Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Interpretace výsledků štítné žlázy

Endokrinologie Líba 12.10.2013

Dobrý den,

prosím o interpretaci výsledků:

T3 volný (S; látková konc. [pmol/l] *) 4.70 pmol/l (3.5-6.5)
T4 volný (S; látková konc. [pmol/l] *) 11.6 pmol/l (8.9-17.6)
TSH (S; arb. látková konc. [mU/l] *) 2.264 mU/l (0.55-4.78)
Anti-tyreoglobulin (S; arb. látková konc. [kU/l] *) 25 kU/l (0-60)
Anti-mikrosomy (S; arb. látková konc. [kU/l] *) 871 kU/l (0-60)

Dané výsledky vyšly při léčbě rok a půl 25 Letrox denně a dvou měsících prednisonu 5 mg denně (indikován preventivně před IVF). Léčí mě obvodní lékař, na endokrinologii mě nikdy neposlal, prý to není třeba. Pouze mi před rokem udělal ultrazvuk štítné žlázy - bez jakékoliv patologie.
Tři roky se snažím otěhotnět, zatím neúspěšně (již jedno zdravé dítě mám, s ním ještě problémy se štítnou žlázou nebyly, začaly až po porodu).

Toto vyšetření mi udělali v centru asistované reprodukce - gynekolog na základě nich zvýšil dávku Letroxu na 50 denně a doporučil vyšetření na reprodukční imunologii.

Chci se zeptat - co dané výsledky znamenají? Je s nimi možné otěhotnět?
Je možné otěhotnět, když je vše v normě, ale protilátky jsou vysoké? Co konkrétně jsou anti-mikrosomy?

Velmi děkuji za odpověď.
Líba

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den,
dané výsledky znamenají, že máte tzv. autoimunitní zánět štítné žlázy. Váš imunitní systém nesprávně reaguje na vlastní štítnou žlázu jako na cizí, čímž jí poškozuje. Ukazatelem tohoto procesu jsou práve protilátky anti-mikrozomy.
To vede k poklesu funkce štítnice, proto jste substituována hormony štítné žlázy (Letroxem). Dávku Vám navýšili proto, že byť jste měla hodnoty v normě, pro těhotenství je výhodnější hladina TSH mezi 1-2.
S touto diagnózou i léčbou se otěhotnět dá, většina žen problém nemá. Bohužel, v jistém procentu může způsobovat problém samotná protilátka anti-mikrosomy i při normálních hormonálních hladinách.
Nicméně pokud užíváte Letrox a jste i v rukou centra pro asistovanou reprodukci, obávám se, že víc se udělat nedá.
Moc držím palce.

Související dotazy

Eufce štítné žlázy
Štítná žláza Dobrý den, prosím o vysvětlení výsledků...
Hormony štítné žlázy
Dobry den, při preventivní prohlídce mi byla zjištěna...
Nemoc štítné žlázy
Dobrý den, je při takových to hodnotách štítné žlázy...
Sono štítné žlázy
Dobrý den, dnes jsem byla na sonu štítné žlázy a ve...
Sono štítné žlázy
Dobry den, ze sona štítné žlázy mam následující zprávu,...
Onemocnění štítné žlázy
Dobry den, chci vědet jakou mam formu štítné žlázy,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Interpretace rentgenového nálezu

: : Dobrý den dnes jsem byla na rtg plic a výsledek je plicní křídla rozvinutá,...

Interpretace RTG

Dobrý den, dnes jsem byla na RTG, můžete mi prosím vysvětlit zprávu- Lehce sikovexní...

Interpretace spirometrie

Dobrý den, prosím o vysvětlení zprávy z vyšetření "na plícním": ..sat.O2...

Interpretace Těhotenského testu

Dobrý den, dělala jsem si těhotenský test (výsledek v příloze). Jen bych...

Interpretace ultrazvuku štítnice

Přeji hezký den,před týdnem jsem byla na uzv.štítné žlázy a tam mě napsali -v...

Interpretace výsledku dynamické scintigrafie

Dobrý den, podstoupila jsem dynamickou scintigrafii skleletu a potřebovala bych...

Interpretace výsledků krevního obrazu

Prosím o interpretaci výsledků krevního obrazu. Hodnoty mimo referenční mezi...

Interpretace výsledků krevního obrazu

Dobrý den, Prosím o interpretaci výsledků krevního obrazu. Hodnoty mimo referenční...

Interpretace výsledku likvoru

Přeji hezký den, ráda bych Vás poprosila o interpretaci výsledků lumbální punkce,...

Interpretace výsledků PSA

: Dobrý den, otci odebrali krev na vyšetření prostaty. Dnes mu byly sděleny...

Interpretace výsledku T4

Dobrý den, při preventivní prohlídce jsem si řekla o krevní vyšetření štítné...

Interpretae spirometrického vyšeření

Dobrý den, synovi (1996) byly naměřeny na spirometrii následující hodnoty: FVC...

Interrtrigo

Dobrý den. Po zapaření třísel se objevila svědivá až bolestivá vyrážka.Poté...

Interrupce

Dobrý den, moje kamáradka byla na potratu v 11. týdnu. Mám o ní obavy, protože...

Interrupce

Dobrý den, dnes jsem byla na gynekologicke prohlídce, při zjištění že jsem v...

Interrupce

Pred 2 mesici jsem byla na potratove pilulce,ale bohužel jsem zjistila ze sem...

Interrupce

Ještě k memu minulemu dotazu.slysela sem,ze pokud to byla potratova pilulka...

Interrupce

Dobrý den, jmenuji se Michaela Černá a chtěla bych položit dotaz za moji mamku,...

Interrupce po 8 měsících

Dobrý den, Mám 2 děti, je mi 37 let. V březnu 2015 jsem podstoupila interrupci....

Interrupce po interrupci

Dobrý den, 12.2. jsem podstoupila miniinterupci v 5+5 týdnu těhotenství. Šestinedělí...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Tetanie

dobrý den prosím o radu když jsem přišla na neurologii tak mi paní doktorka...

Menstruace a případné těhotenství


Dysfagie po tonsilektomii

Dobrý den, naše dcera (22let) je měsíc po operaci odstranění krčních mandlí....

Hemoroidy

Dobrý den. Zhruba před třemi týdny jsem objevila, že mi z konečníku vyčuhuje...

Odstranění kondylomat - rekonvalescence

Dobrý den, Jaké omezení mě čeká po chirurgickém nebo laserovém odstranění kondylomat,mám...

Neštovice

Dobrý den, mám měsíční dceru, která byla minulý týden v kontaktu s dítětem,...

Bílá skvrna na dásni


Salmonela

Hezky den preji, prodelal jsem salmonelu a priblizne po 3 tydnech byl po vyteru...

Doxybene

Dobrý den, mám aktuálně zvýšené protilátky - Borelióza (3-4x). Jde o následky...

Bouličky v břiše

Dobrý den, můj dotaz se týká hojného počtu bouliček v břiše, které jsou hmatatelné...

Kontrola po odstranění vaječníků

5.5.2017 mi odstranily vaječníky sestra na gynekologii mi řekla že mám přijít...

Boule mezi půlkami

Dobrý den, Potřebuji poradit, co to je viz fotka. Přítelkyně mě neustále posílá...

Zvracení, zimnice, tečky v obličeji


Bolest v pravém podbřišku a varleti


Posttuberkulózní léze

Dobrý den, vyšetření CT hrudníku v 10/2010 ukázalo:Pruhovité opacity v obou...

Tetanie

Dobry den. Pred tremi lety se mi divne tocila hlava, mela jsem mravenceni v...

Coxarthrosis I.dx, gr. II.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak vážná je níže uvedená zpráva či jaký bude...

Zvětšené uzliny

Dobrý den, v červenci 2016 jsem prodělala infekční mononukleozu, týden hospitalizace...

Již několik let mě trápí časté nadýmání

Dobrý den. již několik let mě trápí časté nadýmání, časté chození na záchod...

Čiré pupínky na rukou, dyshidrotický ekzém

Dobrý den, na rukou se mi udelaly drobne čiré pupinky, ktere se plni vodou...

Reklama
Zavřít