opakovaně vyšetřována včetně NBI světla, flexibilních endoskopů, atd - bez patologických nálezů,endoskopicky bez zn. neo procenu v NP, rof., laryngu a hypofaryngu, jen místy ulpívající vazký hled i v sobglottis. Mohla by kombinace té refluxní ezofagitidy a protilátek na štítnou žlázu způsobovat ten pocit cizího tělesa v krku? Na ORL mi řekli, že tam prostě nic nemám, co by mi to mělo způsobovat.

5. EBV virus - mám silně pozitivní protilátky Ab anti VCA EBV IgG CLIA (++++) a lehce pozitivní Ab anti EBNA EBV IgG CLIA (+) a D stopy u Ab anti EA EBV IgG (R+d) IF. O co se jedná? Je to EB virus v chronické fázi nebo je reaktivovaný? Musí se na to brát nějaká antivirotika? Četla jsem, že EBV virus může vyvolávat různé karcinomy jako hodgyngův lymfom, atd. Co může člověk udělat proto, aby mu klesly hodnoty těch protilátek? Je to nějaký závažný nález? Co jsem pochytila od některých lidí, kteří chodí ke stejnému panu dr. tak je to prý chronická infekce, co může mít vliv na játra (viz má zvýšená hodnota ALT a další věci).

6. Mycoplasma a ureaplasma - z předchozí odpovědi jsem pochopila, že by bylo vhodné navštívit gynekoložku, aby provedla stěry na obě bakterie. Je moudré případně nechat si nasadit ATB jen a pouze na základě těchto protilátek v krvi nebo by ATB měla být nasazena jen na základě pozitivních stěrů z pochvy?

Předem děkuji za odpovědi.

avatar-placeholder
Odpovídá lékař:

Dobrý den Kristýno. Odpovím postupně na jednotlivé otázky. 1. Hodnota ALT podle vyšetřujíc...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Emlerová

Specializace: Alergologie‎, Imunologie‎ Pracoviště: MUDr. Přemysl Rákosník - alergologie, imunologie, pneumologie, interna

Dobrý den, pročetla jsem Vaše nálezy i předchozí odpovědi kolegů, kteří se vyjádřili nap...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Interpretace výsledků
Dobrý den, byl jsem na test na protilátky proti COVID-19....
Interpretace výsledků krevního obrazu
Prosím o interpretaci výsledků krevního obrazu. Hodnoty...
Interpretace výsledků krevního obrazu
Dobrý den, Prosím o interpretaci výsledků krevního...
Interpretace výsledků imunologie
Dobrý den, prosím, o interpretaci výsledků imunologie,...
Interpretace imunologického vyšetření
Dobrý den, prosím o interpretaci výsledků z imunologie,...
Interpretace výsledku likvoru
Přeji hezký den, ráda bych Vás poprosila o interpretaci...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Interpretace UZ karotid

Dobrý den. Před časem jsem vám psala, kvůli problémům se závratěmi, pocitu...

Interpretace UZ vyšetření štítné žlázy

Dobrý den, v důsledku zvýšených krevních hodnot protilátek štítné žlázy (viz....

Interpretace výsledků

Dobrý den, jsem objednán na MRI mozku a diagnostické pracoviště požaduje krevní...

Interpretace výsledků

Dobrý den, před pár týdny jsem byla na větším vyšetření, ale bohužel můj lékař...

Interpretace výsledků

Dobrý den, prosím o info zda jsou uvedené případy potřeba řešit (info viz předchozí...

Interpretace výsledků

Dobrý den potřebovala bych poradit a hlavně uklidnit ohledně mých vysetreni.Zpravy...

Interpretace výsledků

Dobrý den, prosím o radu. Při imunologickém vyšetření jsem ve výsledcích nalezla...

Interpretace výsledků

Dobrý den, byl jsem na test na protilátky proti COVID-19. Vyšla mi zvýšená...

Interpretace výsledků

Dobrý den, Už dva roky se léčím na hypertenzi a tachykardii. V pátek jsem šla...

Interpretace výsledků

Dnes jsem byl na pravidelné kontrole u lékařky ve FN Olomouc. Ve zprávě mám...

Interpretace výsledku dynamické scintigrafie

Dobrý den, podstoupila jsem dynamickou scintigrafii skleletu a potřebovala bych...

Interpretace výsledků imunologie

Dobrý den, prosím, o interpretaci výsledků imunologie, resp. co znamenají,...

Interpretace výsledků kolonoskopie

Dobrý den, chtěl bych na základě lékařských zpráv z gastroenteorologie zjistit...

Interpretace výsledků krevního obrazu

Prosím o interpretaci výsledků krevního obrazu. Hodnoty mimo referenční mezi...

Interpretace výsledků krevního obrazu

Dobrý den, Prosím o interpretaci výsledků krevního obrazu. Hodnoty mimo referenční...

Interpretace výsledku likvoru

Přeji hezký den, ráda bych Vás poprosila o interpretaci výsledků lumbální punkce,...

Interpretace výsledků odběrů krve na alergologii

Dobrý den v příloze vám posílám výsledky krevních odběru na alergologii. Zajímá...

Interpretace výsledků PSA

Dobrý den, otci odebrali krev na vyšetření prostaty. Dnes mu byly sděleny výsledky....

Interpretace výsledků SARS-CoV2

Dobrý den, byl jsem testován na S_SARS CoV2 IgG s výsledkem negativní...

Interpretace výsledků štítné žlázy

Dobrý den, prosím o interpretaci výsledků: T3 volný (S; látková konc....

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#